Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Μαρτίου 2023

Για πηγάδια και παλιά μονοπάτια ο λόγος… Γράφει η Ιοκάστη

«Μου πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να συνειδητοποιήσω, ότι δεν είχα κάνει λάθος, ούτε με τα νούμερα ούτε με τα έργα, σε κάποιες αποφάσεις του Δήμου Λευκάδας που βρήκα αναρτημένες στη Διαύγεια.

Πρόκειται για αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17 Δεκεμβρίου του 2012 και αφορούν ένταξη έργων στα ΕΣΠΑ του Δήμου Μεγανησίου. Ως γνωστό συζητούνται στο Δ.Σ. της Λευκάδας και εγγράφονται στον προϋπολογισμό του Δήμου Λευκάδας για τυπικούς λόγους. (Ο Δήμος Μεγανησίου δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια).

Τα έργα είναι: 1) «Εγκατάσταση ασύρματου δικτύου wifi και προβολή τουριστικού προϊόντος Μεγανησίου» ποσού 100.000 ευρώ. 2) «Προβολή ιστορικής διαδρομής του Μεγανησίου», ποσού 350.000 ευρώ 3) «Βελτίωση προσβασιμότητας και δικτύωση χώρων ενδιαφέροντος μέσω παλαιών μονοπατιών», ποσού 330.000 ευρώ, 4) «Αναπαλαίωση – Συντήρηση Παλαιών πηγαδιών», ποσού 100.000 ευρώ.

Το σύνολο μας κάνει 880.000 ευρώ! Τα έργα είναι ενταγμένα στα ΕΣΠΑ «Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου-Ιονίων Νήσων 2007-2013».

Δεν υπάρχει καμιά παρανομία σε ότι αφορά το τυπικό μέρος των έργων. Δεν είναι στις προθέσεις μου να κρίνω το Δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Μεγανησίου γι’ αυτές τις αποφάσεις. Κάποιοι ακόμα θα μπορούσαν να θεωρήσουν το Δήμαρχο Μεγανησίου «μάγκα» που μέσω αυτών των έργων, θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν μέσω των παλιών μονοπατιών, τα πηγάδια του Μεγανησίου!

Βρίσκω εξωφρενικό σήμερα στην κατάντια που βρίσκεται η οικονομία της χώρας και στη ένδεια που έχει περιέλθει μέρος των πολιτών της να πετάγονται χρήματα για τέτοια έργα. Με όλο αυτό το χορό των εκατομμυρίων που γίνεται πάνω στο κουφάρι της χώρας, κάποιοι έχουν πάθει ανοσία με τα εκατομμύρια.

Είναι όμως πρόκληση στο κοινό αίσθημα, ένα νησί με τρία χωριά, και χίλιους κατοίκους να έχει την πολυτέλεια, να του επιτρέπεται μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια και μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, να συντηρεί πηγάδια όταν κάποιοι δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους.

Από τα λίγα που μπορώ να καταλάβω, τέτοια έργα δεν δημιουργούν υποδομές ούτε θέσεις εργασίας, Είναι κάτι σαν το παντεσπάνι της Αντουαννέτας!

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ξεκίνησε το 2007, όταν ακόμα όλοι τρώγαμε με χρυσά κουτάλια. Αποτελείται από Ευρωπαϊκά κονδύλια κατά 70% και κατά 30% από τον προϋπολογισμό της χώρας, αν δεν κάνω λάθος.

Λίγη σημασία έχει όμως από πού θα βγουν τα χρήματα. Μέχρι σήμερα τέτοια έργα προτείνονται, εγκρίνονται από δημοτικά συμβούλια, ελέγχονται και εγκρίνονται από την Περιφέρεια ή το Υπουργείο και κανένας δεν αναρωτήθηκε αν εδώ και τέσσερα χρόνια αυτή η χώρα έχει την πολυτέλεια να λειτουργεί σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Μια ολόκληρη αλυσίδα υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού δουλεύει με κλειστά μάτια, λες και ζει σε άλλη χώρα.

Κανένας δεν αναρωτήθηκε μήπως πρέπει να αλλάξουν οι προτεραιότητες; Καλά είναι τα πηγάδια… Μήπως όμως πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε τους ανθρώπους; Όταν έχουν εξαθλιωθεί οι φτωχότερες τάξεις, όταν η «μεσαία τάξη» των μισθοσυντήρητων τείνει να εκλείψει από τη χώρα, μπορούμε να πετάμε 880.000 ευρώ για φούμαρα;

Τα παραπάνω έργα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χιλιάδες τέτοια γίνονται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που μ’ αυτή την κρίση κάποιοι συνεχίζουν να πλουτίζουν, ενώ η χώρα συνεχίζει να φτωχαίνει. Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός μένει ακλόνητος πορεύεται με ό,τι ήξερε και όπως ήξερε…

Πρόσφατα χρειάστηκε να νοσηλευτώ 2 μέρες στο Νοσοκομείο Λευκάδας στην παθολογική κλινική, προκειμένου να μου χορηγηθεί ενδοφλέβια αντιβίωση. Το Νοσοκομείο δεν έχει επάρκεια σε σεντόνια και κουβέρτες! Κάποιοι ασθενείς έφερναν από το σπίτι τους!

Αυτή η χώρα έχει όμως 880.000 ευρώ να διαθέσει για πηγάδια, μονοπάτια, και προβολή!

Ιοκάστη»

ΠΗΓΗ: kolivas.de (Λευκαδίτικα Νέα)

Το ΜΝ σημειώνει ότι ο σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει στην ανάρτηση δεν λειτουργεί πλέον. Η ιστοσελίδα “Λευκαδίτικα Νέα” αναφέρει ότι η συνεργασία της με την κ. Βιολέντα Σάντα έχει διακοπεί. “Είναι ανάγκη επίσης να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό, γιατί ενδεχόμενα να προκύψουν κάποιοι «νεκροί» σύνδεσμοι που παραπέμπουν σε άρθρα – συνεργασίες της, ότι η κα. Σάντα προέβη, ιδίαις αυτής χερσίν, στη διαγραφή όλων των άρθρων – συνεργασιών της στην ενταύθα σελίδα.”, αναφέρεται σχετικά.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights