Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Νοεμβρίου 2024

Στο Μεγανήσι θα λάβει χώρα το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών

Foto: atticapress.gr

Ραντεβού στο Μεγανήσι έδωσαν για τις 7 και τις 8 Μαΐου οι δήμοι και οι φορείς των μικρών νησιών της πατρίδας μας για το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών. Στο Μεγανήσι της Λευκάδας ένα διήμερο οι εκπρόσωποι των νησιών θα συζητήσουν θέματα των νησιών τους, θα ακούσουν τα προβλήματα και θα σχεδιάσουν το μέλλον τους. Εκτός από τους μικρονησιώτες αιρετούς στο νησί θα δώσουν το παρόν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των αρμόδιων ελληνικών υπουργείων.

Το ακτοπλοϊκό, ο Καλλικράτης, το περιβάλλον, η εργασία η Υγεία παιδεία ανάπτυξη κύρια θέματα πού απασχολούν τα μικρά νησιά.

Ενδιαφέρον μεγάλο παρουσιάζει και η θεματική όπου ο κάθε δήμαρχος θα συζητήσει με τους συνάδελφους του και τους τεχνοκράτες τα προβλήματα του με σκοπό την αλληλοκατανόηση των προβλημάτων αλλά και να γνωρίσει ο κάθε δήμος πώς αντιμετωπίζει ένα ίδιο σχετικό πρόβλημα το άλλο μικρό νησί και πώς μπορούν να δράσουν περισσότερο ομαδικά.

Όσοι επιθυμούν να παρουσιάσουν σχετικές ενδιαφέρουσες εργασίες με τα θέματα πού απασχολούν τα μικρά νησιά ή επιθυμούν να συμμετάσχουν υπό μορφής έκθεσης μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών.

Η είσοδος στους χώρους του Διήμερου συνεδρίου είναι ελεύθερη και μπορεί να το παρακολουθήσει ελεύθερα όποιος επιθυμεί.

ΠΗΓΗ: Καλλιόπη Δράκου, atticapress.gr, 15/2/2011

Σημ.: To  3ο Πανελλήνιο Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί το 2009 στη Σκύρο.

Σχετικά με το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών

Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών (ΕΔΜΝ) (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία – N.G.O.) συστάθηκε από Εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης μικρονησιωτικών Δήμων, από κοινωνικούς φορείς των μικρών νησιών και από ιδιώτες. Στόχος και όραμα του Δικτύου είναι η άρση της απομόνωσης και του κάθε είδους αποκλεισμού των νησιών αυτών, μέσω της αειφόρου ανάπτυξής τους.
Το Δίκτυό μας συμμετέχει ως ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Μικρών νησιών (European Small Islands Federation- ESIF). Συμμετέχουν εκπρόσωποι από εννέα (9) κράτη: Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ην. Βασίλειο- Σκωτία, Ιρλανδία, Ιταλία, Σουηδία και Φινλανδία.
Όπως προαναφέρθηκε στόχος του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών είναι η αειφόρος ανάπτυξη των νησιών, η ολιστική τους ανάπτυξη, με σεβασμό και αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, αναφορικά με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, και την αρχιτεκτονική τους.

Μέσα για την επίτευξη του στόχου:

  1. Η ανασύνθεση του κοινωνικού ιστού κάθε νησιού και η εμπέδωση και διατήρηση της Κοινωνικής Συνοχής.
  2. Ο σχεδιασμός – διαμόρφωση – υποβολή αναπτυξιακών προτάσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων (Περιφέρειες, Νομαρχίες, Υπουργεία, ΝΠΔΔ, Ευρωπαϊκή Ένωση, λοιπούς Υπερεθνικούς Οργανισμούς).
  3. Η προώθηση αναπτυξιακών επενδύσεων κάθε μορφής και περιεχομένου (Δημόσιες επενδύσεις, Ιδιωτικές Επενδύσεις, Μικτά Σχήματα, ΣΔΙΤ κλπ). Ενόψει μάλιστα, της Δ Προγραμματικής Περιόδου και με βάση τις κατευθύνσεις, (όπως διατυπώθηκαν και από την αρμόδια επίτροπο κα Danuta Hubner) το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης και προώθησης για την ανάπτυξη των μικτών επιχειρηματικών επενδυτικών σχημάτων στα πλαίσια της συνεργασίας Δημοσίου και ιδιωτικού τομέας (Σ.Δ.Ι.Τ.) Τέτοια σχήματα είναι δυνατόν να προωθήσουν λύσεις σε ουσιαστικά προβλήματα των μικρών νησιών όπως οι αφαλατώσεις, η παραγωγή ενέργειας από σταθμούς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβλήματα Ιατρικής και Υγείας, Τουριστικής Ανάπτυξης κλπ
  4. Η διαμόρφωση θέσεων για την αντιμετώπιση θεμάτων, που σχετίζονται με τον κάθε είδους αποκλεισμό και απομόνωση των νησιών όπως είναι:
    Οι μεταφορές (ανθρώπων – αγαθών, ενέργειας και γνώσης) Η τεχνολογική υστέρηση, Η εποχιακή ανεργία, Οι υποδομές (κάθε είδους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο κλπ), Η ενέργεια (απώτερος στόχος η ενεργειακή επάρκεια των νησιών και με συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – αιολική, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία κλπ), Το περιβάλλον, Η κοινωνική – οικονομική και εδαφική συνοχή τους, Οι παροχές ιατρικής και κοινωνικής πρόνοιας
  5. Η εμβάθυνση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δικτύων Μικρών Νησιών, στην οποία εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι το Δίκτυο μας. Επιδιώκουμε την ανταλλαγή “καλών πρακτικών”, “την διάχυση της γνώσης” την από κοινού υποβολή προγραμμάτων ανάπτυξης του μικρονησιωτικού συμπλέγματος της Ευρώπης αλλά και την δημιουργία Lobby για την προώθηση των κοινών προβλημάτων στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.

Ενέργειες του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών

  1. Δημιουργούμε ομάδες Υποστήριξης (lobbies) για τα μικρά Ελληνικά νησιά (σε ευρωπαϊκό επίπεδο). Στις Βρυξέλλες κατορθώσαμε και υλοποιήσαμε το στόχο της καταρχήν δημιουργίας του lobby με τη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών από τις χώρες: Ιρλανδία, Ελλάδα, Σκωτία, Φιλανδία, Σουηδία
  2. Συστήσαμε και λειτουργούμε στις Βρυξέλλες γραφείο Αντιπροσωπείας του Δικτύου μας υπό τον καθηγητή Gian Andrea Garancinni. Αναπτύξαμε και διατηρούμε άριστες σχέσεις με τα μέλη της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα: www.smallislands.eu

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights