Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2021

“Μαζεύεται” η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

Kανένας φόρος δεν επιβάλλεται αναδρομικά λόγω της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων διευκρίνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, σε δηλώσεις του μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε από την εγκύκλιό του για τους ημιυπαίθριους.

Δεν υπάρχει αναδρομική επιβολή φόρων (ΤΑΠ, ασφαλιστικές εισφορές κτλ) παραμένει μόνο το δικαίωμα των δήμων να συνυπολογίζουν στο εξής τους ημιυπαίθριους στα ανταποδοτικά τέλη μέχρι και σε βάθος πενταετίας, υποστήριξε ο υφυπουργός.

Η σύγχυση προκλήθηκε από εγκύκλιο του κ. Ντόλιου που προέβλεπε την αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών από τους ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων και άλλων χώρων που έχουν αλλάξει χρήση, εφόσον δεν είχαν δηλώσει ακριβώς τα τετραγωνικά τους μέτρα στην έκταση του ακινήτου, σε αντίθεση με όσα προβλέπει η νομοθεσία περί τακτοποίησής τους, αλλά και με τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ότι δεν θα υπάρξει καμία τέτοιου είδους επιπλέον επιβάρυνση σε όσους προσέλθουν στη ρύθμιση.

Συγκεκριμένα η εγκύκλιος διευκρίνιζε ότι «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερομένων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Μάλιστα ξεκαθαρίζει ότι αφορά χώρους που δεν είχαν δηλωθεί στους δήμους και ζητεί από τις οικονομικές υπηρεσίες να αναζητήσουν τα στοιχεία μέσω των πολεοδομικών υπηρεσιών από τις δηλώσεις που έχουν υποβάλει οι ιδιοκτήτες τους, γιατί δεν ισχύει γιαυτούς η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων που προβλέπει ο νόμος.

Επίσης με βάση την εγκύκλιο η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη χρήση από την οικοδομική άδεια και όχι βάσει της νέας χρήσης όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή το νόμο περί τακτοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ που ζήτησε διευκρίνισή της που θα καθιστά σαφές ότι ισχύει ο νόμος που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τον οποίο δεν θα υπάρξουν επιπλέον επιβαρύνσεις και μάλιστα αναδρομικά και φυσικά αυτό ισχύει και για τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

ΝΔ: Να αποσυρθεί η εγκύκλιος

Την απόσυρση της επίμαχης εγκυκλίου ζήτησε η Νέα Δημοκρατία με τον εκπρόσωπό της Γ. Μιχελάκη να επισημαίνει ότι με τέτοιες πρακτικές χάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος.

«Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία των πολιτών από την κυβέρνηση για τους ημιυπαίθριους έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο», σχολίασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι αρμόδιοι τομεάρχες Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Ζώης. «Ενώ μέχρι πρότινος διαβεβαίωναν ότι η τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων τους δεν θα είχε καμία επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση, έρχονται σήμερα και επιβάλλουν αιφνιδιαστικά ένα νέο, διπλό χαράτσι», υπογραμμίζουν και προσθέτουν στον ίδιο τόνο: «Για άλλη μία φορά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συμπεριφέρεται σαν “πολιτικός απατεώνας”. Αφού παρακίνησε 500.000 πολίτες να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητά τους πληρώνοντας αρκετά χρήματα, τους ζητά να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα οικονομικά των νοικοκυριών».

«Το γεγονός ότι η κυβέρνηση άλλα λέει και άλλα κάνει είναι πλέον γνωστό. Ότι οι Υπουργοί αδυνατούν να συνεννοηθούν μεταξύ τους είναι επίσης γνωστό. Αυτό όμως που είναι απαράδεκτο είναι να εμπαίζονται και να εκβιάζονται με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες και μάλιστα οι νομοταγείς που πίστεψαν στις εξαγγελίες και έσπευσαν να τακτοποιήσουν τον ημιυπαίθριό τους», επισημαίνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της ΝΔ και καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους :

«Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να υφαρπάζει χρήματα από τους πολίτες και δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει τι συμβαίνει στην κοινωνία. Επιτέλους, ας σοβαρευτεί. Το ελάχιστο που έχει πλέον να κάνει η κυβέρνηση είναι να αποσύρει την σχετική εγκύκλιο, να δεσμευτεί ρητά ότι δεν θα επιβληθούν άλλα χαράτσια για τους ημιυπαίθριους και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες πολίτες».

Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Ντόλιου ζήτησε και η ΠΟΜΙΔΑ εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι «ούτως ή άλλως, ουδεμία δημοτική αρχή της χώρας που σέβεται στοιχειωδώς τους δημότες της, πρόκειται να εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ».

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «η εγκύκλιος του υπουργείου προσκολλάται το γράμμα των προϊσχυσασών διατάξεων περί δημοτικών τελών, παραβιάζοντας σαφέστατα την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος αλλά και στην πολιτική του ηγεσία, η οποία διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους πολίτες ότι όσοι δηλώσουν αλλαγή χρήσης χώρων δεν θα έχουν γενικά καμιά άλλη παράπλευρη συνέπεια».

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *