Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Σεπτεμβρίου 2022

Παύλος Δάγλας: “Δεν μπορεί κάποιος να λειτουργεί ως δήμαρχος σαν να μην υπάρχει η κοινωνία…”

Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Μεγανησίου κ. Παύλου Δάγλα*

Kύριε Δάγλα καλημέρα σας, χρόνια σας πολλά και Χριστός Ανέστη.

Χρόνια πολλά και σε σας, αληθώς ο Κύριος. Κατ΄αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση.

Πρώτη ενασχόλησή σας με τα κοινά, εάν δεν κάνουμε λάθος, θέλετε να μας πείτε  ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφασή σας;

Κατ΄ αρχάς ο όρος «ενασχόληση με τα κοινά»  καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Προϋποθέτει το ενδιαφέρον, την ενσυναίσθηση, το πώς κανείς προσλαμβάνει την πραγματικότητα, όχι ως μονάδα αλλά ως μέλος ενός συνόλου και πως σε τελική ανάλυση πιστεύει ότι μπορεί να παρέμβει σε αυτήν. Θέλω να πω ότι, άλλο πράγμα είναι να δέχεσαι έτοιμες συνθήκες και να προσπαθείς να βρίσκεις τρόπους να τις «περάσεις» και να τις εφαρμόσεις, να ενεργείς δηλαδή διαμεσιτευτικά σε έτοιμες, δοσμένες πολιτικές και  άλλο να θες να δημιουργήσεις συνθήκες, να προτείνεις και να παλεύεις, με σκοπό να βελτιώσεις την καθημερινότητα και να θέσεις τις βάσεις για ένα πραγματοποιήσιμο όραμα για τον τόπο σου.

Στην πιο στενή του έννοια, αυτή δηλαδή  που θέτει η ερώτησή σας, ναι, αποφάσισα να κατέλθω στον στίβο της προσφοράς στον τόπο μου, στο Μεγανήσι ως υποψήφιος Δήμαρχος και αυτό είναι πράξη συνειδητή. Όσο για τους λόγους που με οδήγησαν σε αυτή μου την απόφαση είναι οι ίδιοι που οδήγησαν εκατοντάδες συμπολίτες μας Μεγανησιώτες να σχηματίσουν αυτό το τεράστιο πλειοψηφικό ρεύμα που θα επιβάλλει την αλλαγή στο νησί. Είναι η ανάγκη και η θέληση γι αυτή την αλλαγή, η στασιμότητα σε όλες τις εκφράσεις της Δημόσιας ζωής, ο παλαιοκομματικός εναγκαλισμός της τοπικής αυτοδιοίκησης η αδιαφάνεια στην λειτουργία του Δήμου μας, η ανάγκη για ανανέωση για έναν άλλο αέρα στις σχέσεις πολίτη – Δήμου. Επομένως θα έλεγα ότι είμαι τέκνο αυτής της ανάγκης και ώριμο τέκνο της πολιτικής «οργής» για να παραφράσω το μεγάλο μας ποιητή. Είμαι, όσο κι αν φαίνεται στην εποχή μας παράξενο, η εξατομίκευση μιας συλλογικότητας που έχει ανάγκη η Δημόσια ζωή του νησιού μετά από τόσα χρόνια του ενός ανδρός αρχή.

Σε κάθε σας ευκαιρία δηλώνετε ότι δεν είστε πολιτικός και κυρίως ακομμάτιστος. Πάραυτα εάν σας ζητούσε κάποιος να αυτοπροσδιοριστείτε πολιτικά,  σε ποιόν ευρύτερο πολιτικό χώρο θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας;

Κοιτάξτε να δείτε. Πολιτική, υπό την ευρεία έννοια, κάνουμε όλοι μας. Στην καθημερινότητά μας, στις συζητήσεις μας, στις αναζητήσεις μας, στην κριτική μας κλπ. Δυστυχώς,  στις μέρες μας οι έννοιες «πολιτική» και «πολιτικός» έχουν αποκτήσει μια αρνητική σημασιοδότηση, όχι χωρίς αιτία. Θα μου επιτρέψετε εδώ να σας πω ότι, το να μη σκέφτεσαι το βαθύτερο νόημα των πράξεων σου, το να μην έχεις άμεση επαφή με τις επιπτώσεις αυτού που κάνεις, το να είσαι γρανάζι ενός μηχανισμού, δεν μπορείς πάντα να το ανάγεις στην γραφειοκρατική οργάνωση του κράτους και κατ επέκταση των κοινωνιών. Με αυτό τον τρόπο λειτουργείς μηχανικά και πόσο μάλλον όταν αυτό που συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία φτάνει στο σημείο να γίνεται, ή να προσπαθούν καθημερινά να το κάνουν νόρμα, τότε η ατομική συνείδηση γίνεται πιο ελαστική και δεκτική σε πράγματα απίθανα, που έχουν να κάνουν με την κοινωνία και την πρακτική στάση του τελικά απέναντι σε αυτή. Ο σοφός Αϊνστάιν έλεγε ότι είναι παράνοια να επαναλαμβάνει κάποιος τις ίδιες ενέργειες και να νομίζει ότι θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, ναι, δεν είμαι πολιτικός. Όσο για την πολιτική, αν και πιστεύω το έθιξα επαρκώς προηγουμένως, για μένα είναι η ανιδιοτελής προσφορά, η υπηρέτηση του συλλογικού έναντι του ατομικού αλλά και το θάρρος, η λεβεντιά να μην προδίδεις, λόγω και έργω, όχι μόνο αυτούς που σε εμπιστεύονται αλλά πολύ περισσότερο τις αξίες σου.

Επειδή μιλήσατε, με ρωτήσατε δηλαδή, για «αυτοπροσδιορισμό». Θα σας απαντήσω κατ αρχάς ότι δεν ετεροπροσδιορίζομαι. Ενεργώ με βάση τις δημοκρατικές μου αρχές, τις αξίες μου αλλά και τις αγωνίες μου για τον τόπο μου και όχι απλά από αντίδραση. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν έχω πολιτική άποψη. Καταβαίνετε πως το εννοώ. Δεν άγομαι και φέρομαι. Θεωρώ ότι η πολιτική συγκρότησή μου είναι αποτέλεσμα τόσο της δημοκρατικής μου και προοδευτικής μου παιδείας, όσο και της ενασχόλησής μου με τα κοινά, από πολλές πλευρές. Θέλω να πω, για να σας προλάβω ενδεχομένως, ότι άλλο είναι είσαι πολιτικοποιημένος και άλλο να είσαι κομματικά ενταγμένος, πόσο μάλλον και φανατικός. Δεν είμαι άνθρωπος που στέλνει στο απόσπασμα εκείνον που πραγματικά πιστεύει στην ταύτιση αυτή, ως υποκείμενο σε αυτό (θα ήταν έλλειμμα δημοκρατίας κατά την άποψή μου), αλλά το να πιστεύει ότι η πολιτική είναι το καλό του κόμματος ή η εξυπηρέτηση συμφερόντων με άξονα την εξυπηρέτηση του δικού του ή της ομάδας του, να λειτουργεί ουσιαστικά ως κομματικός θύτης με θύμα το συλλογικό, αυτό πιστεύω ότι κρίνεται και έχει κριθεί από την κοινωνία ήδη. Μάλιστα τολμώ να σας πω με βεβαιότητα ότι αυτό το πλεόνασμα είμαι σίγουρος ότι δεν θα το επιτύχουμε, ευτυχώς! Αλλά δεν είμαι και σαν άλλους που ενδύονται ξαφνικά το μανδύα των «ανεξάρτητων» και «βγαίνουν στα κεραμίδια» σχίζοντας τα ιμάτιά τους, δήθεν καταδικάζοντας πολιτικές που συνειδητά επέλεξαν να τις εφαρμόσουν και τα αποτελέσματά τους τα βλέπουμε σήμερα και στο Μεγανήσι. Είμαι άνθρωπος πολιτικοποιημένος, όχι κομματικά ενταγμένος. Δεν γεννήθηκα σε κομματικό μαιευτήριο, ούτε είμαι προϊόν του. Και δεν χρειάζομαι ούτε αναβάπτιση, ούτε κολυμβήθρα…

Πιστεύετε πως η εποχή των πολιτικών και των διαφορετικών ιδεολογικών αντιλήψεων έχει παρέλθει και ανοίγει πλέον ο δρόμος  για  ανθρώπους που είναι «τεχνικά» καταρτισμένοι στις διοικήσεις των δήμων, των Περιφερειών και γενικότερα  της χώρας; Τελικά μήπως σήμερα ο τόπος μας δεν χρειάζεται πολιτικούς, αλλά ανθρώπους που θα γνωρίζουν πώς να εκμεταλλευτούν  ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα;

Αυτή είναι μια καθαρά τεχνοκρατική άποψη και λόγω των σπουδών μου και της πολυετούς επαγγελματικής εμπειρίας μου σε τέτοια θέματα που έχουν να κάνουν απόλυτα με εργαλεία, σχεδιασμό, δυνατότητα πρόγνωσης και συνδυαστικότητας τομέων και ευκαιριών, δηλαδή  μια πολύπλευρη διαχείριση που οφείλει και πρέπει να είναι αποτελεσματική για τον τελικό αποδέκτη, να αποφέρει όφελος και προστιθέμενη αξία στην κοινωνία, ναι, χρειάζεται η γνώση αυτή, είναι απαραίτητη  αλλά κυρίως χρειάζεται και η ικανότητα, να μπορείς  να τα ουσιαστικοποιείς, να τα κάνεις πράξη.

Προσωπικά έχω ασχοληθεί στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία με ανάλογα θέματα με επιτυχία. Αυτά σε ό,τι αφορά, εν συντομία, το καθαρά τεχνοκρατικό κομμάτι. Όμως, θα πρέπει να τονίσω, όχι για την συζήτηση απλά, αλλά διότι το πιστεύω: δεν είναι δυνατόν σήμερα στην εποχή που ζούμε, στην πραγματικότητα που βιώνουμε ελέω μνημονίων, που έχει συντελεστεί ένας βίαιος κι εξωτερικά καθοδηγούμενος πολιτικός και κοινωνικός ανασχηματισμός, με πρόθυμους χρήσιμους, να δεχόμαστε νομοτελειακά «λύσεις Φρίντμαν» (τα αποτελέσματά τους φάνηκαν για παράδειγμα  στη Χιλή του Πινοτσέτ, στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία επί δικατορίας Σουχάρτο που εφαρμόστηκαν αυτές οι πολιτικές, δεν το λέω εγώ, το λέει η διεθνής βιβλιογραφία) και πάνω σε αυτές τις λύσεις να χτίζουμε τις πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, που τη θέλουν ως προέκταση του μονεταριστικού κράτους, με ελλιπή έως καθόλου χρηματοδότηση, με ιδιωτικοποιημένες δημοτικές (ουσιαστικά του λαού) περιουσίες, με καταργημένες κοινωνικές, προνοιακές δομές και άλλες υπηρεσίες που έχουν επίκεντρό τους τον πολίτη-δημότη. Ακόμα και ο πατέρας του καπιταλισμού, ο Άνταμ Σμιθ, δεν διανοήθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

Επί τη ευκαιρία, διάβασα και μια ανάρτησή σας σχετικά με προσλήψεις «επί αντιτίμου για τους ωφελούμενους» και ουσιαστικά, αν αφαιρέσουμε την προεκλογική και παλαιοκομματικού τύπου προεκλογοπαροχολογία, επιβεβαιώνονται τα όσα σας είπα παραπάνω. Το τι κρύβεται «πίσω από τον τοίχο».

Για να συνοψίζω, ναι, χρειάζεται η πολιτική και η πολιτική αντίληψη. Είναι αναφαίρετο στοιχείο. Δεν μπορεί κάποιος να ενεργεί, ως Δήμαρχος, σαν να μην υπάρχει κοινωνία, σα να μην υπάρχουν άνθρωποι, παρά μόνο αριθμοί που πρέπει να ευημερούν και να δυστυχούν οι άνθρωποι σε τελική ανάλυση. Δεν είναι δυνατόν να το αποδεχτώ –και δεν θα το κάνω- και σας παραπέμπω στην πολιτική μας διακήρυξη όπου φαίνεται κι εκεί καθαρά η τοποθέτησή μου επ΄ αυτού, αλλά και σε σχέση με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε, αλλά όχι να βάλουμε την κοινωνία στο καναβάτσο. Το έχω ξαναπεί, πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα: «Οποιαδήποτε ιδιωτική επένδυση που χρειάζεται την έγκριση ή την βοήθεια του Δήμου θα είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να έχει συνολική αναπτυξιακή προοπτική, να σέβεται τους νόμους, την παράδοση, το φυσικό περιβάλλον του νησιού την περιουσία και τα δικαιώματα του πολίτη».

Το τονίζω και πάλι, όπως σας είπα και στην αρχή της συνέντευξης, ικανότητα δεν σημαίνει μόνο το να εφαρμόζεις έτοιμες συνθήκες και να παραβλέπεις (από επιλογή ή πειθήνια στάση σου) τον ανθρωπιστικό, τον κοινωνικό παράγοντα ως συνδιαμορφωτικό προαπαιτούμενο. Θέλουμε δηλαδή μια τοπική κοινωνία πειθήνια στις πολιτικές, χωρίς γνώμη, άποψη και δυνατότητα συμμετοχής; Τι σόι δημοκρατία είναι αυτή; Το έχετε δει, πιστεύω, και στο πρόγραμμά μας ότι τολμάμε και θα κάνουμε πράξη την πολιτική της διαφάνειας, της συμμετοχής και τα τοπικά δημοψηφίσματα.

Ποια η γνώμη σας για το σχέδιο  «Καλλικράτης» όπως  εφαρμόστηκε  στους Δήμους όλης της χώρας, αλλά και στο Μεγανήσι;

Το σχέδιο «Καλλικράτης» το αμφισβητούν σήμερα ακόμη και οι εμπνευστές του, εξ΄ου και η προσπάθεια που γίνεται από την Κυβέρνηση τελευταία για εξωραϊσμό  του. Σε κάθε περίπτωση οι στόχοι για τους οποίους ψηφίστηκε δεν επιτεύχθηκαν, οι στρεβλώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, οι δήμοι στενάζουν από την οικονομική δυσπραγία, οι διορισμένες Περιφέρειες ελέγχουν τα πάντα. Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για μικρούς  και μάλιστα νησιωτικούς δήμους όπως ο δικός μας, με την έλλειψη πόρων, διαχειριστικής επάρκειας, υπηρεσιών, προσωπικού και απόστασης από τα κέντρα αποφάσεων.

Κύριε Δάγλα διαβάσαμε το πρόγραμμά σας προσεκτικά και για την βοήθεια των αναγνωστών μας και παράλληλα ψηφοφόρων θα θέλαμε να σας υποβάλλουμε μερικές διευκρινιστικές ερωτήσεις, ώστε να φωτίσουμε κάποια σημεία που κατά την γνώμη μας, χρειάζονται περαιτέρω  διευκρίνιση.

Με βάση την οικονομική αλλά και την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, θα χαρακτηρίζατε το πρόγραμμά σας  εφαρμόσιμο μέσα στην επόμενη πενταετία, ρεαλιστικό,  πραγματοποιήσιμο ή απλά θέτετε κάποιους στόχους κι όποιοι από αυτούς πραγματοποιηθούν;

Θα σας απαντούσα ό,τι εκτός από πολιτικός δεν είμαι ούτε μάγος. Τα προγράμματα αντικατοπτρίζουν την θέληση αλλά και την αναγκαιότητα ορισμένων πραγμάτων. Φυσικά εμπεριέχουν και στρατηγική, στόχους και πραγματοποιήσιμες επιλογές, που όμως εξαρτώνται και από την γενικότερη πολιτική κατάσταση και τις αποφάσεις που παίρνονται για τους Δήμους.

Σε ό,τι αφορά τώρα το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω ως εξής, διότι υπάρχει το στοιχείο της συγκρισιμότητας. Το «ό,τι κάτσει» σε απλά λόγια, φανερώνει αν μη τι άλλο ερασιτεχνισμό, πολιτικαντισμό, προχειρότητα αλλά και ασέβεια απέναντι στην κοινωνία, στο Μεγανήσι, στους Μεγανησιώτες! Δεν επιθυμώ να διακριθώ σε κανένα από αυτά και να «δωρίσω»  αυτό  το… «έπαθλο» στο τόπο μου.

Το έχουμε δει, το έχουμε βιώσει. Πόσα προγράμματα πέρασαν και δεν άγγιξαν! Αδράνεια, άγνοια, ανεπάρκεια, ευθυνοφοβία, ερασιτεχνισμός, έλλειψη θέλησης και οράματος; Πόσα δεν έχουν προπαγανδιστεί –γιατί το να μιλάς για έργα, να τ΄ απαριθμείς στα χαρτιά και χωρίς να υλοποιείς επί της ουσίας τίποτε και  χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου όλες τις μεταβλητές, π.χ. απαιτήσεις, ορθότητα ενεργειών, χρονοδιάγραμμα κλπ.-, με το να επιρρίπτεις τις δικές σου ευθύνες σε ένα πρόθυμο γραφειοκρατικό κράτος, λειτουργείς ο ίδιος ως νωθρός γραφειοκράτης που δεν διακρίνεσαι και από επαγγελματισμό σε αυτό που κάνεις ή που αναθέτεις. Η εύκολη και ανέξοδη οδός είναι να λες «φταίνε οι άλλοι».

Μπορεί άνετα να μπει κανείς στην ιστοσελίδα anaptyxi.gov.gr και θα δει πόσα έργα συμβασιοποιήθηκαν και σε πόσα υπάρχει η ένδειξη από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή «συμμόρφωση και επανυποβολή λόγω ελλείψεων και λαθών». Το έχετε αναρτήσει κι εσείς στο meganisinews, αν δεν απατώμαι.

Το έχω πει δημόσια, στο Σπαρτοχώρι όπου έκανα την παρουσίαση της προγραμματικής μας διακήρυξης και των υποψηφίων μας, αλλά το λέω και ως συμπλήρωμα στην προηγούμενη ερώτησή σας: «Τα τελευταία χρόνια κανένα μικρό ή μεγάλο έργο δεν υλοποιήθηκε, αλλά ούτε και ξεκίνησε, παρά τις μεγαλοστομίες, τις μελέτες, τις προμελέτες και τις ασκήσεις επί χάρτου. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή δεν ήταν απλά παρατηρητής αλλά συνένοχος και συμπαραστάτης της ολομέτωπης επίθεσης που δέχτηκε η Τοπική Κοινωνία από την Πολιτική των Μνημονίων. Τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποδέχθηκε απολύσεις προσωπικού, μειώσεις  μισθών των υπαλλήλων και ανακύκλωσε την ανεργία στους νέους με πεντάμηνες, οκτάμηνες και δίμηνες συμβάσεις.»

Σε μας τώρα. Το πρόγραμμά μας –και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως-  είναι απόλυτα υλοποιήσιμο, διότι, όπως σας ανέφερα και πιο πάνω, γνωρίζουμε πως θα το επιτύχουμε. Έχουμε τη γνώση για τα εργαλεία που απαιτούνται, επίσης του προγραμματισμού, των μεθόδων, της εξεύρεσης και διαχείρισης των πόρων προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση, και εν γένει, και είναι σημαντικό αυτό, τη θέληση, το όραμα και την ικανότητα. Πολύ απλά, μπορούμε να πετύχουμε και θα πετύχουμε.

Στην ενότητα του προγράμματός σας  που αφορά το περιβάλλον διαβάζουμε: «Αποκατάσταση φυσικού περιβάλλοντος όπου αυτό έχει θιχτεί». Και σας ερωτούμε ευθέως, θεωρείτε ότι το φυσικό περιβάλλον στον οικισμό Βαθέως έχει θιχτεί; Κι αν ναι, πώς σκέφτεστε να το αντιμετωπίσετε;

Δεν υπάρχει σήμερα σώφρων άνθρωπος που να πιστεύει ότι σε τούτη τη Χώρα σε τούτο το νησί τα έργα, οι παρεμβάσεις και η όποια ανάπτυξη έγιναν με πρώτο μέλημα όχι μόνο το φυσικό αλλά και το δομημένο περιβάλλον. Είναι καθήκον όχι μόνο των αιρετών αλλά και του καθενός πολίτη χωριστά να διαφυλάξουμε το περιβάλλον όχι μόνο στο Βαθύ αλλά παντού στο νησί μας.

Αν διαβάσατε και πιστεύω πως το διαβάσατε προσεκτικά το πρόγραμμά μας εμείς θα αξιοποιήσουμε τους επιστήμονες κυρίως τους ντόπιους, τις γνώμες, τις παρεμβάσεις τους και γι’ αυτό το ζήτημα χωρίς δογματισμούς και την αίσθηση του παντογνώστη αλλά με κεντρικό στόχο το αύριο του νησιού.

Στην ίδια ενότητα  και σε άλλη παράγραφο αναφέρεστε στο θέμα του Βιολογικού, όπου εάν ερμηνεύουμε σωστά τα όσα αναφέρετε, δεν αποδέχεστε την θέση που προέκυψε για το «Λαγκάδι της Μάρως» κι επαναφέρεται την συζήτηση σε μηδενική βάση;

Καμία θέση δεν προέκυψε για το λαγκάδι της Μάρως κι εμείς στο πρόγραμμά μας δεν συμπεριλαμβάνουμε πυροτεχνήματα. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σε τέτοια ευαίσθητα και μεγάλα ζητήματα, ούτε αποδεχόμαστε, ούτε απορρίπτουμε, αλλά ούτε επανερχόμαστε σε μηδενική βάση. Μηδενική είναι η βάση της θέσης για το λαγκάδι της Μάρως, και μάλιστα χωρίς οικόπεδο, χωρίς ορατή χρηματοδότηση.

Σε κάθε περίπτωση εμείς και γι αυτό και για όλα τα άλλα ζητήματα, ούτε αγκυλώσεις έχουμε να διδαχτούμε από το παρελθόν, ούτε όμως συρόμαστε σε πρόχειρες και λαϊκίστικες εξαγγελίες από το φόβο της λαϊκής κατακραυγής και για προεκλογικές σκοπιμότητες.

Στο θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, συνεχίζετε την κατεύθυνση της σημερινής δημοτικής αρχής στην δημιουργία κινητού  ΣΜΑ, έτσι δεν είναι;

Κι αυτό έχει σχέση με το παραπάνω ερώτημά σας. Σήμερα δεν υπάρχει κανείς (ούτε εμείς) που να αμφισβητεί την αναγκαιότητα του Σ.Μ.Α στο νησί και την αποκατάσταση του σκουπιδότοπου. Όσο για το αν θα είναι κινητός ή όχι ο ΣΜΑ και ξεκαθαρισμένο δεν είναι, όπως αναφέρεται αλλά και ούτε έχουμε ξεκάθαρη ενημέρωση για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται αυτό το σημαντικό ζήτημα.

Κύριε Δάγλα, θα δεχόσασταν υπό προϋποθέσεις την «βοήθεια» ιδιωτικών κεφαλαίων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παραπάνω, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της επάρκειας νερού, τα οποία  θα αναλάμβαναν και την διαχείριση των εν λόγω υπηρεσιών;

Ξεκαθαρίσαμε από την προγραμματική μας διακήρυξη ήδη, ότι είμαστε ενάντια στην «βοήθεια» ιδιωτικών κεφαλαίων όχι μόνο των ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου και των κοινωνικών του υπηρεσιών, αλλά και σε κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα του Δήμου.

Είναι πεποίθηση, όχι μόνο δική μου αλλά όλης της παράταξης, ότι άλλη η δουλειά του Δήμου και άλλη των ιδιωτών επενδυτών, παρ΄ότι κάποιοι σκόπιμα τις συγχέουν και ερμηνεύουν λανθασμένα τον όρο «ο Δήμος μοχλός ανάπτυξης του νησιού».

Στην ενότητα που αφορά τα λιμάνια, αναφέρεστε  και στο Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος. Τελικά θεωρείτε ότι υπάρχει θέμα με την αναθεώρηση των όρων της σύμβασης ή εν γένει με την παρουσία ιδιώτη στο κεντρικότερο ίσως λιμάνι του Μεγανησίου;

Η σύμβαση για το τουριστικό καταφύγιο του Βαθέως, κατ΄ άλλους το ξεπούλημα, κατ΄ άλλους επαχθής και κατ΄ άλλους αποικιακή, δεν χωράει αμφιβολία ότι αποτελεί στίγμα για όσους την υπέγραψαν.

Είναι αυτονόητο ότι στα πλαίσια του νόμου θα επιδιώξουμε την αναθεώρηση των όρων της σε πιο επωφελή κατεύθυνση για τους Δημότες μας.

Ποια η θέση σας στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κι άλλων λιμανιών ελέω ΤΑΙΠΕΔ στο Μεγανήσι;

Για τις ιδιωτικοποιήσεις ισχύει ό,τι σας ανέφερα και παραπάνω.

Ποια είναι η θέση σας για την υποθαλάσσια ζεύξη της Λευκάδας και για το ενδεχόμενο μεταφοράς της  ράμπας του ferry-boat  του Μεγανησίου απ΄το Νυδρί;

Όσον αφορά το θέμα της υποθαλάσσιας ζεύξης αρχικά δεν είμαι αντίθετος, αρκεί βέβαια να βρεθεί η φόρμουλα στην οποία ο Δημότης να μην επιβαρυνθεί το κόστος, φροντίζοντας πάντα να μην θιγεί το φυσικό περιβάλλον και η τουριστική ανάπτυξη του τόπου.

Για δε την μεταφορά της ράμπας του φέρυ μπόουτ, δεν ξέρω τίνος ιδέα είναι και σε τι αποσκοπεί.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν η ασφάλεια των Δημοτών του νησιού, η εξυπηρέτησή τους και, φυσικά, η γνώμη της πλοιοκτήτριας  εταιρίας, καθώς επίσης θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, ο ασφαλής ελλιμενισμός, οι καιρικές συνθήκες και η διακίνηση των τουριστών και των εμπορευμάτων, διότι όπως έχω ξαναπεί ο τουρισμός είναι ο βασικός μοχλός ανάπτυξης του τόπου μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας υποβαθμίσει.

Γιατί οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν τον δικό σας συνδυασμό και όχι εκείνον του κ. Στάθη Ζαβιτσάνου;

Θα σας απαντήσω ανοιχτά, με ειλικρίνεια και σε σας και σε όσους διαβάσουν τη παρούσα συνέντευξη. Το να εκλεγώ Δήμαρχος δεν είναι για μένα και τους άξιους ανθρώπους που στέκονται δίπλα μας αυτοσκοπός  δεν είμαι μανιακός με την εξουσία για την εξουσία. Η εκλογή η δική μου και των συμβούλων του συνδυασμού μας “Μεγανήσι …με Όραμα» αποτελεί άμεση κι επείγουσα για το Μεγανήσι επιδίωξη, αλλά παράλληλα αποτελεί ένα εργαλείο βαρύτατης ευθύνης, σκληρής προσπάθειας για την ανάπτυξη του μικρού και πανέμορφου νησιού μας, με μια κοινωνία συμμέτοχη στη διαφάνεια, στις αποφάσεις, σε όλα όσα θα καθορίσουν το αύριο το δικό της και των επερχόμενων. Και αναφέρομαι τόσο στη νέα γενιά, όσο και στο αξιολογότατο μεγανησιώτικο επιστημονικό δυναμικό που σκοπεύουμε να μην αφήσουμε ανεκμετάλλευτο όπως σας ξαναείπα σε συμβουλευτικό επίπεδο και σε επίπεδο εθελοντισμού.

Το ψηφοδέλτιό μας απαρτίζεται από αξιόλογα άτομα, Μεγανησιώτες που ζουν όλα τα χρόνια τη ζωή εδώ στο νησί και είναι άνθρωποι δοκιμασμένοι και που δεν χαρακτηρίζονται από ατολμία σε αποφάσεις και αγώνες για τη διεκδίκηση και υλοποίηση βέλτιστων λύσεων, ανταποδοτικών προς την κοινωνία. Έχουμε το όραμα, τη θέληση, τη γνώση, την επάρκεια, τη συνοχή μας αλλά πάνω απ’ όλα, και το τονίζω αυτό, δεν διακατεχόμαστε από καμία διάθεση μηδενισμού, αντεκδίκησης ή μικροψυχίας έναντι κανενός. Είμαστε όλοι Μεγανησιώτες, πολίτες τους ίδιου τόπου που πρέπει να αναπτυχθεί, να προκόψει και να μπει σε μια νέα εποχή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το νησί μας έχει ανάγκη μια νέα πολιτική πρόταση, που θα ξεκολλήσει τον τόπο μας από το τέλμα και την ακινησία. Οι στόχοι και οι φιλοσοφία μας είναι ξεκάθαροι: Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα μετατραπούν από ενός ανδρός αρχή, σε συλλογικό όργανο ελεύθερης έκφρασης. Η διαφάνεια θα εμπεδωθεί σε όλη τη λειτουργία του Δήμου και πάνω απ’ όλα στη σχέση του με τους δημότες, διάφανη, ξεκάθαρη. Και πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε ανοίξει με την πρότασή μας νέους δρόμους και εγκαινιάζουμε και μια νέα πολιτική κουλτούρα στο Μεγανήσι και απ’  ό,τι εισπράττω εγώ και οι συνοδοιπόροι μου σε αυτόν το δρόμο, τα μηνύματα είναι πέρα για πέρα θετικά. Θέλω δε, να σας πω ότι θα είμαστε οσονούπω στην ευχάριστη θέση να δηλώσουμε την επομένη των εκλογών ότι ακόμη και οι αντίπαλοί μας δεν θα μπορέσουν να αμφισβητήσουν ποτέ την εργατικότητα και τις γνώσεις μας στην δύσκολη πλέον Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κι επί τη ευκαιρία να ευχηθώ καλή επιτυχία στον κ. Στάθη Ζαβιτσάνο σε όποια θέση τον τοποθετήσει με την ψήφο της  η Μεγανησιώτικη Κοινωνία.

Εάν τελικά δεν εκλεγείτε θα τιμήσετε και τον ρόλο σας ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Αναφέρεστε προφανώς στο παρελθόν. Όμως να σημειώσουμε ότι και ο κύριος  Ζαβιτσάνος  Στάθης  την περίοδο 1995-1998  ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης ελάχιστες ήταν  οι εμφανίσεις του στο Δημοτικό Συμβούλιο, σε τέτοιο βαθμό που Δημοτικός Σύμβουλος της τότε  συμπολίτευσης μίλησε για «έλλειμμα  Δημοκρατίας». Τώρα για τον ρόλο μας ως αντιπολίτευση, βέβαια αυτό το ενδεχόμενο δεν το αναφέρατε, δεν το ρωτήσατε ως πιθανό να συμβεί στην συνέντευξη που πήρατε από τον κύριο Ζαβιτσάνο. Μάλλον από ευγένεια μην τον στεναχωρήσετε. Έχω να σας πω αυτό που ανέφερα προηγουμένως: Η εκλογή μου δεν είναι αυτοσκοπός. Ανεξάρτητα από το ότι πιστεύω ότι οι Μεγανησιώτες θα μας τιμήσουν απ’ ό,τι όλα δείχνουν μέχρι σήμερα πλειοψηφικά στις εκλογές, στην περίπτωση που αυτό δεν συμβεί και βρεθούμε ως αντιπολίτευση, δεν πρόκειται να ατιμάσω και να ατιμάσουμε τη βούληση της Μεγανησιώτικης κοινωνίας. Επαναλαμβάνομαι και γίνομαι, ίσως, κουραστικός, αλλά η προσφορά στον τόπο δεν είναι κυνήγι καρέκλας και αξιωμάτων. Δεν επιζητούμε την αυτοεκτίμησή μας, την αυτοεπιβεβαίωσή μας μέσα από καθεστωτικές ή συστημικές νοοτροπίες, αλλά μέσα από την ενότητα του νησιού και την προσφορά μας σε αυτό που λέμε Μεγανησιώτη και Μεγανησιώτισα.  Είναι μακριά και πέρα από την ηθική μου και την ηθική συγκρότηση όλων όσοι στηρίζουν τον συνδυασμό μας, λογικές που τόσα χρόνια το Μεγανήσι τις ζει και δε νομίζω ότι αντέχει να ρισκάρει να τις επαναλάβει για τα επόμενα 5 χρόνια. Δεν είμαστε εγωπαθείς, δεν είμαστε εξουσιομανείς, δεν έχουμε να εξοφλήσουμε γραμμάτια σε κανέναν και για κανέναν. Από την Μεγανησιώτικη κοινωνία προερχόμαστε, σε αυτήν θα λογοδοτήσουμε και θα λογοδοτούμε σύμφωνα με τον ρόλο που αυτή θα μας δώσει. Τελεία και παύλα.

Κύριε Δάγλα, όπως γνωρίζετε τα θέματα που απασχολούν το Μεγανήσι είναι πολλά και δεν μπορούν να εξαντληθούν μόνο σε μία συνέντευξη. Άλλωστε θα χουμε την ευκαιρία να  τα ξαναπούμε. Τελειώνοντας θα θέλαμε μια γενική σας τοποθέτηση που θα καλύψετε και κάποια θέματα που εμείς παραλείψαμε να σας θέσουμε με τις  ερωτήσεις μας:

Συνοψίζοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι το όραμά μας για το Μεγανήσι, για τον Δήμο Μεγανησίου είναι συγκεκριμένο και υλοποιήσιμο, διότι εδράζεται σε γερές βάσεις. Θέλουμε έναν Δήμο όπου θα κυριαρχούν

–          η νομιμότητα (και όχι η νομιμοφάνεια) στη λειτουργία όλων των θεσμικών διαδικασιών, στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων, βάζοντας οριστικά τέλος στη λογική του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, ενθαρρύνοντας τη συμμετοχική διαδικασία στο σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των έργων που έχει ανάγκη το νησί μας, με έργα και παρεμβάσεις ουσίας, για τη βελτίωση των υποδομών και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών με σεβασμό στο νησί και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του.

–         η αναπτυξιακή αντίληψη με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στη νεανική επιχειρηματικότητα και  στον πολιτισμό.

–         η διασφάλιση των αναγκών των συνανθρώπων μας, συμπεριλαμβανομένων των ευπαθών ή απειλούμενων ομάδων (ουσιαστική ενδυνάμωση του τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής).

–         η ουσιαστική λειτουργία των Τοπικών Συμβουλίων.

–         η αξιοκρατία, η ισονομία, η δικαιοσύνη και η διαφάνεια, ώστε να εμπεδωθεί η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού μεταξύ Δήμου και Δημότη, χωρίς διάκριση σε ημετέρους και μη, πρακτικές που βιώθηκαν και που λειτούργησαν περιοριστικά, διχαστικά και ανασταλτικά στην κοινωνική ηρεμία και συνοχή του τόπου μας. Μιλάμε δηλαδή επί της ουσίας για την θεσμική αποκατάσταση της σχέσης Δήμου-Δημότη.

Θα πρέπει τέλος να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι η «αλαζονεία της εξουσίας» και οι κομματικές δεσμεύσεις επέφεραν ιστορικά πάντα την απαξίωση των θεσμών, την στασιμότητα και ύψωσαν τείχη μεταξύ των πολιτών, για να οχυρώνονται εκείνοι των οποίων οι προσδοκίες είτε δεν ανταποκρίνονταν στο κοινωνικό ζητούμενο, είτε δεν είχαν καν και καμώνονταν πως είχαν.

Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία

Και εγώ σας ευχαριστώ.

* O κ.  Δάγλας   Παύλος είναι φοροτεχνικός στο επάγγελμα, διατηρεί λογιστικό γραφείο στην Λευκάδα επί σειρά ετών.  Διεκδικεί για πρώτη φορά  με την παράταξη “Μεγανήσι με …Όραμα” να βρεθεί στο τιμόνι του δήμου Μεγανησίου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

2 Shares

Σχετικά άρθρα

4 Σχόλια

 1. Κύριε Παύλε πες και τη γνώμη σου για την σύμβαση για την καντίνα στο φανάρι.. Πως τη χαρακτηρίζεις; Αποικιακή; Στημένη; Μούφα; Χαριστική; Τι θα κανεις αν εκλεγεις δήμαρχος γιαυτο το θέμα;;

 2. Μετα απο τη συμβαση για τα σπηλια που ο Δημος δεν εισεπραξε μια δεκαρα και βγηκε και ζημιωμενος κατα πολλες χιλιαδες ευρω. Με την τοτε αποπομπη του Αντιδημαρχου για την μη συμφωνη γνωμη του για το τροπο με τον οποιο υπογραφηκε η συμβαση αυτη;;;;;;;;;
  Ρωτας τον Κο Δαγλα για το Φαναρι;;!! Το σχολιο σου ειναι ακαιρο και ο στοχος σου ειμαι εγω.

 3. Εκτιμώ ότι όλες οι συμβάσεις υπεγράφησαν Νομίμως και κανείς δεν μπορεί να τις αμφισβητήσει και ο χαρακτηρισμός της σύμβασης της καντίνας στο Φανάρι ως “μούφα” κλπ είναι απαράδεκτος κύριε “PECAN”.
  Το αν δεν πλήρωσε ο επιχειρηματίας στη Ρόκκα ,κύριε “Κ.Δημήτρη”, αυτό δεν σημαίνει ότι ζημιώθηκε ο Δήμος, διότι η υπόθεση σίγουρα έχει ανατεθεί σε δικηγόρο-από μεριάς Δήμου- και θα υπάρξουν κατασχέσεις κλπ για να προστατευτούν τα συμφέροντα των δημοτών.
  Επίσης καλό θα είναι να αναρωτηθούμε μήπως ο επιχειρηματίας αυτός( που δεν πλήρωσε) προβάλλει το επιχείρημα και επικαλεστεί το νόμο “ΠΕΡΙ ΑΘΕΜΊΤΟΥ ΑΝΑΤΑΓΩΝΙΣΜΟΎ” στη παραλία της Ρόκκας, τι θα γίνει ;;;;;;;
  Αλλά μιας και μιλάτε για “ζημιές” ,μήπως θα μπορούσατε να μας πείτε πόσο Δημοτικό φόρο χάνουμε εμείς οι ΔΗΜΟΤΕΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ , από την ΜΗ έκδοση αποδείξεων από τα καταστήματα, κατά τη θερινή περίοδο ;;;
  Ασφαλώς θα είναι πολύ παραπάνω από το ποσό που, ΙΣΩΣ ,χάσει ο Δήμος από τον συγκεκριμένο επιχειρηματία !
  Ελπίζω μετά την εκλογική αναμέτρηση των Ευρωεκλογών ,που ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος, να υπάρξουν άμεσα πολιτικές εξελίξεις και να αλλάξει αυτή η κυβέρνηση που καλύπτει τη φοροδιαφυγή
  και τη ρεμούλα ,μήπως δει ο κοσμάκης ,όπως και μεις οι άνεργοι, άσπρη μέρα !

  1. Όσο τα βάζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους υπαλλήλους και οι “άνεργοι” υπάλληλοι με τους επαγγελματίες , τόσο άσπρη μέρα δεν πρόκειται να δούμε. Ο ορισμός του “Κοινωνικού Κανιβαλισμού κύριοι , σε όλα τα παραπάνω σχόλια μηδενός εξαιρουμένου. Το χουμε ξαναγράψει χιλιάδες φορές, αφού κάποιος νομίζει ότι οιμικρομεσαίες επιχειρήσεις βγάζουν και κλέβουν , έξι μαγαζιά περιμένουν ενοικιαστή στο Βαθύ, ας πάει να τα νοικιάσει! Ειδικά εάν είναι άνεργος! Τώρα όποιος νομίζει ότι οι υπάλληλοι καλοπερνάνε, στην ουρά για διορισμό στους δήμους με 450 ευρώ.

   Φοροδιαφυγή δεν υπάρχει, υπάρχει φοροαποφυγή, τεράστια διαφορά! Δηλαδή δεν βγαίνω κύριε Κράτος και προσπαθώ να σε κλέψω γιατί μας κλέβεις. Ρεμούλα όντως υπήρχε και υπάρχει!

   Το πρόβλημα αλλού βρίσκεται κι απροσανατολίζεστε, λόγω χαζοκουτιού!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.