Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2022

Διαλύεται η ΔΗΜΑΡ. Αποχώρησε και ο Γεράσιμος Γεωργάτος (αναν.)

Μετά την αποχώρηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου από την Κ.Ε., τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού και την ανεξαρτητοποίηση της Κατ. Μάρκου, προστέθηκε και η αποχώρηση του Γεράσιμου Γεωργάτου.

Η κρίση διαρκείας της ΔΗΜΑΡ ήταν αναμενόμενη. Βλέποντας κανείς τα γεγονότα και με στοιχειώδη ψυχραιμία και εντιμότητα στην ανάλυσή του, θα το έβλεπε ήδη από το 2012. Τότε μάλιστα εμείς εδώ στο meganisinews είχαμε αποτολμήσει μια προσέγγιση και συγκεκριμένα την περίοδο κατά την οποία η ΔΗΜΑΡ δεν (κατα)ψήφιζε ως τρίτος εταίρος στην συγκυβέρνηση τα μέτρα για τα εργασιακά. (Δείτε σχετικά την ανάρτηση της 26ης Οκτωβρίου 2012). Σε αυτήν είχαμε γράψει ακόμα -και προς το παρόν οι εξελίξεις μας έχουν επιβεβαιώσει πλήρως-, όπως και σε άλλα ζητήματα άλλωστε τοπικού ενδιαφέροντος. Γράφαμε λοιπόν τότε:

(β) η ΔΗΜΑΡ «σώζεται» οργανικά και δημοσκοπικά, διότι προέβαλε …σθεναρή αντίσταση (λέμε για να περνά η ώρα), -ουσιαστικά πάει να πιάσει τελείως πάτο, όπως το ΠΑΣΟΚ,(γ) παίρνει (ευελπιστούν) πόντους τόσο  από το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ (ποιους πόντους εδώ που τα λέμε…) όσο ενδεχομένως κι από τους μετριοπαθείς της Αριστεράς, πλευροκοπώντας  ταυτόχρονα  τον ΣΥΡΙΖΑ («του τη βγαίνει από αριστερά»), του οποίου την ανοδική πορεία κάποιοι θέλουν οπωσδήποτε ν΄ ανακόψουν. Η ΔΗΜΑΡ με απλά λόγια θα λειτουργήσει ως αναλώσιμο ανάχωμα.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια λοιπόν. Και τα μέτρα περνούν και η ΔΗΜΑΡ σώζεται, προς το παρόν ή μέχρις ότου αποφασίσουν ότι δεν θα είναι πλέον χρήσιμη παρά την υψηλή δημοφιλία του Φώτη Κουβέλη, όπως μας δείχνουν μέ δημοσκοπήσεις τα ΜΜΕ. Αλλά κι αυτό είναι κάτι που αντιμετωπίζεται.”

 

Αποχώρηση Γερ. Γεωργάτου

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜ.ΑΡ

Αθήνα, 10/07/2014

Προς τον Γραμματέα της ΔΗΜ.ΑΡ.

Θανάση Θεοχαρόπουλο

Η διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ έχει προσεγγίσει τις εσχατιές της αναξιοπιστίας και της αναξιοπρέπειας. Από τη στιγμή που αποχώρησε από την τρικομματική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με κύρια ευθύνη της ηγεσίας της, την χαρακτηρίζουν η απουσία σταθερού στρατηγικού προσανατολισμού, οι τυχοδιωκτικοί τακτικοί ελιγμοί, η υποκριτική προσήλωση σε μεταρρυθμίσεις και η επίφαση εσωκομματικής δημοκρατίας.
Αφού φλέρταρε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, ως μεταρρυθμιστικό κόμμα, άνευ ενδοιασμού προσεγγίζει τώρα τον ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφοντας στις παραδοσιακές εκδοχές της αριστεράς. Αρνήθηκε επίμονα τον διάλογο για την μεγάλη και αυτόνομη κεντροαριστερά και τώρα που και αυτός μπαγιάτεψε, τον θυμήθηκε ως σανίδα σωτηρίας μετά την συντριβή του κόμματος στις ευρωεκλογές. Οχυρώνεται πίσω από πεπατημένες και γενικόλογες καταγγελίες περί νεοφιλελευθερισμού και μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο, για να υπερασπιστεί κατεστημένες δομές και συντεχνιακά συμφέροντα που εμποδίζουν τη χώρα μας να βγει από το τέλμα. Οι εξελίξεις με τη ΔΕΗ και η στάση της σε ζητήματα αποκρατικοποιήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ, το άνοιγμα των επαγγελμάτων, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και πολλά άλλα, επιβεβαιώνουν τις αγκυλώσεις και τον τυχοδιωκτισμό της ηγετικής ομάδας. Η αδιαφάνεια και οι εκ των προτέρων ειλημμένες αποφάσεις με την εκ των υστέρων επικύρωση από τα όργανα, ολοκληρώνουν την εικόνα ενός κόμματος τυπικά δημοκρατικού, αλλά ουσιαστικά ασφυκτικά αρχηγικού. Θύμα του και ο Γρηγόρης Ψαριανός. Παραλείπω εδώ την φαρσοκωμωδία περί Συνεδρίου και παραίτησης του Προέδρου.
Υπήρξα από τα ιδρυτικά μέλη, ανήκα στον στενό πυρήνα των ιδρυτικών στελεχών της ΔΗΜ.ΑΡ. Αγωνίστηκα, με όποιες δυνατότητες διέθετα μαζί και με άλλους συντρόφους μου, κυρίως από την Μεταρρυθμιστική Τάση, να μπορέσει να γίνει η ΔΗΜ.ΑΡ αυτό που ήθελε, αυτό που ευαγγελίστηκε. Το θεωρώ πλέον αδύνατο. Αυτό που εκπέμπεται είναι ολοκληρωτική επαναφορά σε ακαμψίες της αριστεράς και προσωπικές διασώσεις και τακτοποιήσεις. Δεν με αφορούν. Η χώρα χρειάζεται ευρύτατη ανανέωση του πολιτικού σκηνικού και του πολιτικού προσωπικού από δυνάμεις που είναι διατεθειμένες να συγκρουστούν ουσιαστικά και όχι μόνο διακηρυκτικά με τις κατεστημένες συντεχνιακές δομές και νοοτροπίες προωθώντας μεταρρυθμίσεις που θα την μεταμορφώσουν επιτέλους σε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Τέτοιες δυνάμεις θα επιδιώξω να στηρίξω αποχωρώντας από την ΔΗΜ.ΑΡ, όπως μου επιβάλλουν η πολιτική και προσωπική μου αξιοπρέπεια.

Γεράσιμος Γεωργάτος

 

Διαλύεται η ΔΗΜΑΡ. Αποχώρησε από τη Κ.Ε. ο Ανδρέας Παπαδόπουλος! Διεγράφη ο Ψαριανός, ανεξαρτητοποιήθηκε η Μάρκου. “Αναγκασμένος” ο Λυκούδης

Η “προφητεία” του Σταύρου Μπαγεώργου: 

Δανειζόμαστε την εισαγωγή από προηγούμενη ανάρτησή μας (20.06.2014).

“Το είχαμε ξαναγράψει, καιρό πριν όταν ο Σταύρος Μπαγεώργος δήλωνε τον Ιούλιο του 2012: «Θα είμαι σπίτι μου, όπως πήγαν άλλοι πριν από εμένα και θα πάνε και άλλοι μετά από εμένα»Έκτοτε ακολούθησαν και άλλες παραιτήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ, αν και οι λόγοι τότε ήταν τελείως διαφορετικοί από ότι σήμερα, με όλες τις πιθανές προεκτάσεις που μπορεί να συμπεριλαμβάνει μια ανεξαρτητοποίηση βουλευτών εν γένει, κάτι το οποίο σε λίγους μήνες θα φανεί. Δεν είναι πρόθεση να κάνουμε δίκη προθέσεων, της οποίας το περιεχόμενο θα περιμένουμε με αγωνία να διαψευστεί…

Άλλωστε σε μια παλαιότερη ανάλυσή μας (Ιούλιος 2013) γράφαμε -και από τις μέχρι τώρα εξελίξεις στην ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και τον ρόλο που θα επιθυμούσαν κάποια ενεργά στοιχεία της έχουμε πλήρως επιβεβαιωθεί: «Η ΔΗΜΑΡ βίωσε και την αποχώρηση σημαντικών στελεχών της,  ενώ οι διαφωνίες μέσα στο κόμμα για το ορθό η μη της αποχώρησης από τη συγκυβέρνηση δεν έχουν κοπάσει. Οι διαρροές της είναι προς τον ΣΥΡΙΖΑ και ακριβώς αυτό είναι που φοβίζει, όχι μόνο τη ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτό που αρεσκόμαστε να αποκαλούμε «σύστημα» και που ακόμα έχει εκφραστές του.»

Η επιστολή παραίτησης του Ανδρέα Παπαδόπουλου προς τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Θανάση Θεοχαρόπουλο

Αγαπητέ Θανάση,

Μόλις πληροφορήθηκα τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, με την “κατηγορία”, μεταξύ άλλων, για “συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος”.

Η ΔΗΜΑΡ έφτασε στο 1,23% ακριβώς επειδή ακολούθησε μια γραμμή, την οποία εδώ και λίγες εβδομάδες έχει πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων.

Αναρωτιέμαι τώρα ποια γραμμή ακολουθεί η ΔΗΜΑΡ; Μήπως αυτή που εδώ και ένα χρόνο ο Γρηγόρης και πολλοί άλλοι διεκδικούσαμε;

Θεωρώ αδιανόητο να διαγράφεται ένας βουλευτής, ο οποίος έχει δικαιωθεί στον απόλυτο βαθμό.

Πίστευα ή ήλπιζα ότι η όποια αλλαγή γραμμής, θα συνδυαζόταν και με γενναίο άνοιγμα προς τους ανθρώπους που εδώ και ένα χρόνο έχουν λοιδορηθεί, επειδή έλεγαν αυτά ακριβώς που τώρα προσπαθεί να πει η ΔΗΜΑΡ. Διαπιστώνω ακριβώς το ανάποδο με τη διαγραφή του Ψαριανού.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι η ΔΗΜΑΡ παίρνει διαζύγιο από τους ανθρώπους που την ίδρυσαν, από τους πραγματικούς εκφραστές του ρεύματος της ανανεωτικής αριστεράς.

Ως εκ τούτου, δεν μπορώ να παραμείνω μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Με προσωπική εκτίμηση,
Ανδρέας Ε. Παπαδόπουλος

Η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης γνωστοποίησε στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη απόφασή του, με την οποία ο βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός δεν ανήκει πλέον στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής με τη συστηματική διαφοροποίηση και αντίθεσή του προς τις πρωτοβουλίες και επιλογές του κόμματος, αλλά και με τη σημερινή άρνησή του να προσυπογράψει την πρόταση δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ», έχει έρθει σε πλήρη ρήξη με τις συντεταγμένες λειτουργίες και κατευθύνσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η ΔΗΜΑΡ, κόμμα που αποδεδειγμένα σέβεται τη διαφορετική άποψη, εξάντλησε όλα τα περιθώρια για την παραμονή του στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά την έκδηλη περιφρόνηση που επί μεγάλο χρονικό διάστημα επιδεικνύει ο ίδιος για τις συλλογικές μας αποφάσεις.

Η ΔΗΜΑΡ απάντησε και στην ανεξάρτητη πλέον βουλευτή Κατερίνα Μάρκου η οποία είπε ότι αποχωρεί από το κόμμα το οποίο αναλώνεται σε στερεότυπες και βαρετές εμμονές.

Προφανώς, όλοι, συνεπώς και η βουλευτής κ. Μάρκου, έχουν δικαίωμα να επιλέγουν δρόμο και ψηφοφόρους. Σε σχέση πάντως με όσα οψίμως η ίδια καταλογίζει στη ΔΗΜΑΡ  για «στερεότυπες και βαρετές εμμονές», είναι γεγονός ότι όντως έχουμε εμμονές με σταθερές αξίες της ανανεωτικής αριστεράς. Θα συνεχίσουμε μάλιστα να τις έχουμε.

“Αναγκασμένος” ο Λυκούδης να συνυπογράψει την πρόταση την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα για τη “Μικρή ΔΕΗ”

Αρνήθηκα και εγώ και άλλοι συνάδελφοί μου Βουλευτές, όπως επίσης και στελέχη της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, την συνυπογραφή με τον ΣΥΡΙΖΑ της πρότασής του για δημοψήφισμα.
Το σκεπτικό της άρνησής μας είναι γνωστό. Τελικά η ΔΗΜΑΡ ορθώς δεν προχώρησε σε αυτή την κατεύθυνση.
Επιλέγει να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ σήμερα, ξεχωριστή δική της πρόταση για δημοψήφισμα. Υποστηρίζω ότι και αυτή η επιλογή δεν συμβάλλει στην εξέλιξη του θέματος με βάση τις δικές μας θέσεις.
Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σύνθετο, η άποψη της ΔΗΜΑΡ πολύπλευρη, τέτοια που δεν νομίζω ότι μπορεί να συναθροιστεί με παρόμοιο αίτημα άλλων πολιτικών χώρων που έχουν τελείως διαφορετικό επί της ουσίας σκεπτικό.
Είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί σε τόσο σύνθετο θέμα ο πολίτης με ένα ΝΑΙ ή ένα ΟΧΙ σε δημοψήφισμα.
Παραταύτα, επειδή η ξεχωριστή πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποτρέπει την εικόνα δορυφορικής σχέσης του κόμματος ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για λόγους συναδελφικής αλληλεγγύης προς τους άλλους Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, προσυπογράφω την πρόταση.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ για το σχέδιο «Αθηνά»: “Φτηνό λογιστικό σχέδιο περικοπών”

Ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο το Σχέδιο «Αθηνά», για την αναμόρφωση του Ακαδημαϊκού Χάρτη […]

Το 4% συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στον Ελληνικό λαό… Πρωτοφανής επίθεση Βενιζέλου σε Τσίπρα- ΣΥΡΙΖΑ

Τσογλάνια και Φασίστες! Σοβαρό επεισόδιο και με Χρυσοχοϊδη Πιο σκληρές εκφράσεις από ποτέ χρησιμοποίησε ο Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *