Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Μαΐου 2022

Η συνέντευξη της Υπ. ΠΕΚΑ, Τ. Μπιρμπίλη, για το νομοσχέδιο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΚΑ, ΤΙΝΑΣ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ, ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΡΗ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΙΔΟΥ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ
(ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ)

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η λογική σας με το νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα είναι να διασωθεί ότι έχει απομείνει;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν θα ήθελα να πω ότι το νομοσχέδιο για το οποίο η συζήτηση έχει επικεντρωθεί μόνο γύρω από μια διάταξη, είναι ένας νόμος – πλαίσιο για τη βιοποικιλότητα. Είναι η πρώτη φορά μετά το νόμο 1650, όπου μπαίνει ένα ολοκληρωμένο νομικό καθεστώς, προκειμένου να ρυθμίσει τα θέματα της χλωρίδας και της πανίδας της χώρας μας που είναι πολύ πλούσια σε αυτά, και έρχεται ουσιαστικά να κλείσει το έτος 2010 που ήταν το παγκόσμιο έτος για τη βιοποικιλότητα έτσι ώστε η χώρα μας νομοθετικά να μπει στην πορεία που ακολουθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς, η συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό επικεντρώθηκε σε μια μόνο διάταξη. Μια διάταξη που κατά τη γνώμη μου έχει αυτή τη στιγμή υπερτιμηθεί. Για τι μιλάμε; Μιλάμε για το 26% της ελληνικής Επικράτειας, που είναι οι περιοχές Natura οι οποίες είναι προστατευμένες από το ευρωπαϊκό πλέον δίκαιο, όχι μόνο από το ελληνικό. Από αυτό, το 26% που μοιάζει να είναι μεγάλο, σχεδόν το ¼ της Ελλάδας, το 12% είναι δάση όπου αναμφισβήτητα δεν μπορεί κανείς να χτίσει, είναι οι οικότοποι και οι υγρότοποι μεγάλης σημασίας όπου και εκεί – δηλαδή στις λίμνες και στα ποτάμια μας – επίσης κανείς δεν μπορεί να χτίσει. Επομένως μένει ένα σχετικά μικρό ποσοστό γύρω στο 10% σε περιοχές Natura, για το οποίο υπάρχει αυτή η πολύ μεγάλη συζήτηση και αντιπαράθεση. Η λογική λοιπόν είναι αυτή που είπατε: ας κάνουμε ένα μικρό βήμα για να σώσουμε σε ιδιαίτερες περιοχές ότι έχει απομείνει. Και αυτές οι περιοχές θα είναι οικονομικά πολύ πιο ανταγωνιστικές και συμφέρουσες για την ελληνική οικονομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις περιοχές αυτές θα τις πάρουν – όπως σας εγκαλούν οι συνάδελφοί σας στην κοινοβουλευτική ομάδα – οι οικονομικά ισχυροί, ενώ δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο λαός του αγροτεμαχίου;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτός είναι ένας μύθος, όπως και πολλοί μύθοι ακουστήκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Βέβαια, είναι καλό να ακούγονται οι μύθοι γιατί θα πρέπει τελικά να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση για το τι εννοεί το ΠΑΣΟΚ, τι εννοεί η Κυβέρνηση και το τι εννοεί το κάθε κόμμα – γιατί όλα τα κόμματα τοποθετήθηκαν – για το τι είναι η πράσινη ανάπτυξη και για ποιους είναι. Και εδώ είναι πάρα πολλά τα θέματα που ανοίγονται. Πιστεύεται εσείς ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση γίνεται για τον μισθωτό ή τον συνταξιούχο ο οποίος έχει σε περιοχή Natura οικόπεδο και θέλει να χτίσει σπίτι; Για αυτό γίνεται η συζήτηση τελικά; Γιατί αν το θέτουν έτσι είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες είχαμε μια ανακοίνωση και από τις δέκα μεγάλες περιβαλλοντικές οργανώσεις με την οποία χαρακτηρίζουν ντροπή τη στάση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, έχουμε πάει σε μια στρέβλωση δεκαετιών που είναι η εκτός σχεδίου δόμηση που υπάρχει μόνο στην Ελλάδα –στη λογική να μη θιγεί το αγροτεμάχιο – και φτάσαμε σε παρεκκλίσεις, έφτασαν να χτίζουν στα 750 τμ όπως στον Υμηττό και θέλουμε να τις συνεχίσουμε τη στιγμή που πρέπει να μπει ένα τέλος. Κάποιοι θεωρούν ότι όταν μιλάμε για προστασία του περιβάλλοντος παγώνουν τα πάντα. Διαβάζοντας το νομοσχέδιο είδα ότι υπάρχουν κάποια οικονομικά κίνητρα για τις αγροτικές περιοχές που είναι στις περιοχές Natura για την ανάπτυξη οικοτουρισμού. Ποια λοιπόν θα είναι τα αντισταθμιστικά για να μπούμε και στο δια ταύτα και τι θα επωφεληθεί τελικά ο φτωχός αγρότης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μου επιτρέψετε πριν απαντήσω στο ερώτημα σας στο οποίο εστιάζεται σε ένα από τα καλά άρθρα του νομοσχεδίου, να πω το εξής: Είναι πολύ σημαντικό που ανοίγει, έστω και βίαια, ένας διάλογος για αυτά τα θέματα που ήταν ταμπού και δεν τα έθιγε κανείς. Και θα πρέπει ο διάλογος να γίνει και με την κοινωνία, είναι πολύ σημαντικό που γίνεται μέσα στο Κοινοβούλιο, αλλά δεν θα πρέπει να περιοριστεί εκεί, γιατί είναι ένας πολύ σημαντικός διάλογος. Και πρέπει να ανοίξει και μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και εσείς είστε ένα μέσο που βοηθάει σε αυτό. Να ανοίξει, λοιπόν, ένας διάλογος με πολύ συγκεκριμένες τοποθετήσεις των κομμάτων και των φορέων. Και σήμερα στην Επιτροπή θα είναι οι φορείς για να δούμε πως, όλοι μαζί, προχωράμε σε μια άλλη αντίληψη για τα πράγματα, ώστε να φτάσουμε να κάμψουμε κάποια κατεστημένα. Έρχομαι τώρα να απαντήσω στην ερώτηση που μου κάνατε. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να είναι αποστειρωμένη. Δεν θα μπορέσουμε ποτέ να προστατεύουμε το περιβάλλον αν μέσα στο περιβάλλον δεν βάλουμε τον άνθρωπο και δεν βάλουμε και δραστηριότητες οι οποίες όμως θα είναι αυστηρά ελεγχόμενες. Μία από αυτές τις δραστηριότητες στις περιοχές όπου έχουμε αγροτική φυσιογνωμία είναι ο οικοτουρισμός και εκεί πρέπει να βρούμε κίνητρα. Το νομοσχέδιο είναι νόμος – πλαίσιο και τα κίνητρα δεν συγκεκριμενοποιούνται. Τα κίνητρα που θα δοθούν είναι μια δουλειά που έχει ξεκινήσει και με το υπουργείο Τουρισμού και με το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να προσδιορίσουμε τα αντισταθμιστικά που θα μπορούμε να δώσουμε, ώστε να έχουμε αγροτουρισμό που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον επισκέπτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Μπιρμπίλη μπορείτε να μας δώσετε ένα παράδειγμα, αυτό που σκέφτεστε εσείς ως παράδειγμα μιας ελληνικής περιοχής που θα μπορούσε να αναπτύξει τέτοιου είδους δραστηριότητα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παραδείγματα έχουμε, δηλαδή υπάρχουν περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί επιχειρήσεις από Έλληνες επιχειρηματίες, Έλληνες αγρότες που λειτουργούν με τέτοια κριτήρια. Έχουμε μια αρκετά ανεπτυγμένη οινοποιία η οποία σε πολλές περιοχές γίνεται και με βιολογικό τρόπο. Σε άλλες περιοχές, όπως η Χίος και η Κρήτη, έχουμε παραδείγματα με άλλου είδους προϊόντα. Νομίζω λοιπόν, ότι τέτοιου είδους βήματα έχουν γίνει. Απλώς στην Ελλάδα τέτοιου είδους παραδείγματα χάνονται γιατί δεν έχουμε αναπτύξει συλλογικότητα και ως συλλογικότητα να την εξάγουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτές οι δραστηριότητες θα ενισχυθούν τώρα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες οφείλουμε να τις ενισχύσουμε και νομίζω ότι και αυτός ο νόμος – πλαίσιο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Ένας νόμος μόνο δεν φτάνει για να ενισχύσει αυτές τις πρωτοβουλίες. Πιστεύω όμως ότι μπορεί να βοηθήσει να προχωρήσουμε, και με τη συνεργασία όλων των υπουργείων, προς αυτή την κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όμως παρόλα αυτά κ. Μπιρμπίλη υποχωρήσατε μπροστά στην πίεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είπατε δηλαδή ότι τροποποιείτε τον νόμο και ελπίζω να μην υπάρξουν και άλλες τροποποιήσεις προς το δυσμενέστερο, ότι όποιος είχε σκοπό να χτίσει στα τέσσερα στρέμματα μπορεί να το κάνει, αλλά για τους μελλοντικούς στα δέκα. Αυτό είναι άδικο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καταρχήν έχετε δίκιο. Όταν νομοθετείς για τη δόμηση πάντα υπάρχουν κάποιοι που αδικούνται και κάποιοι όχι, κάπου δημιουργείς υπεραξίες. Άρα το θέμα είναι πάρα πολύ σύνθετο, ας μη το ανοίξουμε γιατί έχει πάρα πολλές εκφάνσεις και εξάρσεις. Αλλά θέλω να πω τα εξής: τα τέσσερα στρέμματα αν εφαρμόζονταν σήμερα, και κάνω μια γενικότερη διατύπωση δεν αναφέρομαι μόνο στις περιοχές Natura, θα είχαμε καταστρέψει το περιβάλλον μας, αλλά θα ήταν μια ίσως υποφερτή κατάσταση και όλοι μαζί θα είχαμε την τόλμη να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Εδώ το πρόβλημα δεν είναι για τα τέσσερα στρέμματα. Το πρόβλημα είναι οι παρεκκλίσεις και οι κατατμήσεις. Σήμερα κάποιος που έχει τέσσερα στρέμματα μπορεί να κατατμήσει και τελικά να χτίσει στα 850 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό είναι το πρόβλημα που έχει καταστρέψει την ελληνική ύπαιθρο και το περιβάλλον. Οι κατατμήσεις και οι αποκλίσεις είναι λοιπόν το μεγάλο πρόβλημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να εξηγήσετε πως γίνονταν αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο νομοθέτης ερχόταν και έθετε ως όριο τα τέσσερα στρέμματα αλλά σε κάθε νόμο μετά έρχονταν και προστίθετο και μια νέα παρέκκλιση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό γινόταν γιατί υπάρχει συνδιαλλαγή πολίτη και πολιτικών. Και όχι φτωχού πολίτη.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δυστυχώς αυτό υπάρχει και σε αυτό δεν φταίει μόνο ένας. Σε καμία περίπτωση δεν φταίει ο πολίτης αλλά η πολιτεία και η στάση που κρατούσε, ο τρόπος που νομοθετούσε και αυτό δημιούργησε τέτοιου είδους κενά και παράθυρα. Επομένως, αυτό που για μένα αποτελεί τη βασική φιλοσοφία της συγκεκριμένης διάταξης είναι να ξεκαθαρίσουμε σε αυτές τις περιοχές – τις λίγες περιοχές – το εξής: τέρμα στις κατατμήσεις και τις παρεκκλίσεις. Τα 10 στρέμματα είναι ο συμβολισμός. Να ξεκαθαρίσουμε την κατεύθυνση που έχουμε επιλέξει να κινηθούμε στο εξής. Για μένα το κεντρικό θέμα της διάταξης, και σε αυτό δεν θα πάω πίσω, είναι η κατάργηση των κατατμήσεων και των παρεκκλίσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερωτάστε από το ακροατήριο γιατί αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το κτηματολόγιο προχωράτε σε τέτοιες ρυθμίσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα μπορούσε ο κάθε καλόπιστος πολίτης και εγώ να αναρωτιόμαστε γιατί σε αυτή τη χώρα δεν ολοκληρώνετε ο πολεοδομικός, ο χωροταξικός σχεδιασμός, το δασολόγιο μας, οι διαχειριστικές μελέτες για τις συγκεκριμένες περιοχές της Natura, και αφού τα ολοκληρώσουμε όλα αυτά, μετά να προχωρήσουμε και στις μεγάλες τομές και αλλαγές. Αυτό θα πάρει πάρα πολλά χρόνια και εδώ ανοίγεται ένα πολύ μεγάλο θέμα. Γιατί θα πάρει πάρα πολλά χρόνια; Είναι, όπως είπα, ο τρόπος που έχουμε νομοθετήσει μέχρι τώρα, είναι η δημόσια διοίκηση και ο δημόσιος τομέας όπως λειτουργεί, είναι πολλές φορές οι πελατειακές σχέσεις που έχουμε για συγκεκριμένες περιοχές, που όλα αυτά τα κάνει ακόμη δυσκολότερα. Δεν μπορούμε, δεν έχουμε την πολυτέλεια να ολοκληρωθούν όλα τα υπόλοιπα τα οποία είναι σε εξέλιξη, για να έρθουμε μετά να κάνουμε τομές και αλλαγές. Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει όταν μετά από 20 χρόνια ίσως έχουμε ολοκληρώσει τον πολεοδομικό μας σχεδιασμό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συνένωση οικοπέδων μιας οικογένειας επιτρέπετε κυρία Μπιρμπίλη;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλώντας πάντα για τις περιοχές Natura, όλα αυτά είναι πολύ ειδικευμένα, δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αυτή τη στιγμή. Αυτό θα το δούμε, χωρίς όμως να αλλάξει τη φιλοσοφία της ρύθμισης, θα δω όλες τις ερωτήσεις που τέθηκαν από τους βουλευτές, αλλά δεν υπάρχει θέμα να υποχωρήσουμε στην κατάργηση των κατατμήσεων και των παρεκκλίσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας πιέζει και εκεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως η κατάτμηση απαγορεύεται και σήμερα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια η κατάτμηση επιτρέπεται στα πάντα. Αυτό είναι που έχει οδηγήσει το περιβάλλον σε αυτή την κατάσταση. Έχουμε καταστρέψει το φυσικό μας περιβάλλον ακριβώς γιατί μπορούμε να χτίζουμε παντού σε όσο μικρό ή μεγάλο οικόπεδο θέλουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζω θέμα. Κυρία Μπιρμπίλη ήταν από την αρχή γνωστό στην κοινωνία και στην ύπαιθρο ότι θα υπάρχουν περιορισμοί στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στα χωράφια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως. Έχουμε δύο θέματα με τα φωτοβολταϊκά. Αναφέρεστε στους αγρότες ή γενικά;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στους αγρότες που είδαν την τιμή και σκέφτηκαν αν είναι πιο συμφέρον να παράγουν ρεύμα.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο νόμος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έδωσε τη δυνατότητα να υπάρξουν επενδύσεις από τους αγρότες μέχρι μιας συγκεκριμένης ποσότητας παραγωγής ενέργειας. Αυτό θεωρήθηκε μια πολύ μεγάλη αλλαγή, έγινε αποδεκτό πολύ θετικά από τους αγρότες αλλά παρόλα αυτά σε κάθε τοποθέτησή μου τόνιζα και έλεγα ότι οι αγρότες δεν θα έπρεπε να θεωρήσουν ότι τα φωτοβολταϊκά είναι μια επιδότηση όπως ήταν παλαιότερα το βαμβάκι και ούτε είναι η κότα που γεννάει τα χρυσά αυγά. Για αυτό το λόγο υπήρξε μια συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση που συνόδευε τον νόμο και είχαμε πει από την αρχή ότι θα υπάρχει ένα πλαφόν τόσο για τους αγρότες όσο και για τους ιδιώτες επενδυτές. Για να μην έχουμε τα φαινόμενα που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στην Ισπανία όπου ουσιαστικά όλη αυτή η έξαρση των φωτοβολταϊκών έχει φέρει άλλα προβλήματα στην οικονομία της χώρας και έχουν αρχίσει να παίρνουν πίσω διατάξεις με αποτέλεσμα οι επενδυτές μικροί και μεγάλοι να ξαφνιάζονται. Επειδή δεν θέλουμε να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση γι’ αυτό βάλαμε ένα πλαφόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σας έχουμε μαζί μας στην αναδάσωση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, θα προσπαθήσω να έρθω στην πολύ σημαντική αναδάσωση που κάνετε στην Πάρνηθα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελπίζω να θεωρείτε ότι είναι ο ενιαίος χώρος, αυτά τα εκατό χιλιάδες στρέμματα γιατί εμείς έτσι το βλέπουμε.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Και θέλω να πω ότι πέρα από την πρόσκληση που κάνετε για να έρθει ο κόσμος, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία που έχετε ξεκινήσει στην Πάρνηθα γιατί και εκεί θα πρέπει να διαμορφώνουμε πραγματικούς εθελοντές που θα αναδασώνουν με γνώση, ώστε και αυτή η προσπάθεια να είναι συστηματική και να μη γίνεται μόνο για λόγους συμβολισμού.
ΠΗΓΗ: ypeka.gr
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *