Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
9 Μάι 2021

Η “Επτανησιακή Αναγέννηση” απαντά στον κ. Μπεριάτο

Δελτίο Τύπου – Απάντηση  στον κύριο Μπεριάτο

ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ τα περιφερειακά δρώμενα ο δοτός επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης του ΠΑΣΟΚ κύριος Ηλίας Μπεριάτος, από τις εκλογές κι εδώ (τουλάχιστον από την ιδιαίτερη πατρίδα του εντελώς), αποφάσισε ξαφνικά να δηλώσει την ύπαρξή του με ένα δελτίο τύπουτο δεύτερο (!) στην τετράμηνη θητεία του – για το Περιφερειακό Συμβούλιο της Ζακύνθου.

ΕΝΑ ΔΕΛΤΙΟ τύπου μνημείο αντιφατικότητας, υποκρισίας και θράσους.

Αντιφατικότητας, αφού από τη μια λέει πως «η συζήτηση ήταν ενημερωτική» και από την άλλη αναφέρει πως «ο επικεφαλής του Ιονίου Αρχιπελάγους Ηλίας Μπεριάτος πρότεινε στο Π. Σ. και τον Περιφερειάρχη να ληφθεί απόφαση εκπόνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα (sic) ενός ‘’Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου” το οποίο θ΄αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αναπτυξιακή πορεία της Π.Ι.Ν.» !!!

ΟΜΩΣ ΤΟ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΟ είναι πως η υποκρισία του κυρίου Ηλία Μπεριάτου περνάει τα εσκαμμένα αγγίζοντας τα όρια του θράσους.

Ισχυρίζεται όσα ισχυρίζεται, αλλά η αλήθεια είναι πως ήθελε πάση θυσία να αποφύγει την σκληρή πραγματικότητα, που θέλει σήμερα να υλοποιούνται από το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση αυτά που χθες κατάγγελλε ως αντιπολίτευση, όταν για τα Ιόνια Νησιά το 30% του ΕΣΠΑ έχει πάει σε έργα του Γ΄ΚΠΣ και στο σύνολό του είναι σχεδόν τελειωμένη υπόθεση – όπως στη συνέχεια θα αναφερθεί.

Ειδικά για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κεφαλονιά και την Ιθάκη, το ΕΣΠΑ εξελίσσεται σε απίστευτη τραγωδία, με συμμετοχή αρκετά κάτω του 10% !!!

ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ σήμερα ο κύριος Μπεριάτος ως δήθεν σωτήρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, να καταγγέλλει ότι «διεξήχθη επτάωρη (!) συζήτηση για το ΕΣΠΑ, σε βάρος των άλλων σημαντικών θεμάτων» λες και το ΕΣΠΑ δεν είναι σοβαρό θέμα, οπότε και προτείνει πομπωδώς την εκπόνηση ενός ακατανόητου…. «οδικού χάρτη για την αναπτυξιακή πορεία της Π.Ι.Ν.» και μάλιστα «σε σύντομο χρονικό διάστημα» προφανώς για να είναι στην πνεύμα της εποχής, χρησιμοποιώντας ….ξεκάρφωτα την ορολογία περί «οδικού χάρτη» που χρησιμοποίησε πριν λίγο καιρό ο Πρωθυπουργός για τα νέα μέτρα του μνημονίου που αναμένονται !!!

ΚΑΙ ΑΥΤΟ όντας από τους πλέον ευνοημένους Έλληνες πολιτικούς από το κομματικό κατεστημένο, αφού διατέλεσε ΠΑΝΤΑ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ:

1) 4 χρόνια ειδικός σύμβουλος του ΥΧΟΠ, 2) 4 χρόνια Νομάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, 3) 4 χρόνια Γενικός Γραμματέας Δασών, 4) 4 χρόνια Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος, 5) 4 χρόνια εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 6) 1 χρόνο Βουλευτής Επικρατείας και δεν κατάφερε να συντάξει όχι «Στρατηγικό Σχέδιο», αλλά ούτε καν ένα «υποτυπώδες σχέδιο», για την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και ολόκληρη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων !

Ό,τι δηλαδή δεν κατάφερε 21 χρόνια ως ΑΝΩΤΑΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ για τον τόπο του, έχει την υποκριτική απαίτηση να το θέλει σε «σύντομο χρονικό διάστημα» με ένα πομπώδες σλόγκαν περί «Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης» ως μέν, πάλι από το κομματικό κατεστημένο, περιφερειακός σύμβουλος, αφού δεν πέτυχε απότυχε ως υποψήφιος Περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ –καθόσον ουδείς εκ των 250.000 Επτανησίων πολιτών και των χιλιάδων μελών του ΠΑΣΟΚ δεν ρωτήθηκε για την υποψηφιότητά του τον περασμένο Σεπτέμβριο !!!

ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΤΣΙ να μην είναι τα πράγματα, θέλει πολύ μεγάλο θράσος για να σε πιάνει ξαφνικά ο πόνος για το ΕΣΠΑ και να ζητάς «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης», όταν πριν δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2009 ως Βουλευτής Επικρατείας, με ερώτηση στη Βουλή έχεις καταγγείλει τις εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ από το Γ΄ΚΠΣ ότι γίνονται με «απώλεια σημαντικών πόρων για την Κεφαλονιά και τα Ιόνια νησιά» και σήμερα σιωπάς ένοχα, την ίδια ώρα που κοινοβουλευτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ (ως αντιπολίτευση) κατάγγελλαν την όλη διαδικασία ως «απάτη εθνικής κλίμακας με υπεξαίρεση χρημάτων του ΕΣΠΑ» !!!

ΤΟ ΑΚΡΟΝ ΑΩΤΟΝ βέβαια της υποκριτικής στάσης του κυρίου Μπεριάτου, των συν αυτώ, αλλά  και των όσων ισχυρίζεται στο δελτίο τύπου του, είναι πως όταν του επισημάνθηκε στη συνεδρίαση η υποκριτική του στάση και πως το ζητούμενο δεν είναι οι μεγαλόστομες αναπτυξιακές μελέτες, αναδιπλώθηκε και διαρρηγνύοντας τα ιμάτια του ισχυρίστηκε πως …. «αυτό εννοούσε» με την πρότασή του για «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» και πως κακώς διαβάλλεται !

Μετά από λίγο στην ψηφοφορία «έδωσε εξετάσεις προσαρμογής στα νέα δεδομένα», αφού δεν κατέθεσε ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ, υπερψηφίζοντας αυτός και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης του την πρόταση για «νοικοκύρεμα του ΕΣΠΑ» !!!

Ως εκ τούτου ο ισχυρισμός του κυρίου Μπεριάτου πως «απερρίφθη η πρότασή του με αποτέλεσμα να μην διαθέτει η περιφέρειά μας  την πυξίδα που θα την βοηθήσει να πορευτεί  στο δρόμο της ανάπτυξης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο» είναι πέρα για πέρα αναληθής !!!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

ΔΕΝ ΕΙΔΑΜΕ τον ευαίσθητο για «Στρατηγικά Σχέδια Ανάπτυξης» και «Οδικούς Χάρτες» κύριο Μπεριάτο να παίρνει θέση για την μεθόδευση της Κυβέρνησης δύο έργα μαμούθ στη Λευκάδας προϋπολογισμού 61 εκατομμυρίων ευρώ να τα φορτώνει στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και να το καθιστούν αυτόματα απαγορευτικό για τα υπόλοιπα νησιά με την τεράστια υπερδέσμευση  (overbooking) που δημιουργούν, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα και ευκολότατα η κυβέρνηση να τα εντάξει στα τομεακά προγράμματα των Υπουργών.

Το ένα αφορά το Νοσοκομείο της Λευκάδας με 36 εκατομμύρια και το δεύτερο τον καθορισμό του Δίαυλου της Λευκάδας με …. 25 εκατομμύρια ευρώ!!

Όπως αποκαλύφθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επιβεβαιώθηκε πλήρως (και με το παραπάνω….) από τον Λευκαδίτη Αντιπεριφερειάρχη κ. Μαλακάση, επιφαίνεται σκάνδαλο, το έργο κατά το ήμισυ περιλαμβάνει όχι λιμενικό αλλά κρυφό πολιτιστικό έργο με την υποθαλάσσια υποστύλωση δύο κάστρων, ενώ και ο προγραμματιζόμενος δίαυλος δεν είναι σύμφωνα με τις ανάγκες πλεύσης του, αλλά προσαρμοσμένος στις ανάγκες των δύο κάστρων!!!

Όταν λοιπόν ονομάζεται από τη κυβέρνηση η υποστύλωση δύο κάστρων…..λιμενικό έργο, εκβάθυνση του  διαύλου της Λευκάδας, και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας καθίσταται τελειωμένη υπόθεση 2 ½ χρόνια πριν την λήξη του, ο κύριος Μπεριάτος οραματίζεται… Οδικούς Χάρτες Ανάπτυξης!!!

Όταν τη μερίδα του λέοντος των κοινοτικών κονδυλίων διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα οι υπουργοί, χωρίς λογοδοσία!!!

………………………………………………………………

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΡΙΑΤΟΣ: Χωρίς αναπτυξιακή πυξίδα η Περιφέρεια

ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011 συνεδρίασε στη Ζάκυνθο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Ως πρώτο θέμα της ημερήσιας Διάταξης υπήρξε η ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου για το ΕΣΠΑ. Επειδή η συζήτηση ήταν ενημερωτική και δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση  η  Παράταξή μας ζήτησε να μη γενικευθεί η συζήτηση και να γίνει ειδική Συνεδρίαση για το θέμα αυτό.  Με ευθύνη όμως του  Προέδρου του Π. Σ. και του Περιφερειάρχη διεξήχθη επτάωρη (!) συζήτηση σε βάρος των άλλων σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας Διάταξης που επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις! Τούτο είχε ως αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη  δυσφορία των ενδιαφερόμενων πολιτών που περίμεναν να ληφθούν αποφάσεις που τους αφορούν ( λ. χ.  διαχείριση απορριμμάτων Ζακύνθου), την αρρυθμία στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τελικά την απαξίωση του οργάνου.

Προκειμένου να διασωθεί η συνεδρίαση και να μη πάνε χαμένες τόσες ώρες συζήτησης ο επικεφαλής του Ιονίου Αρχιπελάγους Ηλίας Μπεριάτος πρότεινε στο Π. Σ. και τον Περιφερειάρχη να ληφθεί απόφαση εκπόνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός ‘’Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου” το οποίο θ΄αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αναπτυξιακή πορεία της Π.Ι.Ν. Το σχέδιο που περιλαμβάνεται άλλωστε στις αρμοδιότητες που παρέχει η νομοθεσία (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα περιλαμβάνει όλα  τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των νησιών μας όπως στόχοι, κατευθύνσεις, προτεραιότητες καταγραφή έργων και δράσεων κεντρικών φορέων, νοικοκύρεμα του ΕΣΠΑ, δυνατές πηγές χρηματοδότησης, αξιοποίηση προγραμμάτων, μηχανισμοί υλοποίησης στη σημερινή συγκυρία κ.λ.π.

Δυστυχώς όμως για λόγους μικροπολιτικής  σκοπιμότητας η Παράταξη της πλειοψηφίας και οι σύμμαχοί της στο Π.Σ. απέρριψαν την πρότασή  αυτή με αποτέλεσμα να μην διαθέτει η περιφέρειά μας  την πυξίδα που θα την βοηθήσει να πορευτεί  στο δρόμο της ανάπτυξης σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *