Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Σεπτεμβρίου 2019

Χωρίς κυβέρνηση η Πορτογαλία…

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας παραμονή της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου για τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Νωρίτερα, το πορτογαλικό κοινοβούλιο καταψήφισε το σχέδιο λιτότητας που παρουσίασε η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Σοβαρότατες συνέπειες» για την Πορτογαλία
«Αυτή η πολιτική κρίση, αυτή τη στιγμή, θα έχει σοβαρότατες συνέπειες για την εμιστοσύνη που έχει ανάγκη η Πορτογαλία έναντι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και αγορών», δήλωσε ο κ. Σόκρατες. Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης, από την Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ψήφισαν ομόφωνα την…
απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείματος για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.
Μετά το τέλος της πεντάωρης συνεδρίασης του κοινοβουλίου, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Πέδρο Σίλβα Περέιρα κατήγγειλε την «ανευθυνότητα» μιας «αρνητικής συμμαχίας» η οποία απέριψε «ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας».
Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκαν στο 7,77% νωρίτερα σήμερα από 7,65% χθες εν μέσω ανησυχιών στις αγορές.
Ο Κέβιν Ντάνινγκ, αναλυτής στο Economist Intelligence Unit, ανέφερε στο BBC ότι «αυτή μπορεί να είναι η εβδομάδα που θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» για την Πορτογαλία.
Ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, τόνισε πριν την ψηφοφορία στο πορτογαλικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (…) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Κυβίστηση του υπουργού της ΔΗΜΑΡ Αντώνη Ρουπακιώτη. Από το αρχικό “όχι”, είπε τελικά “ναι” και υπογράφει τα μέτρα του Μνημονίου

Τίτλοι τέλους στο θρίλερ που δημιουργήθηκε με την άρνηση των υπουργών κ. Μανιτάκη και Ρουπακιώτη να υπογράψουν τα μέτρα, μπαίνουν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *