Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουνίου 2024

Οι εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών

Συχνά οι γονείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Τα παιδιά ζητούν συνεχώς καινούριες δραστηριότητες και οι γονείς πιστεύουν πως αν τους δώσουν πολλά ερεθίσματα θα είναι καλύτεροι γονείς. Το παιδί ενώ ζητούσε επίμονα να ξεκινήσει κάτι δεν ασχολείται στη πορεία όσο θα έπρεπε. Για οποιονδήποτε λόγο η εξωσχολική δραστηριότητα χρειάζεται να περιοριστεί στο ελάχιστο. Το παιδί έχει περισσότερη ανάγκη το παιχνίδι από οτιδήποτε άλλο.

Καταλαβαίνοντας το ΠΑΙΔΙ, το ΓΟΝΙΟ, την ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Είναι πολύ φυσικό για το παιδί να νομίζει πως θέλει κάτι και μετά να αλλάζει γνώμη, είτε γιατί είναι πολύ σκληρή η εξάσκηση σ’ αυτό που ξεκίνησε είτε γιατί δεν του αρέσει όσο νόμιζε πως θα του άρεσε. Είναι επίσης γνωστό πως οι γονείς επιθυμούν να προσφέρουν στο παιδί τους ευκαιρίες που δεν είχαν οι ίδιοι όταν ήταν παιδιά. Ακόμη μερικοί γονείς πιστεύουν πως είναι προβληματική η συμπεριφορά των παιδιών τους που ξεκινούν κάτι και δεν θέλουν να το ολοκληρώσουν. Άλλοι γονείς πάλι ενοχλούνται ιδιαίτερα γιατί ξεκινώντας το παιδί τους μία δραστηριότητα ξοδεύουν πολλά χρήματα τα οποία στην πορεία χάνονται.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Αν έχετε εκκρεμότητες από την παιδική σας ηλικία για πράγματα που δεν κάνατε είναι μια καλή ευκαιρία να τα κάνετε τώρα που αποφασίζετε μόνοι σας. Μην επιβαρύνετε το παιδί σας με τη δική σας εκκρεμότητα.
Μπορείτε να πάρετε μαθήματα μαζί με το παιδί σας και να μελετάτε μαζί εφόσον συμφωνεί και το ίδιο.
Βρείτε το χρόνο και την επιθυμία να βρίσκεστε κοντά στο παιδί σας την ώρα που εξασκείται σε κάτι ή τουλάχιστο στο ίδιο δωμάτιο.
Μπείτε στο κόσμο του παιδιού σας και ανακαλύψτε ποιο είναι πράγματι το ενδιαφέρον του. Μπορεί εσείς να κρίνετε πως η μουσική, η ο χορός, ή η γυμναστική θα ήταν καλό γι’ αυτό, όμως εκείνο να έχει τελείως διαφορετική γνώμη ή ταλέντο.
Βοηθήστε το παιδί σας να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες δίνοντάς του πληροφορίες για το πόσο χρόνο παίρνει για να μάθει κανείς κάτι καινούριο.
Κάντε μαζί μία συμφωνία για το πόσο χρόνο θα διαθέσει για να αποφασίσει αν θα παραμείνει ή όχι σε κάποια δραστηριότητα που θα ξεκινήσει. (Συνήθως 1 μήνας είναι αρκετός).

Προτάσεις για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα

Κάντε ένα ραντεβού με ένα ειδικό της δραστηριότητας που θα συμφωνήσετε μαζί με το παιδί και συζητήστε για το πώς νομίζει πως θα είναι η εξάσκηση πάνω σ’ αυτή τη δραστηριότητα.
Δώστε πολλές ευκαιρίες να δει το παιδί αυτό που θα συμφωνήσετε να κάνει σε μια ολοκληρωμένη εικόνα. Πηγαίνετε δηλαδή σε παραστάσεις μπαλέτου, κονσέρτα, αγώνες στίβου ή καράτε πριν πάρετε την απόφαση.
Συνεργαστείτε μαζί του για το πρόγραμμα της εξάσκησής του σε ότι αποφασίσει. Μην παίρνετε σαν δεδομένο ότι είναι σε θέση να αποφασίσει μόνο του και μην του ζητάτε να αφιερώνει όλο τον ελεύθερο χρόνο του εκεί.
Κάντε μία συμφωνία μαζί του πως δεν θα σας κατηγορεί αργότερα γιατί δεν το πιέσατε να εξασκηθεί.
Αφήστε το να αποφασίσει μόνο του με το τι θα ασχοληθεί.
Μην συγκρίνετετις αποδώσεις του με άλλα παιδιά
Δεν σημαίνει πως είστε «κακός» γονιός αν το παιδί σας παραμείνει χωρίς εξωσχολική δραστηριότητα. Για κάποια παιδιά το σχολείο και μία ξένη γλώσσα είναι υπέρ αρκετά.
Ο ελεύθερος χρόνος τουλάχιστο στη σχολική ηλικία είναι απαραίτητος.

Από μια τέτοια εμπειρία το παιδί σας θα μάθει πως οι γονείς του πράγματι νοιάζονται για το τι είναι σημαντικό για κείνο. Ότι οι γονείς του το διευκολύνουν να εκτιμήσει πράγματα και καταστάσεις και ακόμη πως και αν ακόμη αποφασίσει να μην συνεχίσει κάτι που ξεκίνησε οι γονείς του το αγαπούν έτσι κι αλλιώς.

Ερατώ Χατζημιχαλάκη

(Από: kathigitis.org)

Ποια είναι η Ερατώ Χατζημιχαλάκη

Η Ερατώ Χατζημιχαλάκη είναι Οικογενειακή Σύμβουλος, ειδικευμένη στις σχέσεις γονιών-παιδιών, σύμφωνα με την προσέγγιση που εισήγαγε ο  Alfred Adler και συνέχισε ο Rudolf Dreikurs.  Έχει μαθητεύσει κοντά σε διεθνούς φήμης Αντλεριανούς ψυχολόγους του εξωτερικού.  Είναι απόφοιτος του ειδικού τμήματος  Συμβουλευτικής Γονέων του Florida Atlantic University και κατέχει δίπλωμα Θεραπευτικού Συμβούλου του CPCAB (The Counselling & Psychotherapy Central Awarding Body U.K.). Έχει πολυετή πείρα σε ομάδες γονέων και είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αντλεριανής Ψυχολογίας όπου και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. επί σειρά ετών.  Έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί μεγάλο αριθμό σεμιναρίων σχετικών με θέματα αυτογνωσίας, διαφόρων προσεγγίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια επιπρόσθετα εργάζεται εθελοντικά στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΦΑΡΟΣ «Βοήθεια στον Άνθρωπο» όπου εκπαιδεύεται και εκπαιδεύει συνδυάζοντας την ψυχολογία με την πνευματικότητα. Στις αρχές του 2009 ολοκλήρωσε  την εκπαίδευσή της ως Life Coacher ώστε να ανήκει στη διεθνή ομάδα του Neal Donald Walsh (συγγραφέας της best seller σειράς «Συζήτηση με το Θεό»).

Πρόσφατα ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Findhorn της Σκωτίας,στο εξαιρετικό εργαλείο αυτογνωσίας το Transformation Game. Έχει ένα βιβλίο υπό έκδοση με τίτλο «Καινούργιοι Γονείς για Καινούργια παιδιά» που πραγματεύεται το θέμα της σχέσης γονιών – παιδιών. Έχει φιλοξενηθεί από την συχνότητα του τηλεοπτικού καναλιού Local TV σε μία σειρά εκπομπών με τίτλο «Εμείς οι γονείς».

Είναι εμπνεύστρια του χώρου «Ελπιδοχώρι», μίας εναλλακτική κατασκήνωσης στην Αργολίδα, όπου τα παιδιά θα ζουν σε αρμονία με τη φύση μαθαίνοντας πολλές ξεχασμένες αλήθειες.

…………………………………….

To άρθρο μας έστειλε ο Αποστόλης Γατής

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Μαθητές Μικρών Νησιών (από Μεγανήσι, Τήλο, Ύδρα και Χάλκη) στις Βρυξέλλες, «τα είπαν» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (Βίντεο)

Το ΜΝ ευχαριστεί  θερμά τον δημοσιογράφο παρουσιαστή του ΑΧΕΛΩΟΣ TV  κ. Μάκη Μάκκα , για την αποστολή του υλικού (κείμενο, βίντεο) […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights