Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
15 Απριλίου 2024

Η ιδιωτικοποίηση του νερού επανέρχεται από την πίσω πόρτα. Σε ποιόν θ΄ ανήκει το νερό, ωέο!

Το ζήτημα του νερού απασχόλησε σχεδόν πρόσφατα Λευκάδα και Μεγανήσι μέσω της προσπάθειας εισαγωγής της ΕΥΔΑΠ στις υπηρεσίες ύδρευσης των δύο δήμων, μια προσπάθεια που απορρίφθηκε παταγωδώς από το σύνολο της κοινωνίας.

Εντούτοις τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση του νερού επί της ουσίας ποτέ δεν εγκαταλείφθηκαν. Η Ελλάδα έσπευσε να εναρμονιστεί, πλήρως πιεζόμενη, με κοινοτική οδηγία που αφορά την διαχείριση των υδάτινων πόρων της και την δημιουργία δικαιωμάτων στην χρήση νερού ακόμα και, υπό νομική ερμηνεία, εκείνου που προέρχεται από τη συλλογή της βροχής.

Έτσι από τις 16 Ιουνίου του 2011 με ΦΕΚ που αποτελεί νόμο του κράτους πλέον, κανείς δεν είναι ελεύθερος να χρησιμοποιεί νερό, εάν πρώτα δεν το δηλώσει και να πληρώσει για την χρήση του. Η ιδιωτικοποίηση του νερού προχωράει μέσω της χαρτογράφησης των υδάτινων πόρων και της διαχείρισής του μέσω των περιφερειών με πολύ γοργούς ρυθμούς .

Με τη νέα νομοθεσία μέχρι τον Μάιο του 2013, είναι υποχρεωμένοι όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους γεωτρήσεις, πηγάδια, στέρνες κτλ, να τα δηλώσουν και να τους χορηγηθεί άδεια για να μπορούν να τα χρησιμοποιούν.

Τα δικαιώματα νερού που αποτελούν βάσει της δανειακής σύμβασης που έχει υπογράψει η χώρα υποθηκευμένο υδάτινο κεφάλαιο, κάποια στιγμή θα οδηγηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση για την εξυπηρέτηση του χρέους της χώρας και στην εξαγορά τους από ιδιώτες επενδυτές.

Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέτει μείζον ηθικό και ανθρωπιστικό ζήτημα στην ελεύθερη πρόσβαση του καθενός  μας σε ένα βασικό αγαθό, απαραίτητο για την ζωή και την τροφή του και ανοίγει τον δρόμο διάπλατα για την πλήρη εμπορευματοποίησή του με καταστροφικά αποτελέσματα για την ευημερία και την ανάπτυξη της κοινωνίας μας . Η ποινικοποίηση της ελεύθερης χρήσης του νερού, ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, είναι ζήτημα όλων μας.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, παραθέτουμε σχετικό βίντεο από το πρώτο κανάλι της Γερμανικής τηλεόρασης, από την αξιόπιστη και καθόλα σοβαρή εκπομπή Μonitor σχετικά με το θέμα :

«Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν».

«Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς»…

Με αυτές τς φράσεις κλείνει ένα ρεπορτάζ μιας πραγματικής εκπομπής ειδήσεων, μιας πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης. Της γερμανικής…

Και στα δικά μας.

Πατήστε το κουμπί της μετάφρασης στο βίντεο και επιλέξτε ελληνικά για την γλώσσα:

Επίσης παραθέτουμε αποσπάσματα από το συγκεκριμμένο φεκ (όλο σε σύνδεσμο στο τέλος του άρθρου):

δείτε όλο το ΦΕΚ εδώ

Για το meganisinews

Γιώργος Γαβρίλης

 

 

 

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

“Βατερλό” για τον Περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου και τον Χρήστο Σκούρτη στην χθεσινή συνεδρίαση του Π.Σ. Ιονίων Νήσων

  ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ –ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ –ΚΑΡΧΑΡΙΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ  ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΠΕΜΕΙΝΕ […]

Απάντηση Δημάρχου Λευκάδας, Κώστα Αραβανή, σε δημοσίευμα για ένταξη έργων του Δήμου Λευκάδας

Σχετικά με δημοσίευμα που αναφέρονταν στα έργα: “Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης Δήμου Λευκάδας” […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights