Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαρτίου 2023

Ο Περιφερειάρχης στη Λευκάδα για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Μήνυμα του Περιφερειάρχη κ. Σπ. Σπύρου –

Στα  πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων  για την 149η  Επέτειο της Ένωσης των  Ιόνιων Νησιών με την Ελλάδα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, θα παραστεί την Τρίτη 21 Μαΐου,  στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας όπου και θα συμμετάσχει των εορταστικών εκδηλώσεων.

Μήνυμα Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, για την  επέτειο της Ένωσης της Επτανήσου με την Ελλάδα

 Η Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά γεγονότα της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας.

Η εδαφική ενοποίηση των Ιονίων Νήσων με τον εθνικό κορμό αποτελεί ίσως το μικρότερο στοιχείο, σε σχέση με την προσφορά της κουλτούρας, του πολιτισμού, των επιστημών, του εμπορίου, της Διοικητικής Οργάνωσης, και της σκέψης για την πορεία του νεοσύστατου τότε κράτους που προσέφερε η Ένωση αυτή.

Η μεταλαμπάδευση όλων εκείνων των  στοιχείων που καθόρισαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη, και που επηρεάζουν ακόμη και σήμερα την ζωή όλων των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου, έγινε προς το τότε κράτος, από τα Επτάνησα τα οποία αφομοίωσαν τα μηνύματα του διαφωτισμού και της αναγέννησης  τα οποία και εναρμόνισαν στην Ελληνική Φιλοσοφική και Ιστορική Αντίληψη, και τα έκαναν πράξη, στην πολιτισμική και πολιτική ζωή του τόπου μας.

Ο Επτανησιακός πολιτισμός υπήρξε η απαρχή  και η πυξίδα των σχολών  ποίησης, λογοτεχνίας, πολιτικής, εμπορίου και διοίκησης, που αναγεννήθηκαν στο νεοελληνικό κράτος και απετέλεσαν την βασική προϋπόθεση  προκειμένου να μετεξελιχθεί η χώρα  σε σημαντική κρατική  οντότητα.

Ο Καποδίστριας ως πρώτος Κυβερνήτης της χώρας συγκέρασε, όλα τα  παραπάνω  και τα μετουσίωσε σε πολιτική πράξη και λειτουργία, η οποία μέχρι και σήμερα χαίρει εκτίμησης και θαυμασμού από το σύνολο της Ευρώπης και όχι μόνο. Η συνέχεια όλης αυτής  της Πολιτισμικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι δεδομένη ζώσα και εν εξελίξει.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, διεκδικεί και αγωνίζεται να διασφαλίσει και να υπερασπίσει την ύπαρξη της, την αυτοτέλεια της, και την πρέπουσα αναγνώριση της, όσο αφορά την προσφορά της στο έθνος από πλευράς κεντρικής εξουσίας. Συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως φάρος πολιτισμού και ιστορικών αξιών για την δοκιμαζόμενη χώρα μας.

Αποτελέσαμε και αποτελούμε πηγή παραγωγής, πολιτισμού και  πολιτικής σκέψης για όλους  τους Έλληνες της χώρας μας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights