Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Οκτωβρίου 2021

Κ.Ε.Π. Μεγανησίου: Ανταποκρινόμαστε στο κοινωνικό αίτημα και θα διεκδικήσουμε ως δημοτική παράταξη στις ερχόμενες εκλογές το δήμο στο Μεγανήσι

Ολοκληρώθηκε χθες 28/4/2013 η ετήσια συνάντηση-συζήτηση της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου (ΚΕΠΜ).

Στη συζήτηση τονίστηκε ότι το Μεγανήσι χρειάζεται κάτι νέο, προάγγελος της γόνιμης ρήξης με το παλιό, όπως συνδέθηκε μετέπειτα σε τοποθέτηση του κ. Νικ. Κονιδάρη, απευθυνόμενος στα νέα παιδιά κυρίως που παραβρέθηκαν στη συνάντηση.

Την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού, όπως συνάγεται από τις τοποθετήσεις και τα περιεχόμενά τους,  δεν μπορεί να την εγγυηθεί  το  ξεπερασμένο από την ίδια την κοινωνία μοντέλο διαχείρισης που βασίζεται σε παλαιά, φθαρμένα πρόσωπα, σε πρότυπα και  νοοτροπίες που  δεν προάγουν το συμφέρον του νησιού και των κατοίκων του συνολικά, με αποτέλεσμα να δοκιμάζονται  η ενότητα και η κοινωνική συνοχή. Πόσο μάλλον τώρα που διερχόμαστε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα οικονομική κρίση, οι προεκτάσεις τής οποίας θα γίνουν περισσότερο αισθητές και στο Μεγανήσι στο άμεσο μέλλον. Ήδη στο νησί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πρόβλημα επιβίωσης, ειπώθηκε.

Το νησί χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις με μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον -το Μεγανήσι διαθέτει μια μοναδική στο είδος της φυσική ομορφιά-, που θα πρέπει να κληροδοτηθεί στις επόμενες γενεές και που θα θέσει τις στέρεες βάσεις για το μέλλον και των νέων ανθρώπων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της έλλειψης υποδομών (νερό, ρεύμα, βιολογικός) που επηρεάζουν όχι μόνο την καθημερινότητα των Μεγανησιωτών αλλά και την παραπέρα ανάπτυξη του νησιού.

Το Μεγανήσι και οι Μεγανησιώτες θέλουν μια νέα δημοτική αρχή που θα βάλει καινούρια θεμέλια στις σχέσεις της με τους πολίτες, στη βάση της αλληλεγγύης και της ισονομίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς διακρίσεις, με δικαιοσύνη, χωρίς ρεβανσισμούς και μακριά από συμφωνίες με συμφέροντα˙  θέλουν μια νέα δημοτική αρχή που θα δουλέψει, που θα γεφυρώσει διαφορές και θα ενώσει τους Μεγανησιώτες και που θα τείνει ευήκοον ους στη νέα γενιά, να της δώσει προοπτική και ευκαιρίες, ώστε να πρωτοστατεί και να διαδραματίζει  ενεργότερο και αποφασιστικότερο ρόλο στη διαχείριση των κοινών στο νησί.

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Μεγανησιώτες και η ΚΕΠΜ, ως δημοτική παράταξη πια, θα ανταποκριθεί σε αυτό το κοινωνικό αίτημα και θα διεκδικήσει τον δήμο στο Μεγανήσι στις ερχόμενες εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Η παρούσα δημοτική αρχή δεν είναι αυτή που απαιτεί ο τόπος”.

Επιπλέον τονίστηκαν τόσο ο εθελοντισμός και η μέσα από αυτόν η -αφιλοκερδώς εννοείται-αξιοποίηση του Μεγανησιώτικου επιστημονικού δυναμικού για το δήμο, το νησί και τους κατοίκους του, όσο και οι άμεσες μορφές δημοκρατικών διαδικασιών και δράσεων (λαϊκές συνελεύσεις, τοπικά δημοψηφίσματα κ.λπ.) σε μεγάλα ζητήματα που (θα) αφορούν το Μεγανήσι και των οποίων η λύση θα πρέπει στη βάση του κοινού οφέλους να συνομολογείται.

Η νικηφόρα πορεία της ΚΕΠΜ ως δημοτικής παράταξης στις ερχόμενες εκλογές (αυτά τα μηνύματα καταφθάνουν από το Μεγανήσι) δε μπορεί και δεν πρέπει να νοηθεί και να ερμηνευθεί ως ένα τυπικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά ως επισφράγιση της καθάριας και ουσιαστικής δέσμευσης της παράταξης απέναντι στο σύνολο της Μεγανησιώτικης κοινωνίας, μιας κοινωνίας που θα πρέπει μέσα από συμμετοχικές, σαφείς και διαφανείς διαδικασίες, με κανόνες για όλους σε όλα τα ζητήματα του νησιού, να καθίσταται ποιητικό αίτιο του μέλλοντός της.

Σημαντικό δε στοιχείο θα είναι, όπως αποφασίστηκε, η διακήρυξη της ΚΕΠΜ προς τους Μεγανησιώτες.

Βίντεο 1: Η εισήγηση από τον διευθύνοντα τη συζήτηση κ. Μάκη Κατωπόδη (Τσελεπής) και η συνοπτική παρουσίαση των μέχρι τώρα ενεργειών της Κίνησης από τον κ. Νικ. Κονιδάρη.

Βίντεο 2 – 5: Τοποθετήσεις, επίλογος

Βίντεος, πληροφορίες: Απ. Γατής

1 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *