Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Νοεμβρίου 2023

O Παύλος Δάγλας στον Prisma 91,6 για την εξέλιξη έργων στο Μεγανήσι. “Έχουν περάσει δυο χρόνια και η Π.Ε Λευκάδας δεν έχει δώσει ένα ευρώ στο Δήμο Μεγανησίου. Από όσο γνωρίζω δεν έχουμε φύγει από την Π.Ε Λευκάδας!”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prima 91,6 ήταν καλεσμένος ο δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας.

Όπως ανέφερε το Μεγανήσι ήταν “το δεύτερο νησί στην χώρα που εμβολιάστηκε, ο κόσμος είναι πολύ αισιόδοξος, νιώθει ασφάλεια, αλλά και η προοπτική ότι είμαστε ένας covid-free προορισμός δημιουργεί μία αισιοδοξία σε αυτό το κομμάτι.”

Αναφερόμενος στις χρηματοδοτήσεις για την ένταξη έργων στο δήμο Μεγανησίου, ο δήμαρχος ανέφερε ότι τόσο το ΕΣΠΑ όσο και το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης είναι δύο πολύ σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία.

Μάλιστα σχετικά με το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης,  όπως είπε, την Τρίτη που μας έρχεται πρόκειται να συναντήσει τον υφυπουργό κύριο Πέτσα, για να γίνει η παρουσίαση των προτάσεων, καθώς ο Δήμος Μεγανησίου μόνος του, με την δική του τεχνική υπηρεσία, με ότι γνωριμίες είχα εγώ συντάξαμε όλες τις μελέτες και κάναμε μία γιγαντιαία προσπάθεια για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι.

Επαναλαμβάνω ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια ήμασταν εντελώς μόνοι μας, όμως καταφέραμε να υποβάλουμε εμπρόθεσμα τις προτάσεις μας και διεκδικούμε γύρω στα 6.400.000 ευρώ και πιστεύω ότι θα πάμε καλά.

Σχετικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ είδη η αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης έχει τελειώσει  και αυτό μας έχει λύσει τα χέρια γιατί το παλιό δίκτυο ήταν 40 ετών, η εργολαβία του εσωτερικού δικτύου έχει ξεκινήσει με μεγάλες δυσκολίες, το έργο θα διαρκέσει γιατί είναι χρονοβόρο για να μπει στους οικισμούς και πιστεύω ότι μέχρι του χρόνου να είμαστε έτοιμη καθώς πρόκειται για ένα έργο πνοής για το νησί.”

Σχετικά με τα δύο ελαιοτριβεία πού θα γίνουν εκθεσιακοί χώροι οι συμβάσεις τους θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου, υπάρχει μία τελευταία λεπτομέρεια στη διακήρυξη του ΣΜΑ, για να πάρουμε προέγκριση τρέχει και το ζήτημα των ΧΥΤΑ ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση και προχωράμε τις διαδικασίες για τη μονάδα κομπόστ για να πάρουμε και εκεί προέγκριση και δημοπράτηση.

Θεωρώ ότι για τα δικά μας δεδομένα πηγαίνουμε πάρα πολύ καλά.

Ο κύριος Δάγλας αναφέρθηκε και στην πρόταση που έχει υποβληθεί στο πράσινο ταμείο για τρία συστήματα υπόγειων κάδων με κόστος περίπου 210 χιλιάδων ευρώ, επίσης μελέτη για την ανάπλαση του γηπέδου ποδοσφαίρου ύψους 420.000 ευρώ, έχοντας υποβάλει την πρόταση τόσο στο υπουργείο, αλλά και στην περιφέρεια και πιστεύω να βρει χώρο κάπου να το εντάξει.

“Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Μοθωναίου μου είπε ότι θα γίνει προσπάθεια να ταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, γιατί μόνο η πρωτεύουσα του νόμου μπορούσε να υποβάλει στην αστική ανάπλαση και προσπαθούμε μήπως μέσω της περιφέρειας το εντάξουμε η βρούμε μία άλλη χρηματοδότηση για την ένα πολύ σπουδαίο έργο.

Επίσης έχουμε ετοιμάσει μία επιπλέον μελέτη για τις παιδικές χαρές και έχουμε επικαιροποιήσει μία παλαιότερη μελέτη για τα περιπατητικά μονοπάτια. Δεν σας κρύβω ότι αυτός ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ο πιο δημιουργικός για το Μεγανήσι από άποψη σχεδιασμού και μελετών.”

Ο κύριος Δάγλας αναφέρθηκε και στην απόρριψη του αιτήματος τις επαναχάραξη αιγιαλού και παραλίας στο Φανάρι, λέγοντας πως πρόκειται για μία άσχημη εξέλιξη.

“Για να χτίσει κάποιος ένα ακίνητο θα πρέπει να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις, ή να έχει δική του τη γη ή να την έχει εκμισθώσει. Στην δική μας περίπτωση βγήκε μία άδεια χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σύμφωνα με την χάραξη του Παλαιού αιγιαλού του 1995, αυτό το ακίνητο είναι μέσα στον Παλαιό αιγιαλό. Εμείς με την καθοδήγηση των νομικών μας, καταθέσαμε δύο προτάσεις, προκρίθηκε ωστόσο η πρόταση που είχε καταθέσει ο κ Ζαβιτσάνος, έγινε η μελέτη υποβλήθηκε το αίτημα για επαναχάραξη του Παλαιού αιγιαλού, δυστυχώς στις 10-06 ήρθε έγγραφο από την επιτροπή που αξιολόγησε την πρόταση με το αίτημά μας να απορρίπτεται.

Πρόκειται για μία άσχημη εξέλιξη για τα συμφέροντα του δήμου Μεγανησίου έως και πάρα πολύ κακή.

Εάν δεν ευοδωθεί το νομικό κομμάτι έχουμε σκεφτεί κάποια άλλα πράγματα και το ακίνητο δεν θα το αφήσουμε στο έλεος του Θεού.

Το λάθος όμως έχει γίνει από την τότε δημοτική αρχή που φέρει την αποκλειστική ευθύνη, ωστόσο έγινε μία προσπάθεια επικοινωνιακή να το φορτώσουν σε εμάς, ότι με δικές μας ενέργειες ή παραλείψεις χάσαμε την καντίνα, όμως μετά από αυτή την εξέλιξη τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.

Κάποια στιγμή πρέπει να βγουν να ζητήσουν συγγνώμη για το συγκεκριμένο ζήτημα από την κοινωνία του δήμου Μεγανησίου και για τα έξοδα και την ταλαιπωρία που έχουν υποβάλει το δήμο, γιατί όλη αυτή η ιστορία δεν γίνεται δωρεάν, ο μελετητής και οι δικηγόροι έχουν πληρωθεί και θα γίνουν περαιτέρω ενέργειες.

Επειδή όμως έχουμε λύσει πολλά προβλήματα στο δήμο Μεγανησίου σας λέω ότι θα το λύσουμε και αυτό, καθώς πρόκειται για προσωπικό μου στοίχημα.”

Σχετικά με την υπηρεσία λιμενικού σώματος που αναμένεται να αποκτήσει ο Δήμος Μεγανησίου ο δήμαρχος Παύλος Δάγλας είπε ότι αυτή η εξέλιξη έχει δρομολογηθεί, έχει υποβληθεί αίτημα, έγινε η αυτοψία συγκεκριμένου κτιρίου και τόσο ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μάκης Κατωπόδης είχαν κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για το συγκεκριμένο θέμα που μας αφορά, καθώς υπάρχει μεγάλη κινητικότητα στο λιμάνι, αλλά θα γίνεται και εξυπηρέτηση ψαράδων που δεν θα χρειάζεται να μεταβαίνουν για δουλειές τους στη Λευκάδα, πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για το Μεγανήσι, απαιτείται μία απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για να παραχωρηθεί το κτίριο και από κει και πέρα θα ξεκινήσει η δημιουργία φυλακίου, ενώ όμως υποσχέθηκαν πως θα υπάρχει και σκάφος και όχημα για μετακινήσεις τους λιμένες του νησιού.

Επαναλαμβάνω πρέπει να ξέρετε ότι σε αυτό έχει βάλει μεγάλη πλάτη και ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.”

Για το φιλόδοξο έργο της Μαρίνας τον Αθερινό ο δήμαρχος ανέφερε ότι αναμένεται να γίνουν οι οριστικές μελέτες, ενώ το επόμενο έργο που θα ενταχθεί για το Μεγανήσι στο ΕΣΠΑ 2021-2027 θα είναι η μαρίνα του Αθερινού.

Ο κύριος Δάγλας αναφέρθηκε και στο θέμα των μηνύσεων σε μέλη του δημοτικού συμβουλίου λέγοντας ότι δίνει κάποιες διευκρινίσεις, καθώς για αυτό το θέμα έχει δημιουργηθεί μία πολύ καλή και οργανωμένη φιλολογία.

“Εγώ τις περιόδους του 2019 που δεν είχαμε προϋπολογισμό, καθώς ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός τον Ιούλιο, γιατί  κάποιοι ήθελαν να οδηγηθεί ο δήμος στις εκλογές χωρίς προϋπολογισμό, έκανα δύο υπηρεσιακά έγγραφα εξηγώντας ότι ο Δήμος Μεγανησίου κινδύνευε με απώλεια χρηματοδοτήσεων, ενώ υπήρχε σημαντικό πρόβλημα και στη λειτουργία του αλλά και στην αποκομιδή των απορριμμάτων.

Στο έγγραφο το απέστειλε στην Αποκεντρωμένη, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην εισαγγελία Λευκάδας και στην Πυροσβεστική ως όφειλα.

Κάποιοι στην αντιπολίτευση άρχισαν να λένε ότι εγώ τους μήνυσα. Ωστόσο έγινε προανάκριση και εγώ είπα στον εισαγγελέα ότι δεν επιθυμώ καμία ποινική δίωξη των συμβούλων, εφόσον ολοκληρώθηκε η διαδικασία του προϋπολογισμού και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και για μένα το θέμα τελείωσε εκεί.

Οι συγκεκριμένοι κύριοι θεώρησαν ότι τους έκανα συκοφαντική δυσφήμιση έκαναν αγωγή, μάζεψαν ειδικούς μάρτυρες καθώς πέραν του Ποινικού που νόμιζα ότι ήθελα να με εκδικηθούν, υπήρξε και μία αγωγή που διεκδικούν από εμένα 210.000 ευρώ και δεν σας κρύβω ότι για μας ξεκαθάρισε ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η διαδικασία.

Εγώ ουδεμία μήνυση δεν έχω κάνει σε κανένα σύμβουλο, κανείς δεν έχει πάει στα δικαστήρια, από τιμόνι υπόθεση κατά τη μηνυτήρια αναφορά μου κατά παντός υπευθύνου εδώ και χρόνια είχε πάει ο κύριος Ζαβιτσάνος με τον προϊστάμενο της τότε Πολεοδομίας κ. Τσώλη για την υπόθεση του Φαναρίου και έκτοτε δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα.”

Απαντώντας στο ερώτημα ποιο είναι το πλαίσιο της συνεργασίας του δήμου Μεγανησίου με το βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά, τον δήμαρχο Χαράλαμπο Καλό και τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά ο κύριος δάγλας έδωσε τη δική του απάντηση.

Σχετικά με τον βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά, είπε ότι πρόκειται για ένα λαϊκός άνθρωπος που ακούει, τρέχει, συμμετέχει και βοηθάει, έχει πάρα πολύ ενέργεια και αποτελεσματικότητα.

“Εγώ δεν διαφημίζω τον βουλευτή Λευκάδας αλλά λέω την αλήθεια με βάση αυτό που έχω ζήσει, καθώς όσες φορές και αν τον πήρα τηλέφωνο, για όποιο ζήτημα κι αν ήταν πάντα στάθηκε δίπλα στο Μεγανήσι, ενώ θα είναι παρών και στο ραντεβού της Τρίτης με τον κύριο Πέτσα, καθώς δεν σας κρύβω ότι αυτός το οργάνωσε.

Με τον Μπάμπη Καλό έχουμε μία πολύ καλή σχέση, δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να μπορέσει να μπει η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας στο νέο ΦΟΣΔΑ, ο Δήμος Λευκάδας βοηθάει με τα προγράμματα ΕΣΠΑ που ήδη έχει αναλάβει στην πλάτη του και έχουμε μία καλή συνεργασία.

Σχετικά με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Κτενά, ότι κι αν του ζήτησα τα δύο τελευταία χρόνια μου απαντάει ότι δεν μπορεί. Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για το Μεγανήσι, ελπίζω να αλλάξει τακτική. Από όσο γνωρίζω δεν έχει φύγει το Μεγανήσι από την Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, τουλάχιστον δεν έχω καμία τέτοια ενημέρωση.

Θεωρώ ότι και το Μεγανήσι ως μικρότερος Δήμος των επτανήσων χρήζει ειδικής μέριμνας, βοήθειας και στήριξης. Δεν είναι δυνατόν να είναι δύο χρόνια Αντιπεριφερειάρχης και να μην έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ για το Μεγανήσι.

Έχω ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα και η απάντηση που παίρνω είναι δεν μπορώ, δεν γίνεται θα δούμε.

Εγώ δεν έχω τίποτα προσωπικό με τον άνθρωπο όμως εδώ μιλάμε για αυτοδιοίκηση. Στο Μεγανήσι υπάρχει μία κατήφεια και μία γκρίνια. Εμείς δεν είμαστε μέρος της Λευκάδας;

Με την ίδια λογική θα έπρεπε και εγώ να έβαζα ένα λουκέτο στο δήμο Μεγανησίου, η χρηματοδότηση που παίρνουμε είναι μόλις 126.000 ευρώ τον χρόνο, δεν είχα καμία βοήθεια για τις μελέτες του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης, τι έπρεπε να πω ότι δεν υπερβάλλω καμία μελέτη;

Επικοινώνησε με άλλους δήμους, έδιωξα τον τεχνικό μου συνεργάτη, του είπα να τροποποιήσει μελέτες τα δεδομένα του Μεγανησίου. Τι έπρεπε να κάνω, η σημερινή εποχή απαιτεί έξυπνες λύσεις και χειρισμούς.

δείτε σχετικά: Κύριε Κτενά είστε Αντιπεριφερειάρχης κι όχι δήμαρχος Λευκάδας

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights