Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Πράσινο φως από το Στε για ίδρυση φαρμακείων

Με πληθυσμιακά κριτήρια

Mε επιτυχία πέρασε το συνταγματικό έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας η θέσπιση των πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων ,αλλά την οριστική απόφαση θα λάβει η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου,στην οποία παραπέμφθηκε η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της.Παλαιότερα το ΣτΕ είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε προηγούμενος νόμος  επιτρέποντας την ίδρυση φαρμακείων κατά αναλογία 3.000 κατοίκων.

Μετά  από εκείνη την απόφαση αυτή, εκδόθηκε ο νέος νόμος, το 2006, όπου περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους ενώ διατήρησε και την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.

Έτσι, τώρα οι ανώτατοι δικαστές με την απόφασή τους δέχθηκαν  ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό όχι μόνο στην άσκηση αλλά και την πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως ορίζει τη προσωπική και οικονομική ελευθερία το άρθρου 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος.

Η θέσπιση πληθυσμιακού κριτηρίου, αποβλέπει σύμφωνα με τους δικαστές  στην εξασφάλιση της ορθολογικής κατανομής των φαρμακείων στις διάφορες περιοχές της χώρας και επισημαίνεται ότι ο περιορισμός επιβλήθηκε προς εξυπηρέτηση σκοπών οι οποίοι συνιστούν σκοπούς δημόσιου συμφέροντος.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει φαρμακοποιοί, κατά της απόφασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αρνήθηκε να τους χορηγήσει άδεια νέων φαρμακείων στη Ν. Σμύρνη, με βάση τα κριτήρια του επίμαχου νόμου(3457/2006).

ΠΗΓΗ: εδώ
0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

  1. Για να το διευκρινίσω, η απόφαση του ΣτΕ λέει με απλά λόγια ότι για το δημόσιο συμφέρον (διασπορά φαρμακείων στην επικράτεια, μείωση της φ.δαπάνης κτλ)είναι σύνομμη η επιβολή πληθυσμιακών κριτηρίων στον αριθμό φαρμακείων.Αυτό δηλαδή που έλεγαν οι φαρμακοποιοί εδώ και καιρό. Το σημειώνω γιατί ο τίτλος του άρθρου παραπέμπει μάλλον στην αντίθετη λογική.

    Περισσότερα μπορείτε να δείτε σε ειδικά σάιτ, πχ. http://farmakopoioi.blogspot.com/2011/09/blog-post_9480.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights