Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Οκτωβρίου 2021

Σχόλιο του Γιάννη Πολίτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του real fm για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

Τη μείωση του ΦΠΑ  στην εστίαση  κλήθηκε να σχολιάσει ο Μεγανησιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης,  ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ, καταφέρθηκε εναντίον των μικροεπιχειρηματιών που δεν θα μειώσουν τις τιμές εξαιτίας του ότι βρίσκονται στα όρια της βιωσιμότητας.  “Ας  κλείσουν όποιοι δεν τα καταφέρνουν και ας κάνουν κάτι άλλο“, πρότεινε μεταξύ άλλων.

Δείτε το σχόλιο του Γιάννη Πολίτη στο enikos.gr.

Εμείς, λοιπόν, οι μικροεπιχειρηματίες που όλο αυτό τον καιρό όχι μόνο δεν αυξήσαμε τις τιμές, όχι μόνο απορροφήσαμε  όλη την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά  και μειώσαμε όπου και όσο μπορούσαμε, βλέποντας την ανέχεια στην οποία  έφεραν τον κόσμο οι πολιτικοί  που  είχαν την ευθύνη της χώρας στα χέρια τους τα τελευταία 30 χρόνια, πάντα βέβαια με το απαραίτητο “λιβάνισμα” κάποιων δημοσιογράφων, ευχαριστούμε θερμά για τις συμβουλές ν΄αλλάξουμε επάγγελμα, αλλά σκεπτόμενοι λογικότερα, βρήκαμε ότι ίσως  τη δεδομένη χρονική στιγμή θα προτιμήσουμε ν΄αλλάξουμε την πολιτική, τους πολιτικούς αλλά και ν΄αναθεωρήσουμε σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο στο μέλλον θα ενημερώμαστε από κάθε λογής δημοσιογράφους.

Παραθέτουμε κι ένα σχετικό άρθρο που καλά θα κάνουν οι οπαδοί της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής να μελετήσουν, θα τους  φανεί  αρκετά χρήσιμο:

Είναι κοινή γνώση σε όλη την υφήλιο, η πρωταρχική συμβολή των μικρών (ούτε καν μεσαίων) επιχειρήσεων, στην οικονομική ευρωστία όλων αναπτυγμένων οικονομιών. Για παράδειγμα, στην Αμερικανική οικονομία, στη χώρα με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση γιγαντιαίων πολυεθνικών επιχειρήσεων, αναγνωρίζουν (http://www.entrepreneur.com/article/227007) ότι το 64% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργούνται από τις μικρές επιχειρήσεις με 1-49 υπαλλήλους. Το άλλο 36% δημιουργείται από όλες τις υπόλοιπες μεσαίες (50-249 εργαζόμενους) και μεγάλες (>250 εργαζόμενους) επιχειρήσεις.

Εξ αυτών (των μικρών επαναλαμβάνω) επιχειρήσεων το 31% έχει μόνο ένα εργαζόμενο: τον ιδιοκτήτη, ενώ ο μέσος αριθμός απασχολούμενων για όλες τις μικρές Αμερικανικές επιχειρήσεις είναι 3 άτομα, μαζί με τον ιδιοκτήτη, με μέσο ετήσιο τζίρο $182.700 (περί τα 140.000 ευρώ ή λιγότερο από 47.000 ευρώ ανά άτομο κατά μέσον όρο).

Το 98% των εξαγωγέων της Αμερικής είναι μικρές επιχειρήσεις, που διαχειρίζονται το 33% εκ των συνολικών εξαγωγών της χώρας, και αποτελούν το 99,7% του συνόλου των εργοδοτών της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, απασχολώντας περίπου 100.000.000 εργαζόμενους, ή το 50% του συνόλου των εργαζόμενων της ιδιωτικής οικονομίας! Η ευρωστία των μικρών επιχειρήσεων της Αμερικής, είναι συνώνυμη με την ευρωστία της οικονομίας της.

Στην επανένωση της Γερμανίας, όλοι περίμεναν και ήλπιζαν να έρθουν μεγάλες επενδύσεις που υποτίθεται θα δημιουργούσαν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη δοκιμαζόμενη από την ύφεση και ανεργία ανατολική πλευρά.

Αυτές όμως οι μεγάλες επενδύσεις δεν ήρθαν ποτέ στην πρώην Ανατολική Γερμανία, παρά τις αρχικές φρούδες ελπίδες, τόσο των πολιτικών όσο και των πολιτών. Η πολυπόθητη ανάπτυξη που τόσο είχαν ανάγκη στη Γερμανία τότε, όσο και στην Ελλάδα σήμερα, ήρθε όχι από τις μεγάλες ξένες επενδύσεις “φάντασμα” αλλά από τις μικρές επιχειρήσεις με 1-5 υπαλλήλους, που έκαναν μια μόνον ακόμη πρόσληψη!

Απλά μαθήματα πολιτικής αντίληψης: αν έχεις ανάγκη να μειώσεις την ανεργία, δώσε έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις!

Τι κάνουμε εμείς μετά από 3 και μισό χρόνια κρίσης; Μα φυσικά προσπαθούμε να αφανίσουμε τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις της οικονομίας μας! Με μεγάλη αποτελεσματικότητα, να προσθέσω.

Δείτε όλο το άρθρο στο capital.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *