Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Απρίλιος 2021

Για το νέο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα (του Κώστα Μεσσήνη)

Στα πλαίσια της ισοσκέλισης της κοινής αγροτικής παραγωγής στην Ε.Ε., ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα συρρικνώθηκε ενώ η διεθνή τάση ( και κυρίως στην χώρα μας), επιβάλλει τον άγραφο νόμο της επικράτησης στην αγορά εργασίας μοντέρνων επαγγελμάτων. Στον αγροτικό τομέα το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού έχει παραμείνει γερασμένο, αδύναμο να προσαρμοστεί της νέες εξελίξεις. Αυτό επιτάσσει μεγαλύτερη προσπάθεια στα Δ.Σ. των συνεταιρισμών για την ανανέωση του δυναμικού και προσαρμογή στις εξελίξεις.

Σύμφωνα πάντα με την οικονομική συγκυρία όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται ξανά με την αγροτική παράγωγη για βιοποριστικούς λόγους.Τούτο είναι μια θετική εξέλιξη. Όμως θα είχε ουσιαστικό και δυναμικό ρολόγια την πορεία της αγροτικής οικονομίας η ενσωμάτωση στο αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα ακόμα και εγκαταλελειμμένων αγροτεμαχίων που ο αγροτικός συνεταιρισμός θα εκμεταλλευτεί μέσα από μίσθωση και θα διανείμει στους παραγωγούς για την αγροτική εκμετάλλευση τους.

Το ποιοτικό προϊόν με προστιθέμενη αξία επιτάσσει πρότυπα πιστοποίησης «Βιολογικά προϊόντα, DEMETER, NaTrue». Ποτέ όμως η ποσότητα και η τιμή διάθεσης δεν θα γίνει προσιτή στον καταναλωτή, αν όλοι στον αγροτικό τομέα δεν περάσουν από την συμβατική στις βιώσιμες περιβαλλοντικές μεθόδους (παραπέμπω στις προϋποθέσεις πιστοποίησης βιολογικής γεωργίας).

Το αγροτικό εισόδημα ανέκαθεν ήταν παρά πολύ μικρό. Το αγροτικό κίνημα πέρα από την οργάνωση της παράγωγης και την μεταποίηση πρέπει να εξασφάλιση και την διάθεση, που αν είναι δεδομένη δεν είναι και τόσο αποτελεσματική όσο τα αλλά δυο σκέλη (παραγωγή, μεταποίηση). Ας αναφέρουμε κάποια τρανταχτά παραδείγματα, π.χ. για το κρασί:

  •  Στα πλαίσια του μαζικού τουρισμού δεν εννοείται ένα τοπικό προϊόν να μην προωθείται μέσα από όλα τα τοπικά καταστήματα που έχουν σχέση με την διαμονή, διατροφή, νυκτερινή διασκέδαση, και μάλιστα ως προεπιλεγμένη πρόταση τον παραπάνω καταστημάτων.
  • Ο αγροτουρισμός είναι μια ουσιαστική βελτίωση στο εισόδημα του αγρότη με έμμεση και άμεση πώληση ή διαφήμιση ενός συνεταιριστικού προϊόντος .
  • Στην μεγιστοποίηση και την ανάδειξη του συνεταιριστικού προϊόντος καθοριστικό ρολό μπορεί να παίξει η αξιοποίηση από την αγορά εργασίας του νέου πλεονασματικού δυναμικού που έχει ειδικευτεί στους τομείς διαχείρισης και προώθησης πωλήσεων, στο οποίο θα δοθούν ανάλογες διοικητικές αρμοδιότητες.

Ελπίζω να κάλυψα ουσιώδεις προβληματισμούς και να συμβάλλω σε μια γενικότερη συζήτηση.

 

Βιογραφικό

2007-2009: Μέλος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Λευκάδας .
2007-         :  Μέλος της Σύριζα Λευκάδας
2007-2009:  Ν.Ε Συν Λευκάδας
2008-         : Σύσταση της ομάδα δράσης Λευκάδας
2009-2010: Ανέντακτος Σύριζα .
2010-2011 : Μέλος ” ΟΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ “( Κοινωνική – Πολιτική Οικολογία)  .
2010-2011 : Μέλος Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Σύριζα .
2011-2012 : Μέλος  της Α.Κ.Ο.Α

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η χθεσινή ομιλία του Γιώργου Καλούδη στην εναρκτήρια του προεκλογικού αγώνα στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας

21-3-2014 Η χθεσινή ομιλία του Γιώργου Καλούδη στην εναρκτήρια του προεκλογικού αγώνα στο κατάμεστο Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας   Α) Η γενική […]

Εξώδικο στον υπ. Εθνικής Άμυνας, στο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο και το ΤΑΙΠΕΔ έστειλε ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. Θεόδ. Γαλιατσάτος

Το Υπ. Εθνικής Αμύνης βρίσκεται υπόλογο για κάτι που αρχικά δεν γνώριζε αλλά στη συνέχεια ενέκρινε λόγω πιέσεων της κυβέρνησης. […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *