Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιουνίου 2021

Ιόνιο Αρχιπέλαγος, Ηλίας Μπεριάτος: Οι θέσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο στο Αργοστόλι στις 23 Φεβρουαρίου 2014 για τους σεισμούς στην Κεφαλονιά

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24-2-2014

 ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Οι θέσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο  στο Αργοστόλι

στις 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

Στη συζήτηση για τους σεισμούς της Κεφαλονιάς στο Π.Σ. της 23-2-2014 στο Αργοστόλι, από το Ιόνιο Αρχιπέλαγος, (με παρεμβάσεις των συμβούλων του Η. Μπεριάτου και Δ. Γεωργάτου), επισημάνθηκαν   κρίσιμα ζητήματα μεταξύ των οποίων και τα εξής:

Οι αστοχίες στην πρώτη φάση της μετασεισμικής περιόδου χαρακτηρίστηκαν από πασιφανή έλλειψη συντονισμού παρά τις φιλότιμες προσπάθειες όλων των εμπλεκομένων.  Παρατηρήθηκαν τα γνωστά φαινόμενα της ΣΕΙΣΜΟΛΑΓΝΕΙΑΣ, ΣΕΙΣΜΟΚΑΠΗΛΕΙΑΣ και ΣΕΙΣΜΟΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ όπου πρωτοστάτησαν τα Αθηναϊκά ΜΜΕ και άλλοι παράγοντες… Όλα αυτά συνέβησαν διότι η πολιτεία δεν έχει την αρμόζουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ούτε ένα αξιόπιστο σύστημα διαχείρισης της πληροφορίας αλλά και των συνεπειών της σεισμικής καταστροφής.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της παράταξης κ. Η. Μπεριάτος αφού ανέλυσε την μέχρι σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση,  καθώς και την ελληνική εμπειρία από άλλες περιοχές, πρότεινε να γίνει σύντομα αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται πάντοτε σε παρόμοιες καταστάσεις :

Α) Μια υπεύθυνη ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ της πρώτης και δεύτερης φάσης της μετασεισμικής περιόδου, που θα αναληφθεί από την Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η οποία έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα της πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για μια συνολική και ολοκληρωμένη έκθεση για τις συνέπειες της  σεισμικής δραστηριότητας ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα και να χρησιμεύσουν για την περαιτέρω πορεία.

Β) Με βάση την παραπάνω αποτίμηση,  να συνταχθεί εντός των προσεχών εβδομάδων το ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ  το οποίο θα ενταχθεί στο υπάρχον αναπτυξιακό πρόγραμμα της περιφέρειας ,ώστε να ενσωματωθούν οργανικά όλες οι αναγκαίες δράσεις, και το οποίο θα αποτελέσει ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων (κεντρικών και τοπικών) που δυσκολεύονται να συντονιστούν αποτελεσματικά.    Δεν έχει νόημα να συζητούνται αποσπασματικές ενέργειες  όταν δεν υπάρχει ένα ΕΝΙΑΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ σεβαστό και αποδεκτό από όλους, με το οποίο θα είναι κάθε στιγμή δυνατός ο έλεγχος της πορείας αποκατάστασης.

Η περιφέρεια οφείλει να επιβάλλει αυτή την πορεία χωρίς αναβολή, για να μην υπάρξουν ανεπιθύμητες καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στο άμεσο μέλλον.

Επίσης ο επικεφαλής του Ιονίου Αρχιπελάγους επισήμανε τη σημασία αποκατάστασης των μνημείων που επλήγησαν και τόνισε ιδιαίτερα την αναγκαιότητα άμεσης σωστικής παρέμβασης – σε πρώτη φάση-  για την ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ στην οποία υπάρχουν σπάνια και πολύτιμα αρχεία και κειμήλια ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

Τέλος ας σημειωθεί ότι κ. Ηλίας Μπεριάτος παρέδωσε στον περιφερειάρχη ένα τόμο με τίτλο «Σεισμοί και οικιστική ανάπτυξη»  που επιμελήθηκε ο ίδιος μαζί με τον καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου κ Π.Μ. Δελλαδέτσιμα και παρουσιάστηκε στο Αργοστόλι το 2011. Ο τόμος αυτός αναφέρεται στην εμπειρία αποκατάστασης 15 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΩΝ που επλήγησαν  από σεισμό,  από το 1953 μέχρι σήμερα και από τον οποίο μπορούν να αντληθούν πολλά και χρήσιμα διδάγματα.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Απάντηση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων σε δημοσίευμα του site aftodioikisi.gr, με τίτλο: Η βαθμολογία των περιφερειαρχών στο ΕΣΠΑ τάραξε τα νερά – Δείτε ποιοι αντέδρασαν θετικά και ποιοι αρνητικά

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, με αφορμή το δημοσίευμα του site aftodioikisi.gr, με τίτλο: Η βαθμολογία των περιφερειαρχών στο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *