Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2022

Δήλωση- απάντηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Στάθη Ζαβιτσάνου στον δήμαρχο Μεγανησίου

Από τον κο Παύλο Δάγλα και τον κύριο Γαβρίλη, δεν περιμέναμε ένα διαφορετικό πολιτικό ήθος, σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό  «ο κ. Ζαβιτσάνος και η παρέα του».  Προφανώς υπονοούν μια δημοτική παράταξη, που τίμησε την ψήφο του Μεγανησιώτη  με ένα σημαντικό έργο και για το οποίο είναι περήφανη.  Κατ’ επανάληψη, έχουμε  αποδείξει το πόσο συκοφάντες, ψεύτες και λασπολόγοι είναι. Και το λέμε με ευθύτητα, χωρίς ερωτηματικά ή άλλα στίγματα του γραπτού λόγου! Ας αποδείξουν ότι δεν είναι!

Σχετικά λοιπόν με τις τελευταίες δηλώσεις τους , ότι δηλαδή είχαν  7,5 χρόνια να γίνουν έργα στο Σπαρτοχώρι και τα … δήθεν οράματά τους για το Σπαρτοχώρι.  Αναφέρουμε  μερικά από τα έργα και τις δράσεις μας αποκλειστικά στον οικισμό Σπαρτοχωρίου, χωρίς να αναφερόμαστε στα γενικότερα έργα, που προφανώς αφορούν  και το Σπαρτοχώρι, όπως για παράδειγμα την ύδρευση, την υγεία, τα έργα περιβάλλοντος, τον τουρισμό κ.λ.π

Επίσης να υπενθυμίσουμε την κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρέθηκε ο Δήμος το 2011 και 2012, που βασική προτεραιότητα έμπαινε τότε η ανάγκη να μείνει όρθιος.  Τα καταφέραμε, για να υπάρχει σήμερα γεμάτο ταμείο, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα!

 

Έργα και δράσεις  στον Οικισμό Σπαρτοχωρίου

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΕΙΣ
1 Πλακοστρώσεις : Εκκλησία- Σωκράτη, Στραγαλινού -Τζούμα,  Αρεθέϊκα

2

Πλακοστρώσεις : Από εκκλησία- Στεφάνι- κεντρική αγορά – Στεφάνι , Σκλαβενίτη – συνεταιρισμό,

3

Αλσύλλιο  Ηλεκτροφωτισμός – Αποψίλωση (Κάθε δύο χρόνια το αποψιλώναμε)

4

Αγορά ακινήτου Σπαρτοχώρι (από Καββαδά)  – Δρόμος προς Τσολακέικα

5

Δρόμος Ρόκας- Μονοπάτι Σπηλιάς Κύκλωπα

6

Συντήρηση- Παλιό Δημοτικό Σπαρτοχωρίου

7

Πλακόστρωση Μαμαϊτα, Κατωποδέϊκα κ.α

8

Επισκευή σκάλας «Αλμυρά»

9

Διαμόρφωση παραλίας «Ρόκα»  –  Αναψυκτήριο

10

Διαμόρφωση περιοχής  Σπήλια (ασφαλτικά – κρηπίδωμα) αλλά και  συμπληρωματικά αντιπλημμυρικά έργα προστασίας, Αλμυρά. Εξοπλισμοί λιμανιού.

11

Ανάπλαση – συντήρηση  χώρων  άθλησης & πολιτισμού Σπαρτοχωρίου  (Γυμνάσιο)

12

Αγορά παλιού ελαιοτριβείου  για δημιουργία πλατείας.

ΟΔΟΠΟΙΙΑ

1

Είσοδος οικισμού από λαγκάδι μέχρι Ζαμπάτη και σύνδεση με περιφερειακό.

2

Διαμόρφωση δρόμου από δεξαμενή Τζούμα προς περιφερειακό

3

Συντήρηση δρόμου προς  Ράχες

4

Δρόμος Τιμόθεου – Περιφερειακός

5

Δρόμος βλασταράς

6

Δρόμος Γυμνασίου (είσοδος Σπαροχωρίου)

7

Αποκατάσταση προσβασιμότητας και συντήρηση  οδικού δικτύου, δρόμος Άη – Γιαννιού, Στραβνάμ, Κουτελάδες κ.λ.π

Υπάρχουν έργα γενικότερης σημασίας, κυρίως παιδείας και πολιτισμού – αθλητισμού, που όμως έγιναν στο Σπαρτοχώρι και είναι:

1

Συντήρηση Γυμνασίου -Λυκείου  – Νέες αίθουσες

2

Μελέτη προσθήκης αιθουσών Γυμνασίου – Λυκείου

3

Κατασκευή νέας σύγχρονης αίθουσας πολιτισμού

4

Συντήρηση αγροτικού ιατρείου

5

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός αίθουσας πολυχώρου (Ήχος, φως)

7

Οργάνωση και λειτουργία Γυμναστηρίου

8

Εγκατάσταση και εξοπλισμός Δημοτικού Οδοντιατρείου

ΔΙΑΦΟΡΑ

1

Η αντικεραυνική προστασία του οικισμού

2

Η διαμόρφωση και οι εξοπλισμοί των παιδικών χαρών

3

Παρεμβάσεις – συντηρήσεις- εξοπλισμοί κοινοχρήστων χώρων

4

Δημιουργία και διαμόρφωση χώρων στάθμευσης

5

Αποκατάσταση χώρων απορροής ομβρίων και λυμάτων (Σκιώτη- Σπαρτοχώρι κ.α.)

6

Αποψιλώσεις και αποκατάσταση προσβάσεων στο  αλσύλλιο Σπαρτοχωρίου.  Αντικατάσταση επισκευή δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

7

Διευθετήσεις  όμβριων στον οικισμό (π.χ  Μπεκιαρέικα)

 

Υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια, που έχει να κάνει με ένα σχεδιασμό που δεν ολοκληρώθηκε σαν δράση, γι’ αυτό και δεν καταγράφεται, όπως για την περιοχή του Άη – Γιάννη, της Σπηλιάς του Παπανικολή, τα αρχαιολογικά ευρήματα και αλλού.  Σε όλα αυτά όμως να προσθέσουμε και αυτά που αφήσαμε. Κάποια γίνονται και κάποια αγνοείται η τύχη τους. Αυτά είναι:

1. Προβολή της ιστορικής διαδρομής του Μεγανησίου Λευκάδας, προϋπολογισμού  350.000 €.  Το παλιό δημοτικό Σπαρτοχωρίου, αναπαλαιώνεται και διαμορφώνεται σε μουσείο. Είναι σε εξέλιξη!

2. Βελτίωση προσβασιμότητας και δικτύωση χώρων ενδιαφέροντος μέσω παλαιών μονοπατιών στο Μεγανήσι Λευκάδας ,προϋπολογισμού  330.000 €. Διαδρομές, που συνδέουν μαζί με το υπάρχον οδικό δίκτυο όλα τα σημεία ενδιαφέροντος του Νησιού. Μεταξύ άλλων: Σκάλα Σπήλια – Σπηλιά Κύκλωπα, Προς Σπηλιά Παπανικολή, Προς Σπαθί μου Ράχη (Ράχες), Παλιός δρόμος Άη Γιάννη. Δεν γνωρίζουμε την τύχη τους.

3. Αναπαλαίωση – Συντήρηση παλαιών πηγαδιών στο Μεγανήσι Λευκάδας, προϋπολογισμού  100.000 €.  Αναπαλαιώνουμε και προβάλλουμε όλα τα παλιά (κοινόχρηστα) πηγάδια, που για το Σπαρτοχώρι (ήταν ) είναι: Τα πηγάδια  Σπήλια, Ρόκα, βλασταρά.  κ.λ.π  Η δημοτική αρχή τα αποποιήθηκε και απεντάχθηκαν.

5. Η πλατεία Σπαρτοχωρίου, έργο που το αφήσαμε στην νέα δημοτική αρχή σε φάση προένταξης. Μαζί με αυτό και πίστωση 125.000€  για την αγορά του παλιού ελαιοτριβείου του «Βρεττού», όπως και την πίστωση 150.000€ για το νέο ελαιοτριβείο.

Τέλος, για την «Ρόκα» υπήρχε μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, που συμπεριλαμβάνει  και το αναψυκτήριο.   Μελέτη εγκεκριμένη, που εκπόνησε η αρχιτέκτων Κατερίνα Χελιδώνη. Τώρα, το γιατί ο κος Δάγλας  εκπονεί νέα μελέτη χωρίς το αναψυκτήριο, χωρίς τη γραμμή παραλίας, χωρίς το παραπλεύρως απαλλοτριωμένο κομμάτι, προφανώς και έχει να κάνει με το δικό του «όραμα»!

Αυτά σε γενικές γραμμές για το Σπαρτοχώρι.

Αν και είχαμε αποφασίσει να πάψουμε να ασχολούμαστε με το δίδυμο Παύλο – Γαβρίλη και Σία, δεν αντέξαμε, χρονιάρες μέρες,   στον πειρασμό να απαντήσουμε… Περιμένουμε την επόμενη φορά, για το Κατωμέρι και το Βαθύ. Περιμένουμε….

Μέχρι τότε!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΕΣ.

Με την ευχή μας, το 2016 να φέρει χαρά και ευτυχία σε κάθε Μεγανησιώτη.

 

Μεγανήσι 2 Γενάρη 2016

Κατά Παύλου… « Ο κος Ζαβιτσάνος και η … παρέα του»

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Μια ένσταση η εγκατάσταση και ο εξοπλισμός του δημοτικού οδοντιατριου ειναι δωρεά του Ροταριανού ομίλου Αθηνών *Ομόνοια* με την μόνη υποχρέωση του δήμου να την λειτουργήσει και να φαίνονται τα λογότυπα του ομίλου που έκανε την δωρεά στον κόσμο τα οποία όμως εχουν αποκολληθεί.
    καθως εάν ενημερωθεί ο όμιλος οπως και η περιφέρεια γι αυτο εχουν το δικαίωμα να αποσύρουν τον εξοπλισμό αυτο αναφέρεται ρητά στον κανονισμό του διεθνές Ροταρυ διοτι αυτοι χρηματοδότησαν το έργο μετά απο συνεννόηση με τον τοτε δήμαρχο αν χρειάζεται την μονάδα αυτή στο νησί και αν μπορει να την λειτουργήσει.
    http://www.fortsalefkada.gr/epikairotita/lefkada/2663/

    1. Γιατί η αίθουσα πολιτισμού τίνος έργο ήταν; Αλλά με αυτά θ΄ ασχολούμαστε βραδιάτικα; Όλα τέθηκαν στην κρίση του Μεγανησιώτη ψηφοφόρου, ο οποίος και αποφάσισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *