Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιουνίου 2022

15η επερώτηση του Γ. Καλούδη για τα λιμάνια και τον συγκοινωνιακό αποκλεισμό των Επτανήσων

21-11-2013

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 15Η ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΜΑΣ

ΠΡΟΣ

ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ  κ. Σπύρο Σπύρου

Κύριε Σπύρο Σπύρου, Περιφερειάρχη,

1. Η Ιθάκη είναι ουσιαστικά αποκλεισμένη συγκοινωνιακά, αφού υπάρχει μία σύνδεση κάθε Δευτέρα-Πέμπτη και Κυριακή μόνον για Κυλλήνη και σε ώρες που δεν εξυπηρετούνται οι ταξιδιώτες, αφού όποιος οφείλει να ταξιδέψει προς Ιθάκη από την Αθήνα  πρέπει να ξεκινήσει στις …3 το πρωί από την Αθήνα.

Η δε σύνδεση με τη Κεφαλλονιά είναι ανεπαρκέστατη διότι οι ώρες του δρομολογίου Ιθάκης-Σάμης δεν συμβαδίζουν με την αναχώρηση του λεωφορείου και όποιος δεν έχει χρήματα για ταξί δεν μπορεί να πάει στη πρωτεύουσα Αργοστόλι.

Γυρίσατε τα Επτάνησα 800 χρόνια πίσω, αφού όταν υπήρχεν καίκια με πανιά και κουπιά τα Νησιά μας ήταν πολλές φορές την ημέρα προσβάσιμα !

2. Το Λιμάνι του ΠισωΑετού είναι κολλημένο εδώ και μήνες τίποτα δεν προχωράει,παρά τις προειδοποιήσεις μας.Η κατάστασή του όλο το καλοκαίρι ήταν δυσφήμηση για τον τουρισμό και βάσανο για τους Θιακούς.

3. Το Λιμάνι της Ερείκουσας άλλο ένα βάσανο για τους Ερεικουσιώτες για την αναγκαία επικοινωνία τους με τον έξω κόσμο και για την επιβίωσή τους.

Η  μελέτη  επέκτασης του λιμένα της Ερείκουσας  ξεκίνησε να υλοποιείται από την Κοινότητα Ερείκουσας  από το 2003  και ολοκληρώθηκε το 2010 από τον έμπειρο  μελετητή  λιμενολόγο  Ιορδάνη  κ.Σαχινογλου , με τελικό προϋπολογισμό για το έργο 7.327.327. εκατομμύρια ευρώ. . Εκτός από την τυπική πραγματοποίηση της μελέτης ,έπρεπε να χορηγηθούν και οι απαραίτητες εγκρίσεις που δυστυχώς ήταν παρά πολλές, χρονοβόρες (12 χρόνια!!!) ,από διαφορετικές υπηρεσίες και  ΦΕΚ από  14  Υπουργεία. Πλέον η μελέτη είναι έτοιμη μαζί με τις αδειοδοτήσεις και κατετέθη ο φάκελος στην  ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Π.Ι.Ν με την αίτηση χρηματοδοτήσης   για το έργο να υποβάλλεται από την Περιφέρεια  και τον Περιφερειάρχη στην  ενδιάμεση διαχειριστική αρχή   στις 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, η οποία  με την σειρά της  έχει στείλει θετική γνωμάτευση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ στην Αθήνα στην Ειδική Υπηρεσία συντονισμού –εφαρμογής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων  περίπου εδώ  και δυο μήνες . Δυστυχώς χωρίς να δίνεται πειστική απάντηση  από όλες αυτές τις υπηρεσίες  ποια είναι η εξέλιξη του όλου ζητήματος και με το ΕΣΠΑ να ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου όσον  αναφορά τις δημοπρατήσεις έργων. Πρέπει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι η μόνη ώριμη πρόταση για λιμενικό έργο σε όλα τα Ιόνια νησιά, η πραγματοποίηση του είναι θέμα και εθνικής  αλλά και διασυνορικής ευρωπαικής στρατηγικής σημασίας ( πέρα από τα  ζωτικό θέμα συγκοινωνιακής επιβίωσης των Ερεικουσιωτών),

καθόσον θα είναι το μόνο σύγχρονο λιμάνι σε μια περιοχή όπου λόγω της Α.Ο.Ζ και των φημολογούμενων ενεργειακών  αποθεμάτων  που υπάρχουν στα σύνορα μας  είναι πολλαπλά χρήσιμο  να υπάρχει. Ενώ κατ΄αρχήν φάνηκε ότι  αποτελεί πολιτική σας απόφαση  να το εντάξετε στο ΕΣΠΑ , και παρά τα πανηγύρια σας και τη μικροκομματική σας καπηλεία του θέματος σε πρόσφατη  συνέντευξή σας   μπορεί να ήσασταν φαινομενικά  θετικός καταρχήν  αλλά  όπως πάντα σε όλη τη διαδρομή σας, αρχίσατε να μασάτε το αλλά και να το ακυρώνετε επικαλούμενος ξαφνικά …  τους ασφυκτικούς χρόνους υλοποίησης  του έργου που θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέχρι 31-12-2015 στην απόφαση για πλήρη ένταξη του έργου, ενώ αυτό δεν αποτελεί  μεγάλο ζήτημα αφού πάντα υπάρχουν γέφυρες ανάμεσα στα κοινοτικά προγράμματα  όσο αναφορά την ολοκλήρωση των έργων.

Ερωτάσθε:

Έχετε αντιληφθεί ότι επί των ημερών σας  η κατάσταση στα Επτάνησα χειροτερεύει κάθε μέρα, ότι ληστεύεται ο πλούτος μας, ότι οι Επτανήσιοι ζουν κάθε μέρα χειρότερα ;    Τα μόνα που ανθούν είναι οι δεκάδες απ΄ευθείας αναθέσεις για τη δήθεν  τουριστική προβολή και για άλλα έργα, τα εκατοντάδες ταξείδια αναψυχής στο εξωτερικό, η αδιαφάνεια, η αδιαφάνεια και η απόκρυψη στοιχείων ελέγχου από την αντιπολίτευση!

Γιατί εσείς και η κυβέρνησή σας και τα κόμματά σας δεν φροντίσατε να έχουν οι Επτανήσιοι, και επί του προκειμένου οι Θιακοί αξιοπρεπείς συγκοινωνίες, ενώ τους αφήσατε αποκλεισμένους;

Γιατί δεν ακούσατε τις συμβουλές μας για το Λιμάνι του ΠίσωΑετού της Ιθάκης;

Γιατί ενώ με ρεκλάμες ενώ καπηλευτήκατε και υποσχεθήκατε ότι θα ενταχθεί και θα δημοπρατηθεί εφέτος το Λιμάνι της Ερείκουσας δείχνετε καθαρά (με τα γνωστά  σας «ναι μεν αλλά σας»)  ότι δεν το θέλετε;

ΓΙΩΡΓΟΣ Ν. ΚΑΛΟΥΔΗΣ

Δικηγόρος

Στον Άρειο Πάγο  & στο Συμβούλιο της Επικρατείας

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ

Στο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Αριστοτέλη Σίδερη 3 Τ.Κ. 49 100 – ΚΕΡΚΥΡΑ

Τηλ.: 26610 37627, fax: 2661 0 48517

e-mails:yorgoskaloudis@gmail.com,yorgoskaloudis@yahoo.com

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *