Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Ιουνίου 2022

Μια απάντηση στην ανοιχτή επιστολή του δημάρχου Μεγανησίου κ. Στάθη Ζαβιτσάνου

Η ανοιχτή επιστολή  του δημάρχου Μεγανησίου  κ. Στάθη Ζαβιτσάνου αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια συσπείρωσης της δημοτικής του παράταξης και των «υπολειμμάτων» του ΠΑΣΟΚ στο Μεγανήσι.

Συνειρμικά  χρησιμοποιεί, καθόλου τυχαία, τσιτάτα, ολόκληρες εκφράσεις του πρώην πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου, όπως «Η κρίση να γίνει ευκαιρία», αλλά και του νυν συγκυβερνώντα Ευ. Βενιζέλου που στην ομιλία του  στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τρίτη ημέρα της συζήτησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (5/11/2011) είπε: “Η κρίση μπορεί να ανατραπεί πράγματι σε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία“.  Δεν έμεινε όμως εκεί. Μας μιλά και για “πράσινη ανάπυξη”.

Καθυστερημένα διαπίστωσε ο δήμαρχος ότι έχουν  μείνει πίσω τόσο πρωτογενής τομέας  όσο και ο τομέας της μεταποίησης στο λάδι, στα τυροκομικά και στα ψάρια.  Ε, και τότε, γιατί επέλεξε ν΄αναλώσει όλα τα χρήματα και την τελευταία  μεγάλη ευκαιρία από το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη των Μικρών Νησιών της ΠΙΝ σε μουσεία;

Τώρα κατάλαβε τι χρειάζεται το Μεγανήσι; Μήνες το  φωνάζουμε στα δημοτικά συμβούλια και το γράφουμε σε άρθρα. Κάντε το κόπο και διαβάστε τα, έχει σημασία :Κανονικά το έκτακτο Δημ. Συμβ. σήμερα στο Μεγανήσι. Τα ξαναγράψαμε πάλι εδώ τι χρειάζεται το Μεγανήσι: To δημογραφικό το κυριότερο πρόβλημα του Μεγανησίου και  φάγαμε τόνους κάρβουνο, λάσπη, εισπράξαμε μάλιστα και ειρωνίες από “πεφωτισμένους”, δήθεν και μη.

Όμως πιο τραγικό είναι το γεγονός ότι δεν αντιλαμβάνεται (απ΄τα γραφόμενα του) ότι η κρίση έχει χτυπήσει και την πόρτα του Μεγανησιώτη πολύ καιρό τώρα κι ότι δεν υπάρχουν Μεγανησιώτες που να διαθέτουν τα κεφάλαια που πιστεύει ότι θα μπορούσαν να επενδύσουν στο νησί, έχοντας εξασφαλίσει εγγυητική επιστολή από τράπεζα του 110% της επένδυσης. Αυτός κι ο κύκλος του πιθανόν να μην το έχουν αντιληφθεί.

Οι νέοι Μεγανησιώτες στους οποίους απευθύνεται, δεν έχουν ευρώ τσακιστό στην τσέπη. Ο αγώνας τους για επιβίωση είναι καθημερινός και η αγωνία τους για το αύριο μεγάλη.

Την “πράσινη ανάπτυξη” και τα πράσινα άλογα,  την πρότεινε άλλος  «ηγέτης» στον ελληνικό λαό και απορρίφθηκε  εκ προοιμίου πολύ καιρό  πριν. Το μόνο που πλέον μένει είναι να ακολουθήσει κι ο ίδιος την μοίρα του.

ΥΓ : Το παρακάτω είναι απόσπασμα για το πως  θα΄θελε τον δήμο. Προφανώς και θέλει επενδύσεις, αλλά  όχι  Μεγανησιωτών:

 Πως βλέπετε το Δήμο μετά το τέλος της θητείας της, το σημείο κλειδί που θα αλλάξει την καθημερινότητα των πολιτών;

– Εμείς ωριμάσαμε και στοχεύσαμε σε βασικά πράγματα που προετοιμάσαμε από τη προηγούμενη τετραετία, έργα περιβάλλοντος και έργα πολιτισμού. Αν καταφέρουμε αυτά και τα δρομολογήσουμε σε αυτή τη θητεία θα έχουμε πετύχει και για το Μεγανήσι ανοίγει μια νέα εποχή, θέμα αποχέτευσης, σκουπιδιών, τις μαρίνες και βελτιώσουμε το περιφερειακό δίκτυο θεωρώ το Μεγανήσι θα μπει σε μια άλλη φάση. Και προχωράμε καλά. Έχουμε δρομολογήσει το σταθμό μεταφόρτωσης των απορριμμάτων και τους βιολογικούς, την ύδρευση,  υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μαρίνες μας όπου σκεφτόμαστε να φτιάξουμε όπως στον Αθερινό, φτιάχνουμε ένα master plan, το συζητήσαμε με το Υπουργείο Οικονομικών και βλέπουμε με τα νέα οικονομικά δεδομένα που βρισκόμαστε δεν έχουμε καμία αντίρρηση να πάμε σε τέτοιες επενδύσεις και με  ιδιωτικά κεφάλαια και με δάνεια από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, πρέπει να ξαναδούμε τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία. Να είμαστε ρεαλιστές. Ποιες είναι οι δυνατότητες και από πού προέρχονται αυτά, να υπάρχει η επιχειρηματικότητα και την προωθούμε και θεωρώ ότι αν τα καταφέρουμε να τα περπατήσουμε αυτά ανοίγει μια νέα προοπτική για το Μεγανήσι. Έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα που δεν αναπτύχθηκε τουριστικά σε προηγούμενες εποχές, αντλήσαμε εμπειρίες και ξέρουμε τη τουριστική αγορά που πηγαίνει και μπορούμε να αποφύγουμε την τουριστικοποίηση. Έχουμε την ωφέλεια από την καθυστέρηση… – Είναι σημαντικό αυτό και γι’ αυτό και υπάρχει και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον… – Σήμερα έχει γίνει συνείδηση, δε πάμε σε λογικές δυο δωμάτια και μια τουαλέτα, μοντέλο που καταρρέει…

Όλη η συνέντευξη εδώ

Αυτά έλεγε σε ανύποπτο χρόνο, για να μην  τρελαθούμε κιόλας!

Γιώργος Γαβρίλης

Δημότης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές: Προσλήψεις στους νησιωτικούς δήμους, όπως το Μεγανήσι

Τυχερό “κατ΄εξαίρεση” το Μεγανήσι (κατά το μέρος που αφορά τις προσλήψεις) ως νησιωτικός δήμος. Άλλωστε άτυπα έχει αρχίσει και η […]

1 Σχόλιο

  1. Αγαπητέ Γιώργο όπως ορθώς έχεις επισημάνει έχει αρχίσει ήδη η προεκλογική περίοδος.
    Η πρώτη «επίσημη» υποψηφιότητα είναι του νυν δημάρχου και εκεί και μόνο θα αποσκοπεί η οποιαδήποτε «χρησιμοποίηση» των θεσμών.
    Μάλιστα καταθέτει την υποψηφιότητα του με τις περισσότερες πιθανότητες να «καεί» λόγο της υπερβολικά πρόωρα κατάθεσή της.
    Δεν έχει όμως άλλη επιλογή διότι η πολιτική ΠΑ.ΣΟ.Κ που τόσο πιστά εφάρμοσε στο Μεγανήσι κατακρημνίζεται και είναι δεδομένο ότι θα τον πάρει μαζί της. (Το τελευταίο 2500 ευρώ μισθό σε Πολ. Μηχ.)
    Φυγή προς τα εμπρός επομένως και ας είναι άλμα στο κενό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *