Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι σιγά αλλά σταθερά ο προσανατολισμός της κεντρικής κυβέρνησης είναι η αποδυνάμωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μέσα σ΄αυτή την στρατηγική εντάσσεται και η κατάργηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων , αλλά και άλλα σχέδια όπως εκείνα που αφορούν την νοσοκομειακή περίθαλψη που σύντομα θα μας απασχολήσει εκ νέου.
Η ηχηρή απουσία των περιφερειακών συμβούλων της Λευκάδας από το τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Κέρκυρα , μόνο ως τυχαία δεν μπορεί να ερμηνευτεί . Οι Περιφέρειες και πολύ περισσότερο η δικιά μας Περιφέρεια των Ιονίων Νήσων αποδέχθηκαν αμαχητί τον στραγγαλισμό των πόρων τους από την κεντρική διοίκηση και την κυβέρνηση , με αποτέλεσμα η μείωση των εσόδων τους να είναι κατακόρυφη από χρονιά σε χρονιά .
Οι Περιφερειακές Ενότητες των Ιονίων Νήσων βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο λόγω του ότι οι οικονομικές εισροές στα ταμεία τους από την χρηματοδότηση της Περιφέρειας δεν καλύπτουν ούτε ανάγκες μιας παλιάς μικρής κοινότητας , όχι δήμου ή καλύτερα τις ανάγκες των ορίων της παλιάς Νομαρχίας. Χαρακτηριστική περίπτωση , αυτή σε περιφερειακή ενότητα των Επτανήσων , στάλθηκαν μόλις 19.000 ευρώ για έργα πολιτικής προστασίας , ενώ από 1.100.000 ευρώ προγραμματισμένη περσινή χρηματοδότηση τελικά της έδωσαν μόλις 80.000 ευρώ.
Μάλιστα για φέτος τα προβλεπόμενα βάσει των οδηγιών της Τρόϊκας θα πρέπει να μειωθούν στα μισά κι αυτά στο τέλος θα είναι μόνο στα χαρτιά.
Ένα επιπλέον πρόβλημα που έχει προκύψει στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι ότι έχουν δώσει στους υπαλλήλους της Περιφέρειας το δικαίωμα να μετατάσσονται σε άλλη υπηρεσία χωρίς να ενημερώνουν τον Προϊστάμενο τους , στην περίπτωσή μας Αντιπεριφερειάρχη , Περιφερειάρχη κτλ , με αποτέλεσμα να έχουν αδειάσει τα γραφεία Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και της ίδιας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων από ένα ικανό αριθμό πεπειραμένων υπαλλήλων απαραιτήτων για την λειτουργία της Περιφέρειας και των κατά τόπους ενοτήτων της.
Έτσι μέσω του στραγγαλισμού των πόρων , των υπηρεσιών, των εκπαιδευτικών και σύντομα και των νοσηλευτικών ιδρυμάτων επιχειρείται η αποδόμηση ουσιαστικά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και η απορρόφησή της από αυτήν της Δυτικής Ελλάδας.
Όλα αυτά τα χρόνια οι Επτανήσιοι πολιτικοί δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα την επιλεκτική πολιτική των κυβερνήσεων σε βάρος της Επτανήσου , μιας πολιτικής που αναγνώριζε νησιωτικότητα μόνο για το Αιγαίο , ενώ το Ιόνιο το αντιμετώπιζε με τους επαχθέστερους όρους μιας ηπειρωτικής περιοχής της υπόλοιπης Ελλάδας.
Βέβαια οι ευθύνες του συνόλου του πολιτικού κόσμου των Επτανήσων και δη εκείνων που στηρίζουν την τριτοκομματική κυβέρνηση είναι τεράστιες , διότι χάριν καριέρας , δέχονται ακόμα και σήμερα αδιαμαρτύρητα τα Επτάνησα και ο λαός τους να καταβάλουν υψηλό τίμημα στο βωμό των περικοπών του μνημονίου, βυθίζοντας στην ύφεση την περιοχή μας και καταδικάζοντάς τους στην φτώχεια και τον αποκλεισμό.
Η μοίρα της Επτανήσου θα εξαρτηθεί κυρίως από το κατά πόσο οι πολιτικοί της Άνδρες , θα αποδεχθούν τα κελεύσματα των ιστορικών αυτών στιγμών και θα ορθώσουν πολιτικό «ανάστημα» κόντρα στις επιβαλλόμενες (μη) λύσεις από την «κυβέρνηση των Βρυξελλών» , βαδίζοντας σύμφωνα με την συνείδησή τους και το περί δικαίου αίσθημα. Σε διαφορετική περίπτωση η παραμονή τους στις καρέκλες που ονειρεύονται θα είναι σύντομη και καταδικαστέα .
Γιώργος Γαβρίλης