Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

update: Νέοι φόροι το Δεκέμβριο.Κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης για τα μικρά νησιά;

 

Νέο σοκ περιμένει εκατομμύρια φορολογούμενους και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει ένα ακόμη νομοσχέδιο-μαμούθ, με ρυθμίσεις που θα προκαλούν κι άλλες επιβαρύνσεις στα εισοδήματα, την περιουσία και την ιδιωτική κατανάλωση.

Ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενοι που παρέχουν υπηρεσίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, ιδιοκτήτες ακινήτων, κάτοικοι νησιών και πολύτεκνοι μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, που ευελπιστεί να ενισχύσει τα έσοδα του κράτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», τα νέα – εγκεκριμένα από την τρόικα – σχέδια περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Την κατάργηση του αφορολόγητου για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες,
Την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων προσδιορισμού των φορολογητέων καθαρών κερδών των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών
Την επιβολή της υποχρέωση τήρησης βιβλίων στους αγρότες
Τη μείωση του αφορολόγητου για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τις 12.000 στις 5.000 ευρώ
Την κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης για τους κατοίκους των μικρών νησιών.

ΠΗΓΗ : Greek Money via “ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ”

 
Σχέδιο για τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και συγκεκριμένα των τόκων των καταθέσεων εξετάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, μελετάται ο συνυπολογισμός των τόκων στο φορολογητέο εισόδημα και η φορολόγησή τους με την κλίμακα, αντί αυτοτελώς με 10%, όπως συμβαίνει σήμερα.

Επίσης, μελετάται η επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης και στους φορολογούμενους με εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που καταρτίζεται από την κυβέρνηση αναμένεται να προστεθούν τα δύο παραπάνω μέτρα, ενώ θα προβλέπει την αυτοτελή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των ατομικών επιχειρήσεων με συντελεστή 20%.

Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.

Επίσης εξετάζονται η αύξηση της προκαταβολής φόρου, το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους, η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, καθώς και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.
 
ΠΗΓΗ : skai.gr/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights