Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2022

Το ΚΚΕ για τη σύμβαση του Δήμου Λευκάδας με την ΕΥΔΑΠ – Aνακοίνωση από τη “Λαϊκή Συσπείρωση”

Με ευθύνη του δημάρχου Λευκάδας και των συμβούλων της παράταξής του ο δήμος μας είναι ο πρώτος δήμος της χώρας που παραδίδει την ύδρευση και την αποχέτευση για τα επόμενα 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ. Ένα κοινωνικό αγαθό, όπως είναι το νερό, που θα πρέπει να παρέχεται ανταποδοτικά σε όλους, γίνεται εμπόρευμα και παραδίνεται σε μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο που οδεύει τάχιστα προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της, σύμφωνα με τα λεγόμενα κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων. Αφού πρώτα γιγαντωθεί και γίνει πιο ελκυστική στους υποψήφιους αγοραστές.

Το οργανωμένο σχέδιο υλοποιήθηκε. Άρχισε με την απαξίωση εκ μέρους της δημοτικής αρχής της ύδρευσης της Λευκάδας, με τα προβλήματα να συνεχίζονται και να γίνονται εκρηκτικά, ώστε να περάσει με μεγαλύτερη ευκολία η αντιδραστική και αντιλαϊκή σύμβαση. Ο Δήμος Λευκάδας, κακέκτυπο της κεντρικής κρατικής διοίκησης, αρχής γενομένης με το νερό, ανοίγει το δρόμο του γενικού ξεπουλήματος. Θα ακολουθήσουν τα σκουπίδια, η «αξιοποίηση» της δημοτικής περιουσίας, το κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, το πέρασμα όλων των κοινωνικών δομών σε ιδιώτες. Μεταφέροντας το κόστος αυτών των υπηρεσιών στους δημότες.

Επαληθεύονται περίτρανα οι εκτιμήσεις του ΚΚΕ για τον αντιδραστικό χαρακτήρα του «Καλλικράτη», με δήμους να λειτουργούν αταλάντευτα ως μηχανισμοί προώθησης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των αντιλαϊκών επιλογών. Που προωθούν σε τοπικό επίπεδο την πολιτική του κράτους.

Οι άμεσες συνέπειες για τον Λευκαδίτικο λαό απ’ αυτή την ενέργεια θα είναι τεράστιες, αφού τα τέλη ύδρευσης αυξάνονται κατακόρυφα από 70% έως και 250% (Δημοτική ενότητα Λευκάδας 70%, Σφακιωτών 90%, Απολλωνίων 100%, Καρυάς 140% και Ελλομένου 250%) ενώ η κάθε νέα σύνδεση παροχής νερού θα τιμολογείται με 500 € (από 35 € που είναι σήμερα) και της αποχέτευσης με 900 € (από 100 €). Προβλέπονται παράλληλα αυξημένα πάγια και ελάχιστη κατανάλωση 10 κυβ. μέτρων.

Οι εργαζόμενοι, οι μικροεπαγγελματίες, η νεολαία της Λευκάδας θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αυτή η επαχθής σύμβαση δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι επιβαρύνει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να αντισταθεί. Κανένα φτωχό νοικοκυριό, καμία μικρή και μεσαία επιχείρηση χωρίς νερό. Καλεί το λαό σε πλήρη ανυπακοή για κατάργηση στην πράξη της συγκεκριμένης σύμβασης. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του. Καμία εμπιστοσύνη στους εκπροσώπους των κομμάτων του κεφαλαίου. Λένε ψέματα και οδηγούν τον κόσμο στη φτώχεια και την ανέχεια. Υπάρχει οργανωμένο σχέδιο να ξεπουλήσουν το δημόσιο τομέα στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Σε αυτή την ολομέτωπη και με όλα τα μέσα επίθεση δεν χωράνε ημίμετρα και προτάσεις συνδιαχείρησης.

Οι εργαζόμενοι σε συμπόρευση με το ΚΚΕ να προετοιμάζονται στην κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με την βάρβαρη πολιτική χτίζοντας καθημερινά την λαϊκή συμμαχία με τους επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς και μικρομεσαίους αγρότες. Δυναμώνοντας τη δράση τους με σκοπό την αλλαγή στους συσχετισμούς δύναμης με προοπτική βαθύτερες αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Κ.Ο. Λευκάδας του ΚΚΕ

 

31/8/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η πλειοψηφία του Δήμου Λευκάδας παρά την καθολική αντίθεση του λαού ψήφισε με κυβερνητική εντολή και υπόδειξη την παράδοση της ύδρευσης και της αποχέτευσης του νησιού για 20 χρόνια στην ΕΥΔΑΠ. Στην τελευταία προσπαθεί η κυβέρνηση να παραδώσει την ύδρευση και την αποχέτευση του μεγαλύτερου τμήματος της χώρας, πέραν του λεκανοπεδίου Αττικής και να την εκχωρήσει σε μεγάλη πολυεθνική εταιρία.

 

Ο λαός της Λευκάδας ψήφισε δημοτική αρχή με την εντολή τουλάχιστον να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματά του και να ανακουφίσει τη ζωή του, δυστυχώς όμως προέκυψε ολοκληρωτικό ξεπούλημα των δημοτικών λειτουργιών και δραστηριοτήτων.

Ήδη με τη σύμβαση που αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο η τιμή και το πάγιο του νερού και της αποχέτευσης αντίστοιχα εκτινάσσονται στα ύψη. Ξεκινούν από αυξήσεις 70 – 80 % του κόστους στην πόλη και φτάνουν σε τριπλασιασμό και τετραπλασιασμό στο Νυδρί και αντίστοιχα στις υπόλοιπες περιοχές του νησιού. Στο 75% του κόστους του νερού βρίσκεται η αποχέτευση. Το κόστος σύνδεσης για την ύδρευση από 30 ευρώ για την πόλη και αντίστοιχα για τις υπόλοιπες περιοχές εκτινάσσεται στα 500 ευρώ και στα 900 για την αποχέτευση. Το πάγιο της ύδρευσης από 4 ευρώ πάει στα 12 ή τα 19 ευρώ και η ελάχιστη χρέωση, υπάρχει δεν υπάρχει κατανάλωση, θα είναι 10 ευρώ.

Οι πόροι αυτοί που υπολογίζονται σε αρκετά εκατ. Ευρώ ετησίως περνούν στην ΕΥΔΑΠ η οποία αναλαμβάνει την υποχρέωση απλά της διαχείρισης του συστήματος και των επισκευών του δικτύου. Οι επεκτάσεις καθώς και οι μεγάλες παρεμβάσεις και αντικαταστάσεις στα δίκτυα θα χρηματοδοτούνται όχι από την ΕΥΔΑΠ, αλλά από το Δήμο και σε μεγάλο βαθμό θα μετακυλίωνται στους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Με αυτή τη απόφαση οι Λευκαδίτες εργαζόμενοι θα πούμε το νερό νεράκι! Οι δε επαγγελματίες και ιδιαίτερα του τουρισμού και του επισιτισμού, ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια κλπ που έχουν μεγάλη κατανάλωση νερού θα δεχθούν άλλο ένα πλήγμα.

Ο λαός της Λευκάδας πρέπει να έχει συνείδηση του γεγονότος ότι πλέον ο Δήμος με τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής, η οποία εφαρμόζει τον Καλλικράτη, τις κυβερνητικές αποφάσεις και της ευρωπαϊκές οδηγίες αλλάζει βαθιά χαρακτήρα και περιεχόμενο. Δεν είναι ο Δήμος που ξέραμε.

Σήμερα τους κρίσιμους τομείς ελέγχει άμεσα το μεγάλο μονοπωλιακό κεφάλαιο. Το Δημοτικό Συμβούλιο από την πλευρά του θα οργανώνει ως ένα βαθμό το προσεχές διάστημα και ολοκληρωτικά στο μέλλον τις δημοπρασίες και τις πολύχρονες αναθέσεις στα ιδιωτικά συμφέροντα και σε αρκετές περιπτώσεις και για ορισμένους με το αζημίωτο. Αυτό μας δείχνει η πορεία ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία και το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση και μάλιστα η κατάσταση αυτή θα τραβήξει δεκαετίες.

Έχουν παραχωρηθεί στο μονοπωλιακό κεφάλαιο η ύδρευση και η αποχέτευση. Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Η διοίκηση, ο σχεδιασμός του Δήμου και η διαμόρφωση των προσανατολισμών και των προτεραιοτήτων του αποφασίστηκε να παραδοθούν σε ιδιωτική εταιρία managers. Ο Δήμος προωθεί την αξιοποίηση της παραλίας της πόλης με κατασκευή υπογείου γκαράζ από μεγάλη ιδιωτική εταιρία, οι παραλίες και οι κοινόχρηστοι χώροι πουλιούνται και αγοράζονται, ενώ η καταπάτηση των δημόσιων και δημοτικών χώρων έχει πάρει ασύλληπτες διαστάσεις.

Όλα αυτά εκτός από το μεγάλο οικονομικό κόστος για τους δημότες και μάλιστα σε εποχές που συντρίβονται τα οικονομικά της μεγάλης πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, θα έχουν βαρύτατες πολιτικές επιπτώσεις στο λαό και στην προοπτική των αγώνων του και της ζωής του.

Μόνο μια λύση υπάρχει. Ο λαός ολόκληρος να απορρίψει τη σύμβαση αυτή, να παρεμποδίσει την εφαρμογή της και να την ακυρώσει στην πράξη. Παράλληλα να απορρίψει το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων, την κατάργηση και τη συρρίκνωση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, των αντιδημοτικών και αντιλαϊκών αποφάσεων, να αγωνιστεί για την ανατροπή τους. Να διεκδικήσει πόρους και μέσα για όλα τα προβλήματα και τις ανάγκες που αφορούν τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες του νησιού.

Οι αγώνες αυτοί πρέπει να κατευθυνθούν όχι μόνο στην ακύρωση της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, αλλά το σύνολο του πλούτου και της παραγωγής να ανήκουν στην κοινωνία και όχι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που διαφεντεύουν τις τύχες μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μέχρι σήμερα αγωνίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο σε αυτή την κατεύθυνση και το ίδιο με μεγαλύτερη επιμονή και αποτελεσματικότητα θα κάνει και στο μέλλον. Θα ενημερώνει και θα κινητοποιεί ανελλιπώς τους κατοίκους για τα μεγαλύτερα και μικρότερα θέματα.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Γεράσιμος Αραβανής
Γεράσιμος Λιβιτσάνος

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *