Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Για την ακύρωση της απόφασης για την ΕΥΔΑΠ

Ανακοίνωση

Η απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου που ακυρώνει την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας που εκχωρούσε την ύδρευση και την αποχέτευση του νησιού με όρους αποικιοκρατικούς στην ΕΥΔΑΠ και εν τέλει σε κάποια πολυεθνική είναι ένα σημαντικό γεγονός. Έστω και αν η περιφερειακή διοίκηση έκρινε το νομότυπο της απόφασης με βάση τον ισχύοντα νόμο και δεν μπήκε στην ουσία της, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει απόφαση.

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει το γεγονός αυτό και τονίζει ότι η καθολική αντίθεση του λαού της Λευκάδας και οι μεγαλειώδεις αγώνες που ανέπτυξε ήταν το λίπασμα, το έδαφος για τη λήψη της απόφασης αυτής. Είναι σημαντικό λάθος να νομίζει κανείς ότι ένας διοικητικός υπάλληλος καθισμένος σ’ ένα γραφείο και λειτουργώντας δίκαια και αδέκαστα και εφαρμόζοντας το νόμο αποφασίζει έξω από άλλους επηρεασμούς και παρεμβάσεις.

Το κλίμα που επεκράτησε στη Λευκάδα, οι κινητοποιήσεις και η παλλαϊκή κατακραυγή εναντίον της απόφασης ήταν πολύ βασική παράμετρος που επηρέασε στην κατεύθυνση της λήψης της απόφασης αυτής. Κανένα όργανο δεν μπορεί να αγνοήσει αυτόν τον αγώνα και τη λαϊκή θέληση. Ο αγώνας αυτός υπερνίκησε κυβερνητικές και άλλες πιέσεις, υπερνίκησε σκοπιμότητες. Είναι σε τελική ανάλυση η απόδειξη ότι οι αγώνες δεν είναι ανώφελοι, έχουν προοπτική και αποτελέσματα. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος παρά μόνο αυτός που δεν γίνεται και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αισθάνεται ικανοποίηση γιατί από την πρώτη στιγμή ήταν η δύναμη εκείνη που δεν ταλαντεύθηκε ούτε λεπτό. Κατηγορηματικά αντίθετοι οι σύμβουλοι της από την πρώτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που κλήθηκε η ΕΥΔΑΠ, υποτίθεται να κάνει ενημέρωση και μάλιστα στη συνεδρίαση αυτή η στάση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης έμοιαζε παραφωνία μέσα στη γενική σύμπνοια και τον ενθουσιασμό που σκόρπισε η προοπτική της ανάθεσης της ύδρευσης και της αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ.

Σταθερά αντίθετοι αποκάλυψαν όλες τις πτυχές της γενικής σύμβασης ΕΥΔΑΠ- δήμου Λευκάδας σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο αναδεικνύοντας το ακραία αντιλαϊκό περιεχόμενο της και φυσικά καταψήφισαν την πρόταση αυτή. Όταν στο δημοτικό συμβούλιο την 24/8/2011 συζητήθηκε η σύμβαση δήμου Λευκάδας και ΕΥΔΑΠ – νήσων πλέον, αποκάλυψαν το απαράδεκτο περιεχόμενο της καθώς και τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της δημοτικής πλειοψηφίας προκειμένου να ψηφιστεί η σύμβαση αυτή ερήμην και εν αγνοία του λαού, ακόμη και δημοτικών συμβούλων.

Στη σταθερή αυτή στάση συνέβαλε η πεποίθηση και οι θέσεις της παράταξης μας και κυρίως του Κ.Κ.Ε. ότι τα κοινωνικά αγαθά πρέπει να τα διαχειρίζεται ο ίδιος ο λαός και μάλιστα με κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του. Η ιδιωτικοποίηση τους σημαίνει ολοκληρωτική εμπορευματοποίησή τους που υπηρετεί τα μονοπωλιακά κέρδη και όχι τις λαϊκές ανάγκες.

Από την επομένη της ψήφισης της σύμβασης από το δημοτικό συμβούλιο οι σύμβουλοι της λαϊκής συσπείρωσης άρχισαν έναν τεράστιο αγώνα για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν το λαό. Δεκάδες συγκεντρώσεις σε όλα τα χωριά, επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, αρθρογραφία και συνέχισαν ενισχύοντας την επιτροπή αγώνα που δημιουργήθηκε γι’ αυτό το σκοπό και η οποία επιτέλεσε ένα γιγαντιαίο έργο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση χαιρετίζει την αγωνιστική στάση όλου του λαού που θύμισε τις καλύτερες στιγμές των αγώνων των περασμένων δεκαετιών. Η συσπείρωση, η ενότητα και η μαχητικότητα αυτή που κατακτήθηκε μέσα σ’ αυτό τον αγώνα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο αφενός μεν να ακυρώσει τυχόν προθέσεις της δημοτικής πλειοψηφίας να επαναφέρει το θέμα και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ που ζει ο λαός μας, με στόχο την απόκρουση της και την ανατροπή της πολιτικής αυτής καθώς επίσης την ανατροπή της κυβέρνησης και κάθε κυβέρνησης που θα επιδιώξει να συνεχίσει αυτή την απαράδεκτη και καταστροφική για το λαό πορεία.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Γεράσιμος Αραβανής- Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Από το αρχείο του Meganisi News

 
34. Η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την ΕΥΔΑΠ

33. Ακύρωση, ως μη σύννομη, της απόφασης του Δ.Σ. για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ (Δρακονταειδής)

32. ΨΗΦΙΣΜΑ TOY ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγανησίου, παρατηρεί στενά τις εξελίξεις στον Δήμο Λευκάδας και ιδίως την προσπάθεια εκχώρησης της διαχείρισης των υδάτων στην ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε.

Επειδή η Λευκάδα δεν είναι απλά ένας όμορος δήμος και οι δημότες της δεν είναι απλά γείτονές μας, αλλά αισθανόμαστε ότι έχουμε αλληλένδετες πορείες και επειδή η διαχείριση των υδάτων απασχολεί για ευνόητους λόγους και τον δικό μας μικρότερο δήμο, που δεν διαθέτει ίδιους υδάτινους πόρους, δηλώνουμε ότι:

Α) Θεωρούμε το νερό κοινό, κοινωνικό αγαθό, όπως περιγράφεται σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, και άρα αδιαπραγμάτευτο.

Β) Πιστεύουμε ότι ως τέτοιο θα πρέπει να ανήκει και να διανέμεται εξίσου σε όλους τους κατοίκους, σύμφωνα με τις ανάγκες τους, χωρίς διακρίσεις και χωρίς κερδοσκοπικές επιβαρύνσεις.

Γ) Θεωρούμε ότι η Λευκάδα έχει πλούσιους υδατικούς πόρους που με σωστή διαχείριση επαρκούν για όλους τους κατοίκους της νησιωτικής περιοχής μας και αυτό ακριβώς καλούνται να κάνουν οι Δήμοι μας, προς όφελος των πολιτών και όχι προς όφελος ιδιωτικών εταιριών που έχουν σαν στόχο το κέρδος.

Δ) Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των συμπατριωτών μας της Λευκάδας ενάντια στην εκχώρηση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων και των δικτύων στην ΕΥΔΑΠ ή σε οποιαδήποτε άλλη εταιρία που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια.

Ε) Παραμένουμε σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο που μπορεί δυνητικά να βλάψει την ομαλή και επαρκή τροφοδοσία του νησιού μας σε νερό ή να εκτινάξει το κόστος του, ειδικά σε μια περίοδο που η ελληνική οικογένεια δοκιμάζεται σκληρά. Οι Μεγανησιώτες δίνουν έναν διαρκή και πολυετή αγώνα για την ύδρευσή τους, και δε θα σταματήσουν ποτέ να το κάνουν.

ΠΗΓΗ : meganisitimes via Λευκαδίτικα Νέα

31. Yπόθεση ΕΥΔΑΠ:… το «βατερλώ» των τοπικών ναπολεϊσκων (Θ. Περδικάρης)

30. ΕΥΔΑΠ: «ΟΧΙ» από τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου & Ιονίου στην πρόταση της δημοτικής αρχής Λευκάδας – Η δήλωση του κ. Αραβανή

30. Ακύρωση, ως μη σύννομη, της απόφασης του Δ.Σ. για τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ

29. Παράνομη απόρριψη της σύγκλισης Δ.Σ. για την ΕΥΔΑΠ

28. Επιτροπή Αγώνα Φορέων της Λευκάδας κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού

27. ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΑΧΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ-Δελτίο τύπου

26. Aνακοίνωση του Συνασπισμού Λευκάδας για τις κινητοποιήσεις για την ΕΥΔΑΠ

25. Απάντηση του Κ. Δρακονταειδή, στη δήλωση του Δημάρχου, για «υποκινούμενους διαδηλωτές από δημοτικούς συμβούλους»

30. Επιτροπή αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης του νερού- Ανακοίνωση

29. Tί γίνεται με το νερό του Μεγανησίου και την ΕΥΔΑΠ;

28. Όλοι σήμερα 6/10 στο παλιό Δημαρχείο Λευκάδας

27. Απάντηση Κ. Δρακονταειδή στην ανακοίνωση του Δημάρχου Λευκάδας

26. Ανακοίνωση Δημάρχου Λευκάδας για την ΕΥΔΑΠ

25. Συνέντευξη του Κ. Δρακονταειδή στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»

24. Η αντιδήμαρχος Λευκάδας κα Ζωή Σκιαδά-Πετούση ξεκαθαρίζει: «Το παρεχόμενο νερό και όλες οι υποδομές είναι και παραμένουν ιδιοκτησία του Δήμου Λευκάδας»

23. Διέκοψαν το Δημοτικό Συμβούλιο στη Λευκάδα. Αντιδρούν οι κάτοικοι με την συμφωνία του Δήμου – ΕΥΔΑΠ. – Για υποκινούμενους μιλά ο δήμαρχος Λευκάδας

22. Ο Θοδωρής Σολδάτος για την ΕΥΔΑΠ

21. Η Προγραμματική Σύμβαση Εφαρμογής του Δήμου Λευκάδας με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε.

20. Επιτροπή αγώνα κατά της παράδοσης της Ύδρευσης – Αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ

19. Η προσφυγή εναντίον της Απόφασης του Δ.Σ. για την Ε.Υ.Δ.Α.Π. (Δημοτική Κίνηση “ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ”)

18. Ανακοίνωση του Περιφ. Συμβούλου κ. Δήμου Σκληρού για την ΕΥΔΑΠ. Άδικη και αδικαιολόγητη η απόφαση.

17. H ΝΟ.Δ.Ε. Λευκάδας για το νερό και την ΕΥΔΑΠ

16. Ο ΣΥΝ Λευκάδας για την ΕΥΔΑΠ

15. Προσφυγή κατά της Απόφασης του Δ.Σ. Λευκάδας για την ΕΥΔΑΠ

14. Το ΚΚΕ για τη σύμβαση του Δήμου Λευκάδας με την ΕΥΔΑΠ

13. Τεράστιες οι αυξήσεις στα τιμολόγια με το πέρασμα στην ΕΥΔΑΠ. Δείτε τον συγκριτικό πίνακα

12. O Δήμος Λευκάδας αναθέτει με απόφαση του Δ.Σ. την ύδρευση και την αποχέτευση στην Ε.Υ.Δ.Α.Π.

11. Τεράστιες οι αυξήσεις στα τιμολόγια με το πέρασμα στην ΕΥΔΑΠ. Δείτε τον συγκριτικό πίνακα

10. Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Όχι στο ξεπούλημα Ύδρευσης – Αποχέτευσης στην ΕΥΔΑΠ

9. Δήμος Λευκάδας: Πωλείται το «δικαίωμα νερού»!

8. ΟΧΙ στην ΕΥΔΑΠ σε Λευκάδα και Μεγανήσι από την ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

7. Η Θέση – Άποψη της κ. Αικατερίνης Καββαδά (Καρατσολάκη) για την ΕΥΔΑΠ και το Συνέδριο

6. Ήρθε η ΕΥΔΑΠ στη Λευκάδα

5. Επιμελητήριο Λευκάδας: Όχι στην ΕΥΔΑΠ

4. Θέση-άποψη για το ενδεχόμενο σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης με την εταιρία ΕΥΔΑΠ Νήσων, για διαχείριση των υδάτων (του Προέδρου του Δ.Σ. Μεγανησίου κ. Παν. Κονιδάρη στο www.kolivas.de, 5 Μαΐου 2011)

3. Ρεπορτάζ από την 7η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (30/4/2011) (βλ. Θέμα 15).

Θέμα15: « Έγκριση ή μη σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης Πλαισίου, μεταξύ του Δήμου, του Ελληνικού Δημοσίου (εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας) και της Ε.ΥΔ.Α.Π. Α.Ε. ή θυγατρική αυτής για την εγκατάσταση, διαχείριση και λειτουργία συστημάτων παραγωγής, επεξεργασίας και διανομής πόσιμου ύδατος και συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων και εξουσιοδότηση υπογραφής». Εισηγητής ο κ. Δήμαρχος.
Το τελευταίο και το πιο επεισοδιακό. Ο κ. Δήμαρχος, αν και αλλάζει πολλές φορές το περιτύλιγμα, το δώρο επιστρέφεται. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχεται ότι αγνοήθηκε παντελώς από την Λευκάδα.

Στο θέμα της ΕΥΔΑΠ έγινε και μια ουσιώδης τοποθέτηση της αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Αικατερίνης Καββαδά, σε βαθμό μάλιστα που συμφώνησε μαζί της και ο αντιδήμαρχος κ. Αθανάσιος Κονιδάρης.

Αντιλαμβανόμενος ο δήμαρχος ότι η εισήγησή του δεν θα εγκριθεί, προσπαθεί να την «σώσει» και να την παρουσιάσει με καινούριο περιτύλιγμα εν μέσω διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης. Τι κάνει; Αποσύρει την πρόταση!

2. Επίκαιρη ερώτηση προς τον Δήμαρχο και το Δ.Σ. Δήμου Μεγανησίου για το νερό και την ΕΥΔΑΠ

1. Για την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Λευκάδας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights