Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Δεκεμβρίου 2021

Οι δήμαρχοι ζητούν Δημοτική Φορολογική Ενημερότητα

Μπλόκο στις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο, σε περίπτωση που αυτοί χρωστούν στους δήμους, επιχειρεί να βάλει η ΚΕΔΚΕ.

Με υπόμνημα (*) που απέστειλαν οι δήμαρχοι της χώρας στο υπουργείο Οικονομικών, ζητούν την καθίερωση Δημοτικής Φορολογικής Ενημερότητας, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδά τους, τα οποία έχουν υποστεί μεγάλη καθίζηση, αλλά και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί είσπραξης. Με τη θεσμοθέτηση δημοτικής φορολογικής ενημερότητας, εκτιμάται ότι θα διασφαλιστεί η είσπραξη των κλήσεων για παράνομη στάθμευση αλλά και των δημοτικών τελών.

Πρόταση
Όπως σημειώνει η ΚΕΔΚΕ στην πρότασή της -η οποία σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται θετικά από το αρμόδιο υπουργείο- στο πλαίσιο της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης «κρίσιμη παράμετρος θεωρείται, η εφαρμογή μέτρων κατοχύρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών είσπραξης». Προσθέτει δε ότι «παρ΄ότι πλέον έχει επιβληθεί στους δήμους η παρακολούθηση της βεβαίωσης και είσπραξης των δημοτικών τοπικών εσόδων, ωστόσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών γι΄ αυτό, δεδομένου ότι η διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης είναι ατελέσφορη, λόγω του μικρού ύψους των δημοτικών απαιτήσεων, του χρόνου που απαιτείται και του ισχνού οικονομικού αποτελέσματος».

Σύμφωνα με τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ, η δημοτική φορολογική ενημερότητα που στο πλαίσιο του «Καλλικράτη» είναι εφικτή, θα λειτουργεί ανάλογα με τη φορολογική ενημερότητα που δίνεται από τις ΔΟΥ και θα ζητείται σε συναλλαγές όχι μόνο με τους δήμους αλλά γενικότερα με το Δημόσιο. Παράλληλα οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης προτείνουν να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των Δήμων με τρίτους, ενώ ζητούν τον επανακαθορισμό των τελών διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων εστίασης και διασκέδασης από το 0,5% που είναι σήμερα σε 2% και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξής τους να γίνεται μαζί με αυτή του ΦΠΑ.

Την ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων άλλωστε επιτάσσει και ο ίδιος ο «Καλλικράτης», καθώς προβλέπει πως στο μικροσκόπιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν θα τίθεται μόνον η νομιμότητα των πράξεων των δήμων, αλλά θα παρακολουθείται η είσπραξη των εσόδων τους και των νομίμως βεβαιωθέντων χρεών, οφειλών ή προστίμων σε βάρος τρίτων.

(*) Στο ίδιο υπόμνημα η ΚΕΔΚΕ ζητά επίσης:

  • Να δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού των χρεών των δήμων με τρίτους,
  • Να επανακαθοριστούν τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων και κέντρων εστίασης και διασκέδασης από το 0,5% που τα μείωσε η κυβέρνηση της ΝΔ σε 2% και η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης τους να γίνεται μαζί με αυτή του ΦΠΑ.
  • Να αποσαφηνιστούν και να αξιολογηθούν φόροι και τέλη με βάση τα πραγματικά τους χαρακτηριστικά. (για παράδειγμα «φόροι χαρακτηρίζονται ως τέλη (τέλος ακίνητης περιουσίας, τέλος παρεπιδημούντων, τέλος εκδιδομένων λογαριασμών), ενώ κρατικές επιχορηγήσεις (φόρος ζύθου) καταχωρούνται ως φόροι», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΚΕΔΚΕ)
  • Να αποκεντρωθεί το φορολογικό σύστημα (με τη μεταφορά για παράδειγμα των κτηματολογικών γραφείων στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ) και να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να έχουν λόγο στον καθορισμό της φορολογικής βάσης και στην επιλογή του φορολογικού συντελεστή.
  • Να δημιουργηθούν κατάλληλα εισπρακτικά εργαλεία και μηχανισμοί στους δήμους για φόρους όπως ο ΦΑΠ
  • Να αυξηθούν τα ποσοστά απόδοσης του ΦΑΠ, «ώστε να καλύπτεται η άσκηση των μεταφερθεισών αρμοδιοτήτων και μελλοντικά (με νέα αύξηση) να υποστηρίξουν περισσότερη αποκέντρωση».

ΠΗΓΗ: imerisia.gr, vimaonline.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Bρε καλώς τα παιδιά!Για να δούμε τώρα τι εστί Καλλικράτης.Έρχετε νέα καταιγίδα φόρων.Φυσικά κι ότι θα ήταν αδύνατο να περάσουν σε δημοτικά συμβούλια,τα περνούν σε επίπεδο ΚΕΔΚΕ.Φυσικά και δεν θα αρνηθεί ο Ραγκούσης την δικιά του πρόταση,άλοστε που θα βρεθούν τα 500 εκατομμύρια που απαιτούντε κάθε χρόνο από την τρόικα για την αποπληρωμή των τόκων.Μπράβο παλικάρια του site,ενημερώνετε τον κόσμο του Μεγανησίου,να μην τρώνε την χαϊβανίτιδα των πουλημένων καναλιών.Μην μας αφήνετε στο σκοταδισμό της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας.Επιμμείνετε σε θέματα και αποφάσεις που στοχεύουν στην εξαθλίωση του κοσμάκη και στην αρπαγή κοινωνικών κεκτημένων.Θέματα όπως την συγχώνευση των σχολείων,την βοήθεια στο σπίτι,τους δημοτικούς φόρους, την ιατρική περίθαλψη και ότι χτυπά τήν κοινωνική συνοχή και τ΄αποκτημένα με αγώνες κοινωνικά αγαθά μην τ΄αφήσετε να χαθούν κάτω απο την ανοχή που επιβάλλουν οι τοπικοί άρχοντες συνεργάτες της δοσίλογης κυβέρνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *