Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

Ξυπνάει ο εφιάλτης του 1929. Η ανακρίβεια της ομιλίας Σαμαρά στη Βουλή

“Ευτυχώς για εμάς, οι άνθρωποι όλων των εθνών δεν μπορούν να κατανοήσουν πως λειτουργεί το τραπεζικό και νομισματικό μας σύστημα – επειδή, εάν μπορούσαν, η επανάσταση δεν θα αργούσε ούτε στιγμή, θα γινόταν πριν από αύριο το πρωί” (Henry Ford)

Αυτό που διαπιστώνει ο καθένας, μελετώντας την ιστορία των χρηματιστηρίων, είναι πως τα «στερεότυπα» δεν αλλάζουν σχεδόν ποτέ: υπερβολικές πιστώσεις, κερδοσκοπία εκτός ορίων, «αναστολή» της δυσπιστίας, εξάπλωση της άποψης πως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά, συνεχείς θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν λογικά τη χρηματιστηριακή φούσκα «τραβηγμένες από τα μαλλιά», απληστία κοκ.

Συνήθως βέβαια, όταν συμβαίνουν όλα αυτά, με αποτέλεσμα την κορύφωση των χρηματιστηριακών δεικτών, οι αγορές παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα μετέωρες – ενώ, κάποια στιγμή μετά, εντελώς απρόσμενα, ο πανικός διαδέχεται την απληστία και ακολουθεί νομοτελειακά η κατάρρευση.

Η σημερινή άνοδος των χρηματιστηρίων, ειδικά στις Η.Π.Α., σε αντίθεση….

Συνέχεια του άρθρου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η Ευρώπη σε αδιέξοδο (γράφει ο Μαυροζαχαράκης Μανόλης- Πολιτικός Επιστήμονας –Κοινωνιολόγος)

Tο δυναμικό αμφισβήτησης  Η  βαθιά  κρίση της ευρωζώνης ροκανίζει τις προσδοκίες που αφετηριακά  επενδύθηκαν στο  κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.   Όπως σημειώνει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *