Η Μεσόγειος Θάλασσα δικαιώνει για άλλη μία φορά την ετυμολογία του ονόματός της – ως ο χώρος όπου κατεξοχήν δοκιμάζονται οι φιλοδοξίες όσων διεκδικούν παγκόσμια προβολή ισχύος.
Το καταδεικνύουν αυτό χαρακτηριστικά οι ρωσο-κινεζικές κοινές ναυτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 11 έως τις 21 Μαΐου, με τη συμμετοχή συνολικά 9 πλοίων.
του Κώστα Ράπτη
Πρόκειται για την πρώτη φορά που το κινεζικό Πολεμικό Ναυτικό, ασκείται σε περιοχή τόσο απομακρυσμένη από την βάση του, και μάλιστα στη Μεσόγειο, η οποία μέχρι πρότινος μπορούσε βασίμως να θεωρηθεί ως “Νατοϊκή λίμνη“.
Από ρωσικής πλευράς συμμετείχαν η ναυαρχίδα Moskva, που φέρει 16 πυραύλους επιφανείας SS-N-12 Sandbox ειδικά σχεδιασμένους για την καταπολέμηση αμερικανικών αεροπλανοφόρων, η φρεγάτα Ladny, η κορβέτα Samum, τα αποβατικά Alexander Shabalin και Alexander Otrakovsky, καθώς και ένα ρυμουλκό MB-31, ενώ από κινεζικής πλευράς έλαβαν μέρος οι φρεγάτες τύπου 054A Linyi και Weifang, 4.000 τόνων, καθώς και το σκάφος ανεφοδιασμού Wei Shanhu. Τα εν λόγω κινεζικά σκάφη πραγματοποιούν από το 2009 επιχειρήσεις κατά της πειρατείας στον Κόλπο του Άντεν και ήταν αυτά τα οποία ανέλαβαν πρόσφατα την απομάκρυνση Κινέζων υπηκόων από την φλεγόμενη Υεμένη.
Το σενάριο της άσκησης ξεδιπλώθηκε σε τέσσερις φάσεις, αρχής γενομένης από ενέργειες προετοιμασίας στον ρωσικό ναύσταθμο στο Νοβοροσίσκ, γεγονός που έδωσε στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης το σπάνιο θέαμα κινεζικών πολεμικών πλοίων τα οποία διέπλεαν τα Στενά του Βοσπόρου. Ακολούθησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά, κινήσεις ανεφοδιασμού εν πλω, αποστολές συνοδείας, επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση υποτιθέμενης ομηρίας στο Linyi κ.ο.κ. Όμως μεγαλύτερη από τη ναυτική δύναμη που αναπτύχθηκε ήταν η συμβολική ισχύς της συγκεκριμένης άσκησης.
Κατά τον Ρώσο υφυπουργό Άμυνας Anatoly Antonov, το συγκεκριμένα πολεμικά παίγνια “δεν στοχεύουν εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας και δεν σχετίζονται με την πολιτική κατάσταση στην περιοχή“. Όμως σύμφωνα με τον υπαρχηγό του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχο Alexander Fedotenkov, “οι ασκήσεις, που διεξήχθησαν πολύ μακριά από τις βάσεις μας, κατέδειξαν την ετοιμότητά μας να αντιμετωπίσουμε από κοινού νέες απειλές και προκλήσεις στη θάλασσα και την ικανότητά μας να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα σε κάθε σημείο του Παγκόσμιου Ωκεανού”.
Η συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων Ρωσίας και Κίνας χρονολογείται από το 2005, οπότε πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες κοινές χερσαίες ασκήσεις και χρησιμεύει τόσο ως έμπρακτη επιβεβαίωση των δεσμών ασφαλείας που καλλιεργούνται στο πλαίσιο του Οργανισμού του Συμφώνου της Σαγκάης, όσο (συχνά) και ως ευκαιρία για την ρωσική πολεμική βιομηχανία να ενθαρρύνει κινεζικές παραγγελίες για εξοπλιστικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντίστοιχου επιπέδου συνεργασία δεν υφίστατο ούτε τη δεκαετία του 1950, οπότε οι δύο χώρες συνυπήρχαν, περισσότερο ή λιγότερο αρμονικά, στο κομμουνιστικό στρατόπεδο.
Σε ναυτικό επίπεδο, οι προηγούμενες μεγάλες κοινές ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2012 στην περιοχή του Ειρηνικού: η μεταφορά τους αυτή τη φορά στην περιοχή της Μεσογείου πραγματοποιήθηκε με κινεζική πρωτοβουλία.
Για τον Κινέζο ηγέτη Xi Jinping η υπογράμμιση της ναυτικής ισχύος της χώρας του αποτελεί ζήτημα εθνικού γοήτρου, στον βαθμό που αντιστρέφει τόσο το ιστορικό προηγούμενο της υποταγής και οιονεί αποικιοποίησης της Κίνας από τους στόλους των δυτικών δυνάμεων τον 19ο αιώνα, όσο και την τωρινή κλιμάκωση της ναυτικής παρουσίας ΗΠΑ και Ιαπωνίας στη Σινική Θάλασσα.
Άλλωστε, η Κίνα έχει άμεσο υλικό συμφέρον (ως χώρα εξαρτημένη από τις πετρελαϊκές εισαγωγές) να κατοχυρώνει την ασφάλεια των θαλασσίων οδών – ιδίως σε ό,τι αφορά τη Διώρυγα του Σουέζ και τα Στενά του Ορμούζ και του Μπαμπ-ελ-Μαντέμπ. Επιπλέον, η Μεσόγειος αποτελεί το δυτικό άκρο της νέας, χερσαίας και θαλάσσιας, Οδού του Μεταξιού που οραματίζεται ο Xi Jinping, εξ ου και το κινεζικό επενδυτικό ενδιαφέρον για λιμάνια όπως του Πειραιά.
Όσο για την Μόσχα, οποιαδήποτε κίνηση διαψεύδει το αμερικανικό αφήγημα περί “απομόνωσης της Ρωσίας“ στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, είναι ευπρόσδεκτη. Καθόλου τυχαία, άλλωστε, η μεγάλη παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, την οποία μποϊκόταραν οι ηγέτες των Δυτικών κρατών, για την εβδομηκοστή επέτειο της αντιφασιστικής νίκης στις 9 Μαϊου, δηλ. δύο ημέρες πριν από την έναρξη των κοινών ναυτικών ασκήσεων, ήταν ευκαιρία για να παρελάσουν και κινεζικά αγήματα, για πρώτη φορά στην ιστορία της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο Xi Jinping αποτελούσε βέβαια τον πλέον προβεβλημένο ξένο φιλοξενούμενο στην εξέδρα των επισήμων, ενώ ο Vladimir Putin θα ανταποδώσει συμμετέχοντας στους αντίστοιχους κινεζικούς εορτασμούς για την εβδομηκοστή επέτειο λήξης των επιχειρήσεων στο απωανατολικό θέατρο του Β¨Παγκοσμίου Πολέμου, τον Σεπτέμβριο.
πηγή: capital.gr