Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Αυγούστου 2022

“Στο σφυρί” 48 μαρίνες. Το 6ο πακέτο πώλησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ αφορά το Μεγανήσι, τη Λευκάδα (Νυδρί) και το 5ο τη Βασιλική

Tο ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα συνολικά 5 με 6 από τα 9 συνολικά πακέτα ιδιωτικοποίησης μαρίνων, μεταξύ αυτών και του Μεγανησίου –

“Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για 48 μαρίνες

Θα γίνουν εννέα πακέτα που έχουν περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ

Σε εννέα πακέτα πρόκειται να παραχωρηθούν οι 48 ελληνικές μαρίνες, με τον πρώτο από τους διαγωνισμούς να προκηρύσσεται εντός των ημερών και να αφορά την πιο δημοφιλή μαρίνα της χώρας, αυτήν του Αλίμου (φωτογραφία επάνω) μαζί με τα τουριστικά αγκυροβόλια του Πόρου, της Ύδρας, της Επιδαύρου και των Μεθάνων.

Το αντικείμενο του θαλάσσιου τουρισμού, ιστιοπλοϊκά και yachting, αποκτά ξεχωριστό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς προσελκύει μεγάλους ξένους ομίλους, όπως τον τουρκικό Dogus Group – ο οποίος εξαγόρασε πρόσφατα σημαντικά μερίδια στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας –, τον επίσης τουρκικό όμιλο Κοτς που ελέγχει τη μαρίνα Μυτιλήνης, αλλά και έλληνες επενδυτές όπως η Lamda Development και ο όμιλος Κυριακούλη. Ενδιαφέρον ακούγεται επίσης ότι υπάρχει από αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες. Δεδομένου αυτού του ενδιαφέροντος, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα συνολικά 5 με 6 από τα 9 συνολικά πακέτα στα οποία έχει «σπάσει» τις 48 ελληνικές μαρίνες που έχουν περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή του.

Σε καθεμιά από τις εννέα ομάδες έχει συμπεριληφθεί σε ρόλο “κράχτη” τουλάχιστον μία μεγάλη μαρίνα, κοντά σε αεροδρόμιο, σε πόλη ή σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και με περιθώρια ανάπτυξης, δηλαδή να συνοδεύεται από σημαντική έκταση γης.

Στο 1ο πακέτο ρόλο “κράχτη” διαδραματίζει ο Άλιμος, στο 2ο η μαρίνα Γλυφάδας που πλαισιώνεται από εκείνες της Σερίφου, της Πάρου, της Νάξου, και της Άνδρου. Στο 3ο της Κρήτης, κυρίαρχη θέση έχουν οι μαρίνες του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου, ενώ στο 4ο των Δωδεκανήσων ηγούνται οι μαρίνες στο Μανδράκι της Ρόδου και της Κω. Στο 5ο πρωταγωνιστούν οι μαρίνες σε Ζάκυνθο και Κατάκολο, στο 6ο αυτή της Πάτρας, κ. ο. κ.”

Σημείωση Meganisi News: Στον χάρτη της ανάρτησης, με το Νο. 6, το “πακέτο” του ΤΑΙΠΕΔ, είναι «μαρκαρισμένα» η Λευκάδα (Νυδρί) και το Μεγανήσι, ενώ με το Νο. 5 η Βασιλική. Στις παρακάτω δύο πρώτες φωτογραφίες απεικονίζεται -για όσους δεν εχουν επισκεφθεί ακόμα το Μεγανήσι- η μαρίνα Βαθέος Μεγανησίου ήτοι το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος, του οποίου η εκμετάλλευση έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Μεγανησίου σε ιδιώτη (δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ Β 1743/31.12.2001). Στην τρίτη φωτογραφία τμήμα του λιμανιού στο Βαθύ και στην τέταρτη η Βασιλική στη Λευκάδα (αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών).].

“Mega – yachts.

Ειδική αντιμετώπιση επιφυλάσσει το ΤΑΙΠΕΔ για Μύκονο και Αργοστόλι οι οποίες προορίζονται να μετατραπούν σε πολυτελείς μαρίνες για τη φιλοξενία mega – yachts. Για τον ίδιο σκοπό θα αναβαθμιστεί και μέρος του λιμανιού του Λαυρίου.

Το κοινό που μπορούν εν δυνάμει να προσελκύσουν οι μαρίνες διαφοροποιείται ανάλογα με τη κάθε γεωγραφική περιοχή. Εκείνες του Ιονίου είναι πιο εύκολο να προσελκύσουν σκάφη από την Αδριατική και συγκεκριμένα από Ιταλία και Κροατία, με τη τελευταία να αποτελεί την πιο δυναμική αγορά θαλάσσιου τουρισμού πανευρωπαϊκά. Οι μαρίνες της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδας προσφέρονται περισσότερο για σκάφη προερχόμενα από Μάλτα και Σικελία.

Η ομάδα των Δωδεκανήσων απευθύνεται προφανώς στο τουρκικό κοινό, ενώ στην προσέλκυση πελατών από Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία αποσκοπεί η ομάδα της Β. Ελλάδος, που περικλείει περιοχές του Θερμαϊκού, και των Σποράδων.

Γιατί πρώτος ο Άλιμος. Πρόσφατα η Dogus Group εξαγόρασε το 23% της μαρίνας Φλοίσβου και μερίδιο από τις συμμετοχές του ομίλου Κυριακούλη στις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας. Επίσης ο όμιλος Κοτς εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό τη μαρίνα Μυτιλήνης. Οι παραπάνω μαζί με άλλους επενδυτές εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρώτο πακέτο που περιλαμβάνει τη μαρίνα του Αλίμου.

Αν και είναι η 2η σε χωρητικότητα ελληνική μαρίνα μετά των Γουβιών στην Κέρκυρα (1.200 θέσεις), λόγω της στρατηγικής της θέσης θεωρείται η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα και συγκεντρώνει ήδη μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να είναι αυτό το 1ο πακέτο που θα προκηρύξει. Η μαρίνα Αλίμου διαθέτει 1.000 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων, ενώ έχει λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ. Εχει ενδιαφέρον ότι μαζί με τη μαρίνα παραχωρείται και η γύρω χερσαία ζώνη 171 στρεμμάτων.”

ΠΗΓΗ : tanea.gr (Γιώργος Φιντικάκης)

Ο Δήμαρχος Μεγανησίου για το θέμα ιδιωτικοποίησης μέσω ΤΑΙΠΕΔ της μαρίνας στο Βαθύ (ΠΗΓΗ: kolivas.de via Meganisi Times)

Σχετικά

Σε ιδιώτες μέσω ΤΑΙΠΕΔ (σχέδιο «Νηρηίδες») τα λιμάνια του Μεγανησίου και της Λευκάδας

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

  1. Άποψή μας είναι και παραμένει ότι, όλα τα παραπάνω αφορούν τα ελεύθερα λιμάνια και όποιες μαρίνες δεν έχουν ενοικιαστεί, γιατί π.χ στο Νυδρί δεν υπάρχει οργανωμένη μαρίνα. Όσο για το Μεγανήσι και τη Λευκάδα, εάν πρόκειτο για τις μαρίνες, δεν θα αναφέρονταν καν, γιατί υπάρχουν ήδη ιδιώτες σ΄αυτές, εκτός πια κι αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *