Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2022

Κόβουν και το φαγητό οι Έλληνες

Μέχρι και τη δαπάνη για τη διατροφή έχουν περικόψει τα νοικοκυριά, ξοδεύοντας από 45 μέχρι και 75 ευρώ το μήνα λιγότερα για να αγοράσουν φαγητό, όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Παράλληλα, στο 2,4% έκλεισε ο πληθωρισμός του Δεκεμβρίου, μειωμένος σε σχέση με το Νοέμβριο που ήταν 2,9%, αλλά και με τον Δεκέμβριο του 2010 που ήταν 5,2%.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, το 76% των νοικοκυριών με έσοδα έως 1000 ευρώ, περικόπτει από τα είδη διατροφής, δηλαδή από τις αγορές σε σούπερμαρκετ και λαϊκές αγορές, για να καταφέρει να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις υποχρεώσεις τους.

Τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την εταιρία MARC, δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της ύδρευσης και τα δάνειά τους.

Ειδικότερα, το 64,2% των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραίτητο εισόδημα, ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών και εκτιμάται ότι τα νοικοκυριά δεν είναι πλέον σε θέση να επωμιστούν νέες αυξήσεις σε αγαθά με ανελαστική ζήτηση, τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πρώτης ανάγκης και θα επηρεάσουν δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Μάλιστα το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυριά προχωρούν σε δραματικές περικοπές στην κατανάλωση, μετά από την οριζόντια μείωση εισοδημάτων, με το 76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1000 ευρώ, έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατροφής, ενώ το 91,1% αυτών, περιόρισε τις δαπάνες για ένδυση- υπόδηση.

Στο σύνολο των νοικοκυριών, το 68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών διατροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Περίπου τα μισά νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών, απευθύνθηκαν περισσότερο στη βοήθεια φίλων και συγγενών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς τον τραπεζικό δανεισμό.

Μεγάλες απώλειες καταγράφηκαν και στον κλάδο της εστίασης, με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως οι σχετικές μειώσεις, έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές αλλά και τις παραγωγικές επιχειρήσεις, τα έσοδα του κράτους από τη φορολογία, τις θέσεις εργασίας και κατ’ επέκταση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει, επίσης, πως αναμένεται μεγάλη επιβάρυνση νοικοκυριών σε ενδεχόμενη επιβολή ενιαίου ΦΠΑ (18- 19%). Μάλιστα το 90% των νοικοκυριών δεν δέχεται αύξηση στο ΦΠΑ ειδών πρώτης ανάγκης (13%), έστω και αν συνοδεύεται από μείωση του υψηλού συντελεστή (23%).

Η ΓΣΕΒΕΕ εκτιμά τέλος, ότι η υιοθέτηση ενός ενιαίου φορολογικού συντελεστή θα είναι καταστροφική, ενώ η αναγκη μείωσης του ΦΠΑ από 13% στο 9% και από 23% σε 19% κρίνεται από τη ΓΣΕΒΕΕ ως επιτακτική ανάγκη.

Ενδεικτικό είναι ότι στην ερώτηση, σε ποιά κατηγορία αγαθών- υπηρεσιών μια ενδεχόμενη αύξηση τιμών θα δημιουργούσε μεγαλύτερο πρόβλημα, σχεδόν το 90% των νοικοκυριών εκτιμά ότι οποιαδήποτε επιβάρυνση στα είδη διατροφής θα επιφέρει μεγάλες δυσκολίες στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο πληθωρισμός του περασμένου Δεκεμβρίου έκλεισε στο 2,4%, μειωμένος σε σχέση με τον Νοέμβριο που ήταν 2,9%, αλλά και με τον Δεκέμβριο του 2010 που ήταν 5,2%. Σε ετήσια βάση, για το 2011 διαμορφώθηκε στο 3,34% από 4,7% το 2010.

Οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα τέλη κυκλοφορίας και τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι οι σημαντικότεροι τροφοδότες των πληθωριστικών τάσεων στο λιανεμπόριο, καθώς οι έμποροι προσπαθούν να διατηρήσουν το τζίρο τους με «πάγωμα τιμών» στα περισσότερα προϊόντα, αλλά και προσφορές σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως π.χ. οι επικοινωνίες και ο ρουχισμός.

Σημαντικό ρόλο στη συγκράτηση του κόστους διαβίωσης έχει παίξει και η επιτυχής παρέμβαση του κράτους στις τιμές στην εκπαίδευση και το σύστημα Υγείας.

Σε ετήσια βάση οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που καταγράφονται το Δεκέμβριο στους κλαδικούς δείκτες είναι:

 • 7,9% στη Στέγαση
 • 4,6% σε Αλκοολούχα ποτά και καπνό
 • 4,3% σε Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά
 • 3,1% σε Ξενοδοχεία – Καφέ – Εστιατόρια
 • 2,0% στις Μεταφορές
 • 1,9% σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες

Αντίστοιχα, οι μειώσεις τιμών που καταγράφονται είναι:

 • 1,1% σε Αναψυχή – Πολιτιστικές δραστηριότητες
 • 0,9% στην Εκπαίδευση
 • 0,6% σε Ένδυση και υπόδηση
 • 0,4% στην Υγεία
 • 0,4% στις Επικοινωνίες
 • 0,1% σε Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες

ΠΗΓΗ : ethnos.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *