Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
20 Οκτωβρίου 2019

“Παγωμένη” η αγορά της Λευκάδας

Η κρίση ήρθε για να μείνει απ΄ότι φαίνεται και στη Λευκάδα.  Έτσι, παρά τη ανοιξιάτικη μέρα και την συνήθη κίνηση στους δρόμους, λιγοστή ήταν η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα αλλά και τα σούπερ- μάρκετ της πόλης. Εντύπωση μας έκανε ότι στις 11 το πρωί απ΄όπου κι αν  περάσαμε, είμασταν  από τους λιγοστούς ή και τους μόνους πελάτες των καταστημάτων αυτών. Ακόμα και σε υπηρεσίες όπως πολεοδομία, εφορία , ΙΚΑ κτλ  η κίνηση ήταν μηδενική.

Στην κίνηση του Καλοκαιριού φαίνεται να εναποθέτουν πλέον οι μικροεπιχειρηματίες του νησιού τις ελπίδες τους για ανάσα κι επιβίωση, μιας που οι εισπράξεις τους έχουν πέσει κατακόρυφα. Εκατοντάδες  επιχειρήσεις που δούλευαν όλο το έτος, μετατρέπονται αυτόματα σε εποχιακές ως προς τα έσοδα και  χρόνιες ως προς τα έξοδα! Το ερώτημα που μένει ν΄απαντηθεί είναι αν οι εισπράξεις του Καλοκαιριού μπορούν να υπερκεράσουν τα έξοδα του υπόλοιπου έτους.  Με την κυβέρνηση να στοχοποιεί τους μικρομεσαίους “κάνοντας ασκήσεις επί χάρτου”, η απάντηση είναι σίγουρα όχι.

Με το μόνο πράγμα που μπορεί κανείς να διαπραγματευθεί είναι το πότε θα συμβεί για τον καθένα μας το μοιραίο. Δηλαδή εάν κάποιος έχει δάνειο θα κλείσει πρώτος, μετά αυτός που πληρώνει ενοίκιο, μετά αυτός που απασχολεί υπαλλήλους και τελευταία (αλλά σίγουρα και αυτοί) όσοι έχουν οικογενειακή ιδιόκτητη επιχείρηση.

Εάν η Λευκάδα που θεωρούμε ότι βρίσκεται σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων περιοχών παρουσιάζει αυτή την εικόνα, εύκολα φαντάζεται κανείς τι συμβαίνει σε ορεινότερες περιοχές και στις μεγαλουπόλεις. Όσο οι εμπορικοί σύλλογοι και η κοινωνία παραμένουν αδρανείς, τόσο πιο γρήγορα και πιό κάτω. Πόσο κάτω; Σίγουρα αρχής γενομένης από τώρα και μέχρι τέλος του έτους  εκτιμούμε ότι  θα ΄χουμε  μια αρκετά καλή άποψη για το τι πραγματικά μας έχει συμβεί!

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *