Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
24 Μαΐου 2022

Ερώτηση για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Ερώτηση για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Υγείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Θέμα: Για τα προβλήματα των εργολαβικών εργαζόμενων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας.

Οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία – καθαρίστριες, εργαζόμενοι στη φύλαξη, τραπεζοκόμες είναι συνεχώς αντιμέτωποι με την εργοδοτική ασυδοσία και τρομοκρατία. Ενήμερη είναι η διοίκηση του νοσοκομείου και η συγκυβέρνηση, αλλά με τη στάση τους ενθαρρύνουν την εργοδοτική ασυδοσία.

Όλα τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός (πάντα μειοδοτικός) οδηγούσε τους αναδόχους σε εκβιασμούς και σε άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, 9 γυναικών στην καθαριότητα, και οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου “δεν ήξεραν”, “δεν έβλεπαν” ή απαιτούσαν “έγγραφες καταγγελίες” από τις εργαζόμενες, χωρίς όμως να τις προστατεύει από την απόλυση που ήταν σίγουρη.

Η σύμβαση που υπέγραψε φέτος η διοίκηση του νοσοκομείου με τον εργολάβο δεν επαρκούσε για να καλύψει το μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος των εργαζομένων στην καθαριότητα. Ο εργολάβος για να βγάλει κέρδος εξανάγκασε τις εργαζόμενες να δεχθούν μειωμένες αποδοχές της τάξης των 370 ευρώ το μήνα! Απορρίπτοντας τους εκβιασμούς του εργολάβου, οι εργαζόμενες υπέγραψαν καταγγελία και με την παρουσία του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων την κατέθεσαν στη διοίκηση του νοσοκομείου. Απαιτούν επαναπρόσληψη με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και πλήρη δικαιώματα.

Είναι φανερό ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών των νοσοκομείων, που εφαρμόζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οδηγούν μόνο στην αύξηση των κερδών των επιχειρηματιών εργολάβων και σε παραβίαση των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων, σε μισθούς πείνας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους. Στοχεύει και στην κατάργηση της μόνιμης εργασίας στο δημόσιο, αφού βήμα – βήμα αυξάνει το ποσοστό των εργαζομένων στα νοσοκομεία που εργάζονται σε ιδιωτικά συνεργεία.

Ερωτώνται  οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

Να σταματήσει η τρομοκρατία απέναντι στους εργολαβικούς εργαζόμενους του Νοσοκομείου Λευκάδας.

Να ανακληθεί η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του νοσοκομείου, να μην υπάρχουν εργολαβικές εταιρείες.

Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, να μη χάσει καμιά εργαζόμενη καθαρίστρια τη δουλειά της».

Σχετικά

Ανακοίνωση-Καταγγελία για τα τεκταινόμενα κατά των εργαζόμενων στην καθαριότητα στο Νοσοκομείο Λευκάδας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Νέος κύκλος δοκιμασίας για το ΤΕΙ στη Λευκάδα. Υποβαθμίζουν τα ΤΕΙ σε σχολές τριετούς φοίτησης

“Στον αέρα”  ξανά οι φοιτητές που βλέπουν ν΄αναζωπυρώνονται σενάρια υποβάθμισης των σπουδών τους αυτή τη φορά με εισήγηση από την Αρχή Διασφάλισης […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *