Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιουλίου 2021

Η πρώτη επίσημη αντίδραση για την κατάργηση της Β΄Λυκείου στο Μεγανήσι

ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Οδηγούν τους γονείς του Μεγανησίου σε εσωτερική μετανάστευση

 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Δεν έχω καιρό να κουραστώ

Δεν έχω καιρώ να σταυρώσω τα χέρια μου.

…Δικός μας είναι ο κόσμος.

Γ.Ρίτσος

Έχουν ειπωθεί όλα εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υποκλιθεί στο τέρας – Κεφάλαιο και το υπηρετεί πιστά. Υλοποιώντας τις κατευθύνσεις νεοφιλελεύθερων οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ, στο σκεπτικό των οποίων δεν έχει καμία θέση ο άνθρωπος αλλά μόνο το κέρδος (το άγιο κέρδος για τους λίγους!), η κυβέρνηση προωθεί συστηματικά και με μεθοδικότητα την αποσάθρωση του κοινωνικού κράτους και ειδικότερα τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στη Λευκάδα τα τελευταία δύο χρόνια εκτυλίσσεται εντέχνως αυτή η πολιτική συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου. Το παράδειγμα του Γυμνασίου-Λ.Τ. Καρυάς είναι χαρακτηριστικό. Το σχολικό έτος 2016-2017 το Υπουργείο Παιδείας δεν ενέκρινε τα ολιγομελή τμήματα των ομάδων προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου παρά μόνο τα Χριστούγεννα, στο μέσο δηλαδή του σχολικού έτους. Την επόμενη χρονιά (2017-2018) τα τμήματα των ομάδων προσανατολισμού της Β΄ Λυκείου δεν εγκρίθηκαν ποτέ. Το Υπουργείο με την τακτική αυτή θέλησε να διαμορφώσει συνθήκες αβεβαιότητας με στόχο την αποψίλωση του σχολείου από το μαθητικό δυναμικό του. Σήμερα φτάσαμε στο σημείο μηδέν. Με την υπ’ αριθμ. 4227/10-07-2018 του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων για την έγκριση ολιγομελών τμημάτων βλέπουμε ότι εγκρίνεται μόνο η Α΄ λυκειακή τάξη του Γυμνασίου-Λ.Τ. Καρυάς, όχι όμως η Β΄ και Γ΄ Λυκείου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο ώστε να οδηγηθεί το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Καρυάς σε βαθμιαίο μαρασμό και σε κλείσιμο.

Και σαν να μην έφτανε αυτό παρατηρούμε με αποτροπιασμό πως στην εν λόγω απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων κ. Γκούση, ο οποίος φαίνεται πως με ζήλο εφαρμόζει τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας, εγκρίνεται μόνο η Α΄ λυκειακή τάξη του Γυμνασίου-Λ.Τ. Μεγανησίου και όχι η Β΄ Λυκείου. Αλήθεια, κύριε Γκούση, γνωρίζετε τι εστί νησιωτικότητα; Θα αναγκάσετε τον πληθυσμό του Μεγανησίου σε εσωτερική μετανάστευση για να έχουν τα παιδιά του πρόσβαση στην εκπαίδευση;

Είναι προφανές πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μας γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω στον χώρο της εκπαίδευσης. Το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός των μαθητών αλλά οι αντιλαϊκές πολιτικές και ιδεολογικές επιλογές της κυβέρνησης, που υπηρετούν τα συμφέροντα του ΣΕΒ και όχι των λαϊκών οικογενειών. Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων ως ολιγομελών είναι ένας τεχνητός και νεόκοπος όρος που εφευρέθηκε από την εξουσία για να συρρικνώσει τη δημόσια εκπαίδευση. Ας αφήσουν στην άκρη κάποιοι τα φληναφήματα περί της ανάγκης να βρεθούν για παιδαγωγικούς λόγους τα παιδιά των περιφερειακών σχολείων σε μεγαλύτερα σχολεία. Ας μας πουν αυτοί κατά πόσο είναι παιδαγωγικά αποδοτική η ύπαρξη τμημάτων με 25 και 28 μαθητές. Αν δεν το γνωρίζουν ας ρωτήσουν τους μάχιμους εκπαιδευτικούς της τάξης. Αυτά που λένε κάποιοι σήμερα για να υποστηρίξουν τις επιλογές της κυβέρνησης είναι τα σαθρά επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις συγχωνεύσεις σχολείων επί Διαμαντοπούλου.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται πως η εκπαίδευση στη Λευκάδα δέχεται ισχυρότατα πλήγματα. Υπεύθυνοι για αυτή την κατάσταση είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας και όσοι υπηρετούν από διάφορες θέσεις αυτές τις πολιτικές. Το κλείσιμο των σχολείων το χρεώνονται εκ των πραγμάτων και στα τοπικά στελέχη των κυβερνώντων κομμάτων αλλά και των άλλων κομμάτων που έχουν τις ίδιες νεοφιλελεύθερες απόψεις, τα οποία φαίνεται πως βάζουν πάνω από το καλό του τόπου τις κομματικές σκοπιμότητες.

  • Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει όλα τα ολιγομελή τμήματα και να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία και τη βιωσιμότητα των περιφερειακών σχολείων της Λευκάδας.

  • Καλούμε τους αιρετούς εκπροσώπους του ΠΥΣΔΕ Λευκάδας να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου Παιδείας και να μη νομιμοποιήσουν με την υπογραφή τους τις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που θα γίνουν με βάση τα κομμένα τμήματα.

  • Καλούμε τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων όλων των σχολείων της Λευκάδας να καταδικάσουν τη μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων.

  • Καλούμε τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αλλά και το δημοτικό συμβούλιο να καταγγείλουν τη συρρίκνωση των σχολείων της Λευκάδας από την κυβέρνηση

  • Καλούμε κάθε σκεπτόμενο λευκαδίτη πολίτη, που αγαπά τον τόπο του, να καταδικάσει στη συνείδησή του το κλείσιμο σχολείων.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *