Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Ιουνίου 2023

“Περιβαλλοντική μεγαβόμβα” στα θεμέλια του οικοσυστήματος της ανατολικής Λευκάδας σκουπίδια και βιολογικοί

Απειλή και για το εσωτερικό αρχιπέλαγος και την ευρύτερη περιοχή του Μεγανησίου

Μεγάλο πρόβλημα (όπως φάνηκε κι από την φωτιά σήμερα) αντιμετωπίζει ο δήμος Λευκάδας  με την εναπόθεση των μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων του, αφού πλέον ο ΧΥΤΑ  Λευκάδας βρίσκεται σε οριακό σημείο , μην επιτρέποντας όντας κορεσμένος, την υποδοχή περισσότερων σκουπιδιών.Για το θέμα εξέδωσε δελτίο τύπου και ο δήμος Λευκάδας:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα, Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, τις πρωινές ώρες, στη χωματερή των παλιών Αλυκών. Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν ο στόλος οχημάτων του Δήμου συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης μέσω, κυρίως, επιχωμάτωσης και ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ την επιχείρηση συνδράμουν, επίσης, πολλά οχήματα ιδιωτών εργολάβων.

Από τη στιγμή που έγινε αντιληπτή η φωτιά, στην περιοχή έσπευσαν ο Δήμαρχος Λευκάδας, Κ. Δρακονταειδής, Αντιδήμαρχοι και υπάλληλοι του Δήμου που βρήκαν στη χωματερή μεγάλη ποσότητα βεγγαλικών (συνημμένη φωτογραφία). Για το γεγονός ενημερώθηκαν το Τμήμα Ασφάλειας και η Πυροσβεστική. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα ανακοινωθούν με το τελικό πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ο Δήμος μας θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατά το δυνατόν γρηγορότερη κατάσβεση. Επισημαίνεται ωστόσο ότι εξαιτίας της φωτιάς υπάρχει ενδεχόμενο καθυστέρησης αποκομιδής των απορριμμάτων, ως εκ τούτου ζητείται η κατανόηση των δημοτών.  

Για το περιστατικό, ο Δήμος Λευκάδας θα καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων.    

Λευκάδα,

22 Απριλίου 2015

 

Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αφού όλος σχεδιασμός του δήμου Λευκάδας κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα, αφού ακόμα δεν έχει δωθεί το ΟΚ , για την μεταφορά και την εναπόθεση των υπολοίπων της επεξεργασίας  των απορριμμάτων  στον αρχικά  και με ΚΥΑ του 2007, χώρο εναπόθεσης που είχε χωροθετηθεί στον δήμο Παλαίρου-Βονίτσης, ο οποίος φέρεται να επικαλείται την ύπαρξη  νεότερης ΚΥΑ  που στερεί την Λευκάδα από το δικαίωμά της αυτό.

Κι ενώ χρονικά για την εξεύρεση λύσης τα περιθώρια στενεύουν, ήρθε και η φωτιά σήμερα να υπενθυμίσει  στους Λευκαδίτες, πόσο εύθραστη  κι επείγουσα  γίνεται η ανάγκη  για την εξεύρεση οριστικής λύσης, αφού τυχόν εξαναγκαστική μεταφορά των  30.οοο τόνων σκουπιδιών προς 100 ευρώ για κάθε  70 χιλιόμετρα  θα σήμαινε μια τεράστια επιβάρυνση για τα δημοτικά τέλη και τους δημότες.

Επιπλέον στην περιοχή ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό το ποσοστό λειτουργίας  του βιολογικού καθαρισμού της Λευκάδας που χύνεται στην περιοχή και σε συνδυασμό με τον βιολογικό Ελλομένου  που ελέω περικοπών στην εκτέλεση του έργου, κατέληξε πολύ πιο κοντά του αρχικού σχεδιασμού,  στην περιοχή Αλαμανάτο   (αντί του  Μαύρου Νερού) δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για την οικολογική  ισορροπία στην περιοχή. Αν δε προσθέσει κανείς ότι τόνοι βυθοκορημάτων (μεταξύ αυτών κι αποστραγγίσεις διοξινών από τον ΧΥΤΑ Λευκάδας) διασπείρονται στην περοχή, συν τις ιχθυοκαλλιέργειες που λειτουργούν και σχεδιάζονται, τις πλατφόρμες εξορύξεων υδρογονανράκων,  τότε πραγματικά δεν μπορεί να αισιοδοξεί για το μέλλον μιας από τις μαγευτικότερες περιοχές  της Ελλάδας και του κόσμου.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτικότητα και Επιχειρηματική Δραστηριότητα» οργανώνει το Επιμελητήριο Λευκάδας, με συντονιστή τον Γιάννη Πολίτη

Το Επιμελητήριο Λευκάδας κάνει γνωστό στα μέλη του ότι σε συνεργασία με τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (του οποίου […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights