Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Φεβρουαρίου 2020

«Ενθαρρυντικά τα μηνύματα για τον τουρισμό το 2012»!

«Τα μηνύματα για την τουριστική περίοδο του 2012 είναι άκρως ενθαρρυντικά», τονίζει στην εφημερίδα ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού Ιόνιων Νησιών Σπύρος Σπύρου, προσθέτοντας εμφατικά ότι η κρίση δεν άγγιξε τον τουρισμό στο σημείο που αναμενόταν, δεδομένου ότι η αύξηση της κίνησης σε όλα τα νησιά, το 2011, άγγιξε περίπου το 10%.
Επιπροσθέτως, ο κ. Σπύρου σημείωσε ότι η Περιφέρεια προχώρησε στην κατάρτιση ενός νέου στρατηγικού σχεδιασμού της ανάπτυξης όλων των νησιών, με έμφαση στη διαμόρφωση μιας ενιαίας τουριστικής συνείδησης και ταυτότητας στην περιοχή μας, δεδομένου ότι έχουν κοινή ιστορία και πολιτιστική ανάπτυξη, εντελώς διαφορετική από τις άλλες περιοχές της χώρας μας.
Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι προτίθεται να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ, υπογραμμίζοντας ότι βασική του προτεραιότητα είναι η κατασκευή σύγχρονων λιμενικών εγκαταστάσεων και προβλητών για την υποδοχή κρουαζιεροπλοίων σε όλα τα νησιά, καθώς και η μαρίνα της Ζακύνθου.
Επίσης, ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολιτική του Υπουργείου Τουρισμού και, ειδικότερα, του Υφυπουργού Γιώργου Νικητιάδη, αναφέροντας ότι ο τελευταίος μερίμνησε για το Αιγαίο, στο οποίο βρίσκεται και η εκλογική του Περιφέρεια, και αδιαφόρησε για τα Ιόνια, σαν να ήταν ξεκομμένα από την υπόλοιπη Ελλάδα, γεγονός που δεν ωφελεί την περιοχή μας.
Τέλος, ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι η Περιφέρεια κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη στήριξη του τουρισμού, επειδή έχει θέσει γερές βάσεις και έχει χαράξει το μονοπάτι που θα οδηγήσει τα νησιά μας στη λεωφόρο της ανάπτυξης.

«Αύξηση 10% των αφίξεων από το εξωτερικό στα Ιόνια Νησιά το 2011»!
ΕΡ.: Πώς διαμορφώθηκε η φετινή τουριστική σαιζόν για τα Ιόνια νησιά, ποιες οι εξελίξεις, ανά προορισμό, και τι «λένε» τα μηνύματα που έχετε για την επόμενη χρονιά;
ΑΠ.:
Η φετινή τουριστική περίοδος μάς άφησε με μια νότα αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό στα Ιόνια, εξαιτίας του γεγονότος ότι καταγράφηκε σε όλους τους προορισμούς της Περιφέρειάς μας μια σημαντική αύξηση στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό, η οποία πλησιάζει το 10% περίπου.
Προσεγγίζοντας, συνολικά, τον τουρισμό στην Περιφέρειά μας, τολμώ να πω ότι τα μηνύματα, για την προσεχή τουριστική περίοδο, είναι άκρως ενθαρρυντικά, αλλά, όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι μια δυναμική παραγωγική διαδικασία, ένα ευπαθές «προϊόν», το οποίο επηρεάζεται από απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες, γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

«Η κρίση δεν επηρέασε τον τουρισμό στο βαθμό που αναμενόταν»!
ΕΡ.: Σε ποιο βαθμό έχει επηρεάσει το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και η δυσφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, εξαιτίας γεγονότων, όπως απεργιακές κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, κ.λπ., την τουριστική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και πόσο αισιόδοξος είστε για το τουριστικό μέλλον της Περιφέρειας;
ΑΠ.:
Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν και κατά πόσο η περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δημοσιευμάτων που έπληξαν το κύρος της χώρας, έχει επηρεάσει την τουριστική οικονομία.
Από τη στιγμή που έχει καταγραφεί άνοδος, όχι μόνο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αλλά στο σύνολο των τουριστικών προορισμών της χώρας μας, μπορώ να υποθέσω, βάσιμα, ότι δεν έχει επηρεάσει στο βαθμό, που, ενδεχομένως, κάποιοι να περίμεναν.
Η Ελλάδα και τα Ιόνια είναι ένας αγαπητός τουριστικός προορισμός διεθνώς, και είναι στο χέρι μας να απαλείψουμε, με τη συμπεριφορά μας, τις όποιες προκαταλήψεις ή ενστάσεις έχουν οι επισκέπτες μας.
Σίγουρα, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα, κατά την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων, τα οποία, όμως, ξεπεράσαμε, χωρίς σημαντικές απώλειες.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπληξε τον τουρισμό μας και, ειδικά, τα Ιόνια, θέτοντας πρόωρο τέλος στην τουριστική περίοδο, αναφορικά με τις μετακινήσεις τουριστών με πλοία και όχι με πτήσεις τσάρτερ, ήταν η υπόθεση του ρωσικού νηογνώμονα και η καθυστερημένη αντίδραση από τα αρμόδια Υπουργεία, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που προέκυψε αιφνιδιαστικά.

«Τα Ιόνια Νησιά πρέπει να έχουν τη δική τους τουριστική ταυτότητα»!
ΕΡ.: Στο χρονικό διάστημα που προΐστασθε της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες προβήκατε στον τομέα του τουρισμού;
ΑΠ.:
Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη διοίκησης της Περιφέρειας, προτεραιότητά μας ήταν ο τουρισμός και η τουριστική οικονομία, δεδομένου ότι αποτελεί το βασικό δυναμικό παραγωγικό τομέα της περιοχής μας.
Αυτό που έλειπε από τα Ιόνια νησιά, ήταν ένας στρατηγικός σχεδιασμός, ο οποίος να τα αντιμετωπίζει ως ενιαίο σύνολο και να προβάλλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, προεξάρχοντος, βεβαίως, του πολιτισμού αλλά και το πανέμορφο νησιωτικό σύμπλεγμα της περιοχής μας.
Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην κατάρτιση αυτού του νέου στρατηγικού σχεδιασμού και, κυρίως, στη διαμόρφωση μιας νέας τουριστικής ταυτότητας.
Τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών δεν περιμένουμε να φανούν από τη μια στιγμή στην άλλη, ωστόσο, είμαστε υπερήφανοι, γιατί έχουμε θέσει γερές βάσεις και έχουμε χαράξει το μονοπάτι, το οποίο θα μας οδηγήσει στη λεωφόρο της ανάπτυξης.
Για να πετύχουμε, όμως, τους στόχους μας χρειαζόμαστε «εργαλεία» και ένα βασικό εργαλείο ήταν η Εταιρεία Τουρισμού Ιονίων Νήσων.
Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε αλλαγές και διαθέτουμε, πλέον, στη φαρέτρα μας, ένα ισχυρό «όπλο», για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας.

«Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ»!
ΕΡ.: Ποιο είναι το αναπτυξιακό σας πλάνο και ο προγραμματισμός σας για την Περιφέρεια;
ΑΠ.:
Αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εφικτό μέσα σε λίγες γραμμές να αναφερθώ στο αναπτυξιακό πλάνο που έχουμε χαράξει. Μπορώ, όμως, να σταθώ στη φιλοσοφία του, που εστιάζεται στην αξιοποίηση των πλούσιων συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νησιών μας, τα οποία είναι ο πολιτισμός, η γεωπολιτική τους θέση, καθώς και το πανέμορφο και μοναδικό ανάγλυφό τους.
Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Επτάνησα είναι η πατρίδα του Οδυσσέα, του Εθνικού Ποιητή της Ελλάδας Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού Ποιητή της Ιταλίας Ούγου Φώσκολου, του Εθνικού Ποιητή της Ιαπωνίας Λευκάδιου Χέρν και του Σπύρου Σαμάρα, συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, πολύ, δε, περισσότερο που το 2012 είναι και Ολυμπιακή χρονιά, καθώς και τόσων άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων σε κάθε τομέα της τέχνης και της επιστήμης.
Κυρίως, όμως, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι τα Επτάνησα διαθέτουν κοινά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία, δηλαδή ενιαία ταυτότητα, βάσει των οποίων ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας.
Επιπροσθέτως, στοχεύουμε στην ανάπτυξη του θαλασσίου τουρισμού, δηλαδή της κρουαζιέρας και του γιώτινγκ σε όλες τις περιοχές, διότι τα Ιόνια Νησιά βρίσκονται στην είσοδο της ευρύτερης λεκάνης της Αδριατικής, στο σημείο που ενώνεται με τη Μεσόγειο.
Όλα αυτά θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε, για να διαμορφώσουμε ένα νέο βιώσιμο, ελκυστικό και διαφορετικό τουριστικό προορισμό.

«Πρέπει να κατασκευάσουμε προβλήτες για τα κρουαζιέροπλοια και σύγχρονα λιμάνια σε όλα τα νησιά»!
ΕΡ.: Ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα υποδομών που παρουσιάζει η Περιφέρεια και ποιες οι προτάσεις σας για την επίλυσή τους;
ΑΠ.:
Όσον αφορά στις κοινωνικές υποδομές, θεωρώ ότι είναι γνωστά τα προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με τους βιολογικούς καθαρισμούς, το ταλαιπωρημένο οδικό δίκτυο, τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, που ταλανίζουν όλες τις περιοχές της χώρας μας.
Ως τουριστικός προορισμός, όμως, έχουμε ένα επιπλέον σημαντικό πρόβλημα, το οποίο σχετίζεται με την ανάγκη δημιουργίας σύγχρονων λιμανιών, τα οποία πρέπει να καλύπτουν και τις ανάγκες για την ανάπτυξη των κρουαζιέρων.
Η Κέρκυρα διαθέτει προβλήτα για κρουαζιερόπλοια, η οποία, βεβαίως, πρέπει να επεκταθεί, ωστόσο, πρέπει να κατασκευαστούν οι κατάλληλες υποδομές και στα λιμάνια της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και της Λευκάδας.
Επίσης, θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τα λεγόμενα «ορφανά» λιμάνια, δηλαδή τα μικρά λιμάνια, τα οποία εξυπηρετούν όχι μόνο τους τουρίστες αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων τους, όπως είναι ο Καστός, το Μεγανήσι, οι Οθωνοί και όλα τα υπόλοιπα, στα οποία δεν υπάρχει, σήμερα, φορέας διαχείρισης.
Θα πρέπει, λοιπόν, να επιτραπεί στην αυτοδιοίκηση να δημιουργήσει λιμενικά ταμεία, είτε δημοτικά, είτε ένα Περιφερειακό, ούτως ώστε να τεθούν όλα τα μικρά λιμάνια υπό την «ομπρέλα» αυτών των οργανισμών.

«Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει βαρύτητα στο Αιγαίο και όχι το Ιόνιο»!
ΕΡ.: Τι περιμένετε από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Θεωρείτε ότι η λειτουργία του είναι αποτελεσματική;
ΑΠ.:
Επιτρέψτε μου να εκφράσω ένα παράπονο: Θεωρώ ότι το Υπουργείο Τουρισμού και ο πρώην Υφυπουργός Τουρισμού ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το Αιγαίο, στο οποίο βρίσκεται και η εκλογική περιφέρεια του Υφυπουργού Τουρισμού, και πολύ λιγότερο για το Ιόνιο.
Είναι χαρακτηριστικό πόσες επισκέψεις έκανε ο κ. Νικητιάδης, κατά την προηγούμενη τουριστική περίοδο, στο Αιγαίο και πόσες στο Ιόνιο. Αν δεν κάνω λάθος, στο Ιόνιο ήρθε μόνο μια φορά για λίγες ώρες, με την ευκαιρία των αγώνων κρίκετ, στην Κέρκυρα, με την ομάδα του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου.
Επίσης, όταν προέκυψε το θέμα με τη νόσο των λεγεωνάριων, που είχε ως αποτέλεσμα να δυσφημιστεί ο τουριστικός μας προορισμός στην Αγγλία, ο Υφυπουργός Τουρισμού δε το γνώριζε (!).
Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι μια τέτοια κρίση δεν μπορεί να τη διαχειριστεί από μόνη της μια Περιφέρεια. Δε διαθέτουμε, δυστυχώς, τα κονδύλια αλλά και τα μέσα που απαιτούνται. Άλλωστε, τα Ιόνια δεν είναι ξεκομμένος τουριστικός προορισμός από την υπόλοιπη χώρα.
Άρα, περιμένουμε πολλά από το Υπουργείο Τουρισμού, γιατί ο τουρισμός της χώρας μας ξεκίνησε από τα Ιόνια, αλλά και γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά, στο δημόσιο «κορβανά» με το συνάλλαγμα από τον τουρισμό τους.
Στη μεταβατική Κυβέρνηση ο Υφυπουργός Τουρισμού Πέτρος Αλιβιζάτος κατάγεται από την Κεφαλονιά. Προσδοκώ, λοιπόν, ότι θα προχωρήσουν κάποια ζητήματα στο χρονικό διάστημα της υφυπουργίας του. Κυρίως, με ενδιαφέρει η κατασκευή της μαρίνας στη Ζάκυνθο.

«Πρέπει να αποκτήσουμε ενιαία τουριστική συνείδηση»!
ΕΡ.: Πιστεύετε ότι τα Ιόνια νησιά θα μπορούσαν να προβάλλονται και να πωλούνται ως ενιαίος προορισμός και τι θα πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;
ΑΠ.:
Αν και έχω μια ένσταση όσον αφορά τον όρο «πωλούνται», θεωρώ πως «ναι», και εκεί στοχεύουμε. Στο να αναδείξουμε, δηλαδή, και να προβάλλουμε τα Ιόνια νησιά ως ένα ενιαίο τουριστικό προορισμό, διότι είμαστε ενιαίος χώρος, δεδομένου ότι έχουμε κοινή ταυτότητα.
Το πρώτο, βεβαίως, που πρέπει να γίνει – και αυτό κάνουμε – είναι να αποκτήσουμε επτανησιακή τουριστική συνείδηση και θεωρώ ότι με τις ενέργειές μας συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

ΠΗΓΗ : imerazante.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2.184.000 ευρώ στα Ιόνια Νησιά για κατάρτιση ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με υποχρεωτική εγγυημένη απασχόληση

Εγκρίθηκε από το υπουργείο Εργασίας το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με ονομασία «Επιταγή κατάρτισης ανέργων σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *