Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Νοεμβρίου 2020

Από κόσκινο περνούν όλες οι συντάξεις

Δραστικές είναι οι αλλαγές στον τρόπο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων, επιδομάτων και άλλων παροχών σε όσους ασφαλισμένους επικαλούνται προβλήματα υγείας. Το ποσοστό αναπηρίας θα καθορίζεται πλέον από το ειδικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΚΕΠΑ) και με αυτήν τη βεβαίωση οι ασφαλισμένοι θα απευθύνονται στη συνέχεια στα Ταμεία ή τις άλλες υπηρεσίες για να διεκδικήσουν τις όποιες παροχές (από συντάξεις έως φοροαπαλλαγές).

Το πρόβλημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων με αναπηρίες δεν είναι το «κόσκινο» και οι περικοπές. Το πρόβλημά τους είναι το ότι εμποδίζονται και γι’ αυτό το λόγο επιβαρύνονται οικονομικά αι κοινωνικά εξαιτίας του γεγονότος ότι ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας.

Πριν γίνουν περικοπές και πριν ξεκινήσουν τα «κόσκινα» θα πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια και ύστερα οι πολίτες με αναπηρίες που μπορούν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις με τους ικανούς σωματικά. Εάν δεν αρθούν τα εμπόδια τότε δεν θα μπορέσουν να εξομοιωθούν οι άνθρωποι με αναπηρίες ως προς τους ικανούς σωματικά.

Κατά τα άλλα η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία νέων δημόσιων φορέων για την απασχόληση ακόμη περισσότερων δημοσίων υπαλλήλων και την αύξηση των ελλειμμάτων.

Συμπέρασμα: Ούτε μια περικοπή της προκοπής δεν μπορεί να κάνει!

Με βάση τα στοιχεία αυτά θα δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Αναπήρων, όπου θα καταγράφονται όλοι οι δικαιούχοι των παροχών (διευθύνσεις, απολαβές, εισοδήματα κ.ά.). Μάλιστα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε εγγεγραμμένους στο Μητρώο, για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανάπηροι «μαϊμού».

Σήμερα υποβάλλονται 150.000 αιτήσεις κάθε χρόνο για μια σειρά παροχών που δίνονται σε άτομα με αναπηρία. Μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι αναπηρικές συντάξεις, οι φοροαπαλλαγές (πλήρη απαλλαγή σε όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και έκπτωση 2.400 ευρώ σε όσους έχουν ποσοστό 67%), τα προνοιακά επιδόματα (περίπου 300 ευρώ), οι παροχές κοινωνικού τουρισμού, τα
εισιτήρια για μέσα μαζικής μεταφοράς ακόμα και οι άδειες ασθενείας που δίνονται σε δημοσίους υπαλλήλους.

Σημειώνεται πως το 75% αυτών των αιτήσεων εγκρίνεται από τις διάφορες επιτροπές (που λειτουργούν σε νομαρχίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.α.). Για να μπει τέλος στον κατακερματισμό των υπηρεσιών θα υπάρξει ενιαίο σύστημα αξιολόγησης αυτών των αιτήσεων από το ΚΕΠΑ, το οποίο θα έχει παραρτήματα σε όλες τις περιφέρειες.

Βεβαίωση

Από το νεοσύστατο ΚΕΠΑ θα περνάνε όλοι οι πολίτες που θέλουν να πιστοποιήσουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας για να μπορέσουν να διεκδικήσουν στη συνέχεια συντάξεις, επιδόματα κ.ά. Με τη βεβαίωση του ΚΕΠΑ θα προσφεύγουν στη συνέχεια στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία ή σε άλλες υπηρεσίες για να καταθέσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Ο στόχος των παρεμβάσεων είναι:

Να μπει τέλος στο φαινόμενο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων «μαϊμού». Με βάση τον σχεδιασμό του υπ. Εργασίας το ποσοστό των αναπηρικών θα περιοριστεί από το 14% στο 8%, ώστε να προσεγγίσει τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι δικαιούχοι των αναπηρικών σταδιακά θα πέσουν από τις 320.000 στις 160.000. Σε πρώτη φάση μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» περίπου 50.000… ύποπτες συντάξεις και στη
συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν.

Να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια για τη χορήγηση των κοινωνικών και προνοιακών παροχών. Στα σενάρια που εξετάζεται είναι η επιβολή αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων σε μια σειρά παροχών. Επιπλέον, συζητείται το ενδεχόμενο να μπει ένα «πλαφόν» στις παροχές (π.χ. να μπορούν να πάρουν συγκεκριμένο αριθμό επιδομάτων).

Η απογραφή των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και άλλων επιδομάτων έχει ήδη ξεκινήσει στα ασφαλιστικά ταμεία και αναμένεται να
προχωρήσει με διαδικασίες-εξπρές. Είναι χαρακτηριστικό πως στον ΟΓΑ η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80%.

Από τους αυστηρούς ελέγχους στις αναπηρικές συντάξεις και στα επιδόματα που καταβάλλονται αναμένεται σε πρώτη φάση να εξοικονομηθούν
τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά καταβάλλονται 6 δισ. ευρώ για κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα.

Ψάχνουν και τους… ψυχικά ασθενείς

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν νομοί όπου την τελευταία διετία έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των αιτήσεων από ασφαλισμένους που επικαλούνται ψυχικά νοσήματα! Η μεγάλη αύξηση αυτών των ποσοστών εκτιμάται πως σε έναν βαθμό είναι τεχνητή. Δηλαδή υπάρχουν ασφαλισμένοι που επικαλούνται ψυχικά νοσήματα για να πάρουν αναπηρική σύνταξη ή άλλες κοινωνικές παροχές, επειδή εκτιμούν πως
είναι δύσκολο να αποδειχτεί πως λένε ψέματα. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως ασφαλισμένοι -που έχουν πάρει αναπηρικές συντάξεις με ποσοστό άνω του 80% – δεν καταβάλλουν φόρο (καθώς έχουν φοροαπαλλαγή), παρότι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Οι αριθμοί

150.000 αιτήσεις υποβάλλονται ετησίως από άτομα που δηλώνουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Το 75% αυτών των αιτήσεων εγκρίνεται από τις αρμόδιες επιτροπές.

Από τις 320.000 στις 160.000 θέλει να περιορίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων το υπουργείο Εργασίας.

ΠΗΓΗ : ethnos.gr (ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ)

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

16.000 κούτες λαθραία τσιγάρα στο “ΙΛΙΟΝ”

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ                                                                                 Τρίτη, 06 Μαρτίου 2012   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *