Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαΐου 2022

Συνέντευξη του Χρήστου Παπαδόπουλου, συντονιστής Λευκάδας και μέλος της Κεντρ. Επ. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τελικό στάδιο της πορείας για το συνέδριο στις  10-14 Ιουλίου 2013. Τι σηματοδοτεί το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ;

Το πρώτο συνέδριο δηλώνει την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε στην δημιουργία του ενιαίου φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει, αυξάνει την οργανωμένη του δύναμη, την επαφή του με τα κινήματα, βαθαίνει τις προγραμματικές του επεξεργασίες.

Προσδοκούμε σε ένα φορέα ενιαίο, μαχητικό, ικανό να αντιμετωπίσει τις δύσκολες συνθήκες  που υπάρχουν σήμερα.

Στη δημιουργία ενός πολιτικού σχεδίου, ρήξης και ανατροπής με συνεργασία της Αριστεράς.

Θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των αγώνων, το συντονισμό των φορέων του μαζικού κινήματος, πρωτοβάθμιων σωματείων, δευτεροβάθμιων οργανώσεων, Εργατικών κέντρων και Ομοσπονδιών , για την ανατροπή αυτής της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση.

Κάποια από τα κεντρικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι οργανωτικά και λειτουργικά, όπως η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η δημιουργία ενιαίου φορέα. Πολιτικοί αντίπαλοι και μερίδα των ΜΜΕ επιχαίρουν για τις πιθανές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις γύρω από αυτό το ζήτημα, αλλά και σε κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου εντοπίζονται ανησυχίες για ενδεχόμενες εμπλοκές. Πιστεύετε ότι η αυτοδιάλυση των συνιστωσών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ;

Το βασικό  ζήτημα του Συνεδρίου είναι πώς να σταματήσει ο μνημονιακός όλεθρος, να ανατραπεί η συγκυβέρνηση, να αποφασιστεί  και να ψηφιστεί ένα ισχυρό μεταβατικό πρόγραμμα με σοσιαλιστικό ορίζοντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε αξιωματική αντιπολίτευση γιατί είπε την αλήθεια, γιατί έδινε προοπτική διεξόδου με την πρόταση  για την άμεση κατάργηση του μνημονίου και των εφαρμοστικών του νόμων, για κυβέρνηση της Αριστεράς ,με παράλληλη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των εργαζομένων της χώρας μας.

Έγινε αντιπολίτευση με τα μέλη του και τις συνιστώσες του ,που δημιουργούσαν την ισχυρή του συνισταμένη, με τη πολυχρωμία και τον πλουραλισμό της Αριστεράς που είναι και η δύναμή της.

Μετά τις εκλογές, με την  Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του 2012 περάσαμε στον κανόνα της απλής πλειοψηφίας, ένα μέλος  μια ψήφος, εκλέχτηκε Κεντρική Επιτροπή η οποία λειτουργεί με αυτό τον κανόνα.

Σε αυτό το ζήτημα υπάρχει ομοφωνία στο ΣΥΡΙΖΑ. Ομοφωνία υπάρχει και στη δημιουργία ενός ενιαίου, πολυρευματικού και πολυτασικού φορέα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτό που μένει να λυθεί στο συνέδριο είναι το θέμα μιας μεταβατικής περιόδου  διπλής ένταξης, όπως το ΕΑΜ ή το Μπλόκο της Πορτογαλίας, που τίθεται στον προσυνεδριακό διάλογο.

Εξ άλλου το πρωί της ημέρας που αρχίζει το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, συνέρχεται το διαρκές συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, που θα πάρει απόφαση για την αυτοδιάλυσή του.

Πιστεύω ότι το Συνέδριο μπορεί να  πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις, που θα δυναμώνουν την ενότητα, την συλλογικότητα  ,την δημοκρατία  στη λειτουργία του και την αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συμβάλει στην δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου κοινωνικών δυνάμεων που μέσα από την ανάπτυξη των κοινωνικών συγκρούσεων με τις μνημονιακές πολιτικές, θ ‘ανατρέψει την συγκυβέρνηση  της συμφοράς του τόπου.

Πως έχουν αποτυπωθεί στα συλλογικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τον ένα χρόνο που πέρασε από τις εκλογές και την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι αλλαγές από τις εκλογές του Ιουνίου με την δημιουργία της τρικομματικής συγκυβέρνησης, έως τον Νοέμβρη αποτυπώθηκαν στις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης τον Δεκέμβρη του 2012.

Από τότε  ως τώρα αποτυπώνονται  στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής  καθώς και στα προσυνεδριακά κείμενα των θέσεων.

Με τις θέσεις, τις εκδοχές, τις συμβολές και τις συζητήσεις στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται σε όλη την Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια ανάλυσης σημαντικών εξελίξεων και γεγονότων το τελευταίο διάστημα, όπως το δράμα της καταστροφής της Κυπριακής Οικονομίας από την ΕΕ, της κατάργησης στην πράξη της Δημοκρατίας στη χώρα μας, με τις αντισυνταγματικές αποφάσεις της προληπτικής επιστράτευσης των καθηγητών και το μαύρο κλείσιμο της ΕΡΤ, που οδήγησε, μέσα από την ανάπτυξη του αγώνα για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στη κυβερνητική κρίση και στη δημιουργία της νέας συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τέλος οι αποφάσεις του ίδιου του Συνεδρίου θα κάμουν την τελική αποτίμηση της κατάστασης και θα χαράξουν την πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Οι Θέσεις αποτελούν πρόπλασμα κυβερνητικού προγράμματος; Μπορείτε να δώσετε σύντομα το στίγμα και τις βασικές κατευθύνσεις όσον αφορά τα ζητήματα που θα καθορίσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Κεντρικό θέμα ενός προγράμματος μαζί με την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων θα πρέπει να είναι: Η συγκρότηση και ο σχεδιασμός μιας δέσμης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στους εργαζόμενους, στη νεολαία, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, στους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και της υπαίθρου, που θα προωθεί την αναδιανομή του πλούτου. Αυτή η δέσμη μέτρων θα είναι συνυφασμένη  με ένα ισχυρό μεταβατικό πρόγραμμα για την εγκαθίδρυση ενός νέου οικονομικού προτύπου ανάπτυξης και νέων οικονομικών  και κοινωνικών σχέσεων με κατεύθυνση το σοσιαλισμό.

Ένα τέτοιο μεταβατικό πρόγραμμα  πρέπει μεταξύ άλλων να στοχεύει στη διαγραφή του χρέους που είναι άδικο και ταξικό, το πέρασμα σε δημόσια ιδιοκτησία του τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα μετά τα 50 δις ευρώ που  πήραν για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Θα βάζει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου, θα επαναφέρει στο δημόσιο και θα ανασυγκροτεί στρατηγικές επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας, θα καθιερώνει τον εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, θα ανασυγκροτεί την αγροτική οικονομία με στόχο την διατροφική επάρκεια της χώρας, θα αποκαθιστά και θα ενισχύει το κοινωνικό κράτος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να αναλάβει τη κυβέρνηση;

Μετά από όσα αναφέρθηκαν, μέσα από τις κοινωνικές συγκρούσεις που αναπτύσσονται για την ανατροπή της κυβέρνησης και της πολιτικής της, μπορεί να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση της Αριστεράς με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, που θα διώξει την τρόικα και τα μνημόνια, ανοίγοντας δρόμους για άλλες κατευθύνσεις στη χώρα μας, που θα οδηγεί στο σπάσιμο της κυριαρχίας και των δεσμών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Για να σταματήσει ο όλεθρος, ο κατήφορος της χώρας και όχι από κάποια ιδιαίτερη  παραξενιά, για  αυτό  ακριβώς το λόγο ζητάμε εκλογές τώρα, ώστε  να γίνει πραγματικότητα η  κυβέρνηση της Αριστεράς ,η οποία    στηριγμένη σε ένα λαϊκό κίνημα ανατροπής, να είναι προετοιμασμένη να συγκρουστεί με την τρόικα, την Ευρωζώνη και την ΕΕ με αποφασιστικό τρόπο, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων της χώρας μας.

Ισχύει ότι υπάρχει μετατόπιση όσον αφορά τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ από αυτή    της μετωπικής σύγκρουσης σε αυτή των χαμηλότερων τόνων με «στρογγύλεμα» θέσεων στο πλαίσιο προβολής μιας διαχειριστικής λογικής;

Αυτό επιθυμούν οι αντίπαλοι και προβάλλουν  κυρίως τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Η πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή που ψηφίζουν τα θεσμικά του όργανα, οι αποφάσεις της Πανελλαδικής του Συνδιάσκεψης και της Κεντρικής του Επιτροπής. Είναι αυτή που διατυπώνεται στα κείμενα και όχι η ερμηνεία της στο δημόσιο χώρο και λόγο. Όσοι προσπαθούν να λειάνουν τις αιχμές της πολιτικής του, να την «στρογγυλέψουν» όπως λέτε, έχουν την προσωπική τους ευθύνη.

Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει προηγούμενο στην Ευρώπη, όσον αφορά την πρωτοτυπία του, αποτελεί ήδη παράδειγμα για την Αριστερά άλλων χωρών, είναι και παραμένει ριζοσπαστικό, πρωτότυπο, πλουραλιστικό, με εξαιρετικά δημοκρατικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν περισσότερο.

Παραμένουν οι συνεργασίες στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από την σταθερή και ξεκάθαρη άρνηση του ΚΚΕ; Υπάρχουν περιθώρια, αλλά και οι προϋποθέσεις, για συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις και χώρους και ποιές είναι αυτές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του οικοδομήθηκε  ως συνεργασία πολιτικών  ριζοσπαστικών δυνάμεων της Αριστεράς, επομένως έχει μόνιμο στόχο την συνεργασία και την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς ως σταθερό στοιχείο της πολιτικής του.

Η πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς επικροτήθηκε από τον λαό και τον έφερε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Το συνέδριο πρέπει να διατυπώσει  συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν, μακριά από την λογική όλα ή τίποτα, αναπτύσσοντας την κοινή δράση στα κινήματα.

Στις κινητοποιήσεις που έγιναν στην ΕΡΤ δίπλα ,δίπλα ήταν οι σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΜΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων δυνάμεων της Αριστεράς που υπεράσπιζαν την δημόσια τηλεόραση.

Παρόμοια εύρους κινητοποίηση έγινε στην ΕΡΑ  Κέρκυρας για να αναφερθώ στην περιοχή μας.

Αλλά και στη Λευκάδα συναντηθήκαμε όλοι  και αγωνιστήκαμε μέσα από την επιτροπή φορέων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ως ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούμε και σε δυνάμεις που διαχωρίζουν πλήρως τη θέση τους από τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία, σε ριζοσπαστική κατεύθυνση, δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας και ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας που έχουν καταξιωθεί στα κινήματα.

Στοχεύουμε στην κοινωνική Αριστερά που αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του λαού.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς που θα συγκρουστεί αναπόφευκτα με την Ευρωζώνη και την ΕΕ πρέπει να έχει τον άξονά της αριστερά ,μακριά από λογικές κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς. Οι δυσκολίες του εγχειρήματος, απαιτούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων αυτού του τύπου.

Πως σχολιάζετε την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τη συγκυβέρνηση και τη σύνθεση της νέας που προέκυψε από τον ανασχηματισμό;

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση των τριών έγινε συγκυβέρνηση του δύο συν ένα. Η ΔΗΜΑΡ είναι και παραμένει μνημονιακό κόμμα, δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση, στηρίζει τη μνημονιακή πολιτική με το δικό της τρόπο ,όπως πριν. Για παράδειγμα δήλωσε παρών στο τρίτο μνημόνιο, αλλά ψήφισε τον Προϋπολογισμό, που είναι η εφαρμογή των μνημονίων και της κατεδάφισης της χώρας μας, στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Παραμένει ανοιχτό το ζήτημα της στελέχωσης του κράτους με στελέχη της με τον κανόνα τέσσαρα, δύο, ένα, που αποφάσισαν και υλοποίησαν με τα άλλα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Τα στελέχη της αυτά είναι ακόμα στις θέσεις τους και εκτελούν τα «συμβόλαια» της μνημονιακής πολιτικής της συγκυβέρνησης των άλλων δύο, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Είναι ενταγμένη στο τόξο  εκείνων που θεωρούν πως η σύγκρουση με την Ευρωζώνη αποτελεί όλεθρο για τη χώρα και έτσι υποτάσσονται πλήρως στην ποιο βάρβαρη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα μας.

Ας έρθουμε στη Λευκάδα. Ποιοι είναι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ και ποια ζητήματα ιεραρχείτε ως σημαντικότερα και τα θέτετε στο επίκεντρο της δράσης σας;

Θα ‘θελα να κάμω μια εισαγωγική παρατήρηση. Τα προβλήματα της Λευκάδας και όλης της χώρας οξύνονται μέσα από την κατεδαφιστική  νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική των τεσσάρων μνημονιακών κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων, που γνώρισε μέχρι τώρα η χώρα από το 2009 και τη στάση όσων ψήφισαν και υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά αυτές τις πολιτικές, δηλαδή των τοπικών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Έτσι η επίδειξη κινητικότητας σε ερωτήσεις, αναφορές κ.λ.π. για τα προβλήματα που δημιουργούν οι πολιτικές που οι ίδιοι ψήφισαν, μόνο έκπληξη και οργή προκαλούν στους συμπολίτες μας και φυσικά δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, παρά μόνο αν ανατραπεί αυτή η νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ. Το ίδιο ισχύει για το επικοινωνιακό τρυκ, «έξω», «μέσα», στη ΝΔ αφού από το Γενάρη ο βουλευτής Λευκάδας ψήφιζε κάθε μνημονιακό νόμο και μέτρο όπως π.χ το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» κατεδάφισης της Παιδείας, καθώς και τον τελευταίο τροΐκανό “αναπτυξιακό” νόμο.

Θα ‘θελα να επισημάνω λοιπόν τα μεγαλύτερα τοπικά προβλήματα αυτό τον καιρό που  είναι πριν απ’ όλα  η Υγεία, η Παιδεία, οι κοινωνικές δομές.

Τα δημόσια Νοσοκομεία μαζί και της Λευκάδας έχουν αύξηση του έργου τους λόγω της φτωχοποίησης του λαού από τη μια, από την άλλη λειτουργικά είναι στα όριά τους με την αποχώρηση προσωπικού και τις ελλείψεις που υπάρχουν και δεν λύνονται με αποσπασμένους από άλλα νοσοκομεία γιατρούς. Η απογύμνωση της παθολογικής κλινικής  και ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα η μονάδα νεφρού είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της κατάστασης στη Λευκάδα.

Στην παιδεία με τις διώξεις των εκπαιδευτικών, την  υποβάθμιση  του δημόσιου σχολείου, τις καταργήσεις, συγχωνεύσεις σχολείων ,τη δημιουργία τεχνητού αποθέματος εκπαιδευτικών στη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας για να προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες και οι απολύσεις.

Οι κοινωνικές δομές των Δήμων, μαζί και της Λευκάδας, καταρρέουν μετά από την εφαρμογή του μνημονιακού Καλλικράτη  και την εσωτερική στάση πληρωμών των μνημονιακών κυβερνήσεων, που οδηγεί στα όρια της χρεοκοπίας τους Δήμους, με προσπάθεια για πέρασμα στα χέρια ιδιωτικών εταιρειών  κοινωνικών υπηρεσιών, όπως της ύδρευσης, της καθαριότητας και την κατεύθυνση για αύξηση της τοπικής φορολογίας στους δημότες.

Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με την μεταβίβαση των αεροδρομίων και των λιμανιών των Ιονίων σε ιδιώτες.

Βάλαμε πολύ έγκαιρα το ζήτημα  της μεταβίβασης στο ΤΑΙΠΕΔ  για ξεπούλημα, της δημόσιας γης στα Ιόνια  μαζί και με την «μεταβίβαση»  σε αυτό  ακινήτου του Δήμου Λευκάδας. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κίνημα στα Ιόνια ενάντια σε αυτήν την απόφαση, στο οποίο συμμετέχουν Δήμοι, πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί φορείς. Η απόφαση αυτή θα προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε αυτό πρέπει να συνδράμουν και φορείς της Λευκάδας.

Επισημάναμε τον κίνδυνο για τον τουρισμό και το περιβάλλον. Μπορούν με διαδικασίες εξπρές, με βάση τον τελευταίο τροΐκανό “αναπτυξιακό” νόμο,  να εξαιρεθούν από κάθε λογής έλεγχο, οικοδομώντας χωρίς αιδώ, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον με μόνο στόχο το κέρδος.

Θέλουμε μια τοπική ανάπτυξη που θα έχει περιβαλλοντική διάσταση, δεν θα δημιουργεί συγκρούσεις χρήσεων γης, ανάπτυξη για τους κατοίκους, το εισόδημά τους και την βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Τελειώνοντας θα ‘θελα να επισημάνω το μεγάλο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας και  την ανάγκη εμπλοκής σε αυτό όλων των φορέων των Ιονίων το επόμενο διάστημα.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ” σήμερα  5/7/2013

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *