Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιανουαρίου 2022

Τι είπε τελικά ο δήμαρχος Μεγανησίου για τις ιχθυοκαλλιέργειες – Απομαγνητοφώνηση κειμένου

Απομαγνητοφωνήσαμε την απάντηση του δημάρχου στην ερώτηση του μέλους της συντακτικής ομάδας του Μeganisi Νews στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο και την παρουσιάζουμε εκ νέου, αυτούσια, όπως ακούγεται στο video που ακολουθεί παρακάτω.

O κ. Στάθης Ζαβιτσάνος “καρφώνει” ουσιαστικά τη Λευκάδα και τονίζει (μάλιστα δύο φορές) ότι είναι ενάντια στην προοπτική  να μην αποφασίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που και πως θα γίνονται οι επενδύσεις, εν ολίγοις το ποιος θα έχει τον πρώτο λόγο όχι μόνο στις ιχθυοκαλλιέργειες αλλά σε κάθε είδους χωροταξικό. Πουθενά δεν αφήνει να διαφανεί (να συμπεράνει) κανείς ότι είναι ενάντια στις ιχθυοκαλλιέργειες. Διαβάστε λοιπόν τι είπε ακριβώς:

“Έxει γίνει μια συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, έχω εκφράσει άποψη, έχω πει ότι καταρχήν η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών, γενικά τα χωροταξικά αυτά δεν μπορεί να γίνονται ερήμην της αυτοδιοίκησης και μάλιστα έχουμε ζητήσει να έχουμε λόγο και στον τομέα αυτό και είμαστε συμβατοί και συμπαραταχθήκαμε και με την επιτροπή για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Σε ότι αφορά όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας, υπάρχουν δύο πράγματα: το ένα ότι εν μέρει έχει δηλώσει η ΚΕΔΕ ότι ένα μεγάλο κομμάτι το καλύπτει και το δεύτερο είναι ότι επειδή πριν μου ήρθαν τα έγγραφα και μένα για συνδρομή κι όλα αυτά τα πράγματα, ζήτησα τη γνώμη του νομικού συμβούλου του δήμου κατά πόσο θα μπορούσε το ποσό να εκταμιευθεί σαν ένταλμα αλλά και κατά πόσο έννοια είχε να παρέμβουμε.

Εκεί λοιπόν υπάρχει η άποψη κι είναι ισχυρή ότι ο Δήμος Μεγανησίου δεν έχει ειδικό έννομο συμφέρον, σ΄ένα διοικητικό δικαστήριο όπως είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το πρώτο που εξετάζεται, τουλάχιστον όπως είπαν οι δικηγόροι, το πρώτο που εξετάζεται είναι αν έχεις ειδικό έννομο συμφέρον και μετά εξετάζονται όλα τ’ άλλα, άρα η όποια παρέμβαση ξεκινάει, δηλαδή το ενδεχόμενο παρέμβασης ξεκινάει από κει. Σήμερα όπως είναι χωροθετημένες, έχει γίνει τροποποίηση σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, όπως είναι χωροθετημένες, είναι έξω από τα διοικητικά όρια του δήμου Μεγανησίου. Βεβαίως  αφορά τον δήμο Λευκάδας, αλλά ο δήμος Λευκάδας είναι μια άλλη ιστορία κι έχει την δικιά του ευθύνη, έτσι ( 2:20 ακούγεται ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου να συμπληρώνει κάτι, ακατάληπτο).  Σοφά, έτσι παρότι εμάς έμμεσα φαίνεται να μας επηρεάζει, επηρεάζει πως, διότι  παρεμβαίνουνε σε μια περιοχή που εκεί ψαρεύουν και Μεγανησιώτες, κι εκεί δημιουργούνται ξέρω εγώ ενδεχομένως, έτσι θεωρώ όμως ότι τα πράγματα δεν είναι σ’ ότι  αφορά τουλάχιστον το Μεγανήσι έτσι ιδιαίτερα με την έννοια ότι ανατολικά και μέσα στο πέλαγος εκεί ανάμεσα στο Αρκούδι και τον Κάλαμο δεν θα  παν να μπουν ιχθυοκαλλιέργειες, δεν θα επηρεαστούν οι ψαράδες του Μεγανησίου .

Εν πάσει περιπτώσει, είναι ένα ζήτημα που εμείς παρέχουμε πολιτικά το στηρίζουμε είμαστε συμβατοί, σας είπα σε ποια βάση, ότι δεν γίνεται να γίνονται χωροθετήσεις είτε αυτά είναι ειδικό χωροταξικό για τις ιχθυοκαλλιέργειες, είτε για τον τουρισμό ή οτιδήποτε χωρίς να έχει κυρίαρχο λόγο η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι αυτό που ζητάμε τελικά. Νομικά όμως ο δήμος Μεγανησίου δεν έχει ειδικό έννομο συμφέρον, επειδή δεν καλύπτεται διοικητικά κομμάτι της περιοχής του.”

Κλείνοντας να δώσουμε και μια συμβουλή σε όσους  “μπροστάρηδες” εκδήλωσαν πρόθεση ν’ ανέβουν στα καΐκια,  για να διώξουνε τις ιχθυοκαλλιέργειες.  Καλά θα κάνουν  ν’ αρχίσουν προπόνηση για το πώς μπαίνει κανείς σε βάρκα, μην το αφήσουν την τελευταία στιγμή, γιατί όποιος πέσει μέσα  στην θάλασσα, εκεί θα μείνει, δεν θα υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις…

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *