Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαΐου 2022

Βήμα Νέων Επιστημόνων: Όσα είδαμε και όσους δεν είδαμε

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες για έκτη συνεχή χρονιά ο θεσμός “Βήμα Νέων Επιστημόνων” που διοργάνωσε το Πνευματικό Κέντρου του Δήμου Λευκάδας. Στη σημαντική αυτή διημερίδα δέκα νέοι επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό τις εργασίες τους (πτυχιακές, master, διδακτορικό κλπ.) οι οποίες αφορούσαν πολύ σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Στα πρόσωπα αυτών των δέκα νέων διακρίναμε το αποτέλεσμα των θυσιών και της προσπάθειας που κατέβαλαν για πολλά χρόνια οι γονείς τους, οι καθηγητές τους αλλά πρωτίστως οι ίδιοι. Ατελείωτες ώρες διαβάσματος, προσπάθειας, πειθαρχίας, συγκέντρωσης, υπομονής, κούρασης και σκληρής δουλειάς είχαν σαν αποτέλεσμα να καταφέρουν να φτάσουν τους στόχους τους και να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρα τους.

Αυτοί είναι που στο μέλλον θα μας κάνουν να νιώθουμε περηφάνια, “κλέβοντας” λίγη από την δική τους επιτυχία, όταν θα καυχιόμαστε ότι είμαστε από τον ίδιο τόπο.

Κι όμως την ώρα που αυτοί οι νέοι επιστήμονες ξεκινούν την καριέρα τους, οι συμπολίτες τους, οι φίλοι τους, οι καθηγητές τους, οι συχωριανοί τους, οι συγγενείς τους δεν εμφανίστηκαν να τους θαυμάσουν και να τους δώσουν κουράγιο και δύναμη, έστω με ένα χειροκρότημα. Ήμασταν σίγουροι πως η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου θα ήταν γεμάτη από Λευκαδίτες που θα ήταν εκεί για να θαυμάσουν και να χειροκροτήσουν αυτά τα παιδιά που σηκώνουν στις πλάτες τους τις ελπίδες μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει καθημερινά την θλίψη και αμέτρητες δυσκολίες. Ήμασταν σίγουροι πως οι συμμαθητές και οι καθηγητές τους θα ήταν παρόντες εκείνο το βράδυ δακρύζοντας από χαρά για την επιτυχία τους.

Δυστυχώς πέσαμε έξω σε όλες μας τις προβλέψεις. Λιγοστοί ήταν εκείνοι που παρακολούθησαν την διημερίδα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν οι γονείς των παιδιών, αφού τελικά μόνο αυτοί μπορούν πραγματικά να εκτιμήσουν την σημασία του αποτελέσματος των προσπαθειών των παιδιών τους αλλά και των δικών τους. Δυστυχώς ούτε καν οι καθηγητές τους δεν μπήκαν στον κόπο να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Ίσως για την απουσία του κόσμου να φταίει που το ίδιο βράδυ είχε αγώνα του Παναθηναϊκού στην τηλεόραση ή ίσως να φταίει που το άλλο βράδυ ψιχάλιζε και έκανε λίγη ψύχρα… Μπορεί όμως και να φταίει που η κοινωνία μας αποτελείται πλέον από ανθρώπους αδιάφορους, σκεπτικούς, θλιμμένους, που κάθε μέρα βουλιάζουν πιο πολύ άλλοι στα προβλήματα της κρίσης και άλλοι στη μιζέρια τους… Ίσως να φταίει που πλέον το χρήμα ισοπεδώνει την παιδεία, τις επιστήμες και τη δημιουργικότητα… Ίσως να φταίει η ισοπέδωση των αξιών και των πραγματικά σημαντικών…Ίσως να ευθύνεται η αποξένωση και η ατομικότητα…

Εμείς ευχόμαστε σε αυτούς τους δέκα νέους επιστήμονες να συνεχίσουν να πετυχαίνουν τους στόχους τους ακολουθώντας το δικό τους δρόμο προς την κορυφή και να βρουν έστω και αργά την εκτίμηση, την αποδοχή και τη στήριξη που τους αρμόζει από τη μικρή μας κοινωνία.

Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στο MYLFKADA

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *