Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Αυγούστου 2022

Επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου των επαγγελματιών Μεγανησίου προσάπτει σοβαρές ευθύνες στον δήμαρχο του νησιού

Με το τέλος της φετινής σεζόν και μέσα από συζητήσεις και παρατηρήσεις των μελών μας και του κόσμου γενικότερα , καταθέτουμε προβληματισμούς που προκύπτουν από την εικόνα του νησιού μας και από τις παροχές υπηρεσιών από πλευράς δημοτικής αρχής  και αιτούμαστε για την παρέμβαση σας σε σοβαρά ζητήματα και στη λήψη μέτρων προτού η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη.

Σκάφος, ασθενοφόρο,γιατροί.

Οι βασικότερες παροχές για ένα νησί  παρουσιάστηκαν υποβαθμισμένες εως και ανύπαρκτες το περισσότερο διάστημα της σεζόν  σε σημείο που σας προσάπτει εως και αδιαφορία.

Η αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών η μή άμμεση ανταπόκριση σας  σε αυτά , και η έλλειψη γιατρών και ασθενοφόρου οχήματος δημιούργησε ανασφάλεια  στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες , κάτι που δυσφημίζει και υποβαθμίζει τον τόπο μας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας .Ολο το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν περιστατικά που η διακομιδή τους γινόνταν με ιδιωτικά σκάφη και με το σκάφος του δήμου να παραμένει δεμένο στο λιμάνι λόγω μικρής βλάβης ασήμαντου κόστους σύμφωνα με ενημέρωση μας(ανεβάζει θερμοκρασία σε μεγάλες ταχύητητες κάτι που καθυστερεί επικίνδυνα την μεταφορά του ασθενούς )

Θλιβερό περιστατικό που σας καταγγέλουμε  ο θάνατος τουρίστα που από τραγική καθυστέρηση και έλλειψη βασικών φαρμάκων από τον γιατρό στοίχησε την ζωή του. Περιστατικό που θα πρέπει να ερευνηθεί  από  μέρους σας  να αποδωθούν τυχόν ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μεσολαβώντας παράλληλα και στις αρμόδιες αρχές για πλήρη ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό των ιατρείων και των γιατρών.Το τελευταίο διάστημα το σκάφος  υπολειτουργεί και οδηγείται εθελοντικά από δημότες τους οποίους και ευχαριστούμε σαν σύλλογος, παρότι το  μηχανικό πρόβλημα παραμένει.

Εδώ να προσθέσουμε και τις καθυστέρησεις  ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ  στο Νυδρί στα περιστατικά, που από θαύμα δεν έχουν  αποβεί μοιραίες.

Γεγονός που εαν δεν γνωρίζετε σας καταγγέλουμε και απαιτούμε  την άμεση παρέμβαση σας στους αρμόδιους.

Παροχή νερού και ρεύματος στα λιμάνια. Μετά από πολλές πιέσεις  από τον σύλλογο  και την κοινωνία τοποθετήθηκαν  κάποια πιλερ , αριθμός μη ικανοποιητικός για να  καλύψει τις ανάγκες ζήτησης ,και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στα ελεύθερα λιμάνια να προκύψουν πολλά προβλήματα ,με τον δήμο να χάνει σημαντικά έσοδα και με τον τουρισμό να  δυσφιμίζεται. Ύστερα από αυτό φροντίσατε να προμηθεύσετε συγκεκριμένα μαγαζιά με κάρτες λειτουργείας  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υποψίες σκοπιμότητας και να μην εξυπηρετούνται οι τουρίστες.

Παρότι σας ζητήθηκε από τον σύλλογο να ακολουθήσετε μια διάφανη διαδικασία που θα επέτρεπε σε όποιον επαγγελματία  επιθυμούσε να προμηθευτεί κάρτες στο μαγαζί του , παρότι κατατέθηκε από μέλος του συλλόγου αίτημα , εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο αδιαφανή καθεστώς που όχι μόνο μηδενίζει την όποια προσπάθεια σας αλλά δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά.

Καθαριότητα-ευπρεπισμός.

Η εικόνα των οικισμών των δρόμων και των παραλιών , ιδιαίτερα του περιφερειακού δρόμου Σπήλια –Σπαρτοχώρι –Βαθύ που είναι και η πρώτη εικόνα του επισκέπτη βγαίνοντας από το φερυ μποτ, από άποψη καθαριότητας , ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Ιδιαίτερα στο Σπαρτοχώρι που οι κάδοι πήγαιναν κι ερχόντανε κάθε μέρα , μεσα κι έξω από τον οικισμό δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των κατοίκων αλλά και μικρούς σκουπιδότοπους μέσα στο χωριό, και οι βόλτες στα Σπήλια.

Ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κάδων έξω από τους οικισμούς, μακριά από κεντρικά σημεία , και το λιμάνι. Είναι απαράδεκτο , αντιαισθητικό και ντροπιαστικό για όλους τα παιδιά μας να παίζουν εισπνέοντας σκουπίδια και  οι τουρίστες στα σκάφη να πίνουν το ποτό τους παρέα με τα τρωκτικά που φέτος γέμισαν το νησί. Οι αποψιλώσεις στα οδικά δίκτυα έγιναν με προχειρότητα που χειροτέρεψε την κατάσταση, και ο φωτισμός ειδικά στους περιφερειακούς το λιγότερο ελλειπής.

Αν εδώ προσθέσουμε, τους άπλυτους ανεπαρκής  και σπασμένους κάδους, και την εικόνα του ανοιχτού φορτηγού που μετέφερε τα σκουπίδια στο φέρυ μποτ κατά την διαδρομή Σκίζα- Σπήλια , αλλά και τις οσμές που διαχέονταν στη διαδρομή τότε θα νοιώσουμε πολύ τυχεροί που παρέμειναν τουρίστες στο νησί τον Αύγουστο.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το βυτίο βοθρολυμάτων να αδειάζει αποχετεύσεις καταστημάτων τις ώρες που τα εστιατόρια και οι καφετέριες ήταν γεμάτες.

Συγκοινωνία –επισκεψημότητα στις παραλίες. Ενα από τα αιτήματα μας ήταν το απογευματινό δρομολόγιο των λεοφορείων και ένα δρομολόγιο για μπάνια στις παραλίες.Αδιάφορο και αναπάντητο από εσάς εως τώρα.

Ελλειψη νερού. Σημαντικό πρόβλημα και η επάρκεια νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και το είδαμε να συμβαίνει μέσα στον αύγουστο. Κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση, ζητάμε όμως μια καλύτερη διαχείρηση της κατάστασης πριν προκύψει το πρόβλημα μιας και τα τελευταία χρόνια αυτό είναι προβλέψιμο.

Το «προσέχουμε για να έχουμε» μες στο Δεκαπενταύγουστο δείχνει αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης  και δημιουργεί πολλά προβλήματα που με μια καλύτερη ίσως διαχείρηση θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Αστυνόμευση.

Οχλώσες δραστηριότητες.

Η κυκλοφορία και η δραστηριότητα των βαρέων οχημάτων μέσα από τους οικισμούς και κοντά σε τουριστικά καταλύματα  και εκτός οικισμού υποβαθμίζουν τον τουρισμό και απομακρύνουν τους ξένους που μας επιλέγουν για ήσυχες διακοπές. Τέτοια φαινόμενα παρουσιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι .

Ζητάμε από την δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να συμπεριλάβει στην απόφαση για παύση εργασιών  οχλώσας δραστηριότητας την καλοκαιρινή περίοδο και τις εκτός οικισμού περιοχές κοντά σε τουριστικά καταλύματα.

Χώρος υποδοχής των ξένων.

Σε συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του συλλόγου με ιδιοκτήτες πολυτελών καταλυμάτων τονίστηκε η αναγκαιότητα εύρεσης χώρου υποδοχής των ξένων στο Βαθύ κατα την αφιξή τους στο Μεγανήσι . Προτάθηκε από τους ίδιους τους επαγγελματίες  ο χώρος της  ράμπας στη μαρίνα για το Βαθύ.

Εμείς σαν σύλλογος προτείνουμε χώρους υποδοχής και στα τρία λιμάνια. Παρακαλούμε την  δημοτική αρχή ως αρμόδια να εξετάσει το αίτημα των επιχειρηματιών και του συλλόγου.

Μελέτες.Βασικά έργα υποδομής έχουν παραμείνει σε μελέτες, ολοκληρωμένες σύμφωνα με την ενημερωσή μας, που περιμένουν να υλοποιηθούν .

Βιολογικός. Μικρός, μεγάλος, κεντρικός;  Η δημοτική αρχή παρέμεινε στην ψήφιση της μελέτης  αφήνοντας και δεύτερο καλοκαίρι το νησί εκτεθειμένο.

Πλατεία Ρόκας-Σπήλια

Ολα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα ο σύλλογος τα είχε προβλέψει και με συνεχή αιτήματα του γραπτά και προφορικά από την πρώτη μέρα λειτουργείας του νέου Δ. Σ.  τα κατέθεσε στο Δήμο και στους αρμόδιους φορείς για να μερημνήσουν ώστε η σεζον να κυλήσει ομαλά , χωρίς προβλήματα και με την εικόνα που αρμόζει σε ένα όμορφο νησί. (Τα αιτήματα θα βρείτε στο site www.meganisitravel.gr) Μέχρι και σήμερα ουδεμία επίσημη απάντηση δεν έχουμε ακούσει ούτε έχουμε λάβει γραπτώς.

Η παραπάνω εικόνα και η κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος κρεμάει σε μια κλωστή το επαγγελματικό μέλλον του περισσότερου ενεργού πληθυσμού που εξαρτάται από τον τουρισμό, όπως και όλη η χώρα.Χτυπάμε για άλλη μια φορά το καμπανάκι και απαιτούμε την ανάλογη αντιμετώπιση της κατάστασης από τους αρμόδιους που έχουν και τον κύριο λόγο.Θέσαμε αρκετές φορές τον σύλλογο στη διάθεση σας για συζήτηση, προτάσεις , εθελοντική εργασία ακόμα και οικονομική συνεισφορά. Εως τώρα θεσμικά η αντιμετωπισή σας ήταν από ασόβαρη εως απαξιωτική.

Ζητάμε να βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα που παραμένουν άλυτα .

Να προχωρήσουν άμμεσα εργα υποδομής

Να υπάρχει ίση αντιμετώπιση και διάφανες διαδικασίες σε κάθε περίπτωση, που δεν θα φέρονουν σε ρίξη τους επαγγελματίες μεταξύ τους και δεν θα δημιουργούν πονηρές σκέψεις.

Να γίνει το νησί παράδειγμα καθαριότητας και καλαισθησίας .

Και κυρίως να μας εξασφαλίσετε τα αυτονόητα.

Την ασφάλεια για την ίδια μας τη ζωή.

Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση και για βασικά ζητήματα που αφορούν το νησί μας ο σύλλογος  μας θα απευθύνεται με αιτήματα και σε ανώτερες υπηρεσίες όπως περιφέρεια και αρμόδια υπουργεία.

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣH

KEΔΕ

ΠΕΔΙΝ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Δήμο Λευκάδας

Βουλευτή Λευκάδας

Νοσοκομείο Λευκάδας

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Λευκάδας

Εμπορικό επιμελητήριο

Αρμόδια Υπουργεία.

Meganisinewς

Meganisitimes

My iefkada

Freelefkas

Lefkaditikanea

                                                            ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

12 Σχόλια

 1. Αισθάνομαι την ανάγκη ως μέλος του Συλλόγου να διαχωρίσω την θέση μου από την συγκεκριμένη ανακοίνωση, για την οποία προς μεγάλη μου έκπληξη έμαθα την ύπαρξή της και το περιεχόμενό της αφού είχε δημοσιοποιηθεί.

  Δυστυχώς κάποιοι εκμεταλλεύονται(ως συνήθως) την ανάδειξή τους στο ΔΣ του συλλόγου και προσπαθούν ν΄αναδείξουν εαυτούς σε βάρος της πλειοψηφίας των υπολοίπων.

  Και δεν θα μ΄ενοχλούσε διόλου το γεγονός της ανάδειξης προβλημάτων υπαρκτών ή κατασκευασμένων, θα προσπερνούσα την ανακοίνωση εάν δεν απέδιδε αυθαιρέτως ποινικές ευθύνες για τον θάνατο τουρίστα στο νησί μας τόσο στον γιατρό ,όσο και στην δημοτική αρχή.

  Τέλος κάποιοι δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την ζημιά που δημιουργούν στον τουρισμό δημοσιοποιώντας τέτοια λεπτά ζητήματα. Ας τους έχει ο θεός καλά αλλά εγώ δεν μπορώ να είμαι μαζί τους.

 2. Ηθελα να μαθω το δς ρωτησε κανεναν για να βγαλει την ανακοινωση αυτη.δεν πατε καλα κ εχετε χασει την μπαλα εντελως.αμεσα πρεπει να γινει καλεσμα των μελλον κ να παρουν θεση η να διαχωρισουν την θεση τους.το μονο που θα καταφερει η ανακοινωση αυτη ειναι να διχασει μια ακομα φορα την κοινωνια μας.

  1. Αγαπητέ Γιάννη

   εάν έχεις στοιχεία να κατηγορείς τον γιατρό για εγκληματική αμέλεια και τον δήμαρχο για ηθική αυτουργία σε θάνατο ασθενή στείλε τα στον εισαγγελέα, όχι στα ΜΜΕ με υπογραφή του Συλλόγου και κυρίως χωρίς την δική μου.

   Τα υπόλοιπα όπως ανάφερα τα γράφω στα παλιά μου τα παπούτσια. Γνωρίζω το μέλλον μας δεν χρειάζεται δα και πολύ μυαλό για ν αντιληφθεί κανείς προς τα που βαδίζουμε.

 3. Το να παρέμβει κάποιος στο δημόσιο διάλογο επώνυμα, όπως ο κος Σολδάτος Γιάννης, το καταλαβαίνω! Αλλά ποιος είναι αυτός ο φορέας των επαγγελματιών; Ποιον και τι εκφράζουν; Κάτι “περί ενεργών” μου θυμίζει!

  1. Αγαπητε “Δημοτη” αν θελετε να μαθετε περισσοτερα για τον συλλογο των επαγγελματιων διαβαστε το καταστατικο, ή απλα ζητηστε πληροφοριες. Κι εγω ως επαγγελματιας και μελος του συλλογου θα συμφωνησω με την ανακοινωση αυτή. Νομιζω ότι τα θεματα που αναφερει πρεπει να τεθουν υπο συζητηση και “ισως” μεχρι του χρονου το καλοκαιρι οργανωθούμε λιγο καλυτερα….Για το καλο ολων!

 4. Σαν επαγγελματίας και μέλος του συλλόγου επαγγελματιών συμφωνώ απόλυτα με την ανακοίνωση του Δ.Σ είναι αλήθειες και μόνο αλήθειες.Στο τελευταίο περιστατικό που συνέβη στα σπήλια με ασθενή ξένο τουρίστα ειδοποιήθηκε η δημοτική αρχή ώρα:14.45 και το ασθενοφόρο και το ταχύπλοο κατέφθασαν ώρα:16.50.Στο παραπάνω ήμουν αυτόπτης μάρτυς.Στα υπόλοιπα δεν χρειάζεται να αναφερθώ τα γνωρίζουν όλοι αλλά κουφεύουν…

 5. Eπώνυμα σχόλια κύριοι, θα γίνονται πλέον δεκτά.

  Δεν σκοπεύω όσα έβγαλα το Καλοκαίρι,να τα δώσω για αποζημειώσεις!

  Επώνυμα λοιπόν να πληρώσετε εσείς για ότι λέτε, όχι εγώ.

 6. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΙΩΡΓΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ.Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ.ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΑΝΑΚΑΤΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΘΑ ΕΠΙΠΛΕΥΣΕΙ.Ο ΧΡΟΝΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΡΘΙΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΙΘΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ.ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ,ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΩΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο Ε-3Α.ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. Η ΕΛΠΙΔΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΕΑ.

  1. Εγώ Γιάννη εξέφρασα ένσταση, όπως μου επιβάλλει η συνείδησή μου για έναν άνθρωπο που υπηρετεί την υγεία στο Μεγανήσι για πάνω από δεκαπενταετία νύχτα και ημέρα. Όσο για την ΕΛΠΙΔΑ. Έχω την εξής εξήγηση:

   Ως γνωστόν οι Έλληνες προέρχονται από το γένος των ΕΛ, πρώτο συνθετικό της λέξης

   Το δεύτερο συνθετικο της λέξης προέρχεται από την λέξη ΠΗΔΗΜΑ(το γνωστό) σε προστακτική Υπερθετικού Βαθμού, δηλαδή ΠΗΗΗΗΗΗΔΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *