Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
10 Δεκεμβρίου 2022

Γιάννης Μηλιός: “Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός” (άρθρο του Λ.Κατωπόδη)

Καταιγιστικός ήταν ο κ. Μηλιός (ο υπεύθυνος οικονομικών του  ΣΥΡΙΖΑ) στην κριτική του  για  την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, μεταξύ Κυβέρνησης και «θεσμών».

Από την επιστολή που ανάρτησε στο διαδίκτυο με τίτλο «Μόνη διέξοδος η φυγή προς τα εμπρός» σταχυολογούμε μεταξύ των άλλων και τα εξής καταπληκτικά, αλλά συγχρόνως και μελαγχολικά:

«….Το βασικό ερώτημα για τη σημασία της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, πέραν των στρατηγικών που διαπλέκονται και συμπυκνώνονται σε αυτήν, είναι τι δυνατότητες (παρά τα ασφυκτικά περιθώρια) αφήνει στην κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Προηγουμένως όμως χρειάζεται να ανιχνεύσουμε τις «δυσκολίες» που οδήγησαν την κυβέρνηση στην αναδίπλωση της 20ής Φεβρουαρίου.

……..Η απουσία σοβαρού σχεδίου που να στηρίζεται σε αριθμούς και ανάλυση. Ακόμη και στο Παράρτημα που δημοσίευσε το ΥΠΟΙΚ ως τεχνική σύνοψη φαίνεται το επιφανειακό επίπεδο. Επιπλέον, σε αυτό γίνεται η κρίσιμη παραδοχή ότι η βιωσιμότητα του χρέους συνδέεται με τα πρωτογενή πλεονάσματα (θέση που συνιστά σημαντική στρατηγική υποχώρηση).

……..Φάνηκε ότι η κυβέρνηση έδωσε πολύ μεγάλο βάρος στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, σε σχέση με άλλες διαστάσεις. Αυτό αποτελεί αρνητικό σημάδι και για το εσωτερικό και για το εξωτερικό. Για παράδειγμα, το περιστατικό με τον Ντάιεσεμπλουμ προφανώς τόνωσε το «εθνικό αίσθημα», αλλά συγχρόνως αφαίρεσε διαπραγματευτική ισχύ από τη στιγμή που όλο το Σαββατοκύριακο ασχολήθηκε η κυβέρνηση με το να καθησυχάζει τις αγορές που θα άνοιγαν την Δευτέρα, γεγονός που σηματοδότησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει σταθερή τακτική διαπραγμάτευσης (και φυσικά στην ίδια συνάντηση ακόμη και σε μη έμπειρους παρατηρητές φάνηκε ότι δεν υπάρχει και ομάδα ισότιμων κυβερνητικών μελών στη διαπραγμάτευση).

…….Είναι εύκολα κατανοητό πώς αυτή η κακά στημένη διαπραγμάτευση, παρά τις εργατοώρες που αφιέρωσαν οι πρωταγωνιστές της, είχε τα χαρακτηριστικά άλματος με δεμένα μάτια. Επίσης, οι διαφορές και οι κακοί χειρισμοί και οι μετατοπίσεις έδειξαν στους εταίρους ότι η ελληνική πλευρά είναι επιδεκτική χειρισμών.

…….Όσα προηγήθηκαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα, με την πιο ήπια διατύπωση, ότι έχει συνομολογηθεί μία συμφωνία, η οποία περιορίζει σημαντικά την άσκηση πολιτικής στα δημόσια οικονομικά αλλά και σε άλλους τομείς. Επομένως, το οικονομικό τοπίο στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας είναι ολισθηρό.

……..Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να παρουσιάζει την προφανή υποχώρηση και την αναγκαστική αλλαγή του προγράμματός της ως «νίκη», αποτελεί κακό σημάδι για τη συνέχεια, επειδή δείχνει ότι περισσότερο ενδιαφέρεται για την επικοινωνία παρά για την ουσία. Αυτό ίσως προοπτικά να αποτελέσει την πραγματική ήττα, εφόσον το σήμα το οποίο εκπέμπεται και εισπράττεται από την κοινωνία ενισχύει την πεποίθηση: «μην πιστεύεις τους πολιτικούς σε ό, τι λένε, επάγγελμα κάνουν για να είναι κυβέρνηση».

……..Όσα προηγήθηκαν μας οδηγούν στο συμπέρασμα, με την πιο ήπια διατύπωση, ότι έχει συνομολογηθεί μία συμφωνία, η οποία περιορίζει σημαντικά την άσκηση πολιτικής στα δημόσια οικονομικά αλλά και σε άλλους τομείς. Επομένως, το οικονομικό τοπίο στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση και την αξιολόγηση της τελικής συμφωνίας είναι ολισθηρό.

………Το ερώτημα, το οποίο είναι ανοικτό ακόμη για την κυβέρνηση, είναι αν θα επικρατήσει η επικοινωνιακή λογική της «νίκης» και της παράβλεψης των κρίσιμων ζητημάτων που αναδείχθηκαν, ή θα επιχειρηθεί να αναλυθεί σε βάθος η υποχώρηση που συνιστά η συμφωνία και οι όροι αυτής της υποχώρησης όσο υπάρχει χρόνος (πολύ λίγος, μιας και άμεσα ξεκινά ήδη ο επόμενος γύρος διαπραγμάτευσης).

……..Με τα νέα αρνητικά δεδομένα που συνεπάγεται η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία μόνο οδό εξόδου από το αδιέξοδο του νεοφιλελεύθερου ευρωπαϊκού κλοιού: Την έφοδο προς τα εμπρός»

 Είναι σαφείς οι υπαινιγμοί του κ. Μηλιού κατά της κυβερνητικής τακτικής. Με λίγα λόγια δηλαδή μας λέει: Αλλα λέγαμε, άλλα υποσχόμασταν προεκλογικά και άλλα κάνουμε.

       Φαίνεται ότι η παραπλανητική ρητορία της  υφαρπαγής της ψήφου του λαού, προκειμένου να κερδηθεί η εξουσία,  ζεί και βασιλεύει, ανεξάρτητα από ιδεολογία αριστερή, δεξιά, κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά.

 Και είναι βεβαίως η αιτία που φθάσαμε ως εδώ. Διαφορετικά πρόσωπα στους ίδιους όμως ρόλους.

Λευτέρης Π. Κατωπόδης  

,

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

6 Σχόλια

 1. Αγαπητέ Λευτέρη

  Λογικά θα έπρεπε να πανηγυρίζεις εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε “κωλοτούμπα” κι είχε δίκιο ο Μηλιός! Αφού εάν δεν με απατά η μνήμη μου υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής τάσσεσαι.

  Μην ανησυχείτε, μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που εγγυώνται την αταλάντευτη πορεία της απαρέγκλιτης τήρησης των προεκλογικών δεσμεύσεων, δεν θα μας απαγοητεύσουν.

  Αμέσως μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο προς κάθαρση σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης του κράτους. Φτάνει να λασκάρουμε από την ασφυκτική οικονομική πίεση και το Βρώμικο σχέδιο της Αριστερής παρένθεσης που “έστησαν” οι Σαμαροβενιζέλοι και οι ¨φίλοι” τους.

  Υπομονή, τόσα χρόνια έκαναν οι προηγούμενοι ,δεν δικαιούται και ο ΣΥΡΙΖΑ 4 μήνες ανοχής;

  Τώρα όσο για τις διαφωνίες,εσύ μπορεί να μην γνωρίζεις εγώ που συμμετέχω στις οργανώσεις, αυτά είναι συνηθισμένα φαινόμενα. Θα ΄πρεπε εάν λειτουργούσαμε όπως οι άλλοι, κάθε εβδομάδα να είχαμε και μία διάσπαση!

  1. Ενώ οι συριζαίοι υποχρεώνονται το μνημόνιο να το γράφουν (και να το υπογράφουν) μοναχοί τους!!!
   Αυτό όντως, είναι μια πρόοδος. Μπράβο τους…

 2. Βενιζέλος 24/2/2015:

  «Όσα αναφέρονται στο έγγραφο (σ.σ. η λίστα των προτάσεων-μεταρρυθμίσεων προς τους εταίρους) δεν έχουν καμία σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις, δηλαδή με προεκλογικά ψέματα και ψευδαισθήσεις» και αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση για τούμπα -για να αναγνωρίζει κάτι τέτοιο είτε έχει πολλή μεγάλη προηγούμενη εμπειρία ή ευσεβή πόθο- συμπλήρωσε: «Τώρα η τρόικα, οι θεσμοί σύμφωνα με το νέο όνομα, να αναγκάζουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση να γράψει με τα χέρια της το μνημόνιο. Δεν το γράφουν αυτοί για να το στείλουν να δούμε αν συμφωνούμε» αλλά αντίθετα, είχε πει, «υποβάλλουν στην πρόσθετη τιμωρία την ελληνική κυβέρνηση να το γράφει και στη συνέχεια να το διορθώνει και να το ξαναδιορθώνει μόνη της».

  ΟΠΟΤΕ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ, ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΤΕΣ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΕΤΟΙΜΑ, ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΟ ΠΡΟΪΟΝ ΔΗΛ., ΤΑ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΠΕΠΑΤΗΜΕΝΗ: ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ.

  Αυτά αγαπητέ μου μάλλον τα “ξεχνάτε”.

 3. Αγαπητέ Γιώργο,
  Είναι ώρα να σταματήσεις τα όνειρα θερινής νυκτός, πως τάχα οι προσφιλείς σου Συριζαίοι θα κάνουν αυτά που υποσχέθηκαν. Άλλωστε τα όνειρα αυτά είναι του θέρους, (καλοκαιρινά δηλαδή) κι εμείς έχουμε -και προβλέπεται να έχουμε- για πολύ ακόμα χειμώνα…

  1. Αγαπητέ συνονόματε

   Θα σ΄απαγοητεύσω. Δεν τρέφω αυταπάτες σχετικά με τον “Παράδεισο” . Όποιος πιστεύει ότι τίποτε δεν άλλαξε καλά είναι να μου εξηγήσει τεκμηριωμένα πως διαφορετικά θα ακούγονταν αυτό http://www.ardmediathek.de/tv/Monitor/Undankbare-Faulenzer-Die-Debatte-%C3%BCber-G/Das-Erste/Video?documentId=26320750&bcastId=438224

   από το κρατικό κανάλι της Γερμανίας κυρίως αυτό

   που δυστυχώς δεν είναι μεταφρασμένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν άνοιξε έναν προβληματισμό και μια συζήτηση στην Ευρώπη,για την επόμενη μέρα και το μέλλον της.

   Ο “σπόρος” έπεσε!Εάν θα ευδοκιμήσει εξαρτάται από την καταλληλόλητα της στιγμής που επιλέχθηκε. Αυτό όμως θα το μάθουμε σε βάθος χρόνου.

   Η συζήτηση άνοιξε τουλάχιστον σε λαϊκή βάση παντού στην Ευρώπη, διάβασε κι αυτό:

   http://www.analyst.gr/2015/02/24/o-mithos-tis-portogalias/

   Ας μην στρουθοκαμηλίζουμε, κοιτώντας την τσεπούλα μας και πιστεύοντας ότι είμαστε το κέντρο του κόσμου.
   Η Ελλάδα είναι μια μικρή γεωγραφικά χώρα διαχρονικά ιδεολογική αυτοκρατορία με μεγάλη επιρροή. Χρειάζεται κι άλλους για να πείσει.

   Δυστυχώς ο κόσμος γύρω μας έχει γίνει υπέρμετρα υλικός σε σημείο ακραίας εκμετάλλευσης, δύσκολα πείθεται. Όμως η ζυγαριά “ψάχνει” νέο σημείο ισορροπίας αφού παραβιάζει φυσικούς νόμους. Η εποχή είναι μεταβατική και χρειάζεται προσοχή μην βρεθείς πολύ μπροστά περιμένοντας τους άλλους που ακολουθούν.

 4. Θα είχε νόημα και κάποια αξία αυτή η κριτική του κυρίου Μηλιού αν με αυτή συμφωνούσε το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Από ότι όμως αποδεικνύεται περίτρανα με συνεχείς και νεώτερες μετρήσεις της κοινής γνώμης (Πράγμα πρωτόγνωρο για μια νέα κυβέρνηση) το 70% -80% των πολιτών εγκρίνει και συμφωνεί απόλυτα με τις ενέργειες της κυβέρνησης.Ήδη μπροστά μου έχω σήμερα(28-02-2015) μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ περίπου 42% και στη ΝΔ+ΠΑΣΟΚ περίπου 20%.Αυτό το αναφέρω μόνο και μόνο για τα περί “υφαρπαγής ψήφου” που ισχυρίζεται ο κύριος Κατωπόδης. Όπως φαίνεται “έτσι είναι αν έτσι νομίζετε” η μάλλον ..”έτσι είναι αν έτσι θέλετε ” κύριε Κατωπόδη.
  Δεν νομίζω όμως ότι είναι τόσο αφελής ο κύριος Μηλιός ώστε να πιστεύει ότι το 37% των Ελλήνων για να μην αναφέρω το πιο πρόσφατο ποσοστό, ξύπνησαν μια μέρα ,κατάλαβαν ότι είναι σκληροί αριστεροί και εξουσιοδότησαν εν λευκώ την κυβέρνηση να τα ¨σπάσει” με την Ευρώπη,να βγει εκτός και να διαγράψει μονομερώς το χρέος.Αν ήθελαν κάτι τέτοιο μπορούσαν να ψηφίσουν άλλο κόμμα που ευαγγελίζεται κάτι τέτοιο και ο ίδιος να πήγαινε (η να πάει) σε αυτό το Κόμμα.(Παρεπιπτόντως αυτό το κόμμα εν και έχει γίνει ..κατακλυσμός και έχει συνταραχτεί ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα στην Ελλάδα δεν λέει να ξεκολλήσει από το 4-5%)
  Μη παραξενεύεσαι όμως κύριε Κατωπόδη για αυτές τις ενδο-κριτικές.Θα περάσει ίσως αρκετός καιρός μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει γίνει, μια και καλή, αλλαγή σελίδας.Τόσα χρόνια έχουμε μάθει με κόμματα με χαρισματικούς ταχα μου αρχηγούς τύπου Παπανδρέου ,Τζοχατζόπουλου ,Παπακωνσταντίνου ,Βενιζέλου, Σαμαρά κ.τ.λ.Αυτά τα αναφέρω γιατί οι αίτιοι που φτάσαμε ως εδώ δεν είναι σκιές και κάτι το αφηρημένο όπως λέτε ,έχουν συγκεκριμένα ονόματα και ελπίζω να προχωρήσει όντως η εξεταστική επιτροπή όπως υποσχέθηκε ο Τσίπρας και να αποδοθούν οι ευθύνες γιατί -πως να το κάνουμε κύριε Κατωπόδη , δεν είμαστε όλοι ίδιοι ,όπως ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεστε .Ίδιοι είναι αυτοί που συγκυβερνούσαν πριν την αλλαγή σελίδα και τους οποίους αν κατάλαβα καλά υπερασπίζεστε
  Αυτά για την ώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *