Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

Ο φάκελος – αρχείο του Meganisi News για το θέμα “Ιχθυοκαλλιέργειες” που παραμένει επίκαιρο

39. Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού των Ιχθυοκαλλιεργειών: «Ορίστε τους δικηγόρους και καλύπτουμε εμείς το κόστος»

38. Επιστολή Συνδέσμου Μεγανησιωτών “Ο ΜΕΝΤΗΣ” προς Δήμο Μεγανησίου για αναθεώρηση θέσης με τις Ιχθυοκαλλιέργειες

37. Δήμαρχος Μεγανησίου προς Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού των Ιχθυοκαλλιεργειών: «Σας στηρίζουμε, δεν μπορούμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα»

36. Ιχθυοκαλλιέργειες: Νέα επιστολή προς τους μη συνεπείς δημάρχους. Αυστηρή ανακοίνωση Δρακονταειδή – Σε ετοιμότητα οι ψαράδες του Μεγανησίου

35. Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού των Ιχθυοκαλλιεργειών: «Δεν συμμετέχει ο δήμος Μεγανησίου στις νομικές της ενέργειες»

34. Ιχθυοκαλλιέργειες. «Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει η κεντρική διοίκηση»

33. Με τη βούλα του ΥΠΕΚΑ τεράστια μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας σε προστατευόμενη περιοχή στις Εχινάδες (updated)

32. Περί υδατοκαλλιεργειών ο λόγος

31. Το λόγο έχει τώρα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή κατά των ιχθυοκαλλιεργειών

30. Update: Καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του δημάρχου Μεγανησίου κ. Στ. Ζαβιτσάνου για τις ιχθυοκαλλιέργειες

29. Κ. Δρακονταειδής: «Ο Δήμαρχος Λευκάδας να φέρει το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές του με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή»

28. Τους Δήμους Μεγανησίου και Λευκάδας «καρφώνει» η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή για τις ιχθυοκαλλιέργειες

27. Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή κατά του Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών. Και το Μεγανήσι μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιήσει στην Επιτροπή απόφαση ορισμού δικηγόρου

26. «Πρωτοβουλία για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος Πόρου»: Απάντηση στο θρασύτατο Δελτίο Τύπου του ΣΕΘ (Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών)

25. Δικαστική απόφαση – σταθμός: Ένοχοι οι υπεύθυνοι των ιχθυοκαλλιεργειών του Πόρου για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος από το 2005 έως το 2009

24. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι μόνοι υπέρ του σκανδαλώδους «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών»

23. Πανελλήνιο Συντονιστικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Συνάντηση με την κ. Αλέκα Παπαρήγα (Η «διορισμένη» αποκεντρωμένη διοίκηση θα αποφασίζει την εκμίσθωση ιχθυοτροφείων σύμφωνα με την ΚΥΑ (α9.  παρ. 3α)

22. Πέμπτη 9/2/12: Συνεδρίαση Π.Σ. Αττικής για το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών

21. Ιχθυοτροφεία:Επερώτηση Γιώργου Καλούδη για την άσκηση Αίτησης Ακύρωσης στο ΣτΕ

20. Αίτηση ακύρωσης της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» κατά της ΚΥΑ του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ –  13.1.2012

 Υποβλήθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής» κατά της ΚΥΑ του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών». Στην αίτηση συμμετέχουν συνολικά 111 φορείς, ανάμεσα στους οποίους 22 Δήμοι (Αγαθονησίου, Αίγινας, Επιδαύρου, Ερμιονίδας, Ιθάκης, Καλύμνου, Κεφαλονιάς, Λέρου, Λευκάδας, Λοκρών, Μεγανησίου, Μεγαρέων, Ναυπλιέων, Ξηρομέρου, Οινουσσών, Πόρου, Πύλου – Νέστορος, Σαλαμίνας, Σύμης, Τροιζηνίας, Χάλκης, Χαλκιδέων), η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας, 8 Ομοσπονδίες και 57 Σύλλογοι προστασίας του περιβάλλοντος, επαγγελματιών του τουρισμού, αλιέων, οικοπεδούχων, πολιτών, και 21 εκπρόσωποι δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων από όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας.

Στην αίτηση συμμετέχουν επίσης, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας7 βουλευτές, οι Δ. Καρύδης (Α΄ Πειραιά & Νήσων – ΠΑΣΟΚ), Π. Στασινός (Άρτας – ΠΑΣΟΚ), Κ. Μαρκόπουλος (Ευβοίας – ΝΔ), Π. Μελάς (Α΄ Πειραιά & Νήσων – ΝΔ), Ευ. Αμανατίδου – Πασχαλίδου (Β’ Θεσσαλονίκης – ΣΥΡΙΖΑ),  Θ. Δρίτσας (Α΄ Πειραιά & Νήσων – ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννης Δημαράς (Β΄ Αθηνών – Πρόεδρος Πανελληνίου Άρματος Πολιτών), και οι πολιτευτές Α’ Πειραιά & Νήσων, Κώστας Κατσαφάδος (ΝΔ – αντιπρόεδρος ΟΝΝΕΔ),  Χρήστος Χαρίτος (μέλος Κ.Ε. ΛΑΟΣ) και Στέφανος Μπαγεώργος (μέλος Ε.Ε. Δημοκρατικής Αριστεράς).

Για την πλήρη λίστα, δείτε το site μας: www.syntonistikiepitropi.gr

19. Κατατέθηκε Μηνυτήρια Αναφορά κατά των 8 Υπουργών που υπέγραψαν την ΚΥΑ Ιχθυοτροφείων

18. Ερώτηση στην Ε.Ε. για τις υδατοκαλλιέργειες

17. Ανάκληση της ΚΥΑ για τις υδατοκαλλιέργειες ζητεί το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων

16. Ο “Μέντης” στη σύσκεψη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής για τις υδατοκαλλιέργειες

15. H Tουριστική Eπιτροπή του Δήμου Kεφαλονιάς διαμαρτύρεται γαι την KYA Iχθυοτροφείων

14. Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων: Όχι στις Υδατοκαλλιέργειες

H έγκριση της ΚΥΑ 2505/4-11-2011 από την διυπουργική Επιτροπή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που αφορά στο «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία όπως θέλουν να παρουσιάζουν οι υπόλοιπες συνιστώσες της Ε.Ε. και της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας στην τοπική διοίκηση.

Η Λαϊκή συσπείρωση από καιρό έχει προειδοποιήσει για την εξέλιξη αυτή αφού οι ιχθυοκαλλιέργειες αποτελούν μαζί την προώθηση των ΑΠΕ και του Τουρισμού τύπου fast track, στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου και ειδική αποστολή για το πολιτικό προσωπικό που το υπηρετεί. Αυτό το πολιτικό προσωπικό επιδιώκει στις ιδιαίτερες συνθήκες κρίσης να εξασφαλίσει νέο κατάλληλο περιβάλλον για να επενδύσουν τα λιμνάζοντα κεφάλαιά τους «πάση θυσία» οι πολυεθνικές και οι επιχειρηματίες, ιδιαίτερα στους «πράσινους» τομείς, με υψηλή κερδοφορία.

Αυτή είναι η πολιτική βάση της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων και των εκπροσώπων τους στην τοπική διοίκηση για το χωροταξικό σχέδιο για τις ιχθυοκαλλιέργειες όπως εκφράστηκε και στην απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου στην Κεφαλονιά.

Τότε ΟΛΟΙ τους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ-ΣΥΝ ήταν συνεπείς είτε με ένα μεγάλο ΝΑΙ, είτε με επουσιώδεις διαφοροποιήσεις που δεν αμφισβητούσαν την ουσία της πολιτικής στόχευσης του χωροταξικού σχεδίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες στα πλαίσια της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, ήταν η μοναδική παράταξη που ψήφισε αρνητικά στα σχέδια για τις Ιχθυοκαλλιέργειες και τις ΑΠΕ και έδωσε μάχη στην Κέρκυρα και στην Κεφαλονιά μέσα στο Π.Σ. και έξω από αυτό.

Μετά την πάνδημη λαϊκή κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, άλλαξαν θέση και τακτική και τώρα ξιφουλκούν και τάχα εξεγείρονται για την έγκριση της ΚΥΑ που είχαν οι ίδιοι υιοθετήσει!!!

Μπαίνουν μάλιστα μπροστά «παίρνοντας τα όπλα» σε επιτροπές αγωνιστικών κινητοποιήσεων και εισηγούνται σχετικό θέμα στο Π. Συμβούλιο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει τα τετελεσμένα που επέβαλε το πολιτικό προσωπικό των επιχειρηματιών αλλά και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την έγκριση της συγκεκριμένης ΚΥΑ.

Καταδικάζει επίσης και την παρελκυστική τακτική και την διγλωσσία όλων εκείνων των δυνάμεων που με τον ένα η τον άλλο τρόπο προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να εξωραΐσουν την πολιτική της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική σήμερα μέσω της συγκεκριμένης ΚΥΑ κατοχυρώνει την προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Επιτρέπει τη ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας αυξάνει το τονάζ παραγωγής, θεσπίζει τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ), όπου προβλέπεται η συγκέντρωση απεριόριστων μονάδων, απαγορεύει την τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και την αλιεία σε απόσταση 1χλμ σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες όλων των ανωτέρω κατηγοριών.

Καμιά αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει ότι η νέα κυβέρνηση του «μαύρου μετώπου» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ δεν θα την αποδεχτεί και δεν θα την εφαρμόσει. Καμιά εμπιστοσύνη στην τοπική διοίκηση που έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να περάσει η συγκεκριμένη ΚΥΑ αλλά και στις άλλες δυνάμεις της ΕΕ που στηρίζουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας παλαιότερα αλλά και σήμερα ψηφίζοντας και διαχειριζόμενοι τις διάφορες συνθήκες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την Π. Αρχή να το φέρει σαν κατεπείγον θέμα στο επόμενο Π.Σ. και να πάρει όλες εκείνες τις αποφάσεις ώστε να μην υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ΚΥΑ.

Καλεί επίσης το λαό και τους φορείς του να αντιδράσουν δυναμικά, να οργανώσουν τον αγώνα τους να μην εφαρμοστεί αυτή η ΚΥΑ και να την καταργήσουν στην πράξη.

Παράλληλα όμως δεν πρέπει να έχει καμιά αυταπάτη ότι το πρόβλημα συνολικά της ανάπτυξης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων και της χωροταξίας που την υπηρετεί, προϋποθέτει την κοινωνική αξιοποίηση της γης, την κοινωνική ιδιοκτησία της καθώς και τον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας. Αυτό αποτελεί ριζική λύση που για να γίνει πράξη απαιτείται να συγκροτηθεί ένα πλατύ λαϊκό μέτωπο που με την πάλη του θα διεκδικήσει αυτήν την εξουσία και οικονομία, που θα αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων.

Μέχρι σήμερα ο λαός με την πάλη του έχει αποδείξει ότι όταν θέλει μπορεί!

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

22-11-2011

13. Στην Αθήνα η Π.Σ.Επιτροπής Φορέων περιοχών που θίγονται από τις ιχθυοκαλλιέργειες

12. Π.Ι.Ν: Διαμαρτυρία επί του Χωροταξικού Σχεδιασμού Υδατοκαλλιεργειών στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη

11. Ενημέρωση από την Περιφέρεια στο Μεγανήσι για τις ιχθυοκαλλιέργειες κατόπιν προτάσεως της κ. Καββαδά

10. «Σε δίχτυα συμφερόντων οι ιχθυοκαλλιέργειες»

9. Το Μεγανήσι πέφτει «θύμα» της ιχθυοκαλλιέργειας;

8. Καταστροφή για τα Ιόνια η έγκριση για τα ιχθυοτροφεία

7. «Θύελλα» ξεσήκωσε το ΦΕΚ για τις ιχθυοκαλλιέργειες – Καταστροφή για τα Ιόνια η έγκριση

6. Διοικούσα Επιτροπή στην Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για τα Ιχθυοτροφεία – Συμμετέχει ο Δήμαρχος Λευκάδας

5. Να συζητηθεί το θέμα των Ιχθυοτροφείων στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο

4. Για τις ιχθυοκαλλιέργειες

3. Η Επτανησιακή Αναγέννηση για τα ιχθυοτροφεία

2. Δ.Σ. ΚΕΔΚΕ: Υδατοκαλλιέργεια, νησιωτικοί υγρότοποι

1. Μελέτη περιβ. επιπτώσεων υδατοκαλλιέργειας  (Προτείνεται και το Μεγανήσι ως Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιέργειας (ΖΩΝΗ Β)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *