Σύμφωνα με το corfupress.com:
“Το τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο του έτους που θα γίνει το Σαββατοκύριακο στην Κέρκυρα, αναμένεται… θερμό μετά την κοινή ανακοίνωση δύο περ. συμβούλων της Ζακύνθου που ζητούν τη διάσπαση της Περιφέρειας και την ένταξη του νησιού τους σε αυτή με έδρα την Πάτρα!
Μάλιστα, ο ένας από τους δύο, ο Κώστας Τσιριγώτης, ανήκει στην παράταξη Σπύρου αλλά και στο κόμμα της Ν.Δ., ενώ ο έτερος υπογράφων, ο Λευτέρης Γιαννάτος, ανήκει στην παράταξη Μπεριάτου, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ας σημειωθεί ότι και οι δύο ήταν υποψήφιοι βουλευτές στις εκλογές του 2012 ο καθένας με τα κόμματά του…
Έχει μακρά ιστορία
Το ζακυνθινό «αντάρτικο» το οποίο έχει… μεγάλο παρελθόν όσον αφορά τη ρητορική που αναπτύσσεται από πολιτικούς κύκλους εδώ και πολλά χρόνια για τη διάσπαση της ΠΙΝ, από τότε που ήταν κρατική περιφέρεια. Με την δημιουργία της αιρετής περιφέρειας οι φωνές αυτές είχαν υποχωρήσει, ωστόσο, η κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού και, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, τα διαλυτικά φαινόμενα τόσο στην παράταξη Μπεριάτου όσο (κυρίως) στην παράταξη Σπύρου αλλά και οι χειρισμοί της ηγεσίας της Περιφέρειας σε σειρά ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη συνοχή, φουντώνουν και πάλι τη διασπαστική ρητορική.
Έχει σχέση με δημιουργία νέου ψηφοδελτίου;
Οι διεργασίες για τη δημιουργία «ζακυνθινού» ψηφοδελτίου εν όψει των περιφερειακών εκλογών του Μαΐου αλλά και η παραδοσιακά χρησιμοποιούμενη για προσέλκυση εκλογικής πελατείας στο νοτικότερο νησί της περιφέρειας θέση περί διάσπασης, δεν είναι εκτός του κάδρου…
Ως θρυαλλίδα, πάντως, φαίνεται να λειτούργησε η απόφαση του προέδρου του Περιφερειακού Νίκου Μηλιώτη να συγκαλέσει συμβούλιο τρεις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα στην Κέρκυρα, παρά το ότι όλοι περίμεναν να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του σώματος την προηγούμενη εβδομάδα στη Λευκάδα και να συνεχιστεί το rotation έδρας μέσα στο χειμώνα… Η δυσκολία μετακίνησης από τη Ζάκυνθο ή την Κεφαλονιά λίγα 24ωρα πριν από την αργία της εορταστικής περιόδου, εκτιμούν κύκλοι της Περιφέρειας, μ,ε την επιμονή Μηλιώτη να γίνουν οι τελευταίες συνεδριάσεις στην Κέρκυρα, προκάλεσε την έκρηξη.Ζητούν ενέργειες από τη νέα περιφερειακή αρχή
Γιαννάτος και Τσιριγώτης στην κοινή τους ανακοίνωση ζητούν τις αυτοδιοικητικές αρχές που θα προκύψουν στις εκλογές του Μαΐου να εργαστούν στην κατεύθυνση αναμόρφωσης του Καλλικράτη με διάλυση της ΠΙΝ και ένταξη όλων των νησιών –πλην Κέρκυρας- στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Μάλιστα, καλούν και το βουλευτή Ζακύνθου Δ. Κοντονή να συμβάλλει στις διεργασίες αυτές, καθώς και το απερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου το οποίο θα πρέπει –κατά τους υπογράφοντες- να λάβει απόφαση σχετικά με το ζήτημα.”
Είχαμε ασχοληθεί με το θέμα εδώ γράφοντας: Το σχέδιο “Αθηνά” προάγγελος της ενοποίησης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είχαμε γράψει λοιπόν τότε:
“Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι σιγά αλλά σταθερά ο προσανατολισμός της κεντρικής κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μέσα σ΄αυτή την στρατηγική εντάσσεται και η κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, αλλά και άλλα σχέδια όπως εκείνα που αφορούν την νοσοκομειακή περίθαλψη που σύντομα θα μας απασχολήσει εκ νέου.
Η ηχηρή απουσία των περιφερειακών συμβούλων της Λευκάδας από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κέρκυρα, μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να ερμηνευτεί. Οι Περιφέρειες και πολύ περισσότερο η δικιά μας Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων αποδέχθηκαν αμαχητί τον στραγγαλισμό των πόρων τους από την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων τους να είναι κατακόρυφη από χρονιά σε χρονιά.
Οι Περιφερειακές Ενότητες των Ιονίων Νήσων βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο λόγω του ότι οι οικονομικές εισροές στα ταμεία τους από την χρηματοδότηση της Περιφέρειας δεν καλύπτουν ούτε ανάγκες μιας παλιάς μικρής κοινότητας, όχι δήμου ή καλύτερα τις ανάγκες των ορίων της παλιάς Νομαρχίας. Χαρακτηριστική περίπτωση, αυτή σε περιφερειακή ενότητα των Επτανήσων, στάλθηκαν μόλις 19.000 ευρώ για έργα πολιτικής προστασίας, ενώ από 1.100.000 ευρώ προγραμματισμένη περσινή χρηματοδότηση τελικά της έδωσαν μόλις 80.000 ευρώ.
Μάλιστα για φέτος τα προβλεπόμενα βάσει των οδηγιών της Τρόϊκας θα πρέπει να μειωθούν στα μισά κι αυτά στο τέλος θα είναι μόνο στα χαρτιά.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει προκύψει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ότι έχουν δώσει στους υπαλλήλους της Περιφέρειας το δικαίωμα να μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία χωρίς να ενημερώνουν τον Προϊστάμενο τους, στην περίπτωσή μας Αντιπεριφερειάρχη, Περιφερειάρχη κτλ, με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα γραφεία Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και της ίδιας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από ένα ικανό αριθμό πεπειραμένων υπαλλήλων απαραιτήτων για την λειτουργία της Περιφέρειας και των κατά τόπους ενοτήτων της.
Έτσι μέσω του στραγγαλισμού των πόρων, των υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών και σύντομα και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων επιχειρείται η αποδόμηση ουσιαστικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η απορρόφησή της από αυτήν της Δυτικής Ελλάδας.
Όλα αυτά τα χρόνια οι Επτανήσιοι πολιτικοί δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την επιλεκτική πολιτική των κυβερνήσεων σε βάρος της Επτανήσου, μιας πολιτικής που αναγνώριζε νησιωτικότητα μόνο για το Αιγαίο, ενώ το Ιόνιο το αντιμετώπιζε με τους επαχθέστερους όρους μιας ηπειρωτικής περιοχής της υπόλοιπης Ελλάδας.
Βέβαια οι ευθύνες του συνόλου του πολιτικού κόσμου των Επτανήσων και δη εκείνων που στηρίζουν την τριτοκομματική κυβέρνηση είναι τεράστιες, διότι χάριν καριέρας, δέχονται ακόμα και σήμερα αδιαμαρτύρητα τα Επτάνησα και ο λαός τους να καταβάλουν υψηλό τίμημα στο βωμό των περικοπών του μνημονίου, βυθίζοντας στην ύφεση την περιοχή μας και καταδικάζοντάς τους στην φτώχεια και τον αποκλεισμό.
Η μοίρα της Επτανήσου θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο οι πολιτικοί της Άνδρες , θα αποδεχθούν τα κελεύσματα των ιστορικών αυτών στιγμών και θα ορθώσουν πολιτικό «ανάστημα» κόντρα στις επιβαλλόμενες (μη) λύσεις από την «κυβέρνηση των Βρυξελλών», βαδίζοντας σύμφωνα με την συνείδησή τους και το περί δικαίου αίσθημα. Σε διαφορετική περίπτωση η παραμονή τους στις καρέκλες που ονειρεύονται θα είναι σύντομη και καταδικαστέα .”
Από τον Μάρτιο λοιπόν μέχρι σήμερα ο σχεδιασμός προχωράει κανονικά στην αφάνεια, αφού συστηματικά πλέον διάφορες υπηρεσίες και γραφεία μεταφέρονται από τα νησιά μας απέναντι στην ξηρά, όπως το Λιμεναρχείο Κέρκυρας που μετακόμισε στην Ηγουμενίτσα, οικονομικές υπηρεσίες, Κτηματικές Υπηρεσίες, στρατολογικά γραφεία κ.α. Μάλιστα υποβαθμίζοντας και τις συγκοινωνίες, πολλοί κάτοικοι των νησιών μας υπό τον φόβο του αποκλεισμού, οδηγούνται στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Πάτρας και Αθηνών, για να έχουν κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι Περιφερειακές Ενότητες δεν είναι ανίκανες, ούτε ανάλγητες. Σκόπιμα εδώ και πολύ καιρό πέφτουν θύμα του κεντρικού σχεδιασμού και του στραγγαλισμού των πόρων από τους καρεκλοκένταυρους των Αθηνών που έχουν περιοριστεί στη διαχείριση των εντολών της Τρόικας και των Βρυξελλών.
Όσοι “λαγοί” της πολιτικής γραμμής της Κυβέρνησης πιστεύουν ότι μια ενδεχόμενη αλλαγή του χάρτη των Περιφερειών της χώρας ενδεχομένως θ΄ αλλάξει την προδιαγεγραμμένη καταστροφική πορεία για τις τοπικές κοινωνίες και την ζωή των κατοίκων των νησιών μας, είναι είτε αφελείς, είτε πολιτικά αγράμματοι, είτε συνειδητά επικίνδυνοι για την ευημερία και το μέλλον του τόπου μας.
Η όποια συνένωση στην παρούσα συγκυρία, με αυτές τις συνθήκες, με αυτή την πολιτική, σημαίνει περαιτέρω υποβάθμιση των νησιών μας σε Υγεία, Παιδεία, υποδομές. Σημαίνει διάλυση των τοπικών κοινωνιών, λιγότερη δημοκρατία, μεγαλύτερη φτώχεια, αποκλεισμό από τα κέντρα των αποφάσεων.
Οι εκλογές στην Τοπική αυτοδιοίκηση είναι μπροστά μας. Αποτελούν μεγάλη ευκαιρία για τον κάθε Επτανήσιο ν΄ αποστρατεύσει την καταστροφική πολιτική, τους εμπνευστές της αλλά και τους πρεσβευτές αυτής στα Ιόνια.