Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
18 Απριλίου 2024

Τοπικός “εμφύλιος” στο Μεγανήσι με “μήλο της έριδος” το κτίριο του Συνεταιρισμού στο Σπαρτοχώρι

Υπέρ της κατεδάφισης η πλειοψηφία των Σπαρτοχωριτών, αντιδρούν ετεροδημότες και ισχνή μειοψηφία του χωριού

Όλα ξεκίνησαν από μια μικρή ομάδα Μεγανησιωτών που ισχυρίζεται ότι τμήμα του προς κατεδάφιση κτιρίου αποτελεί την οικία που γεννήθηκε ο Μεγανησιώτης οπλαρχηγός ήρωας της επανάστασης του 21  Δήμος  Φερεντίνος (Τσέλιος) κι αυτονόητα δεν πρέπει να καταστραφεί αλλά να παραμείνει και να δημιουργηθεί μουσείο.

Το κτίριο του  Αγροτικού Συνεταιρισμού να υπενθυμίσουμε αγοράστηκε από τον δήμο Μεγανησίου , υπό την προϋπόθεση να κατεδαφιστεί και να δημιουργηθεί πλατεία σ΄ένα χωριό που στερείται κεντρικής πλατείας  από δημιουργίας του. Ο σχεδιασμός ήταν της προηγούμενης δημοτικής αρχής επι  δημαρχίας Στάθη Ζαβιτσάνου , ψηφίστηκε τότε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο και υλοποιείται σήμερα από την σημερινή  του Παύλου Δάγλα. Ουδέποτε τέθηκε θέμα για το κτίριο και την παλαιότητα του, έχει εκδοθεί  γνωμάτευση του 2014 από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας  εν νομική ισχύ , που του επιτρέπει  την κατεδάφιση.

Θεωρείται ανεγερμένο μετά το 1830 και καμία σχέση φαίνεται  ότι έχει με τον Δήμο Τσέλιο, ο οποίος γεννήθηκε προγενέστερα (1785)

Όπως δήλωσε στο meganisinews   ο τ. πρόεδρος  επί μακράν θητεία  του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Σπύρος Καββαδάς(Ήλιος)  το κτίριο έχει αγορασθεί από  ιδιοκτησία οικογένειας Συκιώτη, χαρακτηρίζοντας μυθεύματα τα περί  σχέσης του με την οικία του Δήμου Φερεντίνου ο οποίος διέμενε κατά πληροφορίες σε  οικία  στα “Φερεντινέικα”,  περιοχή που εντοπίζεται  περίπου εκεί που σήμερα έχουν ανεγερθεί ενοικιαζόμενα δωμάτια “στου Παπά”.

Οι συζητήσεις “δίνουν και παίρνουν” στα καφενεία με τους πιο θερμόαιμους να συζητούν ακόμα και την κατεδάφιση του από εθελοντές του χωριού, ώστε επιτέλους να ανοίξει η πλατεία και να παραδοθεί στο χωριό που ασφυκτιά στην κυριολεξία μην έχοντας στο κέντρο του κοινόχρηστο χώρο .

Κανονικά έχει γίνει η απομάκρυνση των μηχανημάτων  του Ελαιοτριβείου κι όπως μαθαίνουμε ξεκινά και η κατεδάφιση από πλευράς του δήμου άμεσα, όσο για  τον Δήμο Τσέλιο , φαίνεται να δίνει το όνομά του και  η προτομή του να γίνεται μόνιμος θαμώνας της πλατείας.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights