Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Με παρέμβαση τραπεζών άλλαξε υπέρ τους ο νόμος για τις ηλεκτρονικές απάτες (phishing)

Πέτυχαν να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αποζημίωση των πελατών για απάτες άνω των 1.000 ευρώ.

Με αλλαγές υπέρ των τραπεζών κατατέθηκε στη Βουλή την Τετάρτη 25/1 το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τους καταναλωτές, το οποίο περιλαμβάνει και διάταξη για το phishing, δηλαδή την ηλεκτρονική απάτη υφαρπαγής προσωπικών στοιχείων και χρημάτων. , που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Τραπεζών. Οι τράπεζες άσκησαν πίεση και ο υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης άλλαξε το άρθρο 22 του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποζημίωση των θυμάτων ηλεκτρονικής απάτης από τα πιστωτικά ιδρύματα για ποσά άνω των 1.000 ευρώ, προσθέτοντας κείμενο αμφισβήτησης της υποχρέωσης. Η συγκεκριμένη φράση δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το άρθρο 22 για τα θύματα phishing που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αν ο πληρωτής είναι καταναλωτής και εφόσον οι ζημιές οφείλονται σε βαριά αμέλεια, ευθύνεται μέχρι του ανώτατου ποσού των 1.000 ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη ιδίως τη φύση των εξατομικευμένων διαπιστευτηρίων ασφαλείας και τις ειδικότερες περιστάσεις υπό τις οποίες το μέσο πληρωμής απωλέσθη, εκλάπη ή υπεξαιρέθηκε», ρύθμιση από την οποία προκύπτει ότι οι τράπεζες θα είναι υπεύθυνες να καλύψουν την υπερβάλλουσα ζημιά.

Η ρύθμιση όμως προβλέπει ότι: Το παραπάνω δεν εφαρμόζεται, «αν ο πάροχος αποδείξει ότι διαθέτει και εφαρμόζει πρόσθετους και πιο εξελιγμένους μηχανισμούς ελέγχου των συναλλαγών, από αυτούς που εφαρμόζει για την ισχυρή ταυτοποίηση των συναλλαγών, για συναλλαγές που μπορούν να προκαλέσουν ζημία άνω των χιλίων (1.000) ευρώ, όπως ιδίως μηχανισμούς ελέγχου που αξιοποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης».

Με άλλα λόγια για να αποδείξει ο πελάτης των τραπεζών ότι η τράπεζα δεν διαθέτει και δεν εφαρμόζει εξελιγμένους μηχανισμούς θα πρέπει να διαθέσει πολλά χρήματα για να προσλάβει κάποιον εμπειρογνώμονα και θα χάσει χρόνο ενώ δεν θα αποζημιώνεται ταυτόχρονα. Επιπλέον το εάν κάτι είναι εξελιγμένο ή όχι επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

πηγή: businessnews.gr

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση αυτή ξεφεύγει από τη λογική προστασίας των καταναλωτών, αφού ο καταναλωτής δεν ευθύνεται στο ελάχιστο για το εάν επιτήδειοι καταφέρουν να χακάρουν τα «εξελιγμένα» σαυστήματα των τραπεζών.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights