Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
12 Μαΐου 2021

Δελτία τύπου του Βουλευτή Λευκάδας για Αμβρακία και ποσόστοση μαθητών στις εξετάσεις

Θέμα: Απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, σε ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την περάτωση του έργου της Αμβρακίας οδού.

Νέα παράταση τουλάχιστον 18 μηνών εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση του συνόλου του έργου της Αμβρακίας οδού,  σύμφωνα με απάντηση του υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη, σε ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά.

Όπως αναφέρεται σειρά προβλημάτων (γεωτεχνικών, περιβαλλοντικών, αρχαιολογικών, απαλλοτριώσεων, τροποποίησης μελετών) που προέκυψαν κατά την εκτέλεση του έργου αλλά και «η οικονομική αδυναμία του αναδόχου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του έργου παρ` όλο που σε όλη την διάρκεια ήταν εξασφαλισμένες οι απαιτούμενες πιστώσεις», έχουν επιφέρει σημαντικές καθυστερήσεις στην αποπεράτωση του οδικού άξονα.

Για την επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων απαιτούνται επιπλέον κονδύλια, η έγκριση των οποίων, όπως προκύπτει από την απάντηση, απαιτεί πολλαπλές και χρονοβόρες διαδικασίες.

Επί της ουσίας

– Η δαπάνη για την αποπεράτωση του οδικού άξονα θα μεταφερθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020 και αναμένεται η απόφαση ένταξης.

-Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί με σύνταξη Α.Π.Ε και Σ.Σ.Ε η 1η , η 3η και η 4η εργολαβία.

-Έχουν υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή για έλεγχο οι Συμπληρωματικές Συμβάσεις της 1ης εργολαβίας δαπάνης 4.773.630,93 ευρώ προ ΦΠΑ και της 3ης εργολαβίας δαπάνης 3.531.774,47 ευρώ προ ΦΠΑ οι οποίες έχουν κριθεί από τη Διαχειριστική Αρχή επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση της έγκρισής τους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

-Για την 4η εργολαβία δαπάνης 4.346.666,97 ευρώ προ ΦΠΑ διαβιβάστηκε στην Διαχειριστική Αρχή και αναμένεται ο έλεγχός της.

-Σε ό,τι αφορά την 2η εργολαβία, εκτιμάται ότι είναι αναγκαία η σύνταξη Σ.Σ.Ε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, κυρίως γεωτεχνικών,  η δαπάνη της οποίας δεν έχει καθοριστεί ακόμα.

 

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ

Ο κ. Καββαδάς επισκέφθηκε στις 21 Ιανουαρίου τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, από τον οποίο ζήτησε τη συνδρομή του για την ολοκλήρωση του οδικού άξονα όχι μόνο της Αμβρακίας οδού αλλά και για την οδική σύνδεση Ακτίου-Λευκάδας.

Υπενθύμισε στον υπουργό ότι η μελέτη για τον οδικό άξονα Ακτίου-Λευκάδος έχει εγκριθεί και απαιτείται η πολιτική βούληση προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες χρηματοδότησης του έργου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καββαδάς στον υπουργό «δε ζητώ τη συνδρομή του υπουργείου, αλλά τη συνδρομή του Αιτωλοακαρνάνα υπουργού».

Από τη μεριά του ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι για το θέμα της Αμβρακίας οδού ως βουλευτής στο παρελθόν είχε επισταμένως ασχοληθεί και ότι στην παρούσα φάση έχει επισημάνει επανειλημμένως ως το θέμα στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σπίρτζη. Όπως επισήμανε ο υπουργός το ενδιαφέρον του για την ολοκλήρωση του έργου παραμένει αμείωτο και θα ασχοληθεί προσωπικά με αυτό το σημαντικό έργο πνοής για την περιοχή μας.

 

Θέμα: -Με τη μέθοδο τη ποσόστωσης οι πανελλήνιες εξετάσεις για  τους μαθητές της Λευκάδας εφέτος.

-Μετεγγραφές φοιτητών

 

Τη διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί η μέθοδος της ποσόστωσης για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών της Λευκάδας στα Α.Ε.Ι και Α.Τ.Ε.Ι της χώρας, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στον Βουλευτή Λευκάδος Θανάση Καββαδά.

Η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι σχεδόν έτοιμη και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου από τη Βουλή.

Σύμφωνα με τον υπουργό η ρύθμιση αφορά τους τελειόφοιτους Λυκείου του 2016 αλλά και τους απόφοιτους του Λυκείου του νομού Λευκάδας παλαιότερων ετών,  που θα δώσουν και εφέτος πανελλήνιες εξετάσεις.

Σε ό,τι αφορά τις μεταγραφές ο κ. Καββαδάς εξήγησε στον υπουργό το πρόβλημα που έχει προκύψει με τις μεταγραφές των σπουδαστών από τη Λευκάδα, ότι η προθεσμία για την κατάθεση των ηλεκτρονικών αιτήσεων εξέπνεε στις 16/11/2015, δηλαδή μια ημέρα πριν το σεισμό που έπληξε το νησί, με αποτέλεσμα να μη συμπεριλαμβάνεται στα δικαιολογητικά τους η δυσμενής εξέλιξη, που είναι καταλυτική για την έγκριση των αιτήσεων.

Ο υπουργός σύνεστησε στον κ. Καββαδά,  οι  φοιτητές που έχει απορριφθεί η αίτησή τους, να υποβάλλον νέα αίτηση επανεξέτασης του αιτήματός τους, με αριθμό πρωτοκόλλου (όχι ηλεκτρονικά) στην Επιτροπή Κατ΄ Εξαίρεσην Μετεγγραφών.

Στη νέα αίτηση θα πρέπει να συμπεριλάβουν τους επιπρόσθετους λόγους (εν προκειμένω το σεισμό).

Σημειώνεται ότι για τα ανωτέρω θέματα ο κ. Καββαδάς έχει καταθέσει Ερώτηση στο υπουργό Παιδείας, στις 22 Δεκεμβρίου 2015.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *