Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
8 Δεκεμβρίου 2022

Γιώργος Χατζημαρκάκης για το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο: “Για άλλη μια φορά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης”

Δελτίο τύπου στο meganisinews από τον  Ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη , με αφορμή τις αποφάσεις του Εurogroup για την Μεγαλόνησο:

 

Δελτίο Τύπου

Βρυξέλλες 16.03.2013

 Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Κύπρο, έκανε την παρακάτω δήλωση:

Για άλλη μια φορά οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.  Οι πολίτες της Κύπρου γίνονται Ιφιγένειες προκειμένου να γίνει εφικτή η διάσωση της εθνικής τους οικονομίας. Οι στιγμές είναι όμως κρίσιμες και γιαυτο συστήνω ψυχραιμία και νηφαλιότητα στον κόσμο της Κύπρου.

Η Κύπρος είχε περιέλθει σε μια δεινή οικονομική κατάσταση λόγω της κρίσης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και είναι δεδομένο ότι κάποια λύση θα έπρεπε να εξευρεθεί. Επιλέχθηκε όμως η βέλτιστη λύση; Κανείς δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να το πει.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα και συνδυαστικά να μελετήσει ανταποδοτικές εγγυήσεις προς τους καταθέτες που επηρεάζοντ αι. Η λύση ενός ομολόγου επταετούς διάρκειας συνδεδεμένη με τα έσοδα από το φυσικό αέριο μπορεί να εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις στους καταθέτες που επηρεάζονται για την επιστροφή του απολεσθέντος εισοδήματος σε βάθος χρόνου.

Καλώ τη Κυπριακή Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαβουλεύσεων του επόμενου σαρανταοκταώρου να μην εξετάσει το θέμα μονοδιάστατα. Δεν υπάρχουν μόνο οι απαιτήσεις της Τρόικας, για αυτό και πρέπει να εξεταστούν αντισταθμιστικές εγγυήσεις προς τους επηρεαζόμενους καταθέτες. Μόνο έτσι θα αποφευχθεί ο πανικός και θα συγκρατηθεί το ενδεχόμενο ρεύμα φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη  ρευστότατα των τραπεζών της Κύπρου. Είναι παράλογο οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. να αξιώνουν τέτοια μέτρα από τη μαρτυρική μεγαλόνησο. Εκφράζω τη συμπαράσταση μου στο Κυπριακό λαό.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *