Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιανουαρίου 2023

Αντιδρούν οι δήμοι των Ιονίων για τον νέο σχεδιασμό για τα απορρίματα

Στά “κάγκελα”  όπως διαπιστώνουμε από τα πρακτικα  και η ΠΕΔΙΝ
.

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων κος Αλέξανδρος Παρίσης,καλοσωρίζει τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ κο Δημήτρη Παπαστεργίου,Δήμαρχο Τρικκαίων, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση. Στη συνέχειαενημερώνει τα μέλη  ότι: Το άρθρο 93 του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειαςμε θέμα: «Εκσυγχρονισμός  περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις», θα έπρεπε να έχει τεθεί σε διαβούλευση πολύ νωρίτερα και όχι να αιφνιδιάζει τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι οι κατεξοχήν υπεύθυνοι για την διαχείριση των απορριμμάτων. Με το συγκεκριμένο άρθρο καταργούνται οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που ήδη λειτουργούν σήμερασταΙόνια Νησιά και δημιουργείται ένας νέος φορέας στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ. Στο φορέα αυτόν θα συμμετέχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε ποσοστό 40% και όλοι οι Δήμοι των Ιονίων Νήσων σε ποσοστό 60%. Το Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα αποτελείται από 5 μέλη, που θα είναι ο Περιφερειάρχης και ένα(1) ακόμη μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και από τρία (3) μέλη εκπροσώπους των Δήμων, που εκλέγονται από τη Γενική Συνέλευση. Πρόεδρος του ΔΣ ορίζεται ο οικείος ΠεριφερειάρχηςήΑντιπεριφερειάρχης, τον οποίο ορίζει.

Στη συνέχειαο Πρόεδρος ενημερώνει τα μέλητου ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου, συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αποφάσισε το Ψήφισμα το οποίο  έχει ήδη σταλεί στα μέλη και το οποίο έχει ως εξής:

 

«Το  Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου συνήλθε σε Έκτακτη Συνεδρίαση σήμερα 26 Απριλίου 2020 μέσω τηλεδιάσκεψης – ένεκα των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊούcovid-19 – με θέμα τις διατάξεις του  Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας  «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 & 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» και ιδιαίτερα τα προβλεπόμενα στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 93 του σχεδίου νόμου δημιουργείται στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων ένας νέος Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Απορριμμάτων με τη συμμετοχή (και προεδρία !) της περιφέρειας και όλων των δήμων της περιφέρειας με μορφή εταιρείας Α.Ε. και βασικό σκοπό τον ενιαίο και από κοινού τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια των Ιόνιων Νησιών.

 

Η θεσμοθέτηση του νέου φορέα συντελεί στην κατάργηση της πρώην Διαδημοτικής Επιχείρησης για τη Περισυλλογή και Διαχείριση Απορριμμάτων Κεφαλλονιάς (& Ιθάκης),  η οποία σήμερα λειτουργεί με την επωνυμία Ε.Δ.Α.Κ.Ι. ΑΕ και την ενσωμάτωσή της στο νέο φορέα !

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου μετά την ενημέρωσή του από το δήμαρχο Θεόφιλο Μιχαλάτο και τις τοποθετήσεις όλων των δημοτικών παρατάξεων,

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ

Η επιλογή του Υπουργείου και της Κυβέρνησης να καταργηθεί μια πρότυπη για την Ελλάδα για 4 δεκαετίες δομή στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

που αποτέλεσε και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα και επιτεύγματα του τόπου μας, τη Διαδημοτική Επιχείρηση Καθαριότητας/ΕΔΑΚΙ ΑΕ είναι πράξη :

 

Αντίθετη, με τον ίδιο το στόχο του σχεδίου νόμου όπως εκφράζεται στην αιτιολογική έκθεση αφού α) κανένα πρόστιμο και ποτέ δεν έχει επιβληθεί από την ΕΕ στην Κεφαλονιά και την ΕΔΑΚΙ  β) είναι υπαρκτή στην Κεφαλονιά για 4 δεκαετίες η επιδίωξη του σχεδίου νόμου για «αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων» και γ) δεν υπάρχει καμία «έλλειψη των απαραίτητων υποδομών» όπως επιδιώκεται με τις προβλεπόμενες στο άρθρο 93 του σχεδίου νόμου αλλά το αντίθετο μάλιστα ισχύει με τις ολοκληρωμένες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαχείρισης των απορριμμάτων με τη λειτουργία μονάδας κομποστοποίησης (από τις πρώτες που έγιναν στην Ελλάδα), ΧΥΤΥ και σταθμό μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων για την μεταφορά τους το ΚΔΑΥ Πατρών, όπως επίσης το ενταγμένο έργο στο ΕΠΕΡΑΑ που πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί, έργο αναβάθμισης της μονάδας κομποστοποίησης, επέκτασης του ΧΥΤΥ και κατασκευής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων ύψους 8.000.000€.

 

Καταστροφική, γιατί τα δύο μας νησιά αποτελούν φωτεινή εξαίρεση στην διαχείριση των αποβλήτων έχοντας λύσει από το 1984 ένα σημαντικό θέμα το οποίο μπορεί να ταλανίζει σχεδόν όλη τη χώρα αλλά ΟΧΙ την Κεφαλονιά και την Ιθάκη. Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη με την επιτυχημένη διαχρονικά λειτουργία της ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ/Ε.Δ.Α.Κ-Ι έχουν δημιουργήσει μια περιουσία και ένα κεφάλαιο που θα είναι άδικο να χαθεί και επί πλέον να γίνει συμμέτοχος των προβληματικών υποδομών άλλων περιοχών.

 

Υποτιμητική,  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Τόπου μας. Η Διαδημοτική (σημερινή ΕΔΑΚΙ ΑΕ) ιδρύθηκε επί δημαρχίας Αλέκου Καλαφάτη το 1984 με πρωτοπόρο τον τότε δήμο Αργοστολίου και με τη συμμετοχή των πρώην κοινοτήτων και του τ. δήμου Ληξουρίου. Αποτέλεσε (και αποτελεί) πρότυπο λειτουργίας και προπάντων ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ με μια ανυπολόγιστης αξίας και σημασίας υποδομή η οποία με την προτεινόμενη ρύθμιση είναι άγνωστη η τύχη της.  Η Κεφαλονιά έχει χαρακτηριστεί το Καθαρότερο Νησί. Τον φορέα όχι μόνο στήριξαν ΟΛΕΣ οι μετέπειτα δημοτικές, κοινοτικές αρχές αλλά Εμείς σαν Κεφαλλονίτες ΠΟΤΕ δεν βάλαμε τη Διαδημοτική στο πεδίο της Πολιτικής Αντιπαράθεσης: Στηρίχτηκε και Αναπτύχθηκε από ΟΛΟΥΣ όσους υπηρέτησαν τη Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου μας  με οποιαδήποτε μορφή και ρόλο τα 36 χρόνια λειτουργίας της! Είμαστε περήφανοι και οι σημερινές επιλογές, μας προσβάλλουν σαν κοινωνία!

 

Είναι πράξη Ακατανόητη για την τοπική κοινωνία και το λαό της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης που από το 1984 έχει στηρίξει όσο καμιά άλλη περιοχή στην Ελλάδα την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Το εγχείρημα της πρότυπης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κεφαλονιά δεν θα είχε επιτύχει εάν δεν είχε τη καθολική, διαχρονική στήριξη της κοινωνίας, των εργαζομένων της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια , των επαγγελματιών, των φορέων και της πολιτείας.

 

Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος,

Την Κυβέρνηση

και τον Πρωθυπουργό της χώρας να αποσύρουν τη διάταξη.

 

Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν θα ανεχτούν αυτή την επιλογή:

 

Οι Δήμαρχοι των νησιών μας με τη συμμετοχή και του Αντιπεριφερειάρχη του νομού  να ζητήσουν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον αρμόδιο Υπουργό, τους επικεφαλής των κομμάτων της Αντιπολίτευσης προκειμένου να τους ενημερώσουν και να ζητήσουν την άρση της προβλεπόμενης ρύθμισης.

Επίσης να γνωστοποιήσουν το θέμα σε πανελλήνια εμβέλεια και την καθολική αντίδραση της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας που προβλέπει την κατάργηση του τοπικού ΦΟΔΣΑ/ΕΔΑΚΙ 

 

Καλούμε το Βουλευτή του Νομού μας να στηρίξει το αίτημα μας και να υποστηρίξει την εξαίρεση του νομού μας από αυτή τη διάταξη.

 

Εάν οι ανωτέρω ενέργειες δεν αποδώσουν ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με τους άλλους δήμους των νησιών μας και με Διαπαραταξιακή Συνεργασία  σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του θα εξετάσει μέτρα και τρόπους αντίδρασης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων του νησιού στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να γίνει επ’ουδενί αποδεκτή η προωθούμενη ζημιογόνα για το περιβάλλον και τη συνοχή της τοπικής κοινωνίας νομοθετική ρύθμιση».

 

Στη συνέχεια προτείνει, αφού συζητηθεί σήμερα το θέμα και εκδοθεί άμεσα απόφαση, να ζητηθεί η πραγματοποίησητηλεδιάσκεψης με τον υπεύθυνο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συμμετοχή των Μελών του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων ώστε να συζητηθεί το θέμα και να εκφραστεί η αντίθεση των Δήμων μας στην ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κος Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίωνανέφερε ότι η Διαχείριση των Απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης.Θεωρεί ότι πρέπει να διευκρινισθεί ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που επιδιώκει να αντιμετωπίσει το Σχέδιο Νόμου. Είναι απαραίτητο να υπάρχει ενημέρωση και διάλογος για τα θέματα που αφορούν την Α’Θμια Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τέλος, εξέφρασε  την συμπαράσταση και την υποστήριξή του στα αιτήματα των Δήμων των Ιονίων Νήσων.

Ακoλούθησε διαλογική συζήτηση  κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα μέλη έλαβαν το λόγο καικατέληξανστα ακόλουθα:

  1. Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έπρεπε να έχει επιδιώξει τη διαβούλευση με τους Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πριν προχωρήσει στη σύνταξη του Σχεδίου Νόμου.
  2. Η Διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα των Φορέων της Α’θμιας Αυτοδιοίκησης και όχι των Περιφερειών, οι οποίες και θα προεδρεύουν στο νέο φορέα, ενώ δεν θα εκπροσωπούνται όλοι οι Δήμοι στο Διοικητικό του Συμβούλιο.
  3. Είναι ανεπίτρεπτη και προσβλητική η επιδίωξη διάλυσης επιτυχημένων Φορέων Διαχείρισης ΣτερεώνΑποβλήτων, οι οποίοι λειτουργούν δεκαετίες και έχουν παρουσιάσει σημαντικό έργο, όπως αυτός της Κεφαλονιάς-Ιθάκης  (ΕΔΑΚΙ ΑΕ).
  4. Έχουν ήδη δρομολογηθεί μεγάλα έργα ΔιαχείρισηςΣτερεών Αποβλήτωνσε νησιά του Ιονίου. Η υλοποίηση των έργων αυτών πρέπει να προχωρήσει άμεσα και χωρίς προβλήματα, γιατί αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
  5. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο οι Περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας με τις Νησιωτικές αλλά ούτε και οι Νησιωτικές περιφέρειες μεταξύ τους, γιατί υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες (π.χ. Ιόνια Νησιά με Νησιά Νοτίου Αιγαίου).

 

Στη συνέχεια τα Μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων

 

Κατά πλειοψηφία  αποφασίζουν

 

  1. Να Εξαιρεθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από το άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με θέμα: «Εκσυγχρονισμός  περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».
  2. Να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων των Δήμων των Ιονίων Νήσων για τα οποία έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις.
  3. Συμφωνούν πλήρως με το ψήφισμα του Δήμου Αργοστολίου, το οποίο έχει ήδη αναφερθεί και το οποίο αφορά στη λειτουργία της ΕΔΑΚΙ ΑΕ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, ενός επιτυχημένουΦορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

 

Ο κος Ιωάννης Πιέρρης Δημοτικός Σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με τοΣχέδιο Νόμου και ζήτησε να αποσυρθεί.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights