
Εναρκτήριος χαιρετισμός του Δημάρχου Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτάνου
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Κύριοι Υπουργοί
Ευρωβουλευτές
Βουλευτές
Περιφερειάρχη
Κύριοι Γ. Γραμματείς
Συνάδελφοι Δήμαρχοι
Πανοσιολογιότατε
Κυρίες και κύριοι
Σας καλωσορίζω στη 4η Πανελλαδική συνάντηση των μικρών νησιών
Σας καλωσορίζω σε ένα μικρό νησί με μεγάλη καρδιά, το Μεγανήσι.
« Τα Μικρά Νησιά είναι οι μικρόκοσμοί μας μέσα στον κόσμο μας.
Είμαστε όλοι κάτοικοι ενός σφαιρικού μικρού νησιού μέσα στον απέραντο ωκεανό του διαστήματος.
Εάν μπορέσουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα της ευπαθούς νησιωτικής ζωής, αυτό θα μας βοηθήσει να εξετάσουμε καλλίτερα και σφαιρικότερα τα προβλήματα όλου του κόσμου.
Εάν αποτύχουμε σε αυτό τότε η παγκόσμια κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας θα είναι αδάμαστη».
Λόγια του πρώην Γ.Γ των Ηνωμένω Εθνών Κόφιν Αννάν.
Κύριε Πρωθυπουργέ, σε κάθε μικρό νησί συμπυκνώνεται ολόκληρη η χώρα.
Εκεί μετριέται με απλούς και χειροπιαστούς δείκτες η κοινωνική ευαισθησία της πολιτείας, η αγωνία και η προσπάθεια των λιγοστών κατοίκων του να κάνουν την πέτρα γόνιμη, η ανάγκη βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης.
Διαχρονικά, η νησιωτικότητα και ειδικότερα τα μικρά νησιά, ήταν ο μεγάλος πονοκέφαλος της κεντρικής εξουσίας. Μεγαλύτερος ενοχλητικός πονοκέφαλος ήταν τα μικρά νησιά που υπάγονταν διοικητικά σε μεγαλύτερα νησιά. Οι παλιότεροι Δήμαρχοι τα έχουμε ζήσει!
Η ανάγκη ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τη χώρα αναδεικνύει ότι η νησιωτικότητα και ειδικότερα τα μικρά νησιά είναι το συγκριτικό της πλεονέκτημα. Είναι ο ανεξάντλητος πλούτος της. Είναι ένας από τους βασικούς της πόρους. Που ναι μεν μπορεί να είναι καταγεγραμμένη στις διακηρύξεις των πολιτικών δυνάμεων, ακόμα και στο Σύνταγμα, απέχει όμως σημαντικά από την πρακτική των θεσμικών οργάνων της πολιτείας.
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, η παρουσία σας εδώ μας δίνει το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι ήρθε η ώρα να διακηρύξουμε από το Μεγανήσι ότι τα νησιά μας μπορούν και πρέπει να μπουν μπροστά στην προσπάθεια της χώρας για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που θα στηρίζεται στους φυσικούς και πολιτιστικούς μας πόρους στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης.
Δεν εμβαθύνω και δεν μπαίνω στην γενικότερη εγχώρια και διεθνή κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας της συνάντησής μας δεν επηρεάζεται από την σημερινή συγκυρία. Είναι όμως θέματα που θα συζητήσουμε σε κεντρικότερο αυτοδιοικητικό επίπεδο. Πρέπει να επισημάνω όμως, ότι ειδικότερα στα μικρά νησιά, οι Δήμαρχοι εισπράττουν καθημερινά και άμεσα τα προβλήματα και την πίεση που δέχεται ο μέσος πολίτης. Η μηδενική χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων, όπως η ΣΑΤΑ, μας δημιουργεί αξεπέραστα προβλήματα λειτουργίας της καθημερινότητας μας, αφού με αυτά υποστηρίζουμε την οικονομική και τουριστική οντότητα των μικρών μας νησιών.
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί σύνεδροι,
Κυρίες και κύριοι,
Δύο είναι οι βασικές ενότητες αυτής της συνάντησής μας.
Η πρώτη έχει να κάνει με το νέο θεσμικό αυτοδιοικητικό πλαίσιο, τον «Καλλικράτη». Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε στα πρώτα βήματα εφαρμογής ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που όταν σχεδιάστηκε άφησε πολλά ζητήματα ανοιχτά και αδιευκρίνιστα σχετικά με τους μικρούς νησιωτικούς Δήμους. Βασικό ζήτημα είναι το ότι δεν διαθέτουμε τους αναγκαίους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και δύσκολα μπορούμε να προσελκύσουμε εξειδικευμένα στελέχη. Υπάρχουν όμως και θέματα που η πράξη δείχνει ότι πρέπει να τα ξαναδούμε. Η συζήτηση μας θα αναδείξει αυτά τα θέματα και θέλω να πιστεύω ότι το Υπουργείο θα τα δει με ιδιαίτερη ευαισθησία.
Η δεύτερη ενότητα δεν έχει να κάνει με τα προβλήματα. Προβλήματα πάντα θα υπάρχουν. Έχει να κάνει με τις δυνατότητές μας. Δυνατότητες που δίνουν προοπτική και ελπίδα. Το μόνο που ζητάμε, είναι να μην βρίσκουμε κάθε φορά μπροστά μας το αξεπέραστο τείχος της κρατικής πολυπλοκότητας και της δημόσιας γραφειοκρατίας. Ζω σε ένα μικρό νησί το Μεγανήσι και έχω ένα όραμα για αυτό το Νησί. Το ίδιο και όλοι οι άλλοι Δήμαρχοι ανάλογων μικρών νησιωτικών Δήμων για τα νησιά τους. Διαθέτουμε φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, πάνω στους οποίους μπορούμε να δομήσουμε το αναπτυξιακό μας μοντέλο στα πλαίσια μιας αειφόρου ανάπτυξης. Το κάθε νησί αναδεικνύοντας την δική του ιδιαιτερότητα. Αναπτύσσοντας δίκτυα εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Αξιοποιώντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα κάθε νησιού. Όχι βέβαια στην λογική της αυστηρής και οριζόντιας περιβαλλοντικής προστασίας, αλλά με βάση την ιδιομορφία και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου. Μπορούμε και πρέπει η πολιτεία να μας στηρίξει να δημιουργήσουμε τα δικά μας επιχειρησιακά σχέδια, που αθροιστικά θα αποτελέσουν τα δομικά στοιχεία ενός γενικότερου επιχειρησιακού σχεδίου για την χώρα, που θα υποστηρίζονται από μια πάγια νησιωτική πολιτική. Και δω θέλω να επισημάνω, το πάγιο αίτημα του Ιονίου να συμπεριληφθεί στις νησιωτικές πολιτικές. Καταλαβαίνουμε ότι η νησιωτικότητα έχει διαβαθμίσεις. Όμως το Μεγανήσι, οι Παξοί, περισσότερο ο Κάλαμος και ο Καστός δεν απέχουν ιδιαίτερα από τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν θα μπω στον πειρασμό να μιλήσω για το Νησί μου. Εδώ κάνουμε την δική μας προσπάθεια για να διατηρήσουμε αποδοτική, δημιουργική, ασφαλή και αισιόδοξη αυτή τη κοινωνία, αλλά και να διαμορφώσουμε παράλληλα όρους επαναπατρισμού στη γενέτειρα πατρίδα Μεγανησιωτών, που με καινοτόμες και φρέσκες ιδέες θα γύριζαν να επενδύσουν και να στήσουν το δικό τους νοικοκυριό. Όπως πιστεύω λειτουργεί ανάλογα και ο κάθε Δήμαρχος στο νησί του. Ο καθένας πιστεύει ότι το νησί του ίσως είναι το κέντρο του κόσμου. Και αυτό γιατί όπως προείπα, δεν παύει να συμπυκνώνει και να αντανακλά την μικρογραφία της χώρας μας.
Πολλοί από σας έρχεστε για πρώτη φορά στο Μεγανήσι. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα σας απογοητεύσει. Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας, ιδιαίτερα τον κο Πρωθυπουργό που η παρουσία του μας τιμά ιδιαίτερα.
Να ευχαριστήσω τους υφυπουργούς…..
Τους Ευρωβουλευτές….
Τους …..
Εισηγητές..
Τους συναδέλφους…
Και τέλος τον Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους για την παρουσία τους αλλά και την χορηγία της διοργάνωσης από την Περιφέρεια.
Εύχομαι η παραμονή σας εδώ να είναι δημιουργική και ευχάριστη.
Κύριε Πρωθυπουργέ σας καλώ να απευθύνετε το χαιρετισμό σας.
Ευχαριστώ
Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Συνέδριο
“Αγαπητοί σύνεδροι, εκπρόσωποι, Δήμαρχοι των μικρών νησιών της Ελλάδας, φίλες και φίλοι, αγαπητέ Περιφερειάρχη, Δήμαρχε του Μεγανησίου, κύριε Πρόεδρε του Δικτύου Μικρών Νήσων, κύριοι Βουλευτές, Γενικοί Γραμματείς, Υπουργοί, Πανοσιολογιότατε.
Είναι ιδιαίτερη η χαρά που βρίσκομαι εδώ, στο Συνέδριό σας, σε αυτό το πανέμορφο νησί, το Μεγανήσι, σε μια τόση όμορφη ημέρα. Μικρό νησί, αλλά μεγάλη ψυχή. Γι’ αυτό λέγεται και Μεγανήσι, προφανώς.
Όπως είπε και ο Δήμαρχος, από την πέτρα έχετε μάθει να βγάζετε ανάπτυξη, να βγάζετε το βιός σας. Και νομίζω ότι αυτό αναδεικνύει τις δυνατότητές μας, διότι δεν είναι μόνο πέτρα η Ελλάδα, έχουμε πολύ περισσότερες δυνατότητες. Σήμερα, απλώς χρειάζεται να τις καλλιεργήσουμε, γιατί είχαμε δυστυχώς μάθει σε μια άλλη, συγκεντρωτική και πελατειακή λειτουργία.
Γι’ αυτό είμαι εδώ, όμως, για να μιλήσουμε γι’ αυτά τα προβλήματα. Ξέρω ότι οι μικροί τόποι, οι δικοί σας τόποι, έχουν ιδιομορφίες, χαρές, αλλά και πολλές δυσκολίες. Και βέβαια, σε μια εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, πολλές φορές, αυτές οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες. Εμείς, όμως, κάνουμε αυτές τις δυσκολίες ευκαιρία.
Αυτό το έχω πει πολλές φορές. Σε αυτή την κρίση που περνάμε όλοι μαζί, είναι ευκαιρία να δούμε σε βάθος τα προβλήματά μας και επιτέλους να τα λύσουμε. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε πολλά πράγματα στην πατρίδα μας. Να δείξουμε ότι μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και ενωμένοι από αυτή τη δοκιμασία. Να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα, αυτά που όλοι μας γνωρίζουμε, από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, το πρότυπο της ανάπτυξης, που κι εσείς αναφέρατε, μέχρι και τη νοοτροπία πολλές φορές τόσων – όλων μας, θα έλεγα – πολιτών, πολιτικών, εργαζομένων και επιχειρήσεων.
Ευκαιρία και για τα μικρά νησιά. Είναι ευκαιρία, τα μικρά νησιά να γίνουν πρότυπα. Και ακριβώς επειδή είναι μικρά νησιά, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη δυνατότητα να γίνουν πιλότοι, να γίνουν πρότυπα μιας διαφορετικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που όλοι μας θέλουμε, μιας Ελλάδας ποιοτικής στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τομέα.
Ήδη, έχουμε ξεκινήσει το δύσκολο και μακρύ δρόμο αυτών των μεγάλων αλλαγών και έτσι θα συνεχίσουμε. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και δύσκολος. Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει έκτακτες συνθήκες, δυσκολίες πρωτοφανείς, όπως δεν είχε ξαναζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, με μεγάλα, δικά μας προβλήματα, που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και ρευστότητας, που και αυτό δυσκολεύει την προσπάθειά μας.
Πρόκειται για μια τριπλή πρόκληση: από τη μια, ένα χρέος και ελλείμματα που έρχονται από το παρελθόν, τα οποία αποκαλύφθηκαν πριν από ενάμισι χρόνο, με πραγματικές όμως αιτίες τη σπατάλη, την πελατειακή λογική, την κακή και αναποτελεσματική λειτουργία του κράτους, το πού πάνε οι επενδύσεις, ακόμη και με τη διαφθορά, αλλά και τη γραφειοκρατία που κι εσείς αναφέρατε. Αυτή είναι η μία πλευρά.
Το δεύτερο είναι οι παγκόσμιες αγορές, που είναι καχύποπτες ιδιαίτερα μετά την κρίση του 2008. Τράπεζες που, ακόμη και σε παγκόσμιο επίπεδο, λειτουργούν με φόβο και αυτός ο φόβος βεβαίως επηρεάζει και τη ρευστότητα στην αγορά, αλλά και επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται να αγοράσουν ομόλογα ή να επενδύσουν.
Και το τρίτο, βεβαίως, είναι ότι ζούμε – με αδυναμίες – σε μια κοινή οικογένεια, που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση». Μια κοινή οικογένεια, που δυσκολεύεται μπροστά στις νέες αυτές συνθήκες, να πάρει ρηξικέλευθες αποφάσεις, με πολλές εσωτερικές διεργασίες, με θεσμικές αδυναμίες, αλλά πολλές φορές και με μια δημόσια κακοφωνία.
Αν σε αυτά προσθέσουμε και παγκόσμια προβλήματα, όπως είπατε πριν, τα θέματα του περιβάλλοντος, που πλήττουν σε πολλές περιοχές της γης μικρά νησιά, απειλούν θα έλεγα μικρά νησιά, αλλά και θέματα όπως των μεγάλων αλλαγών στην περιοχή μας, στην Αφρική, στον Αραβικό κόσμο, τη μετανάστευση, την προσφυγιά, όλα αυτά κάνουν εξαιρετικά περίπλοκη και δύσκολη την κατάσταση που ζούμε.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, όμως, βασικό μας μέλημα είναι από τη μία να βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας και, από την άλλη, να στηριχθούμε και να καλλιεργήσουμε τις δικές μας δυνάμεις, γι’ αυτό είναι και τόσο σημαντική η συνάντησή μας εδώ. Διότι ο καθένας μετράει σε αυτή την προσπάθεια και τα μικρά νησιά μετράνε, όπως είπα, και ως πρότυπα.
Να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις με δημιουργικό τρόπο, αναπτύσσοντας την ικανότητά μας. Και αυτό είναι και το πρόγραμμά μας, είναι αυτός ο Οδικός Χάρτης για τον οποίο μιλάμε, που κάνει ακριβώς αυτό: ανοίγει το δρόμο, χαράσσει το δρόμο γι’ αυτές τις μεγάλες αλλαγές, που θα μας επιτρέψουν να στηριχθούμε πια στις δικές μας δυνάμεις, σε έναν κόσμο που εξελίσσεται, που αλλάζει και που βεβαίως έχει και πολλά απρόβλεπτα.
Μέλημά μας, μέλημα της Κυβέρνησης είναι, από τη μια, να διαχειριστούμε το έλλειμμα της χώρας μας και το χρέος, τραβώντας μια γραμμή με το παρελθόν και αλλάζοντας σελίδα, αλλά από την άλλη, να συνεχίσουμε τις μεγάλες αλλαγές για μια βιώσιμη οικονομία, ώστε να μην ξαναγυρίσουμε ποτέ σε τέτοιου είδους προβλήματα και σε μια πιθανή χρεοκοπία.
Θέλω να επαναλάβω εδώ, αυτό που είπα προ ημερών στο Συνέδριο του ΣΕΤΕ για τον τουρισμό: η Κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να εμπλακεί σε μια σεναριολογία, εντός και εκτός Ελλάδας, που αγγίζει πολλές φορές και τα όρια της εγκληματικότητας. Αλλά να ξέρουν όλοι, ότι διαχειριζόμαστε το ζήτημα του χρέους, όχι μόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και πάντα με γνώμονα τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού.
Οι κινήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης αυτό το στόχο έχουν. Όπως και με την χθεσινή συνάντηση, υπό τον κ. Juncker, τον Πρόεδρο του Eurogroup, της λεγόμενης «Ευρωζώνης».
Όπως σας είπα, η σεναριολογία αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας. Όπως και χθες, που ανεύθυνα κάποιοι θέλησαν και πάλι να ενσπείρουν το φόβο, για διάφορους λόγους, ίσως ακόμα και κερδοσκοπικούς.
Χθες, είδαμε για μία ακόμα φορά, πόσοι κίνδυνοι παραμονεύουν για τη χώρα μας, ακόμα και με προβοκάτσιες, όπως με το «ευφάνταστο» σενάριο, για δήθεν έξοδό μας από το ευρώ. Φυσικά, κανένα τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει.
Κανένα τέτοιο σενάριο δεν συζητήθηκε καν, στις ανεπίσημες επαφές που έχει η χώρα μας, όπως η χθεσινή, για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σε σχέση με την πορεία μας, τις προσπάθειές μας, αυτές που καταβάλλουμε και εμείς, αλλά και από κοινού στην Ευρώπη, για την έξοδο από την κρίση.
Βέβαια, αυτό το περιβάλλον, αυτή η σεναριολογία είναι πολύ αρνητική για την ψυχολογία του Ελληνικού λαού, αλλά και για κάθε επενδυτή, είτε Έλληνα, είτε ξένο, που θα ήθελε να επενδύσει, να δημιουργήσει και να αναπτύξει δράσεις και πρωτοβουλίες.
Γι’ αυτό και καλώ όλους, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαιτέρως, να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη, ήρεμη, να κάνει τη δουλειά της. Η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της!
Η φετινή χρονιά, παραδείγματος χάρη, το ξέρετε, αναμένεται καλύτερη στον τουρισμό. Και αυτό οφείλεται και στη δουλειά που κάναμε μαζί, η Κυβέρνηση με τους φορείς και με την Αυτοδιοίκηση. Δουλέψαμε σκληρά αυτή τη χρονιά και θα έχουμε αποτελέσματα.
Δεν μπορεί, όμως, αυτή η θετική πορεία της χώρας μας, οι θυσίες του Ελληνικού λαού να υπονομεύονται από τα συνεχή σενάρια, την σεναριολογία και την κακοφωνία, που υπάρχει πολλές φορές ακόμα και στο πλαίσιο της Ευρώπης.
Και ξέρουμε πολύ καλά ότι και η ψυχολογία από μόνη της προκαλεί πραγματικά αποτελέσματα στην οικονομία. Μπορεί να είναι θετικά, μπορεί όμως να είναι και αρνητικά. Αυτό το μήνυμα, το έχω επαναλάβει σε όλους τους τόνους σε κάθε ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώ.
Από την άλλη, αγαπητοί φίλοι, επειδή γνωρίζω ότι αναλύσεις, παραινέσεις, καλοπροαίρετες συμβουλές, αλλά ακόμα και κερδοσκοπικές επιθέσεις και κακόβουλα σχόλια, θα τα βρούμε μπροστά μας – δεν έχουν τελειώσει αυτά – εμείς πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι και ενωμένοι μπροστά σε αυτή την κακόβουλη επίθεση, ή τα όποια εμπόδια έχουμε μπροστά μας.
Οι αλλαγές στη χώρα πρέπει να συνεχίσουν και θα συνεχίσουν, απρόσκοπτα και δυναμικά. Τώρα είναι η ώρα να γίνουν πιο ρηξικέλευθες, πιο αποφασιστικές, πιο δίκαιες, πιο ριζικές. Αυτό σημαίνει ότι ξεβολευόμαστε απ’ αυτά που γνωρίζαμε. Παραδείγματος χάρη, αναφερθήκατε και εσείς, εμμέσως πλην σαφώς, στο πολιτικό σύστημα. Τόσοι κατηγορούν το πολιτικό σύστημα ως υπαίτιο, όμως, αυτό δεν αλλάζει μόνο με νόμους. Αν η νοοτροπία ότι όλα έρχονται από το κράτος, το ρουσφέτι και την εύνοια, αντί της τοπικής και περιφερειακής δημιουργίας συνεχίσει, τότε δεν κάναμε τίποτα.
Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με δυναμισμό τις αλλαγές. Είναι ώρα να συναισθανθούν όλοι, τα κόμματα, οι φορείς, η επιστημονική κοινότητα, οι επιχειρηματίες, τα Μέσα ενημέρωσης, καθένας που βρίσκεται σε θέση ευθύνης, ότι η κατάσταση δεν σηκώνει μαγικές συνταγές, δεν επιτρέπει υπεκφυγές, ούτε «μαγκιές». Απαιτεί ευρεία προσπάθεια, όλων, σοβαρή, αποφασιστική και, βέβαια, με δημιουργικό πνεύμα.
Όπως είπα, ακούσαμε και θα ακούμε τα πιο απίστευτα σενάρια γύρω από την Ελλάδα, ανεύθυνα και χωρίς σοβαρότητα. Δυστυχώς, όσοι τα διακινούν δεν υπολογίζουν το συμφέρον της Ελλάδας, το καλό της χώρας μας. Εμείς, όμως, το ξέρουμε και συνεχίζουμε το δύσκολο δρόμο που ξεκινήσαμε.
Και σε όσους και εντός της Ελλάδας – θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα, που μετέφερα και χθες στη Βουλή – ψάχνουν για άλλοθι, για να μπούμε σε μια αδράνεια και εσωστρέφεια, αντί να υφαίνουν ιστορίες για αγρίους, ακόμα και για προαποφασισμένες κινήσεις, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και πολλά άλλα, ας καταλάβουν ότι εμείς είμαστε σε μια πορεία, όπου σώζουμε τη χώρα, σώζουμε μισθούς και συντάξεις, σώζουμε την οικονομία, σώζουμε τις οικονομίες των νοικοκυριών μας.
Ας μην χάνουμε λοιπόν χρόνο και φαιά ουσία. Αυτό ζητούν όλοι οι λογικοί άνθρωποι. Ας μην υπονομεύουμε εμείς τις εθνικές μας προσπάθειες. Και ιδιαίτερα, όταν υπάρχουν πολλοί που παραμονεύουν.
Θέλω όμως εδώ να δηλώσω ότι, καμία προβοκάτσια δεν είναι τόσο δυνατή, ώστε να μας λυγίσει. Καμία προβοκάτσια δεν θα λυγίσει την ψυχή μας, την ψυχή αυτού του περήφανου λαού που, παρά τις δυσκολίες, παραμένει αγέρωχος.
Ένας λαός, σίγουρος για τις δυνάμεις του, αποφασισμένος για τον σκοπό του. Με όπλο την ψυχή όλων των Ελλήνων, τη σταθερότητα της Κυβέρνησης, την αποφασιστικότητά μας να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα, προχωράμε μπροστά χωρίς τίποτα να μπορεί να μας σταματήσει.
Θα φτάσουμε στο στόχο μας, θα φτάσουμε και στην Ιθάκη μας, όπως είπα και πέρυσι – είναι και λίγο πιο κοντά εδώ η Ιθάκη από το Καστελόριζο. Βεβαίως, έχουμε δρόμο ακόμα και ο δρόμος αυτός, δεν ξέρεις τι εμπόδια θα φέρει μπροστά μας, αλλά εμείς θα φτάσουμε σε μια Ελλάδα δίκαιη, δίκαιη για τα παιδιά μας, σίγουρη για τον εαυτό της και με μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Διαχειριζόμαστε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα τη μεγαλύτερη κρίση της πρόσφατης ιστορίας μας. Λάβαμε ιστορικές, δύσκολες αποφάσεις. Πετύχαμε ήδη πολλά, μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2010, μεγάλες αλλαγές που έχουν ήδη γίνει πράξη και δρομολογηθεί, και δίνουμε κάθε μέρα αγώνα για να φέρουμε σε πέρας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για τη σωτηρία και την αλλαγή της χώρας.
Κάθε μέρα, δίνουμε μάχη εντός και εκτός Ελλάδας για τα συμφέροντα του Ελληνικού λαού, προκειμένου να πετύχουμε κάθε φορά τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τη χώρα και τους πολίτες. Κάνουμε μόνο τη δουλειά μας και, κάνοντας τη δουλειά μας, γινόμαστε όλο και περισσότερο αξιόπιστοι. Έτσι πετύχαμε πρόσφατα την επιμήκυνση, αλλά και τη μείωση του επιτοκίου του δανείου των 110 δισεκατομμυρίων, που έχουμε πάρει, ακριβώς επειδή κάναμε καλά τη δουλειά μας. Και αυτό σημαίνει αμέσως μείωση του βάρους του Ελληνικού λαού κατά 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Φίλες και φίλοι, όλα αυτά υπογραμμίζουν το πόσο αποφασισμένοι και προσηλωμένοι πρέπει να είμαστε σε αυτή την εθνική προσπάθεια, για να ξεπεράσουμε τη βαθιά κρίση.
Αυτό που έχει όμως πλέον ακόμα μεγαλύτερη σημασία είναι να κάνουμε αυτές τις αλλαγές πράξη, δουλεύοντας όλοι μαζί. Είναι καθοριστική πια η σημασία της συμμετοχής των πολιτών, των τοπικών κοινωνιών, των συλλογικών φορέων, της ιδιωτικής οικονομίας και πρωτοβουλίας, στην αλλαγή της πατρίδας μας και στη δημιουργία μιας καλύτερης Ελλάδας για όλους.
Και το Μεγανήσι, από μόνο του, είναι ένα παράδειγμα. Βρισκόμαστε σήμερα και μιλάμε για τα μικρά νησιά σε ένα αντιπροσωπευτικό νησί του Ιονίου, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την ανάπτυξη που θέλουμε, για το τουριστικό πρότυπο που θέλουμε. Αυτό που θέλουμε να προβάλουμε. Για το βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να δημιουργήσουμε για ολόκληρη την πατρίδα μας.
Και βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού, δεν σημαίνει απλά κάποια ωραία αξιοθέατα για τον τουρίστα. Σημαίνει ποιότητα ζωής και ομορφιά, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο τον κάτοικο, τον ίδιο τον πολίτη του κάθε νησιού, ακόμα και του μικρού νησιού, διότι η ποιότητα, η αισθητική και η ομορφιά, όταν υπάρχουν για τον ίδιο τον πολίτη, θα υπάρχουν και για τον επισκέπτη.
Μια πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση που ξεκίνησε και κάνει σιγά – σιγά τα πρώτα βήματά της είναι ο «Καλλικράτης». Το αναγνωρίζετε και εσείς, από τον τίτλο του Συνεδρίου σας. Γιατί πλέον, πρόκειται για δυνάμεις που χαρίζει στις τοπικές κοινωνίες ο «Καλλικράτης», δεν είναι κάποιο δώρο της κεντρικής Κυβέρνησης. Είναι υποχρέωση θα έλεγα, μια αυτονόητη απόφαση. Είμαστε από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη της Ευρώπης. Ακόμα και σε σχέση με τις πρώην ανατολικές χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας, είμαστε από τα πιο συγκεντρωτικά κράτη.
Είναι λοιπόν αυτονόητη η απόφαση για εμάς, μια δημοκρατική αλλά και αναπτυξιακή απόφαση, να αποκεντρωθούν οι εξουσίες, για να εξαλειφθεί αυτή η γραφειοκρατία, που ξέρουμε πόσο σας ταλαιπωρεί και πόσο ταλαιπωρεί ακόμα περισσότερο έναν κάτοικο σε μια απομακρυσμένη περιοχή, ή σε μια περιοχή πιο απομονωμένη – πόσο μάλλον σε ένα μικρό νησί, όταν δεν έχει τις δυνατότητες ή ταλαιπωρείται, για να πηγαίνει από τη μια Υπηρεσία στην άλλη, διανύοντας και τεράστιες αποστάσεις, προκειμένου να λύσει ένα, κατά τα άλλα, απλό πρόβλημα.
Γι’ αυτό, κάθε νησί, κάθε Δήμος και Περιφέρεια, θέλουμε να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, να μπορούν να καθορίσουν το μέλλον τους. Είναι παράλληλα μια στροφή στη φιλοσοφία άσκησης της πολιτικής. Πλέον, όταν περνάμε αυξημένες αρμοδιότητες σε κάθε τόπο με τον «Καλλικράτη», σημαίνει ότι αυτός ο τόπος πρέπει να δουλέψει, πρέπει να συνεργαστούν τοπικοί φορείς και πολίτες, να γίνει σχεδιασμός, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν έργα.
Δεν θα υπάρχει πια ένα κεντρικό κράτος, αρμόδιο για όλα, που μπορεί να είναι στην πράξη ικανό για πολλά, όμως, από την άλλη, για πολύ λίγα, καθώς είναι απόμακρο, μη γνωρίζοντας τα τοπικά προβλήματα. Γιατί το κράτος δεν γνωρίζει, ο δημόσιος υπάλληλος στην Αθήνα δεν μπορεί να ξέρει τα τοπικά προβλήματα. Και από την άλλη, δεν θα υπάρχει ούτε και το βολικό άλλοθι που μας εξασφαλίζει, μερικές φορές, με το να ρίχνουμε πάντα τις ευθύνες στο κράτος.
Γιατί αυτή είναι και η εξάρτηση που υπήρχε, η οποία τελικά δημιούργησε και την μεγαλύτερη εξάρτηση που έχουμε ως χώρα, με τα δανεικά, γιατί δεν υπήρχαν καθαροί ρόλοι, δεν είχαμε καθαρές ευθύνες και δεν είχαμε αποτελέσματα.
Πλέον, κάθε Δήμος και κάθε Περιφέρεια έχουν δυνατότητες, έχουν όμως και μεγαλύτερες ευθύνες. Ευθύνες να κινητοποιήσουν δυνάμεις, ανθρώπινο δυναμικό, και τοπικό και περιφερειακό, αλλά και παγκόσμια, του Ελληνισμού και άλλων, καθώς και ιδέες και κεφάλαια, και να συναποφασίσουν με τους πολίτες, να σχεδιάσουν με την κοινωνία δημιουργικά.
Όσον αφορά τους νησιωτικούς Δήμους, με την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη» δώσαμε δύναμη και επιπλέον αρμοδιότητες στα νησιά μας. Είμαι βέβαιος ότι εσείς θα εκμεταλλευθείτε τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται, αλλά θα ανταποκριθείτε και στις αυξημένες ευθύνες που επωμίζεστε απέναντι στους δημότες που σας εξέλεξαν.
Ο ρόλος των νησιών και ιδιαίτερα των μικρών νησιών είναι καθοριστικός στην προσπάθειά μας για ένα νέο βιώσιμο μοντέλο πράσινης ανάπτυξης. Πολλοί θεωρούν ότι η νησιωτικότητα είναι μειονέκτημα, εμείς όμως πρέπει να το κάνουμε πλεονέκτημα. Και είναι πλεονέκτημα, εάν το αξιοποιήσουμε σωστά, για ένα διαφορετικό πρότυπο ανάπτυξης.
Ας θυμηθούμε πόσο σημαντικά είναι τα νησιά μας για τον πολιτισμό μας, από την αρχαιότητα, όσο και στα νεότερα χρόνια. Εδώ έχουμε τις ρίζες μας. Ο πολυνησιακός, ο μικρονησιακός χαρακτήρας της Ελλάδας, όπως και στις Κυκλάδες, όπως και σε αυτό εδώ το νησί, αλλά και σε άλλα νησιά του Ιονίου, ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τον κομβικό ρόλο που είχε στο εμπόριο και εν γένει στην οικονομική ανάπτυξη τον 19ο αιώνα, αλλά και η Περιφέρεια Ιονίου, συνεισέφεραν σημαντικά στον πολιτισμό στην Ελλάδα.
Όλα αυτά δείχνουν τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα νησιά μας. Λειτουργούσαν σαν ένα σφουγγάρι, που αφομοίωνε πολιτισμούς, πληροφορίες και εμπειρίες, μέσα από το εμπόριο, τις επαφές, τους ανοιχτούς ορίζοντες με τόσους ανθρώπους στην Περιφέρεια, αλλά και παγκοσμίως. Ιδέες που έφερναν και που αξιοποιούσαν, οι οποίες δημιουργούσαν όλες αυτές τις τεράστιες δυνατότητες που διαμόρφωσαν τον ελληνικό πολιτισμό.
Πολλές φορές, όταν μιλώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνω στους φίλους μας της Ευρώπης τα νησιά μας και λέω: το κάθε νησί, όπως και το κάθε κράτος της Ευρώπης έχει τις ιδιαιτερότητές του, αλλά και όλα μαζί αποτελούμε μια ενότητα, από τις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε και την κοινή προσπάθεια που κάνουμε.
Αυτό ακριβώς θέλουμε να γίνει εδώ και με τα μικρά νησιά, να μπορέσουν να κάνουν αυτή την κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξή τους. Θέλουμε μια πατρίδα που αξιοποιεί αυτά τα μεγάλα, γιατί μπορεί να είναι μικρά τα νησιά αλλά είναι μεγάλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα θεωρώ ότι είναι η νησιωτικότητα της χώρας μας. Μοναδικό χαρακτηριστικό, ταυτισμένο με την εικόνα της χώρας μας, την ιστορία μας, τον πολιτισμό το δικό μας, αλλά και τον πολιτισμό της Ευρώπης.
Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος της νέας, πράσινης ανάπτυξης περνά ακριβώς μέσα από την προστασία, αλλά και την ανάδειξη και την καινοτόμο αξιοποίηση αυτών των χαρακτηριστικών. Η πράσινη ανάπτυξη είναι σημαντική, επίσης, γιατί δίνει και μεγαλύτερη αυτονομία, δηλαδή μεγαλύτερη δυνατότητα αποφάσεων για κάθε τοπική κοινωνία.
Ξεκινά από το ίδιο το ενεργειακό πρόβλημα, δίνοντας ενεργειακή αυτονομία, αλλά και περισσότερες δυνατότητες σε ό,τι αφορά την πληροφορία για κάθε νησί. Αυτό λοιπόν που χρειάζεται η πατρίδα μας είναι μια πετυχημένη νησιωτική πολιτική.
Στόχος μας είναι να επεκτείνεται σε πολλά πεδία, να επιδιώκει την ενσωμάτωση της νησιωτικής διάστασης, στις επιμέρους εθνικές και κοινοτικές πολιτικές. Δηλαδή, σε κάθε μας πολιτική, σε κάθε μας απόφαση που σας επηρεάζει, αυτό να το λαμβάνουμε υπόψη μας στη διαμόρφωση της πολιτικής, γιατί όπως πολύ σωστά είπατε, δεν μπορεί να υπάρχουν ενιαίοι, ισοπεδωτικοί κανόνες, όταν έχουμε τόσες ιδιαιτερότητες. Δηλαδή, δεν είναι μια μεμονωμένη πολιτική, αλλά διαπερνά κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.
Σε ό,τι αφορά το δικό μας ρόλο, το ρόλο της κεντρικής Κυβέρνησης, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να στηρίξουμε αυτό το πολύτιμο τμήμα της πατρίδας μας, τα νησιά μας, ώστε να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις δυσκολίες, τις προκλήσεις, αλλά και τις ευκαιρίες.
Αναφέρω ένα παράδειγμα μιας απόφασης που λάβαμε, που συμβάλλει κατ’ εξοχήν στην ανάπτυξη του τουρισμού και άρα και των νησιωτικών περιοχών. Παρά την κρίση, παρά το γεγονός ότι αναγκαστήκαμε, λόγω της κρίσης και της κακής δημοσιονομικής κατάστασης που αυτή η Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί, αποφασίσαμε μια γενναία μείωση του ΦΠΑ για την παροχή τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν βασική πηγή εισοδήματος για τα μικρά νησιά.
Πέρα απ’ αυτό, όπως ήδη ανακοίνωσα στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ, συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή στο τουριστικό μας πρότυπο, με επίκεντρο την καλύτερη προβολή της χώρας, τη διευκόλυνση επενδύσεων και τη διευκόλυνση πρόσβασης των επισκεπτών στη χώρα μας. Και βέβαια, τα μικρά νησιά της χώρας, τα αφορά άμεσα αυτός ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες.
Ενδεικτικά, όπως θα γνωρίζετε ήδη, προχωράμε στη μείωση των φόρων υπέρ τρίτων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ώστε να ελαφρύνουμε όσο μπορούμε το βάρος που επωμίζεστε για τις μετακινήσεις προς τα νησιά μας και να τα καταστήσουμε πιο ελκυστικούς και πιο οικονομικούς προορισμούς για τους εγχώριους και ξένους επισκέπτες.
Επιπλέον, επειδή αναγνωρίζουμε τόσο τη σημασία της νησιωτικότητας, όσο και την ανάγκη για την καλύτερη δυνατή παροχή υπηρεσιών από το Δημόσιο, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών, με το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, με το οποίο συνδέονται με το Διαδίκτυο όλες οι υπηρεσίες, ενισχύεται η δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες και εφαρμογές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε κατοίκους νησιωτικών και ορεινών περιοχών.
Θα υπάρξει δηλαδή ειδική μέριμνα για τη δική σας σύνδεση με αυτές τις υπηρεσίες, ώστε να μην χρειάζονται μετακινήσεις για τα τόσα θέματα, αλλά να μπορούν να λύνονται απλά, μέσα από έναν υπολογιστή. Βεβαίως, αυτό θα βοηθήσει και τα άτομα που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω περιοχές, ή που επικοινωνούν, ή συναλλάσσονται με φορείς του δημοσίου τομέα, με τη χρήση αυτών των νέων τεχνολογιών.
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η οργάνωση και χρήση αυτών των τεχνολογιών, με έναν τρόπο ώστε να ενισχύουν και την ανάπτυξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, με έμφαση στην τηλεϊατρική και την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων. Με αυτό τον τρόπο, αποδεικνύουμε ότι η Κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τους νησιώτες και δημιουργεί ένα νέο πλαίσιο.
Επίσης, δημιουργούμε το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ) και το συνδέουμε με τις υφιστάμενες υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας – ήδη, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός.
Γενικότερα, σε ό,τι αφορά τον κρίσιμο για τα νησιά τομέα της υγείας, με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών, όπως λέγεται, προχωρούμε σε ισόρροπη διασπορά νέων σημείων παροχής υπηρεσιών υγείας, κοντά στον τόπο εργασίας, κοντά στον τόπο κατοικίας.
Προσπαθούμε να αμβλύνουμε επίσης και την κοινωνικά πιο επώδυνη επίπτωση της κρίσης, που είναι η ανεργία. Ανεργία, που αντιμετωπίζουμε με ένα φάσμα πρωτοβουλιών, όπως για παράδειγμα με τα Περιφερειακά Σύμφωνα για την Απασχόληση σε κάθε Περιφέρεια, όπως αυτό που υπέγραψε πριν από λίγες ημέρες η Υπουργός Εργασίας με την κατ’ εξοχήν νησιωτική Περιφέρεια της χώρας μας, το Νότιο Αιγαίο.
Στόχος δικός μας, δικός σας, στόχος κοινός, είναι να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να κρατήσουμε τον κόσμο, κυρίως τους νέους, αλλά και να φέρουμε κόσμο στα νησιά μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει και ο νέος επενδυτικός νόμος, που μπορεί να στηρίξει τις περιφερειακές επενδύσεις, παρέχοντας ευκαιρίες σε νέους και καινοτόμους επιχειρηματίες. Σημαντικό εργαλείο είναι επίσης το πρόγραμμα «Leader», αλλά και άλλα, που συμβάλλουν στην ανάδειξη της υγιούς και δυναμικής τοπικής επιχειρηματικότητας, σε θέματα αγροτικής ανάπτυξης και πράσινης επιχείρησης.
Αναγνωρίζουμε έμπρακτα την νησιωτικότητα, τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες σε όλους τους τομείς, με ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα μικρά νησιά και επιπλέον κίνητρα για επενδύσεις σε αυτά.
Θα μου πείτε, βέβαια, η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας έχει αναγνωριστεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις, είναι καταγεγραμμένη στο Σύνταγμα της χώρας μας, ακόμα και στις Κοινοτικές πολιτικές, σε κάποιο βαθμό. Θα πω, όμως, ότι ούτε αυτό προέκυψε τυχαία. Κάποιοι δούλεψαν και πάλεψαν γι’ αυτό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσωπικά, είχα την τιμή να εκπροσωπώ τη χώρα, όταν διαπραγματευτήκαμε την Συνθήκη του Άμστερνταμ, που για πρώτη φορά αναφέρεται στην νησιωτικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αυτό τον αγώνα θα συνεχίσουμε και σήμερα.
Δεν μένουμε στα λόγια, δείχνουμε με παραδείγματα την έμπρακτη στήριξή μας. Για πρώτη φορά, προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα νησιά μας και ειδικότερα για τα μικρά νησιά, με βασικούς στόχους τη διαμόρφωση εξειδικευμένων νησιωτικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων που εσείς, ως Δήμαρχοι, ήδη αντιμετωπίζετε.
Επίσης, προωθούμε την υλοποίηση στην πράξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της περιφερειακής χωρικής συνοχής, που αυτό πια προκύπτει από την ίδια τη Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ενδεικτικά, αναφέρω ορισμένες από τις πρωτοβουλίες μας, στην κατεύθυνση αυτή. Τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Νησιωτικής Ανάπτυξης, που μπορεί να αποτελέσει βασικό εργαλείο συνεργασίας με εσάς και με όλους τους εμπλεκόμενους, βεβαίως, για τη διαμόρφωση βασικών πολιτικών στα νησιά μας και για όλες μας τις πρωτοβουλίες γενικότερα, για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Παλιά, χρειαζόταν τουλάχιστον 40 ημέρες για να ιδρύσεις μια επιχείρηση. Τώρα, μπορείς μέσα σε λίγες ώρες. Αυτό έγινε για να χτυπήσουμε τη γραφειοκρατία και να βοηθήσουμε και τις μικρές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα με το «fast track», το οποίο πρόσφατα ανακοινώσαμε. Θέλουμε και αυτό να συμβάλει, ακόμα και για τις μικρές επιχειρήσεις, σε αυτή τη νέα αντίληψη στο χώρο του τουρισμού – και αυτό αφορά άμεσα στα νησιά.
Επίσης, η σηματοδότηση της στροφής στην πράσινη ανάπτυξη, με επίκεντρο τα νησιά μας, με πρώτο όπως γνωρίζετε τον Άη – Στράτη, όπου ήδη εκδόθηκε η πρόσκληση χρηματοδότησης σχετικών έργων προς το Δήμο Αγίου Ευστρατίου, προκειμένου να γίνει ο Άη – Στράτης, το πρώτο πράσινο νησί από πλευράς ενέργειας. Ξέρω ότι το Μεγανήσι είναι επίσης πράσινο νησί και πανέμορφο νησί, αλλά εδώ μιλάμε για ένα πράσινο νησί, τον Άη-Στράτη, ως το πρώτο νησί που θα είναι αυτόνομο ενεργειακά.
Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές, αιολικά, ηλιακά πάρκα και βιομάζα, σε συνδυασμό με έργα πράσινων μεταφορών, βιολογικής γεωργίας και αλιείας. Έτσι, θα αποτελέσει ένα παράδειγμα.
Σκεφθείτε την θελκτικότητα, αλλά και το ενδιαφέρον που θα υπάρχει παγκοσμίως για τέτοια νησιά, όταν ένας πολίτης, που ζει σε μια πόλη, θα θέλει να δει πώς θα είναι η ζωή του, σε μια εποχή που έχουμε μεταφερθεί σε ένα άλλο ενεργειακό πρότυπο, όπου όλα γίνοται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θα υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι εμείς, πρώτοι στην περιοχή μας, έχουμε κατορθώσει να διαμορφώσουμε στη χώρα μας ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτόνομης ενεργειακής και πράσινης ανάπτυξης. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε στα νησιά μας. Άρα, λοιπόν, ο Άη-Στράτης θα αποτελέσει ένα πρότυπο.
Και περιμένω από εσάς, και από το Συνέδριό σας, εάν υπάρχουν παρόμοιες πιλοτικές εφαρμογές, που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε κάποιο από τα δικά σας νησιά, να μας τις προτείνετε και εμείς να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τέτοια πρότυπα για τα νησιά σας.
Βέβαια, επειδή ο οικονομικός ανταγωνισμός δεν μπορεί να εφαρμόζεται με τους ίδιους κανόνες στο νησιωτικό χώρο και καταγράφεται μια ατελής κινητικότητα κεφαλαίου και εργασίας, γι’ αυτό αποφασίσαμε, στο πλαίσιο της επικείμενης προκήρυξης δράσεων και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ, να επιχορηγεί τις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε μικρά νησιά, με πληθυσμό δηλαδή μικρότερο από 5.000 κατοίκους, με 5% επιπλέον ποσοστό από το κατά περίπτωση προβλεπόμενο. Τέτοια κίνητρα μπορούμε να τα συζητήσουμε και να δημιουργήσουμε ακόμα περισσότερα, για μια σωστή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη δύσκολη διαπραγμάτευση για την προγραμματική περίοδο 2014 – 2020 που είναι μπροστά μας, η Ελλάδα ήδη έχει καταθέσει επίσημα ειδικό υπόμνημα για τα νησιά, αλλά και προτάσεις που επιδιώκουν τη διασφάλιση ιδιαίτερης αντιμετώπισης και αυξημένους πόρους για τις νησιωτικές περιοχές.
Παρά τα πρωτοφανή δημοσιονομικά προβλήματα, δεν έχουμε εγκαταλείψει τον στόχο να ανασχεδιάσουμε το Εθνικό Σύστημα Θαλασσίων Μεταφορών, όπου προχωράμε στη μελέτη για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, για το οποίο γνωρίζουμε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων των νησιωτικών περιοχών, ιδιαίτερα του Δικτύου Μικρών Νησιών, που σήμερα διεξάγει το Συνέδριό του.
Οι δράσεις ενίσχυσης της περιφερειακής συνοχής, στη λογική της προώθησης της πράσινης αειφόρου ανάπτυξης, είναι στο επίκεντρο. Και είμαι εδώ σήμερα και για να σας προτρέψω να εκμεταλλευτείτε αυτά τα εργαλεία, να ενημερώσετε τους δημότες σας, τους κατοίκους σας, αλλά και να συντάξετε και εσείς μελέτες για την ένταξη σε προγράμματα, ώστε να κάνουμε όλοι μαζί αυτή την κρίση ευκαιρία.
Κάθε μικρό νησί, κάθε νησιωτικός Δήμος, να υποβάλει τις δικές του προτάσεις, να δημιουργήσει το δικό του σχεδιασμό, να αναπτύξει τελικά και να προβάλει την ιδιαίτερη ταυτότητά του, αξιοποιώντας όλα αυτά τα εργαλεία.
Ξέρω ότι αν δουλέψουμε όλοι μαζί, μπορούμε να το πετύχουμε. Να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα, μια οικονομία δυναμική, ανταγωνιστική, ανεξάρτητη, μια πατρίδα όπως την ονειρευόμαστε.
Όλοι έχουμε καταλάβει πλέον το μοντέλο της κρατικοδίαιτης ανάπτυξης, δηλαδή της ανάπτυξης που δεν σέβεται τον πολίτη και το περιβάλλον, αλλά που επίσης βασίζεται απλώς στα δανεικά. Είναι μια αδιέξοδη ανάπτυξη, που απλά μεταφέρει βάρη, ελλείμματα και δουλείες στα νοικοκυριά, στους Έλληνες πολίτες, ειδικά στους φτωχότερους και, τελικά, μεταφέρει ελλείμματα και βάρη στις επόμενες γενιές.
Αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χρεοκόπησε. Χρεοκόπησε, μαζί με τις πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης, σε σημείο μάλιστα που να συμπαρασύρει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
Όπως είπα, είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος. Ποτέ δεν υποσχέθηκα ότι θα γίνω Πρωθυπουργός για να δημιουργήσω μια στρατιά, μια Ελλάδα δημοσίων υπαλλήλων, ή ότι θα ενισχύσω την επιχειρηματικότητα με «θαλασσοδάνεια». Αυτές είναι οι πρακτικές που μας οδήγησαν εδώ.
Στόχος μου, προσωπικός και της Κυβέρνησης, αλλά και της πλειοψηφίας πιστεύω των Ελλήνων, είναι να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα που δεν βασίζεται σε δάνειες δυνάμεις για την επιβίωσή της, αλλά στις δικές μας δυνάμεις, καλλιεργώντας τις, μέσα από την εκπαίδευση, τη γνώση και τη στήριξη. Μια Ελλάδα, που δεν μεταφέρει χρέη στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Που δεν καταναλώνει μόνο από τις εισαγωγές, αλλά παράγει και εξάγει προϊόντα, υπηρεσίες και τεχνογνωσία.
Προϋπόθεση για να χτίσουμε μια τέτοια πατρίδα, είναι να δουλέψουμε μαζί. Κάθε Δήμος, κάθε Περιφέρεια, κάθε μικρό νησί μπορεί να παίξει το δικό του, κρίσιμο ρόλο στην πορεία αυτή. Καθένας μας μετράει.
Προϋπόθεση βεβαίως είναι η δημοσιονομική εξυγίανση που προχωράμε, γιατί η χώρα, πνιγμένη σε ελλείμματα και χρέη, όπως άλλωστε και ένας μικρός Δήμος πνιγμένος σε χρέη, τίποτα δεν μπορεί να καταφέρει εύκολα. Γι’ αυτό, δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις, για να μειώσουμε το έλλειμμα 5 μονάδες του ΑΕΠ, να βάλουμε τάξη στην πατρίδα μας και να ξεκινήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Να κάνουμε το άλμα στο μέλλον.
Γιατί λίγοι θα επένδυαν, λίγοι θα δανειοδοτούσαν ή θα εμπιστεύονταν, είτε ένα Δήμο, είτε μια επιχείρηση, ή ακόμα και ένα κράτος, εάν δεν διαχειρίζεται σωστά τα χρήματά του, τα οικονομικά του.
Αυτός είναι ο στόχος μας. Αλλά στόχος μας είναι και να αλλάξουμε την Ελλάδα. Και σας προτρέπω να αξιοποιήσετε αυτές τις αλλαγές και τα εργαλεία, είτε σε κεντρικό, είτε σε τοπικό επίπεδο, όπου υπάρχουν, ώστε να περάσουμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.
Να καλλιεργήσουμε ποιοτικά βιολογικά προϊόντα, να επενδύσουμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, να εκμεταλλευτούμε την εξαιρετική τοπική κουζίνα, που όλοι σας έχετε και μας κάνουν ονομαστούς διεθνώς, να προσελκύσουμε τουρίστες όλο το χρόνο, μέσω προγραμμάτων περιπατητικού, αθλητικού, αναρριχητικού, αγροτικού, εκπαιδευτικού και συνεδριακού τουρισμού.
Για εσάς, επίσης, ο θαλάσσιος τουρισμός είναι καθοριστικός, όπως και η οργάνωση της μαρίνας σε πάρα πολλές περιοχές, που έχει μπει πια στον Οδικό Χάρτη που έχουμε ανακοινώσει. Μόνον έτσι θα φύγουμε από τα νησιά δύο ταχυτήτων και θα πετύχουμε ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, θέλω να ξέρετε ότι εγώ θα συνεχίσω να βρίσκομαι στο πλάι σας. Να ακούω τη γνώμη σας και την κριτική σας ακόμη, γιατί την Ελλάδα που θέλουμε, θα τη χτίσουμε όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και για την αγάπη σας και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.”
Ακολoυθεί το σχετικό video
Η ομιλία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Σπ. Σπύρου

Παρέμβαση της Αντιπεριφερειάρχου (θεματική Αντ/ρχης Μικρών Νησιών) κ. Σμ. Σαρδελή
Μικρά νησιά, πανέμορφα νησιά της πατρίδας μας, απλωμένα σαν μικρά, πολύτιμα πετράδια στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου και του Αιγαίου πελάγους. Μικρά νησιά που έχουν καθένα τη δική του ιστορία, το δικό του πολιτισμό και τη δική του φυσική ομορφιά.
Είναι γεγονός ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες των Μικρών Νησιών είναι τεράστιες, όσο τεράστιες και χρόνιες παραμένουν και οι ανάγκες τους.
Γι’ αυτό το Κράτος, με την ενίσχυση και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και η ίδια η εκάστοτε τοπική κοινωνία, επιβάλλεται να δώσουν κίνητρα αλλά και να αξιοποιήσουν όλες αυτές τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Μικρών Νησιών οι οποίες θα βοηθήσουν αποτελεσματικά στην ενίσχυση της Βιώσιμης Ανάπτυξης των νησιών μας.
– Θα πρέπει να αναδειχθούν και να προωθηθούν ανάλογα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε μικρού νησιού όπως ιστορία, πολιτισμός, τουριστικά κίνητρα αλλά και φυσική ομορφιά.
– Να εξεταστούν και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία αποτελούν τα γενεσιουργά αίτια της υποανάπτυξης των Μικρών Νησιών αλλά και των συντελεστών που την αναπαράγουν (έλλειψη υποδομών, συγκοινωνίες κλπ).
– Θα πρέπει να εξεταστεί και να στηριχθεί, ιδιαίτερα για τη χειμερινή περίοδο, η αξιοποίηση και δραστηριοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων των Μικρών Νησιών.
– Να αναζητηθούν αναπτυξιακές στρατηγικές και τα κατά τόπους πλεονεκτημάτων να μετατραπούν σε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
– Να θεσμοθετηθεί ο κοινωνικός διάλογος και η συνεργασία μεταξύ των οργανωμένων φορέων σε κάθε Μικρό Νησί με σκοπό την κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση (οικονομικοκοινωνική).
– Στον τομέα Υγεία – Υγειονομικές Υπηρεσίες επιβάλλεται η καλύτερη επάνδρωση των τοπικών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας με ιδιαίτερη μεταχείριση και αντιμετώπιση ως προς την κάλυψη προσωπικού ή Ιατρικών Υποδομών.
– Πρέπει να εξεταστούν και να εφαρμοστούν, ανάλογα με το χαρακτήρα του κάθε μικρού νησιού, εναλλακτικές μορφές τουρισμού και να γίνει αξιοποίηση του πολιτιστικού, ιστορικού και φυσικού κάλλους και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
– Να εφαρμοστεί σωστή αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων όπως: η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο εμπλουτισμός του, η σωστή λύση διαχείρισης των απορριμμάτων, λυμάτων και η υδροδότηση κάθε νησιού.
– Να συνεχιστεί είτε μέσα από το Συνέδριο των Μικρών Νησιών, είτε με κάθε άλλη επικοινωνιακή επαφή μεταξύ των νησιών μας, η εφαρμογή μιας αδιάβλητης μορφής συνεργασίας και πολιτικής με κοινούς στόχους έτσι ώστε να προβούμε σε στρατηγικές λύσεις αντιμετώπισης κοινών προβλημάτων και αξιοποίησης κοινών στόχων στα πλαίσια μιας ενιαίας νησιωτικής πολιτικής που να είναι πλέον κοινή για τα Μικρά Νησιά Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους.
Είμαι πραγματικά υπερήφανη που εκπροσωπώ ως Αντιπεριφερειάρχης Ιονίων Νήσων τα Μικρά Νησιά, μια που κατάγομαι από ένα μικρό αλλά ξακουστό παγκοσμίως νησί, την Ιθάκη, την πατρίδα του Οδυσσέα.
Καλλικράτης και Μικρά Νησιά
«Ταξιδεύοντας με τον Καλλικράτη στα Μικρά Νησιά» είναι το θέμα της πρόσκλησης για το φετινό Συνέδριο των Μικρών Νησιών.
Ένα ταξίδι που εμένα προσωπικά μου θυμίζει το ταξίδι του πολυμήχανου Οδυσσέα, όταν μας παρουσιάζεται με τόσες διοικητικές ατέλειες, αστοχίες όσες και οι αντιξοότητες – μυθικά τέρατα στην Οδύσσεια.
Ένας Νομικός – Διοικητικός κινητήριος μοχλός που πραγματοποιήθηκε με την ελπίδα ότι θα επιφέρει σημαντικές θετικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης, αλλά βλέπω ότι η εφαρμογή του είναι ιδιαίτερα προβληματική και δύσκολη, ιδιαίτερα στα Μικρά Νησιά.
Ας πάρουμε για παράδειγμα την Ιθάκη, η οποία αναφέρεται στο κεφάλαιο Β΄, άρθρο 3, παράγραφος στ΄ του Νόμου ως εξής: «Ειδικά ο δήμος Ιθάκης αποτελεί αυτοτελή περιφερειακή ενότητα»
Τι σημαίνει αυτό; Αντί να σημαίνει και διοικητική αυτοτέλεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημαίνει (άκουσον – άκουσον) μόνο εκλογική αυτοτέλεια, δηλαδή την εφαρμογή εκλογής μόνο ενός εκλογικού αντιπροσώπου (Περιφερειακού Συμβούλου), ο οποίος αν δεν υπήρχε η καλή πρόθεση αξιοποίησης από τον Περιφερειάρχη μας κ. Σπύρου δε θα ήταν ούτε Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και ούτε η Ιθάκη αλλά ούτε και τα άλλα Μικρά Νησιά του Ιονίου θα είχαν τόσο δραστική συμμετοχή και παρουσία στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Σε αντίστοιχα μικρά νησιά του Αιγαίου υπάρχει πρόβλημα.
Η μέχρι 31/12/2010 λειτουργία των Επαρχείων στα 13 ελληνικά μικρά νησιά βοηθούσε κατά πολύ στην εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αλλά και στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που απασχολούσαν κάθε νησί. Η κατάργηση των Επαρχείων επέφερε ένα σωρό δυσεπίλυτα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν από τα Μητροπολιτικά νησιά. Και στα μητροπολιτικά νησιά όμως προέκυψαν εξίσου (με την εφαρμογή του Καλλικράτη) πολλές διοικητικές δυσλειτουργίες οι οποίες θα κάνουν σημαντικό χρονικό διάστημα για να ξεπεραστούν.
Η κατάργηση των Επαρχείων δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα μηδενισμού και αποδυνάμωσης των Μικρών Νησιών μας, ουσιαστική και διοικητική εξάρτηση από τα μεγάλα νησιά. Όλα αυτά θα μεγαλώσουν το χάσμα μεταξύ Μικρών Νησιών και Περιφέρειας.
Σε κάποια νησιά του Αιγαίου που λειτουργούσαν Επαρχεία γνωρίζω ότι έχουν δοθεί άτυπα κάποιες αρμοδιότητες μόνο και μόνο για να ελαχιστοποιηθεί το χάσμα που δημιουργείται από την έλλειψη Επαρχείου, Επάρχου και Επαρχιακού Συμβουλίου.
Υπάρχει μια συνεργασία από τη δική μου πλευρά του Ιονίου, σαν πρώην Επαρχείο, και από τους Εκπροσώπους – Περιφερειακούς Συμβούλους των πρώην Επαρχείων Αιγαίου. Με ένα κοινό ψήφισμα και με μια φωνή το Φεβρουάριο, ζητήσαμε από τον κ. Ραγκούση την αναβάθμιση των Περιφερειακών Ενοτήτων με ουσιαστική Διοικητική Αυτοτέλεια και Αντιπεριφερειάρχη για κάθε Περιφερειακή Ενότητα Μικρού Νησιού, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται πιο δυναμικά τα Μικρά Νησιά στα Περιφερειακά Συμβούλια.
Αυτό θα πρέπει να ισχύσει για όλα τα Μικρά Νησιά Αιγαίου και Ιονίου που λειτουργούσαν ως Επαρχεία και μετέπειτα σαν Περιφερειακές Ενότητες (και Μεγανησίου και Παξών που ψηφίσαμε να αναγνωριστούν ως Περιφερειακές Ενότητες). Αυτό είναι σίγουρο ότι θα επιφέρει ανάπτυξη στα νησιά μας και θα αποτρέψει το μηδενισμό και την υποβάθμισή τους. Θεωρώ ότι ο Καλλικράτης θα πρέπει να λάβει τις απαραίτητες τροποποιήσεις για να αποτελεί πλέον θετικό καινοτόμο εργαλείο στον Τομέα της Αυτοδιοίκησης.
Η ομιλία του Γιώργου Καλούδη, επικεφαλής της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ
Απογοητευτικό το θέαμα σήμερα:
Σχεδόν η μισή κυβέρνηση παρέλασε με τον Πρωθυπουργό και μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού όλοι οι υφυπουργοί αποχώρησαν: Ούτε ένας υπουργός δεν έμεινε να ακούσει τα χρόνια προβλήματα και τα αιτήματα των μικρών νησιών. Κανείς, ούτε ο Πρωθυπουργός, δεσμεύτηκε έστω για την επίλυση ενός προβλήματος.
Χρησιμοποίησαν τους Συνέδρους σαν γλάστρες για εφήμερους επικοινωνιακούς λόγους και για τη προβολή τους από τη τηλεόραση. Η τηλεόραση θα τους δείξει παρόντες στο Συνέδριο, ενώ απλά έκαναν μία ανούσια πασαρέλα ολίγων λεπτών για να τους δείξει η τηλεόραση και έφυγαν. Να γιατί δεν πάει καλά ο τόπος.
Παρά τη διαδικαστική μου παρέμβαση, πριν μιλήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος να δεσμευθεί ότι θα παραμείνει και θα ακούσει τα προβλήματα των νησιωτών αρμοδιότητας του υπουργείου του δεν δέχθηκε ούτε αυτός να μείνει. Μετά όταν θα φθάσουν τα πορίσματα σαν χαρτιά τα πορίσματα στους καθύλην αρμόδιους υπουργούς, ως συνήθως θα τα πετάξουν σε ένα καλάθι. Οι ίδιοι καθημερινά με τη συμπεριφορά τους απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα.
Χάθηκε μία μεγάλη ευκαιρία, αφού ενώπιον του Πρωθυπουργού και σχεδόν του μισού υπουργικού συμβουλίου ο Πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών, Δήμαρχος Ύδρας, αντί να θέσει τα προβλήματα και να ζητήσει δέσμευση του Πρωθυπουργού, εξαντλήθηκε για 10 λεπτά σε ένα πρωτοφανές Λιβανιστήρι πολλές φορές επαναλαμβανόμενων φράσεων «του άξιου Πρωθυπουργού και των άξιων συνεργατών του -υπουργών», σε ένα συνέδριο για το οποίο πλήρωσε 10.000 ευρώ ο Δήμος Μεγανησίου και 10.000 ευρώ η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Τα προβλήματα είναι γνωστά και χρονίζοντα ενώ προέκυψαν και νέα.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ:
1. Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής:
Τα Επτάνησα, Τα νησιά του Ιονίου διαγραμμένα από τον χάρτη της Ελλάδας.
2. Δεν αναγνωρίζουμε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, που την πέρασε το υπουργείο Εσωτερικών ως Ιονίου σκέτο: Μας διέγραψαν και από νησιά στο άρθρο 4 του Καλλικράτη, όχι από λάθος γιατί αποκλείεται και ο Υπουργός και οι υφυπουργοί να’ ναι αμόρφωτοι και να μη ξέρουν ότι υπάρχουν τα νησιά του Ιονίου αλλά από πρόθεση σε ένα συνολικό σχέδιο να μην έχουμε τα πλεονεκτήματα των νησιωτικών πολιτικών που έχουν και τα νησιά του Αιγαίου.
Ζητάμε Αποκεντρωμένη Διοίκηση Επτανήσων, με έδρα στα Επτάνησα.
3. Μεγανήσι-Παξοί-Οθωνοί-Ερείκουσα-Μαθράκι.
Ο Καλλικράτης τους άφησε χωρίς Περιφερειακό Σύμβουλο. Πως θα γίνει η νομοθετική τροποποίηση όταν ο αρμόδιος υφυπουργός βγάζει ένα λόγο και σηκώνεται και φεύγει; Η όλη συμπεριφορά της κυβέρνησης προσέβαλε και υποτίμησε το Συνέδριο και τους νησιώτες.
Ζητάμε να γίνει άμεση νομοθετική τροποποίηση στον Καλλικράτη και να προβλέπεται εκπροσώπηση Μεγανησίου, Παξών, Οθωνών,Ερείκουσας και Μαθρακίου στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
4.ΦΠΑ 5% . Είμαστε ανένδοτοι. ΦΠΑ 5% και στα νησιά του Ιονίου όπως και στη Μύκονο και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου! Δεν μπορεί η ελίτ για να περνάει καλά στη Μύκονο τα Σαββατοκύριακα να μας υποβαθμίζει έτσι και να κάνει λιγότερο ανταγωνιστικό τον τουρισμό μας.
5. Συγκοινωνίες καθημερινές, σε όλα τα νησιά μας. Αεροπορικές και ακτοπλοικές. Κάποτε πρέπει να αντιληφθούν πρώτα οι υπουργοί και μετά όλοι οι τοπικοί εκπρόσωποι ότι χωρίς καθημερινή αεροπορική και ακτοπλοική συγκοινωνία ενός νησιού με το διοικητικό του κέντρο τουριστική ανάπτυξη δεν έρχεται, το εμπόριο θάβεται και ο πληθυσμός μειώνεται και η Ελλάδα πεθαίνει.
Εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου, όπως και στα νησιά της Ευρώπης για φθηνό εισιτήριο για τους νησιώτες.
6. Αλιεία. Απαγορεύτηκε το ψάρεμα της μαρίδας που ζεί ένα χρόνο, ενώ την ίδια ώρα οι λαϊκές είναι πλημμυρισμένες με ψάρια από Τυνησία-Μαρόκο-Τουρκία. Τη μαρίδα του Αιγαίου από τη Τουρκία τη φέρνει η κυβέρνηση στην Ελλάδα ενώ είναι αμαχητί απαγορευμένη στην Ελλάδα και πεινάνε οι ψαράδες. Ο φτωχός έχασε το ψάρι του, τη μαρίδα.
Απαράδεκτο που η Επίτροπος Αλιείας της Ευρώπης κ. Δαμανάκη δεν δέχτηκε ούτε για ένα λεπτό σε ακρόαση την Ομοσπονδία Βιντσοτρατών Ελλάδας.
Να επιτραπεί άμεσα το ψάρεμα της μαρίδας με βιντσότρατες.
7. Ζητάμε άμεση Αναδιάρθρωση του ΕΣΠΑ: Να φύγουν κονδύλια από τα Τομεακά Υπουργών και να έλθουν στις Περιφέρειες. Απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει στο πιο καθυστερημένο και υπανάπυκτο πολιτικό νσύστημα της Ευρώπης, με τη μερίδα του λέοντος των κοινοτικών κονδυλίων να τα διαχειρίζονται χωρίς δημοκρατικό προγραμματισμό και με πελατειακές σχέσεις οι υπουργοί και στο τέλος να μην έχουν αποροφηθεί τεράστια κονδύλια.
8. Σταθεροί κ μόνιμοι πόροι στη Περιφέρεια και στους Δήμους, χωρίς να γίνεται η Αυτοδιοίκηση ικέτης ενός ημιπαράλυτου αδηφάγου και αναποτελεσματικού αθηνοκεντρικού πολιτικού συστήματος.
Οι πρώτοι σταθεροί πόροι που μπορούν να νομοθετηθούν είναι:
Το 80% των καθαρών εσόδων από τα Αεροδρόμια, τα Λιμάνια των Επτανήσων και από τα τέλη κυκλοφορίας να παραμένουν στον τόπο είσπραξης και τα μισά να πηγαίνουν στη Περιφέρεια και τα άλλα μισά στον Δήμο.
9. Άμεση ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για τα υδροπλάνα και τα υδατοδρόμια. Άμεση. Μέσα σε ένα μήνα. Θα χαθούν και άλλες ευκαιρίες και τα υδροπλάνα είναι μεγάλη υπόθεση για τα μικρά νησιά που δεν έχουν αεροδρόμια.
10. Η Ιόνια Οδός είναι μία παραπλάνηση. Αντί να είναι στη γραμμή Ρίο-Αντίρριο-Αστακός (για να εξυπηρετούνται Ιθάκη – Κεφαλλονιά – Μεγανήσι –Άκτιο) για τη Λευκάδα (γι’ αυτό έγινε και το υποθαλάσσιο τούνελ) και η Ηγουμενίτσα χαράχτηκε ανατολικά της Άρτας και πηγαίνει Γιάννενα διότι έτσι εξυπηρετούνται μερικά κακώς εννοούμενα συμφέροντα της Πάτρας και των Ιωαννίνων.
Η αδράνεια των πολιτικών εκπροσώπων κάθε επιπέδου των νησιών μας και η έλλειψη συγκροτημένων πολιτικών συγκοινωνιών και αναπτυξιακών έργων για τα νησιά μας τα οδήγησε να είναι όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα Νο 268, δηλ. τελευταία μαζί με τις ΑΖΟΡΕΣ, Περιφέρεια της Ευρώπης.
Ζητάμε οι θέσεις μας αυτές να συμπεριληφθούν στα πορίσματα-αιτήματα του Συνεδρίου.
Ομιλία του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταυρακάκη, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Περιφερειακή Ανάπτυξη
Αγαπητοί εκπρόσωποι των Μικρών Νησιών,
Αγαπητοί σύνεδροι,
θα ήθελα καταρχήν να ευχαριστήσω θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση να συμμετέχω σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο.
Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Δήμαρχο Στάθη Ζαβιτσάνο για την ζεστή νησιώτικη φιλοξενία σε αυτό το μικρό αλλά πανέμορφο νησί, που μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα που βρίσκομαι εδώ με έκανε να νιώσω και εγώ μικρο-νησιώτης.
Έχουμε συνηθίσει να συνδέουμε τα νησιά της πατρίδας μας με το καλοκαίρι και ξένοιαστες διακοπές, αλλά όπως ξέρετε καλύτερα από εμένα τα προβλήματα, οι δυσκολίες και οι προκλήσεις είναι αρκετά τόσο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά πολύ περισσότερο για τους υπόλοιπους μήνες του χρόνου.
Ενώ λοιπόν οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τη νησιωτικότητα με κάτι το ειδυλλιακό, εσείς που τη ζείτε καθημερινά την αναδεικνύετε στην πραγματική διάσταση της, που πέρα από την ειδυλλιακή μορφή έχει και τις αναμφισβήτητες προκλήσεις. Και σε αυτές νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.
Η νησιωτικότητα μπορεί και πρέπει να αποτελεί πηγή ευκαιριών για την ανάπτυξη τόσο των ίδιων των νησιών όσο και της ευρύτερης περιοχής στην οποία ανήκουν. Και αυτό για πολλούς λόγους.
Σε επίπεδο της ΕΕ, η επίτευξη των στόχων της πολιτικής συνοχής, ή καλύτερα η ίδια η ύπαρξη της πολιτικής, βασίζεται στην αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού ανάπτυξης κάθε περιφέρειας και κάθε γωνιάς της ΕΕ. Αυτό είναι το κύριο στοίχημα της πολιτικής: η ανάπτυξη κάθε γωνιάς την Ένωσης.
Και αν αυτό δεν επιτευχθεί, σημαίνει ότι η ίδια Πολιτική Συνοχής θα έχει αποτύχει.
Συνεπάγεται έτσι αυτόματα ότι η ΕΕ αποτελεί σύμμαχο των νησιωτικών περιοχών. Επενδύει και στηρίζει την ανάπτυξη όλων ανεξαιρέτως των περιοχών και προσπαθεί να προτείνει ευέλικτες λύσεις σε όποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ορισμένες περιοχές.
Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι τα νησιά, και ιδιαίτερα τα μικρά νησιά, αντιμετωπίζουν μια σειρά επιπλέον προκλήσεις, πέρα από τις συνηθισμένες που αντιμετωπίζουμε όταν μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη. Οι προκλήσεις αυτές οφείλονται στα γεωγραφικά τους χαρακτηριστικά, που αναπόφευκτα καθιστούν πιο δύσκολη και πιο κοστοβόρα την υλοποίηση ενός έργου ή την άσκηση μιας εμπορικής δραστηριότητας, που θα είχε πολύ χαμηλότερο κόστος αν λάμβανε χώρα σε μια ηπειρωτική περιοχή.
Αυτός ο παράγοντας θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σε συνδυασμό με μια άλλη σειρά παραγόντων, όπως το συνήθως χαμηλό επίπεδο πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, ενέργειας, επικοινωνίας και μεταφορών για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις αυτών των περιοχών.
Λόγω, λοιπόν, αυτών των ιδιαίτερων προκλήσεων, η ζωτική σημασία της ολοκληρωμένης αναπτυξιακής προσέγγισης δεν θα μπορούσε να αναδειχθεί καλύτερα σε άλλο μέρος απ’ ότι σε ένα νησί.
Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη των νησιών, όπως και οποιουδήποτε εδάφους βέβαια, δεν μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από μονόπλευρες προσεγγίσεις. Δεν αρκεί δηλαδή η ανάπτυξη ενός τομέα, όπως π.χ. της αλιείας, για να στηρίξει μακροπρόθεσμα βιώσιμο μέλλον για τους κατοίκους. Μια αποσπασματική προσέγγιση της ανάπτυξης μπορεί να οδηγήσει σε επικαλυπτόμενες ή ακόμη και αντικρουόμενες πολιτικές, αντιφατικές δημόσιες ενέργειες και σε επικάλυψη πόρων.
Από την άποψη αυτή, η σημερινή συζήτηση γίνεται την πιο κατάλληλη στιγμή. Και το λέω αυτό προσεγγίζοντας τη νησιωτικότητα υπό την ιδιότητά μου ως Ευρωβουλευτής.
Η ανάγκη για ολοκληρωμένη αναπτυξιακή προσέγγιση στην περιφερειακή ανάπτυξη αναδεικνύεται σε όλα τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη? Σημαίνει ότι οι όποιες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη μιας περιοχής, όποιο τομέα πολιτικής και αν αφορούν, ενέργεια, επικοινωνίες, κλπ, θα πρέπει να εντάσσονται και να υπηρετούν ένα συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό που θα αξιοποιεί το δυναμικό και θα απαντά στις προκλήσεις/προβλήματα κάθε περιοχής.
Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι πολλές πρωτοβουλίες οικονομικής ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο δεν δημιουργούν απλώς ευκαιρίες οι οποίες θα ήταν ευκταίο να αξιοποιηθούν, αλλά η επιτυχία τους εξαρτάται ουσιαστικά από το συντονισμό τους και τη συμπλήρωσή τους με άλλες δράσεις. Οι βελτιώσεις στις υποδομές, για παράδειγμα, δεν οδηγούν αυτομάτως σε μεγαλύτερη ανάπτυξη εάν δεν συνδυάζονται με επενδύσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, των επιχειρήσεων και της καινοτομίας.
Αυτό που απαιτείται, λοιπόν, είναι ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο που θα συντονίζει πολιτικές και χρηματοδοτικούς πόρους -είτε αυτοί προέρχονται από Ευρωπαϊκό, είτε από εθνικό, είτε από περιφερειακό επίπεδο- προκειμένου να διασφαλίζει αλληλο-ενίσχυση των δράσεων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα στην επίτευξη κοινών στόχων.
Πέρα από αυτό, στο πλαίσιο της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αυτή την περίοδο διαμορφώνουμε τις θέσεις μας επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της λεγόμενης 5ης Έκθεσης για τη Συνοχή. Πρόκειται ουσιαστικά για τις βασικές προτάσεις για την μελλοντική μορφή της Πολιτικής Συνοχής, τα μελλοντικά ΕΣΠΑ δηλαδή.
Στην Έκθεση αυτή, λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στις περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα νησιά, και υποστηρίζεται ότι θα πρέπει να υπάρξουν στοχευμένες προβλέψεις για αυτές τις περιοχές.
Εξάλλου, η κατοχύρωση της εδαφικής συνοχής στη Συνθήκη της Λισσαβόνας ως έναν από τους επίσημους στόχους της πολιτικής συνοχής -μαζί με την οικονομική και κοινωνική που είχαμε μέχρι τώρα-απαιτεί την ανάληψη περαιτέρω δράσεων για την ανάπτυξη αυτών των περιοχών.
Το ζητούμενο πλέον είναι η ανάπτυξη μιας ευρύτερης περιοχής ή περιφέρειας ως συνόλου, δηλαδή τόσο των πόλεων όσων και των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών που εντάσσονται σε αυτή.
Αυτό τι σημαίνει? Σημαίνει ότι θα υπάρχει ευελιξία αναφορικά με την στήριξη των νησιωτικών και ορεινών περιοχών. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ακόμη και σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπει μια σειρά εξαιρέσεων και ειδικών κανόνων στήριξης για τα νησιά.
Ένα απλό παράδειγμα είναι οι εξαιρέσεις στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, του Δικαίου του Ανταγωνισμού και οι ειδικές προβλέψεις στο πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων για νησιωτικές και ορεινές περιοχές.
Το συμπέρασμα είναι ότι κανένας στην ΕΕ δεν κλείνει τα μάτια στα προβλήματα που δημιουργούνται σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό μπορούν να το διαβεβαιώσουν και εκπρόσωποι του δικτύου μικρών νησιών που βρέθηκαν πρόσφατα στις Βρυξέλλες και συμμετείχαν σε σειρά συναντήσεων. Πολιτικές και διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να τα αξιοποιήσουμε.
Αλλά δυστυχώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η απορρόφηση των πόρων της πολιτικής συνοχής σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι σε χαμηλό επίπεδο. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες σε επίπεδο απορρόφησης σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας.
Δυστυχώς, η Πολιτική Συνοχής παρά την σημασία της για την ανάπτυξη των περιφερειών, δεν είναι μια «εύκολη πολιτική». Έχει εξαιρετικά περίπλοκους κανόνες για την διασφάλιση της χρηστής διαχείρισης των κονδυλίων, οι οποίοι καθιστούν σε πολλές περιπτώσεις πολύ δύσκολη την υλοποίηση προγραμμάτων -ιδιαίτερα για τους μικρούς Δήμους. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι τόσο τα αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να βρουν τις αιτίες και να μπορέσουν να πάρουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των τοπικών αρχών στην προσπάθεια αυτή.
Έτσι πολλές πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί για την απλοποίηση στη διαχείριση των Διαρθρωτικών ταμείων και την ευκολότερη πρόσβαση των μικρών φορέων σε προγράμματα αυτών των Ταμείων. Είμαι παρά πολύ αισιόδοξος ότι στην επόμενη προγραμματική περίοδο οι διαδικασίες θα είναι πιο απλές, πιο σύντομες και θα δίνουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες στους «λεγόμενους μικρούς φορείς».
Οι προσπάθειες όμως πρέπει να είναι αμοιβαίες. Η ανάπτυξη δεν είναι κάτι που επιβάλλεται, είναι κάτι που διεκδικείται και επιτυγχάνεται. Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, κυρίως μετά τις αλλαγές που επήλθαν με τον Καλλικράτη, έχουν πλέον ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ενεργοποίηση της ανάπτυξης. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι οι φορείς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον ποιός είναι ο πλούτος της περιοχής τους και ποιά είναι τα προβλήματά της. Και οφείλουν να αναδείξουν τα πρώτα και να σχεδιάσουν λύσεις για τα δεύτερα, γνωρίζοντας ότι θα έχουν πάντα τη στήριξη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πέρα από τα θετικά υπάρχουν και κάποιες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις οποίες προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε ασφαλιστικές δικλείδες για τις περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, όπως είναι τα νησιά και τα βουνά. Ως αρμόδιος εισηγητής εκ μέρους των Σοσιαλιστών για την θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της 5ης Έκθεσης για τη Συνοχή, θα ήθελα να τονίσω ότι ως Σοσιαλιστές δεν υποστηρίζουμε όλες τις προτάσεις της Έκθεσης. Αναφορικά με τα νησιά, το σημείο που έχει ίσως τη μεγαλύτερη βαρύτητα είναι η πρόταση για συγκέντρωση των πόρων της Συνοχής σε προτεραιότητες που υπηρετούν του στόχους της Στρατηγικής Ευρώπη 2020.
Η Ευρώπη 2020 αποτελεί την στρατηγική της ΕΕ για την έξοδο από την κρίση και την προετοιμασία της οικονομίας της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία, μέσω της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Επικεντρώνεται κυρίως στην προώθηση της γνώσης και της καινοτομίας, την αποτελεσματική χρήση των φυσικών πόρων και την ενίσχυση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Εμείς, ως Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποστηρίζουμε επί της αρχής τόσο την αναγκαιότητα όσο και τους στόχους της Στρατηγικής. Ωστόσο, τονίζουμε ότι κάθε περιοχή θα πρέπει να διαθέτει αρκετή ευελιξία ώστε να διοχετεύει τους διαθέσιμους πόρους στις προτεραιότητες που απαντούν στις ιδιαίτερες ανάγκες της ή ενισχύουν την αξιοποίηση του ενδογενούς δυναμικού ανάπτυξης. Για παράδειγμα, ο στόχος για επενδύσεις 3% του ΑΕΠ της ΕΕ σε Έρευνα και Ανάπτυξη, είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να επιτευχθεί στις νησιωτικές περιοχές. Γενικότερα, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πολλοί Ευρωβουλευτές προέρχονται από νησιωτικές περιοχές και όλοι κάνουμε προσπάθειες για την ειδική στήριξη αυτών των περιοχών.
Είμαι πεπεισμένος ότι η μελλοντική Πολιτική Συνοχής, τα μελλοντικά ΕΣΠΑ, θα απαντούν κατά πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο στις αναπτυξιακές προκλήσεις των νησιών. Δεν ξέρουμε ακόμη ποιά μορφή θα έχει αυτή η στήριξη. Μπορεί να αφορά κάποια μορφής ευελιξία στα επιχειρησιακά προγράμματα για διαφοροποίηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης ειδικά γι αυτές τις περιοχές. Ή να έχει κάποια άλλη μορφή. Αυτό θα το γνωρίζουμε το καλοκαίρι -αρχές Ιουλίου- όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την επίσημη νομοθετική πρόταση για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής στην οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να συμφωνήσει μέσω της διαδικασίας της συναπόφασης. Και τότε πραγματικά σας έχουμε ανάγκη για να μας διατυπώσετε τις θέσεις των μικρών νησιών επί των όποιων προτάσεων. Έτσι θα μπορέσουμε και εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.
Σας ευχαριστώ και πάλι.
Συνάντηση του Προέδρου του Συλλόγου των Αλιέων Καλλίνικου Σταύρου με τον υφ. Γ. Ντόλιο
Tα προβλήματα των επαγγελματιών αλιέων Μεγανησίου, άκουσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, αμέσως μετά την ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών στο Μεγανήσι.
Ο κύριος Ντόλιος πήρε την πρωτοβουλία μόνος του, όταν, κατά την διάρκεια της ομιλίας του και μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού, παρευρισκόμενοι αλιείς , αλλά και ο Πρόεδρος του Συλλόγου τους Σταύρος Καλλίνικος διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, μετά την κατάργηση των μηχανότρατων, την αύξηση της τιμής του πετρελαίου , την διάμετρο των διχτυών κ.τ.λ.
Υπήρξε δέσμευση από πλευράς υπουργείου να επανεξετασθούν κάποια θέματα , πολλά εκ των οποίων είναι δεσμευτικά λόγω των υποχρεώσεών μας έναντι των ευρωπαίων εταίρων μας!
Δήλωση του Δημάρχου Μεγανησίου κ. Ευστ. Ζαβιτσάνου
Σχετικά με τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Μεγανήσι και την διοργάνωση του 4ου Συνεδρίου του δικτύου μικρών νησιών, ο Δήμαρχος Μεγανησίου έκανε την παρακάτω δήλωση:
Η διοργάνωση στο Μεγανήσι του 4ου Συνεδρίου του Δικτύου Μικρών Νησιών, επέτυχε απόλυτα το στόχο της.
Αφενός μας έδωσε τη δυνατότητα να αναδείξουμε την σημαντικότητα των μικρών νησιών, κυρίως των αναπτυξιακών δυνατοτήτων τους και αφετέρου η περιοχή μας και ειδικότερα το Μεγανήσι βρέθηκε στο επίκεντρο της κουβέντας και της προσοχής ολόκληρης της χώρας.
Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της χώρας, με ευρύ κυβερνητικό κλιμάκιο, προσέδωσε επιπρόσθετο κύρος στην διοργάνωση και σε όλους εμάς την δυνατότητα αμεσότερης καταγραφής και προσέγγισης των λύσεων σε σημαντικά και χρονίζοντα ζητήματα της περιοχής μας.
Ειδικότερα για το Μεγανήσι, μέσα από την επιτυχημένη διοργάνωση του διημέρου, προβάλλαμε τις μεγάλες αναπτυξιακές του δυνατότητες και την ποιοτική ιδιαιτερότητά του ως τουριστικού προορισμού με τον φιλόξενο χαρακτήρα του. Για να το πετύχουμε αυτό, υπήρξε άρτια συνεργασία όλων των φορέων του Νησιού. Ιδιαίτερα να επισημάνω και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω τους επιχειρηματίες του Μεγανησιού, που έδειξαν τον καλύτερό τους εαυτό, το ξενοδοχείο Esperides, το ferry – boat «Μεγανήσι» και τον «Αγχίαλο», τους Δημοτικούς Συμβούλους, αυτούς που προσέφεραν εθελοντικά και όλους τους κατοίκους και βέβαια τους εργαζόμενους στο Δήμο που άφησαν στην άκρη την συμβατική υπηρεσιακή τους υποχρέωση και έδωσαν κομμάτι της ψυχής τους. Τέλος τον βουλευτή Λευκάδας κο Μαργέλη Σπύρο, που αφανώς και με συνεχή προσπάθεια συνέβαλε τόσο για την παρουσία του Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού κλιμακίου, όσο και για την ωρίμανση και προώθηση των σημαντικών και ουσιαστικών αναπτυξιακών έργων της περιοχή μας.
Μένει σε όλους εμάς να διαχειριστούμε σωστά και ταυτόχρονα να κεφαλαιοποιήσουμε για τον τόπο μας τα πολύ θετικά αποτελέσματα αυτής της διοργάνωσης.
Ευστάθιος Ζαβιτσάνος
Δήμαρχος Μεγανησίου
Δελτίο τύπου της ΕΔΜΝ
ΕΔΜΝ: ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ 4ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η όλη διοργάνωση του 4ου Πανελλήνιου Συνέδριου των Μικρών Νησιών.
Η παρουσία του Πρωθυπουργού κου Γεώργιου Παπανδρέου, οι ομιλίες και η παρουσία όλων των Υφυπουργών, των Ευρωβουλευτών, των Γενικών Γραμματέων, των Βουλευτών των στελεχών της ακαδημαϊκής κοινότητας, των οικονομικών θεσμών της περιοχής, οι δήμαρχοι – Σύνεδροι και οι κοινωνικοί Εταίροι της περιοχής λάμπρυναν με τη συμμετοχή τους την διοργάνωση.
Ο Οικοδεσπότης Δήμαρχος Ευστάθιος Ζαβιτσάνος με τους -κατά γενική ομολογία επιτυχημένους στη διοργάνωση – συνεργάτες του, έδωσαν μεγαλύτερη ώθηση στην επιτυχία του Συνέδριου.
Ο Δήμαρχος Μεγανησίου καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό της χώρας τονίζοντας του ανάμεσα στα άλλα και την ανάγκη στήριξης των νησιών μας.
Ο πρωθυπουργός σε μία 45λεπτη μεστή ομιλία αναφέρθηκε στην προοπτική ανάπτυξης των νησιών μας και στις φροντίδες της κυβέρνησης προς αυτά.
Ανέφερε χαρακτηριστικά για τα μικρά νησιά:
………. Γι’ αυτό είμαι εδώ, όμως, για να μιλήσουμε γι’ αυτά τα προβλήματα. Ξέρω ότι οι μικροί τόποι, οι δικοί σας τόποι, έχουν ιδιομορφίες, χαρές, αλλά και πολλές δυσκολίες. Και βέβαια, σε μια εποχή κρίσης, όπως η σημερινή, πολλές φορές, αυτές οι δυσκολίες γίνονται μεγαλύτερες. Εμείς, όμως, κάνουμε αυτές τις δυσκολίες ευκαιρία….
Και συνέχισε:
…. Ευκαιρία και για τα μικρά νησιά. Είναι ευκαιρία, τα μικρά νησιά να γίνουν πρότυπα. Και ακριβώς επειδή είναι μικρά νησιά, έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη δυνατότητα να γίνουν πιλότοι, να γίνουν πρότυπα μιας διαφορετικής Ελλάδας, μιας Ελλάδας που όλοι μας θέλουμε, μιας Ελλάδας ποιοτικής στον κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό τομέα…..
Ακόμη πρόσθεσε:
…. Και το Μεγανήσι, από μόνο του, είναι ένα παράδειγμα. Βρισκόμαστε σήμερα και μιλάμε για τα μικρά νησιά σε ένα αντιπροσωπευτικό νησί του Ιονίου, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την ανάπτυξη που θέλουμε, για το τουριστικό πρότυπο που θέλουμε. Αυτό που θέλουμε να προβάλουμε. Για το βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να δημιουργήσουμε για ολόκληρη την πατρίδα μας….
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πλεονεκτήματα των μικρών νησιών τα οποία μπορούν να αναγεννηθούν μέσα από τις σημερινές δυσκολίες.
Κατά τη διάρκεια του Συνέδριου δόθηκε επίσης η ευκαιρία σε όλους όσους το ζήτησαν να κάνουν παρεμβάσεις – τοποθετήσεις – ερωτήσεις προς τους αρμόδιους ομιλητές.
Ακόμη πρόσθεσε:
…. Και το Μεγανήσι, από μόνο του, είναι ένα παράδειγμα. Βρισκόμαστε σήμερα και μιλάμε για τα μικρά νησιά σε ένα αντιπροσωπευτικό νησί του Ιονίου, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για την ανάπτυξη που θέλουμε, για το τουριστικό πρότυπο που θέλουμε. Αυτό που θέλουμε να προβάλουμε. Για το βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουμε να δημιουργήσουμε για ολόκληρη την πατρίδα μας….
Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα πλεονεκτήματα των μικρών νησιών τα οποία μπορούν να αναγεννηθούν μέσα από τις σημερινές δυσκολίες.
Εξίσου σημαντικές ήταν και οι ομιλίες του Υφυπουργού Εσωτερικών κου Γ. Ντόλιου με Θέμα Καλλικράτης και Μικρά Νησιά, του Υφυπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης κου Π. Ρήγα με θέμα Μικρά Νησιά και Ανταγωνιστικότητα, των Ευρωβουλευτών , αλλά και όλων των ομιλητών.
Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε και η Γενική Συνέλευση του ΕΔΜΝ, ανοικτή στο κοινό και σύντομα αναμένονται τα Συμπεράσματα αλλά και οι προτάσεις των Δήμων προς την Πολιτεία.
Φωτορεπορτάζ από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Μεγανήσι