Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Μαρτίου 2023

Στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 4 Απριλίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                           

                    49100, Κέρκυρα                                        

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020, που γίνεται σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου.

  Αναφερόμενος, στην παρέμβαση που έκανε στο Συνέδριο ο κ. Σπύρου, στα Ιόνια Νησιά έκανε λόγο για τη στρατηγική ανάπτυξής τους που δεν πρέπει να στηρίζεται, αποκλειστικά, στον τομέα του τουρισμού και στη μονοκαλλιέργειά του, καθώς αποτελεί ένα σύνθετο προϊόν, αρκετά ευάλωτο στους κλυδωνισμούς της αγοράς, με μεγάλο ανταγωνισμό και καθίσταται το εισόδημα από αυτή την πηγή, αν δεν προσέξουμε, επισφαλές.

  Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε ο κ. Σπύρου, στη νέα προγραμματική περίοδο οφείλουμε να δώσουμε ανάλογο βάρος και στον Πρωτογενή Τομέα, στην καλλιέργεια των μοναδικών προϊόντων των νησιών μας, στις εξαγωγές και το εμπόριο αλλά και στη σύνδεση του Πρωτογενούς Τομέα, με αυτόν της Μεταποίησης και του Τουρισμού.

  Επίσης, τόνισε, ότι ο Τομέας της Εκπαίδευσης αλλά και της Κατάρτισης είναι ένα ακόμη ζητούμενο, καθώς η γνώση και η πληροφορία είναι σημαντικές παράμετροι για κάθε λογής ανάπτυξη.

  Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στο θέμα των υποδομών, που θα στηρίζουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφέρειας, με βασικές επισημάνσεις σε όλη την τοποθέτησή του στην προσοχή που πρέπει να δώσουμε στο φυσικό περιβάλλον, στην καλύτερη αξιοποίηση των πόρων, στην ετοιμότητα των υπηρεσιών για να ανταποκριθούν στη νέα πρόκληση, στην απορρόφηση του ανθρώπινου δυναμικού, κυρίως των νέων, σε θέσεις εργασίας, με γενικό στόχο την οικονομική ανάκαμψη.

  Τα όποια λάθη, που έλκονται από το παρελθόν, είπε, θα πρέπει να μας γίνουν μαθήματα ικανά έτσι ώστε να σχεδιάσουμε τη νέα προγραμματική περίοδο με βάση τις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας, με τη δυνατότητα της καλύτερης απορρόφησης των κονδυλίων και την αποτελεσματικότητα στα έργα και τις δράσεις που θα αποφασίσουμε να εντάξουμε στον προγραμματισμό μας.  

 Προσεχείς δράσεις

·         Στις 11 Απριλίου στην Κέρκυρα θα γίνει συνάντηση εργασίας, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα τις Περιφερειακές Στρατηγικές Καινοτομίας και την «έξυπνη εξειδίκευση». Στη συνάντηση αυτή θα συμμετάσχουν Επιμελητήρια, Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ, κοινωνικοοικονομικοί εταίροι αλλά και διακεκριμένοι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειας.

·         Στις 12 Απριλίου στην Κέρκυρα θα οργανωθεί από την Περιφέρεια το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο με τη συμμετοχή Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικοοικονομικών εταίρων, τοπικών φορέων και κάθε ενδιαφερομένου.

·         Στις συναντήσεις αυτές θα εκφραστούν απόψεις σε σχέση με τον Προγραμματισμό της Νέας Προγραμματικής Περιόδου. Τα συμπεράσματα από αυτή την διαβούλευση θα ληφθούν υπόψη για την οριστικοποίηση του Νέου Περιφερειακού Προγράμματος το οποίο στην συνέχεια θα υποβληθεί αρχές Σεπτεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έγκριση μαζί με τα άλλα Περιφερειακά και Τομεακά Προγράμματα.

  Με το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο αρχίζει ουσιαστικά η διαδικασία της Δημόσιας Διαβούλευσης για την κατάρτιση του Περιφερειακού Προγράμματος. Στην πρόθεση του Περιφερειάρχη είναι να ακολουθήσουν ανά Περιφερειακή Ενότητα Ημερίδες, στις οποίες θα συζητηθούν οι στόχοι και οι προτεραιότητες κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

  Η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την εκπόνηση του Νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Σχεδίου και την έγκρισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου 2013.

  Προκειμένου να έχουν όλα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου αλλά και όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς άμεση ενημέρωση για τα τεκταινόμενα έχει δημιουργηθεί ένας νέος χώρος με τον τίτλο «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2014-2020» στη διεύθυνση pepionia.gr.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights