Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Η μάχη των μονοεδρικών στο Ιόνιο

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αποτελεί, μαζί με το Βόρειο Αιγαίο, τη μικρότερη σε έδρες διοικητική περιφέρεια της χώρας, καθώς εκπροσωπείται στη Βουλή με 6 βουλευτές.

Αποτελείται από 4 εκλογικές περιφέρειες: τρεις μονοεδρικές – Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος – και την τριεδρική Κέρκυρα. Αν και ο αριθμός των εδρών που λαμβάνει κάθε κόμμα σε εθνικό επίπεδο είναι ανεξάρτητος του αριθμού των μονοεδρικών που έχει (ή δεν έχει) κερδίσει, δημοσιογραφικά πάντα οι μονοεδρικές περιφέρειες κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, στις εκλογές της 21ης Μαΐου η Κέρκυρα θα μοιράσει τις 3 έδρες της στα τρία πρώτα, σε τοπικό επίπεδο, κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ να αισθάνονται ασφαλείς για τη διατήρηση του τοπικού βουλευτή και το ΠΑΣΟΚ με το ΚΚΕ να αναμένεται να δώσουν  τη μάχη για την τρίτη θέση.

Το 2019, η τρίτη έδρα κρίθηκε υπέρ του ΠΑΣΟΚ, το οποίο είχε μια μικρή διαφορά της τάξεως των 300 ψήφων από το ΚΚΕ.

Στις τρεις μονοεδρικές, η ΝΔ το 2019 είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα με διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 5,5% στην Κεφαλονιά, περίπου 10% στη Ζάκυνθο και πάνω από 16% στη Λευκάδα.

Αυτές ακριβώς τις διαφορές καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει σε καθεμία από τις εκλογικές περιφέρειες, προκειμένου να αναδειχθεί πρώτο κόμμα και να κλέψει τη βουλευτική έδρα από το κυβερνών κόμμα.

Ιδιαίτερα ισχυρή όμως είναι και η παρουσία του ΚΚΕ στην περιφέρεια, με τις 4 εκλογικές περιφέρειες να βρίσκονται ανάμεσα στις 10 ισχυρότερες επιδόσεις του κόμματος στην επικράτεια.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δυνατή αριστερή μεταγραφή αλλά με δύσκολο έργο

Η μεταγραφή του Σταύρου Κοντονή, πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ (το 2019 είχε λάβει ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ 4.098 σταυρούς επί 6.914 ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ), ύστερα από το επεισοδιακό διαζύγιό του με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το ιδιαίτερο χρώμα στη μάχη τής, επίσης μονοεδρικής, περιφέρειας της Ζακύνθου.

Ο νυν βουλευτής του νομού, Διονύσης Ακτύπης, θα έχει μαζί του στο ψηφοδέλτιο δύο νέες εισόδους, τους δικηγόρους Μαρία Λιβέρη και Νικόλαο Πέττα. Στο πλήρως ανανεωμένο σε σχέση με το 2019 ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ τη μάχη θα δώσουν ο βιολόγος – ιχθυολόγος Γιώργος Αρμένης, η οδοντίατρος Τασία Μαρούδα και ο κοινωνιολόγος Σπύρος Ξένος.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Νέο αίμα σε όλα τα ψηφοδέλτια

Ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας (10.370 σταυροί), θα έχει μαζί του στο ψηφοδέλτιο και πάλι τον α’ επιλαχόντα του 2019, Σπύρο Κροκίδη (3.501 σταυρούς).

Ανανεωμένη κατά τα λοιπά η σύνθεση του δεξιού ψηφοδελτίου, με τον γιατρό – μαιευτήρα Αγγελο Σπύρου, γιο του Σπύρου Σπύρου, πρώην βουλευτή και πρώτου αιρετού περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, την επιχειρηματία Αγγελική Αυλωνίτη και τη γλύπτρια Ευαγγελία Καρύδη.

Ανανεωμένο είναι και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με εξαίρεση τον νυν βουλευτή, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, οι υπόλοιποι μετέχοντες δεν συμμετείχαν στη μάχη του 2019.

Η Μαρία Γονίδη, γιατρός, η Ελένη – Δωροθέα Παγκράτη, πρόεδρος σωματείου καθαριστριών, και η φαρμακοποιός Νικολέτα Πανδή ρίχνονται στη μάχη για την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενδιαφέρουσα θα είναι και η μάχη εντός του ΠΑΣΟΚ καθώς ο νυν βουλευτής, Δημήτρης Μπιάγκης, θα βρει δίπλα του τη δημοτική σύμβουλο Μαρία Δρυ, κόρη του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη, Γιώργου Δρυ, τον μαιευτήρα Νικηφόρο Κλήμη, τον δημόσιο υπάλληλο Βασίλη Κουλούρη και την εκπαιδευτικό Βασιλική Πέτσιου.

 

ΛΕΥΚΑΔΑ
Αγώνας χωρίς εκπλήξεις

Ο νυν βουλευτής της Λευκάδας, απόστρατος της Αεροπορίας Θανάσης Καββαδάς (4.366 σταυροί), μαζί με τη νέα είσοδο στο ψηφοδέλτιο, τον μηχανολόγο – μηχανικό Βασίλη Παπαχρήστο και την υποψήφια το 2019 αιματολόγο Γεωργία Αυγερινού (824 σταυροί) θα διεκδικήσουν την έδρα του νομού για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Σταύρος Γρηγόρης, βουλευτής μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2015, μετά την απουσία του από το ψηφοδέλτιο του 2019, βρίσκεται και πάλι στις επάλξεις, μαζί με την αρχιτέκτονα – μουσικό Πάττυ Καλού.

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
Θα υπάρξει ανατροπή;

Παρουσιάζοντας τη μικρότερη διαφορά (5,5%) από τις άλλες δύο μονοεδρικές των Ιονίων Νήσων μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων, η Κεφαλονιά θα μπορούσε να ήταν η εκλογική περιφέρεια που ενδεχομένως να αλλάξει χέρια η έδρα.

Η ΝΔ κατεβαίνει με ανανεωμένο ψηφοδέλτιο αφού, με εξαίρεση τον νυν βουλευτή, Παναγή Καππάτο (ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο των επιθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για την εμπλοκή του ως νομικού σε υποθέσεις δανείων), οι υπόλοιποι δύο υποψήφιοι κατέρχονται για πρώτη φορά.

Ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός στην κυβέρνηση Πικραμμένου και πανεπιστημιακός, Ναπολέων Μαραβέγιας, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και η επιχειρηματίας Σμαράγδα Σαρδέλη θα επιχειρήσουν να διεκδικήσουν την πρώτη θέση.

Καθολικά ανανεωμένο είναι το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η πρώην βουλευτής, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, δεν θα είναι αυτή τη φορά υποψήφια. Αντιθέτως, δοκιμάζει τη τύχη του ο Σπύρος Γαλιατσάτος, πρώην αντιπεριφερειάρχης Ιονίων, ο οποίος είναι αδελφός του πρώην περιφερειάρχη, Θόδωρου Γαλιατσάτου.

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι με τον Συριζα είναι η Διονυσία Πολλάτου, εκπαιδευτικός, και ο πανεπιστημιακός Νίκος Φαραντούρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια.

πηγή: tanea.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ημέρα Περιβάλλοντος

Δελτίο Τύπου 5/6/2013 ΔΤ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Η 5η Ιουνίου είναι, ή τουλάχιστον οφείλει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights